Skocz do zawartości

Subwoofer do stereo

Polar

Recommended Posts

2 minuty temu, Butler napisał:

Wiadomo że główną grupą docelową dla suba jest posiadacz kina domowego, no ale nie o tym.

Do muzy suby muszą spełniać wyższe wymagania, ponadto nie wydaje mi się do końca czy chodzi o bezwględną pogoń za jak najniższym zejściem. Suby REL czy AudioVector niezbyt imponują zakresem na tle konkurencji np. Klipsch, są jednak bardziej rozdzielcze a tego szukamy.

Producenci kolumn często zbyt optymistycznie podają w specyfikacji co one nie potrafią i widzimy takie kwiatki jak 20Hz-25kHz. Klienci kupują cyferkami i dopiero pomiary brutalnie weryfikują ich możliwości. No dobra, skupmy się na tych rzetelnie przedstawianych.

Realnie to niewiele kolumn gra użytecznie poniżej 40Hz. Jeśli jest podane np. 40Hz +-6dB to jest dupa a nie 40Hz, spadek wynosi aż 6dB. Moim zdaniem w takich wypadkach następuje pierwszy argument za dołożeniem suba.

Drugi argument jest dużo bardziej skomplikowany i dotyczy praktycznie każdego z nas. Chodzi o mody pomieszczenia. Nawet jak ktoś wyskoczy z kolumnami które wychodzą przed szereg i oferują 30Hz +3dB, to wcale nie oznacza że bas będzie zgodny z oczekiwaniami.

W systemie stereo pewnych reguł nie można nagiąć, rozstaw frontów, odległość od ściany, odchylenie itd. definiuje sygnaturę dźwięku. Nie możemy sobie przesunąć kolumny tam gdzie bas lepiej zagra bo zaburzymy całą stereofonia. No i wychodzą mody  którymi ciężko sobie poradzić bo np. wspomniane 30Hz masuje żebra a 60Hz brzmi jak z kuchennego radyjka bo siedzimy na węźle tej częstotliwości.

No więc sub może tu być świetnym uzupełnieniem. I powtórzę, może to dotyczyć kolumn nawet tych z wybitnym zakresem przenoszenia częstotliwości.

Sub można postawić potencjalnie niemal gdziekolwiek, nie ogranicza nas nawet to że ma stać z przodu. Z powodzeniem zainstalować go można nawet za sofą. Możemy wobec tego wypuścić z niego taki przebieg który uzupełni nierównomierne odsłuch z frontów. Mało tego, można postawić nawet 2,3 czy 4 suby które prawidłowo skonfigurowane jeszcze bardziej wyrównają wszystko co poniżej 200Hz.

Alternatywnie dla zastosowania suba można w tym przypadku działać z celowanymi ustrojami policzonymi na konkretne częstotliwości, grube pochłaniacze (pułapki basowe) itd. Moim zdaniem zastosowanie suba jest bardziej efektywne. Trzeba to indywidualnie rozpatrywać, patrząc nie niektóre adaptacje aż oczy bolą.

W 4/5 zgadzam się.

8 minut temu, audiowit napisał:

A u Ciebie Seba to tragedia jakaś... skąd Ci sie wzioł taki dół w niskiej srednicy.

Wygląda na efekt Speaker Boundary Interference Response (SBIR). U każdego w pokoju jest widoczny na pomiarach w mniejszym czy większym stopniu. Tutaj jest jednak wyjątkowo "szeroki" więc może to coś jeszcze?

@MariuszZ @Butler - dziękuję za wartościowe wpisy.

6 minut temu, Butler napisał:

To chociaż dwa zdania o 1/5.

W 5/5 bo pisaleś o frontach, ktorych nie mozna przestawić, a ja myslalem, ze piszesz o subwooferze.

Ale przyznasz ze subwoofery ciezko jest ustawić w stereo zeby byly uzupelnieniem, a nie osobnym bytem?

Nie słyszalem w zadnym prywatnym domu ustawionego dobrze suba. Mowie o stereo, a nie kd.

10 minut temu, audiowit napisał:

Sebastian, a dsp? Nie wyrowna Ci tego? To za szeroka dolina.

