d00 Napisano Piątek o 13:31 Napisano Piątek o 13:31 Bardzo ciekawy wątek, który przejrzałem dopiero teraz. Mógłby ktoś to podsumować? Z artykułu powyżej wynika, że modować brzmienie można doborem kolumn, a później akustyką. Wzmacniacz przy tym to pikuś. Skoro tak, to dlaczego nie pisze się o tym nowym użytkownikom, którzy proszę o dobór wzmacniacza pod dane kolumny?l w dziale Stereo? Dlaczego niezależnie od tego, kto jakie kolumny posiada to odpowiada mu się, że weź Audiolaba, bo ma dobrą średnicę, albo weź Yamahe, bo gra dynamiczniej i jaśniej? Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano Piątek o 13:35 Napisano Piątek o 13:35 @d00 dziś piątek. Zauważyłem pewną zależność - kij w mrowisko najcześciej tu na forum "wbija" się władśnie w "okolicy" piątek (ewentualnie wczesna sobota). Ps: przy piątku to u nas już nawet "ciężko" kupić popcorn 😉 2 1 Odpisz, cytując
d00 Napisano Piątek o 13:36 Napisano Piątek o 13:36 (edytowany) 1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał: @d00 dziś piątek. Zauważyłem pewną zależność - kij w mrowisko najcześciej tu na forum "wbija" się władśnie w "okolicy" piątek (ewentualnie wczesna sobota). Ps: przy piątku to u nas już nawet "ciężko" kupić popcorn 😉 Być może, jak coś to nie brałem pod uwagę dnia tygodnia zadając to pytanie. 😅 Pytam całkiem poważnie. Pytanie jest proste - czy te osoby, które nadmieniają, że dany wzmacniacz jest cieplejszy, drugi chłodniejszy - po prostu wprowadzają w błąd (być może nieświadomie)? To pokazuje, że sami sobie robimy pod górkę kombinując dobrem toru audio (mając sprawny i wystarczająco mocny) zaniedbując i mając gdzieś przy tym akustykę, a już przede wszystkim kolumny. Czy to wszystko znaczy tylko tyle i aż tyle, że chcąc zmienić sposób grania, leci się po akustyka, a później po inne kolumny? Edytowano Piątek o 13:39 przez d00 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano Piątek o 13:38 Napisano Piątek o 13:38 (edytowany) 11 minut temu, d00 napisał: Pytanie jest proste. Pytanie proste - odpowiedz trudna 16 minut temu, d00 napisał: Bardzo ciekawy wątek, który przejrzałem dopiero teraz. Mógłby ktoś to podsumować? Z artykułu powyżej wynika, że modować brzmienie można doborem kolumn, a później akustyką. Wzmacniacz przy tym to pikuś. Skoro tak, to dlaczego nie pisze się o tym nowym użytkownikom, którzy proszę o dobór wzmacniacza pod dane kolumny?l w dziale Stereo? Dlaczego niezależnie od tego, kto jakie kolumny posiada to odpowiada mu się, że weź Audiolaba, bo ma dobrą średnicę, albo weź Yamahe, bo gra dynamiczniej i jaśniej? A czy zauważyłeś jakąś nieścisłość pomiedzy osobami głoszącymi daną "prawdę" a ich "polecajkami" na forum? Bo nie można wszystkich wpychać do jednej szuflady. Edytowano Piątek o 13:48 przez Chyba Miro 84 Odpisz, cytując
misiekx Napisano Piątek o 13:44 Napisano Piątek o 13:44 Wszystkie wzmacniacze (poprawnie....) grają tak samo. Ciekawe dlaczego prawie wszyscy mamy w chałupach inne? Wygląd,funkcjonalność ....czy aby na pewno ? Odpisz, cytując
d00 Napisano Piątek o 14:01 Napisano Piątek o 14:01 (edytowany) 38 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: A czy zauważyłeś jakąś nieścisłość pomiedzy osobami głoszącymi daną "prawdę" a ich "polecajkami" na forum? Bo nie można wszystkich wpychać do jednej szuflady. Nie zauważyłem. Nikogo nie wpycham, mam nadzieję? Po prostu widzę, że powstaje multum wątków o tytule “Jaki wzmacniacz do kolumn X”. A potem odpowiedzi zazwyczaj są typu: - Kolumny X grają jasno to pasuje wziąć ciemno grający wzmacniacz - np. Marantz, aby je trochę wyrównać. No