Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 minuty temu, audiowit napisał:

Mam wrażenie, że nie słyszałeś dobrze zstawionego audio.

Myślałem że u Regi to już jest całkiem nieźle zestrojone stereo,  ale fakt za mało jeszcze słyszałem.  Nadrabiam to.

Napisano

Nie mówię, że u Regi źle gra. Jestem daleki od tego. Sam mam 2 pary kolumn na tych samych przetwornikach.

Chodzi o coś innego. Warto teraz posłuchać dobrze zestrojonego zestawu współczesnego na nowoczesnym tweeterze.

Wogóle nowoczesnego systemu, bo zaraz się przyczepicie, że o jakimś tweeterze piszę.

Napisano

Na pewno warto, tylko gdzie ? u kogo ?

słuchałem w salonach i tam raczej zestawiają to co mają do opylenia. Nie spotkałem się jeszcze żeby sprzedawca pokazał mi coś z innej póki cenowej , tak na spontanie w ramach dzielenia się szczęściem

Napisano
Przed chwilą, audiowit napisał:

Warto teraz posłuchać dobrze zestrojonego zestawu współczesnego na nowoczesnym tweeterze.

Ok. zgoda , ale .... no właśnie ale , temat wątku świetny , tylko by usystematyzować potrzebne są przedziały cenowe. Inaczej się nigdy nie dogadamy. Witek , jak nowe to za ile ? Jak system do nich to taż za ile ? Znam Twój system i robi wrażenie tylko ...... no właśnie , budżet. Jedna osoba zaakceptuje bez mrugnięcia okiem , dla drugiej będzie to zbliżone do wykupienia biletu na podróż kosmiczną :)

Nie chciałbym też wprowadzać nowych wątków typu : kolumny do ...". Wystarczy jak każdy sam na wstępie określi budżet, i poda w nim alternatywne propozycje kolumn vintage i nowych. Zobaczymy co się wydarzy :) 

Napisano
3 godziny temu, audiowit napisał:

Splendory zawsze grają swoim firmowym dźwiękiem. Musisz przesłuchać.

Spendor Classic 200 - te wydają się konkretne.

51 minut temu, Łukasz Jankowski napisał:

Ale ATC też dobrze się prezentują 😉, tylko ta cena...

Które?

Napisano
10 minut temu, Łukasz Jankowski napisał:

@Adi Od ATC SCM40 w górę.

Kiedyś @Asia wspominała o tym modelu. Ja nie miałem okazji słuchać, ale mając budżet może by było warto przetestować jak się sprawuje np. któryś z większych modeli w obudowie zamkniętej, bo nie ma takich rozwiązań dużo na rynku.

Miałem u siebie kilka miesięcy ATC SCM 40. Grały fajnie, gęsto ale sporo można było poprawić. Finalnie wymieniłem... na większe ATC :) Tak już zostało raczej na dłużej.

Napisano
4 minuty temu, Łukasz Jankowski napisał:

@muzofan A czym je napędzałeś?

W jakim pokoju grały i jak wyglądała kwestia basu? Ja miałem kiedyś wiekowe Tonsile ZG40, które też miały obudowę zamkniętą i nisko nie schodziły.

Pokój to otwarty salon z częściową adaptacją akustyczną (absorbery za kolumnami, dyfuzory skyfuser za miejscem odsłuchu i trochę pułapek basowych - wszystko po konsultacjach z Bartkiem Chojnackim) o powierzchni około 25m2. Grało to z Naim NAC 272 + Musical Fidelity M8s 500s. Gdybyś zapytał jak to gra w momencie kiedy jeszcze miałem SCM 40 to pewnie zachwytów byłoby dużo. Po bezpośrednim porównaniu z większym bratem ze stajni ATC wszystko mi w nich przeszkadzać zaczęło :D. Jednak obiektywnie dźwięk może się podobać. Potrzeba na pewno dużej wydajności prądowej i mocy końcówki aby dobrze grały cicho (wtedy jest sporo szczegółów) oraz głośno (aby nie robił się bałagan na scenie).  

Napisano
33 minuty temu, muzofan napisał:

Miałem u siebie kilka miesięcy ATC SCM 40. Grały fajnie, gęsto ale sporo można było poprawić. Finalnie wymieniłem... na większe ATC :) Tak już zostało raczej na dłużej.

Wooooooow na które?

Napisano
Takie proste rozwiązanie problemów z akustyką, nieprawdaż?

Kwestia wyboru. To znaczy czy firma na doświadczenie, czy testowała swoje kolumny w przeróżnych pomieszczeniach.

Czyli, może jednak, prawdaż?

A jeżeliby się wam spodobały, to dam Ci namiary na fajny sklep, z sensownymi ludźmi.

Posłuchaj, ot tak sobie, ok?

I wtedy z pomocą przychodzi DSP, a nie kolumny za 76k PLN, które i tak problemu nie rozwiążą.

1. To jest cena z dupy wzięta - no ale wiadomo, że w Polsce milionerzy mieszkają. A tak przynajmniej wynika z cen w sklepach

2. Nie i jeszcze raz nie. DSP nie jest żadnym rozwiązaniem w stereo.