Nie mam DSP. Nawet zastanawiałem się nad jego zakupem ale nie wiem czy przy ilości muzyki jakiej słucham warto w to iść 😉. Po drugie. Na strychu mam "mini systemik" gdzie w tym miejscu gdzie w salonie jest "dół" tam jest "górka". No i jednak "usznie" mnie ta "wyrwa" jakoś nie "dołuje". A po trzecie - jak zauważył jeden kolega z forum, jestem mało "techniczny" i nie wiem czy z DSP dałbym sobie radę. 

Edytowano przez KrólKiczu

9 minut temu, lpomis napisał:

Wygląda na efekt Speaker Boundary Interference Response (SBIR). U każdego w pokoju jest widoczny na pomiarach w mniejszym czy większym stopniu. Tutaj jest jednak wyjątkowo "szeroki" więc może to coś jeszcze?

@MariuszZ @Butler - dziękuję za wartościowe wpisy.

Wojtek, Seba moze miec rację. Zwróć uwagę, że nie jest to kanapa ustawiona rownolegle do bazy tylko naroznik z dlugą częścią ustawioną w kierunku bazy. To moze powodowac tak szeroką dolinę.

2 minuty temu, audiowit napisał:

Ale przyznasz ze subwoofery ciezko jest ustawić w stereo zeby byly uzupelnieniem, a nie osobnym bytem?

Nie słyszalem w zadnym prywatnym domu ustawionego dobrze suba. Mowie o stereo, a nie kd.

Jak sprzęt stereo będzie miał dobre DSP jak np. Dirac to problem z głowy. Niestety takich sprzętów za wiele nie ma (to domena systemów KD) a dodatkowo stereofoniczni puryści jak tylko mogą bronią się przed nimi. 

1 minutę temu, PanKlor napisał:

Jak sprzęt stereo będzie miał dobre DSP jak np. Dirac to problem z głowy. Niestety takich sprzętów za wiele nie ma (to domena systemów KD) a dodatkowo stereofoniczni puryści jak tylko mogą bronią się przed nimi. 

Mialem na probę zrobiona korekcję. Brzmialo to gorzej niz bez korekcji.

Zaznaczam, że mam zrobiona adaptację i sprzet ustawiony co do centymetra.

Powodow moze byc wiele. Nie chce dyskusji na ten temat.

7 minut temu, audiowit napisał:

Seba, mozesz miec jeszcze zaburzona stereofonię przez ten naroznik i niesymetryczne ustawienie.

Być może. A może niesymetryczne ustawienie jak i duża, "puchowa" kanapa razem dają ten efekt. Jak znajdę pomiary dla lewego i prawego kanału to wrzucę je ale raczej w innym wątku bo tutaj powoli robi się straszny OT. 

Jeśli chodzi natomiast o suba, w moim przypadku zależało mi na uzupełnienie "dołu" w ATC i to udało mi się jako tako osiągnąć. 

Może kiedyś jak mój nastolatek wyfrunie z domu, przejmę po nim pokój i na starość tam zrobię sobie pokoik muzyczny. Aczkolwiek tamten pokój jest jeszcze mniej ustawmy niż salon także nie wiem nawet czy jest się o co bić 😉.

3 minuty temu, lpomis napisał:

Racja. Dobry trop. Ale czy jeśli Sebastian wstawił wykres L+R to byłoby to nadal widoczne?

Dlatego pytalem go o dsp, bo mialem nadzieję, ze do jakichs 200hz zobacze jak to wyglada i bedzie wszystko jasne.

2 minuty temu, Wing0 napisał:

Różnie to bywa z DSP, ja ogólnie zadowolony jestem. Już z systemem klasycznym DSP zrobiło mega robotę, trzeba spróbować posłuchać w razie W można odsprzedać, choć nie schodzi tak szybko jak kable ;)

Michał, u Ciebie nie bylo wyjscia. Rece opadywały ;)

9 minut temu, audiowit napisał:

Niektórym efekt wychodzi wręcz przypadkowo bardzo dobry. Inni mimo wiedzy i właściwego sprzętu męczą się niemiłosiernie. Tak. Zagłębianie się w temat syntezy stereo i suba jest trudne.

13 minut temu, audiowit napisał:

Nie słyszalem w zadnym prywatnym domu ustawionego dobrze suba. Mowie o stereo, a nie kd

System oparłem na KD więc nie wpadam w Twoje widełki :)

Suby na 18m2 mam trzy i wszystkie to są konstrukcje zamknięte. Samodzielnie integracji nie robiłem, specjaliście to zajęło około 6 godzin. Czy jest dobrze? Heh... Mogę się tylko uśmiechnąć w odpowiedzi.