i właśnie. Dlaczego odpowiedzi nie są typu: - Wybierz dowolny, sprawny. Wg specyfikacji Twoje kolumny potrzebują 50 W dla obciążenia 8 Ohm, weź ten i ten, on Ci dostarczy odpowiedniej mocy? —— Ah, no i oczywiście nie zaprzeczam broń Boże, że każdy wzmacniacz z kolumną X zagra tak samo. Zagra nieco INACZEJ przez impedancję właśnie (film Erina). Natomiast nazywanie wzmacniacza ciepłym czy jasnym, dynamicznym czy spokojnym, jest tu błędem jak dla mnie - uogólnieniem. Nie wiemy absolutnie jak on się zachowa z tą daną kolumną, a już totalnie nie wiemy jak się zachowa w tym danym pomieszczeniu. Edytowano Piątek o 14:17 przez d00 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano Piątek o 14:23 Napisano Piątek o 14:23 17 minut temu, d00 napisał: No i właśnie. Dlaczego odpowiedzi nie są typu: - Wybierz dowolny, sprawny. Wg specyfikacji Twoje kolumny potrzebują 50 W dla obciążenia 8 Ohm, weź ten i ten, on Ci dostarczy odpowiedniej mocy? To proste. Ponieważ każdy ma swoje własne zdanie na ten temat. Spojrz na to z tej strony: Kiedyś w szkole wszyscy razem pisaliśmy dokładnie w ten sam sposób każdą literkę. Dziś każdy pisze w "swoim stylu" nie zwracając uwagi na to, że ktoś pisze inaczej. Może zastosujmy tę metodę w audio 😇 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Piątek o 14:36 Napisano Piątek o 14:36 (edytowany) 1 godzinę temu, d00 napisał: Pytanie jest proste - czy te osoby, które nadmieniają, że dany wzmacniacz jest cieplejszy, drugi chłodniejszy - po prostu wprowadzają w błąd (być może nieświadomie)? Pytanie jest proste. Czy aby nie jesteś głuchy trochę? 38 minut temu, d00 napisał: Nie wiemy absolutnie jak on się zachowa z tą daną kolumną, a już totalnie nie wiemy jak się zachowa w tym danym pomieszczeniu. A tu już się mogę w sumie zgodzić, choć są pewne cechy powtarzalne Edytowano Piątek o 14:40 przez marcinmarcin 2 Odpisz, cytując
d00 Napisano Piątek o 14:42 Napisano Piątek o 14:42 (edytowany) 11 minut temu, marcinmarcin napisał: A tu już się mogę w sumie zgodzić Czyli odpowiedź na moje pytanie jest twierdzące, bo skoro nie wiemy jak się zachowa, to nie powinniśmy komuś wmawiać, że wzmacniacz X zagra cieplej niż Y. Ktoś potem idzie i wydaje na wzmacniacz 15k zł i ma ten sam albo gorszy efekt, a miało być tak pięknie. Skoro wszystkie wzmacniacze na papierze są FLAT, a zmieniają swój rysopis częstotliwości pod danym obciążeniem, a każda kolumna to obciążenie ma inne, to zarówno Yamaha może zabrzmieć cieplutko z kolumną X, jaki i Denon może zabrzmieć cieplutko. Tak samo w drugą stronę, czy jeszcze niewiadomo jak inną. Do tego dochodzą mody pomieszczenia i można powiedzieć, że niczego w audio nie da się być pewnym, a jedynie swoich własnych doświadczeń. Edytowano Piątek o 14:50 przez d00 1 Odpisz, cytując
cymes Napisano Piątek o 15:02 Napisano Piątek o 15:02 (edytowany) 1 godzinę temu, d00 napisał: Kolumny X grają jasno to pasuje wziąć ciemno grający wzmacniacz - np. Marantz, aby je trochę wyrównać Jasne kolumny są źle skonstruowane bo nie liniowe, dla równowagi trzeba dobrać źle skonstruowany ciemny wzmacniacz. Proste ? Nie do końca bo jeden będzie zadowolony a drugi nie... Edytowano Piątek o 15:21 przez cymes Odpisz, cytując
misiekx Napisano Piątek o 15:03 Napisano Piątek o 15:03 Pytania w stylu :mam kolumny x, jaki wzmacniacz zagra z nimi dobrze.....To o kant....rozbić. Pomieszczenie, akustyka,repertuar ,a przede wszystkim gust i preferencje .Nawet jak ktoś napisze że lubi tak lub tak,czego słucha i w jakim pomieszczeniu i tak wskazany wzmacniacz x,y czy z może nie być tym. Słuchać ,porównywać. 1 Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano Piątek o 15:05 Napisano Piątek o 15:05 22 minuty temu, d00 napisał: to zarówno Yamaha może zabrzmieć cieplutko z kolumną X z takimi cudami to się jeszcze nie spotkałem 23 minuty temu, d00 napisał: jaki i Denon może zabrzmieć cieplutko. a to już bardziej Odpisz, cytując
