Nowy75 Napisano 14 grudnia Napisano 14 grudnia 29 minut temu, MMarek napisał: Obawiam się tylko, że smak nie taki jak z ekspresu, ale co się nie robi dla zdrowia. Nie będzie taki jak z ekspresu ,bez dwóch zdań,co nie wyklucza zrobienia dobrego naparu. Cała Szwecja stoi ekspresami przelewowymi/ domy prywatne,lokale/ i piją tam dużo kawy. Na temat samego sprzętu się nie wypowiem,bo nie zgłębiałem tematu,ale dobrana do Twojego gustu kawa,paczka filtrów i będzie smacznie. 2 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 14 grudnia Napisano 14 grudnia (edytowany) @MMarek Marku, jesli ekspres przelewowy, to spójrz na sprzęt MoccaMaster. Ponadprzeciętna jakość. Nie wiem, jakie masz doświadczenia z tego typu kawą, bo wielu usobom kojarzy się takie pzrzenie z wodnistą lurą nazywaną "americano", ale ja piję w zasadzie tylko taką. Ale u mnie to jest czarne, esencjonalne, pożywne jak rosół mamy i mocne jak diabli, i to jest prawdziwa esencja kawy. To jest rzeczywiście zupełnie inna kawa niż z ciśnieniowego czy kawiarki. MoccaMaster wyciska wszystko co najlepsze. Prawie jak bowersy. A najlepsza kawa jest w Szwecji i Finlandii. Właśnie z ekspresów przelewowych. Edytowano 14 grudnia przez Grzesiek202 4 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 14 grudnia Napisano 14 grudnia 21 minut temu, Grzesiek202 napisał: A najlepsza kawa jest 😉 2 Odpisz, cytując
il Dottore Napisano Wtorek o 16:40 Napisano Wtorek o 16:40 A w Starbuniu Christmas Blend już dostępna. ❤️ Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tej mieszanki. Zawsze przez Święta tylko to jest pite. Odpisz, cytując
sonique Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Dnia 14.12.2025 o 19:02, Grzesiek202 napisał: MoccaMaster Zaintrygowałeś mnie. I nie tylko nawiązaniem do Bowersów, choć dzięki niemu wyobrażenie o smaku kawy z tego ekspresu nabrało wyrazistości i detalu. Znam ten design i gdzieś już widziałem ten sprzęt. Lubię proste urządzenia przeznaczone do prostych czynności, którą moim zdaniem niewątpliwie jest parzenie kawy. KBG Select, czy jakiś inny model polecasz? (Mój stary Krups nie trzyma ciśnienia i chyba nie będę go już naprawiał). Dnia 14.12.2025 o 19:02, Grzesiek202 napisał: A najlepsza kawa jest w Szwecji i Finlandii. Właśnie z ekspresów przelewowych. Gevalia, Lofbergs, ZOEGA… prawda. Kilka, kilkanaście kubków dziennie. W żyłach Skandynawów płynie kawa a nie krew… Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 35 minut temu, sonique napisał: Gevalia, Lofbergs, ZOEGA… prawda. Kilka, kilkanaście kubków dziennie. W żyłach Skandynawów płynie kawa a nie krew… Prawda. Pan Lofberg,bardzo miły starszy człowiek. Dzisiejszy nabytek z lokalnej palarni Odpisz, cytując
AudioTube Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 9 godzin temu, sonique napisał: W żyłach Skandynawów płynie kawa 25 lat równiutko mieszkam w Niderlandach. W żyłach rdzennych Holendrów i by zachować poprawność, o nazwiskach jak Bakker, Visser, de Jong, Jansen, van den Berg, Mulder, Meijer 🤓…także płynie kawa. Ta firma podana wyżej Moccamaster i jej modele ręcznie wykonywane przez wyżej wymienionych z nazwiska. Sonique, jeszcze przed Świętami leć po jakichś ich model. Nie oszczędzaj na młynku. Jeśli lubisz smak kawy taki troszku zalatujący cytrusami to Etiopia Yirgacheffe. Smacznego i pozdrawiam. 1 Odpisz, cytując
sonique Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu A po świętach nie będzie taniej? Kawę piję jak Skandynaw ale do kieszeni sięgam jak Szkot…;) Odpisz, cytując
pairtick Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, sonique napisał: ale do kieszeni sięgam jak Szkot…;) Ech, te cholerne stereotypy 🤦♀️ Odpisz, cytując
sonique Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Jak Szkot ze szwajcarskim obywatelstwem. Lepiej?:) Odpisz, cytując
Recommended Posts