Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
7 minut temu, audiowit napisał:

Chodzi o wibracje i ekranowanie.

o tym pierwszym, już wypowiadałem się winnych postach i  nie zmieniam zdania że elektrony nie tańczą jak im się zagra¬¬ wybacz dygresję.

Co do ekrany można powiedzieć że będzie ok, ale jest warunek - uziemienie

Korpus powinien być nie palny i nie metalowy dla własnego bezpieczeństwa i to radzę brać na poważnie to ostrzeżenie.

Pozdr.

• 2 weeks later...
Napisano

Na wstępie. Kurna coś mi się zadziało ze stroną Forum , zrobiła się dziwna :) 

Posiadam kabel zasilający jak się okazało z Aliexpress , występujący pod nazwą Siltech SPX -28 z wtykami też z tego portalu.Na kablu widnieje napis " made in Holand ". Zaciekawiliście mnie dyskusją o różnych materiałach z jakich kabel " nie firmowy " może być zbudowany. Przejrzałem internet i znalazłem firmy , instytuty , świadczące usługi w zakresie badania spektrometrem składu pierwiastkowego metali. Podzwonię i dowiem się czy można wysłać próbkę mojego kabla do testu. Przynajmniej będę wiedział co mam zamiast gdybać :) 

IMG_2539.JPG

Napisano

Są różne rodzaje miedzi. Głównie chodzi o sposób jej ciągnięcia, czy jest poddawana kriogenizowaniu czy podgrzewaniu. Może jej powierzchnia być polerowana. Znaczenie ma też fabryka.

To jeśli chodzi o miedź, bo kabel to już inna historia.

• 9 months later...
Napisano
Dnia 28.09.2021 o 21:43, audiowit napisał:

różne rodzaje miedzi. Głównie chodzi o sposób jej ciągnięcia, czy jest poddawana kriogenizowaniu czy podgrzewaniu. Może jej powierzchnia być polerowana

Tak, jedna z lepszych to OCC.

Znaczenie ma też jak już kiedyś wspominałem, geometria, wypełnienie między zylami roboczymi (bawelna), rodzaj użytego materiału na izolacje, teflon, pvc itp.

occ.jpg

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano

Mam na dwóch kablach Valab dość popularne i solidna ,lecz pytasz o miedź w mych po inspekcji pilnikiem jest mosiąc a co do Rodu to bym był sceptyczny z uwagi na właściwości a zarysowanie na bolcach.

W tej cenie ujdą.