pairtick Napisano Piątek o 16:26 Napisano Piątek o 16:26 (edytowany) 2 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał: Ps: przy piątku to u nas już nawet "ciężko" kupić popcorn 😉 https://shop.coop.co.uk/search?term=popcorn Jeszcze do domu przywiozą Uber Eats 😉 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: z takimi cudami to się jeszcze nie spotkałem Młodyś Waść 😉 1 godzinę temu, marcinmarcin napisał: a to już bardziej Ale, że jak Denon dudni na wyższym basie, to 'cieplutko'? 😁 Edytowano Piątek o 16:27 przez pairtick 2 Odpisz, cytując
bebbop Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Kiedyś szukając informacji o jakimś wzmacniaczu w sieci, natrafiłem na zagranicznym forum na ciekawy wpis (przynajmniej według mnie) od jakiegoś chyba dealera audio. "Uważam, że ważne jest podkreślenie, że wydajność wzmacniacza w ogromnej mierze zależy od pomieszczenia, w którym się znajduje, głośników, którymi steruje i szczerze mówiąc, gustu słuchacza. Ten sam wzmacniacz, może brzmieć diametralnie inaczej w dwóch różnych warunkach odsłuchowych. Pomieszczenie jest często najbardziej niedocenianym elementem w całym łańcuchu. Kształtuje wszystko, od rozciągnięcia i wybrzmienia basu, przez obrazowanie, równowagę tonalną, po postrzeganą dynamikę. Słyszałem konfiguracje, w których ten sam wzmacniacz brzmiał syropowo i przesadnie w jednym pomieszczeniu, a następnie zadziwiająco otwarcie i szybko w innym, po zaledwie kilku zmianach w rozmieszczeniu głośników i adaptacji akustycznej. Oczywiście, dobór głośników to podstawa. Wzmacniacz taki jak CS600X, z jego niuansowanym wyjściem i stosunkowo niską mocą, będzie brzmiał zupełnie inaczej z kolumnami Harbeth czy DeVore, a inaczej z bardziej czułymi tubami lub głośnikami wolnostojącymi o dużym poborze prądu. To nie tylko synergia - to złożona, współzależna zależność między obciążeniem, zachowaniem impedancji i brzmieniem. Dlatego zawsze zachowuję ostrożność, gdy ktoś prosi o rekomendacje wzmacniaczy na podstawie recenzji w czasopismach lub szumu w internecie. Wszyscy znamy ten cykl - sprzęt zbiera entuzjastyczne recenzje, ludzie kupują go w ciemno, a miesiąc później go sprzedają, bo nie zrobił na nich wrażenia. Nie zrozumcie mnie źle, recenzje są przydatne do zawężenia pola poszukiwań - ale nigdy nie powinny zastąpić osobistego doświadczenia w pomieszczeniu. Dlatego moja rada jest zawsze taka sama: zanim wydasz poważną kasę, znajdź sposób na przetestowanie sprzętu we własnym systemie. Niezależnie od tego, czy zrobisz to za pośrednictwem dealera, w ramach programu odsłuchów domowych, czy nawet na rynku wtórnym (gdzie możesz odsprzedać sprzęt z minimalną stratą), nic nie zastąpi słuchania we własnym domu. Podsumowując: świetny sprzęt nie brzmi dobrze wszędzie - brzmi świetnie gdzieś, z odpowiednim doborem i w odpowiednim kontekście. Prawdziwa magia dzieje się, gdy wzmacniacz, głośniki, pomieszczenie i Twoje własne preferencje odsłuchowe zazębiają się." 1 1 Odpisz, cytując