1 minutę temu, Wing0 napisał:

Różnie to bywa z DSP, ja ogólnie zadowolony jestem. Już z systemem klasycznym DSP zrobiło mega robotę, trzeba spróbować posłuchać w razie W można odsprzedać, choć nie schodzi tak szybko jak kable ;)

W którymś z wątków Batonio pisał, że u niego bądź u Mikelasa DSP skopało stereofonię. O DSP rozmawiałem też z Tomkiem z Łodzi i też mi odradzał to rozwiązanie. No i patrząc na ilość odsprzedawanych urządzeń wśród forumowiczów, to trochę jednak człowiek może się wahać 😉.  

Butler, wiem, ze u Ciebie kd, pamietam zdjęcia.

Widzialem jak robia w profesjonalnych studiach z subem. Do tego sa programy komputerowe i naprawde troche sie to ustawia. Zreszta podlaczenia sprzetu w studio odbywa sie zupelnie inaczej niz w domu.

Dlatego ja uwazam i nie zmienie zdania, ze kupno subwoofera w warunkach domowych to proszenie sie o klopoty. Bez fachowej wiedzy i narzedzi ani rusz. Kto z Was zintegruje suba z pokojem z pomoca specjalisty i dokupi jeszcze ustroje, bo nie wszystko da sie przeskoczyć.

Spotka sie moje zdanie z potepieniem, ale ja swoje wiem.

I jeszcze Butler chyba nie gratulowałem. Wyglada to profesjonalnie i pewnie tak brzmi.

Edytowano przez audiowit

9 minut temu, KrólKiczu napisał:

W którymś z wątków Batonio pisał, że u niego bądź u Mikelasa DSP skopało stereofonię. O DSP rozmawiałem też z Tomkiem z Łodzi i też mi odradzał to rozwiązanie. No i patrząc na ilość odsprzedawanych urządzeń wśród forumowiczów, to trochę jednak człowiek może się wahać 😉.  

Nie chcę oczywiście nikogo obrazić, ale Seba czasem może szokować zmiana jaka następuje po zastosowaniu DSP :). Jak ktoś ma podpite np średnie po wprowadzeniu DSP występuje wypłaszczenie i wokale już nie grają pierwszych skrzypiec, a to nagle basu mniej, a to ciszej ogolenie itd itd. część opinii może wynikać ze zbyt szybkiego wyciągania wniosków, nie wątpię też że część jest prawdziwych. 

DSP powinno służyć jako dopełnienie adaptacji pasywnej. A żeby zrobić pasywkę dobrze to trzeba w większości przypadków wstawiać do pokoju ustroje na które ni cholery żona się nie zgodzi ;). Znasz pewnie Blondynka? :)

14 minut temu, audiowit napisał:

Butler, wiem, ze u Ciebie kd, pamietam zdjęcia.

Widzialem jak robia w profesjonalnych studiach z subem. Do tego sa programy komputerowe i naprawde troche sie to ustawia. Zreszta podlaczenia sprzetu w studio odbywa sie zupelnie inaczej niz w domu.

Dlatego ja uwazam i nie zmienie zdania, ze kupno subwoofera w warunkach domowych to proszenie sie o klopoty. Bez fachowej wiedzy i narzedzi ani rusz.

Spotka sie moje zdanie z potepieniem, ale ja swoje wiem.

Czy nie można tego rozpatrywać w kategorii jakbyś dołożył głośnik niskotonowy do każdej kolumny ? 

Mówię o subie na stronę. 

Crossover ustawiasz w punkt i w czym ma to zaszkodzić ?  

Albo ja mam jakieś szczęście ale u mnie suby nie dudnią, robotę robią i poza tym nie słychać, że są.  

Mało tego , kolumny sprzedawałem i klient przyjechał, słuchał i się nie zorientował, że suby są włączone. 

Nie w 11m2 tylko w 22 ale niecałe trzy metry ode mnie.  Wiele osób głos zabiera ale niewielu miało po średniej klasy subie na kanał choćby na próbę dołożonym.

Edytowano przez 77Mariusz77