BlaBla Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 34 minuty temu, bebbop napisał: Pomieszczenie jest często najbardziej niedocenianym elementem w całym łańcuchu. Kształtuje wszystko, od rozciągnięcia i wybrzmienia basu, przez obrazowanie, równowagę tonalną, po postrzeganą dynamikę. Yes, yes, yes...!!! 👍 W nieodpowiednim pomieszczeniu najlepszy sprzęt zagra tak źle, jak tylko się da, a w tym odpowiednim najgorszy sprzęt zagra tak dobrze jak tylko potrafi...😁 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 26 minut temu, BlaBla napisał: a w tym odpowiednim najgorszy sprzęt zagra tak dobrze jak tylko potrafi...😁 Zamierzam taki eksperyment na dniach przeprowadzić. Najtańsze kolumny w ogarniętym pomieszczeniu. Zobaczymy, na ile satysfakcjonujący dźwięk usłyszę. 6 Odpisz, cytując
Vectorinni Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: Zamierzam taki eksperyment na dniach przeprowadzić. Najtańsze kolumny w ogarniętym pomieszczeniu. Zobaczymy, na ile satysfakcjonujący dźwięk usłyszę. Będzie z tego jakiś stream na żywo?😁 1 1 Odpisz, cytując
Raf_raf Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @Vectorinni no co Ty, przecież jesteśmy grupą ludzi na pewnym poziomie 😃 czasami kupujemy dziwne (w oczach osób postronnych) ustrojstwa, zaniżamy wartość zakupów przed żonami, kłócimy się o kable, po ostatnim wpisie @DiBatonio nawet robiłem za uszami muszle z dłoni i sprawdzałem jaki efekt, ale streaming? 😉 1 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 4 godziny temu, bebbop napisał: Słyszałem konfiguracje, w których ten sam wzmacniacz brzmiał syropowo i przesadnie w jednym pomieszczeniu, a następnie zadziwiająco otwarcie i szybko w innym, po zaledwie kilku zmianach w rozmieszczeniu głośników i adaptacji akustycznej. Tu akurat niefortunny opis wpływu wzmacniacza na dźwięk. Nie od dziś wiadomo że najwiekszy wpływ na brzmienie ma najsłabsze ogniwo, a tym jak wiadomo są kolumny i akustyka pomieszczenia. "Ten ktoś" pisze że zaszła zmiana w brzmieniu po zmianie pomieszczenia (zmiana akustyki - czyt. Wąskie gardło) do tego "ruszał" jeszcze kolumnami i adaptacją akustyczną (kolejne wąskie gardło czyt. Najwieksze zmiany w brzmieniu), ale nie przeszkadza to w niczym by te walory przypisać jakiemuś tam wzmacniaczowi 🤣 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 3 godziny temu, Kraft napisał: Zamierzam taki eksperyment na dniach przeprowadzić. Najtańsze kolumny w ogarniętym pomieszczeniu. Zobaczymy, na ile satysfakcjonujący dźwięk usłyszę. U kogo zamierzasz przeprowadzic ten eksperyment? 3 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 godziny temu, Kraft napisał: Najtańsze kolumny w ogarniętym pomieszczeniu. Rozumiem , że co do " ogarniętego " pomieszczenia to nie zejdziesz poniżej minimum 2 Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 godziny temu, Kraft napisał: Zamierzam taki eksperyment na dniach przeprowadzić. Najtańsze kolumny w ogarniętym pomieszczeniu. Zobaczymy, na ile satysfakcjonujący dźwięk usłyszę. Już z samym czasem pogłosu będzie zażarta dyskusja jaki powinien być w pomieszczeniu😇 1 godzinę temu, audiowit napisał: U kogo zamierzasz przeprowadzic ten eksperyment? Czy np. Pomieszczenie o proporcjach 1/1.6/2.3 (przyjazne akustycznie) można zaliczyć do "ogarniętych pomieszczeń"? Oczywiście doposażone w panele akustyczne według potrzeb. Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 27 minut temu Napisano 27 minut temu (edytowany) 2 godziny temu, Raf_raf napisał: robiłem za uszami muszle z dłoni i sprawdzałem jaki efekt, ale streaming? 😉 No i co, jakieś ine wrażenia słuchowe? 1 godzinę temu, audiowit napisał: U kogo zamierzasz przeprowadzic ten eksperyment? Jak w ogarniętym akustycznie pomieszczeniu? To może u @Mikelas76 a. 😁 Edytowano 26 minut temu przez DiBatonio Odpisz, cytując
Recommended Posts