crazy_fly Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 2 godziny temu, marcinmarcin napisał: Bp303 zwykły, miedziany, czy kombinować coś z gold lub silver ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 26 minut temu, crazy_fly napisał: zwykły, miedziany, czy kombinować coś z gold lub silver ? Moje były złote, ale po kilku lutowaniach i czyszczeniu z kalafoni są juz bardziej miedziane niż złote 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 A ja zdecydowanie polecam Oyaide do wszystkich połączeń. W tej firmie nic nie jest pozostawione przypadkowi. Na drugim miejscu rozporowe WBT. Jeśli nie masz specjalnych wymagań co do zmiany w dźwięku to miedź, lub mosiadz pozłacany. I pamiętaj, że najlepiej jest zawsze przykręcić kabel bez banana. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 9 minut temu, audiowit napisał: I pamiętaj, że najlepiej jest zawsze przykręcić kabel bez banana. Dodaj, że w twojej opinii. Wiele razy podłączałem goły kabel, a potem lutowalem mocno siedzące w gnieździe Bp303. Zawsze dźwięk był lepszy przy tym wtyku niż przy gołym kablu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 Czyli z "bananem" zawsze lepszy dźwięk? Hmm.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 4 godziny temu, marcinmarcin napisał: Jak najbardziej, w każdym sklepie elektrycznym polecam Cynel 60/40. Bp303 - najlepsze wtyki jakie miałem w rękach ever 🙂 Mam pytanie. Po jaką cholerę wydawać tyle kasy na kable i złącza, żeby potem połączyć je z dodatkowym izolatorem z ołowiu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 21 listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 listopada 2022 29 minut temu, Chyba Miro 84 napisał: Czyli z "bananem" zawsze lepszy dźwięk? Hmm.. Moim zdaniem banan skrecany, szczególnie taki słabo siedzący w gnieździe pogarsza dźwięk w stosunku do gołego kabla w terminalu , lutowany, bardzo ciasny bfa dla mnie gra lepiej niż goły kabel 🙄 ale to moja opinia 😝 2 minuty temu, mariol napisał: połączyć je z dodatkowym izolatorem z ołowiu? A ja myślałem że powietrze jest lepszym izolatorem 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 22 listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 listopada 2022 A to tak się sprawy mają. Najpierw robimy izolator ołowiowy między kablem i wtykiem, a potem stosujemy izolator powietrzny pomiędzy wtykiem i gniazdem. I to rozumiem! To jest VINTAGE! Teraz jestem coraz bardziej zainteresowany przewodami z lat 50 w osłonie ołowiowej.😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 22 listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 listopada 2022 1 godzinę temu, mariol napisał: I to rozumiem! Ale opór i izolacja powietrzna między drucikami w terminalu głośnikowym już Ci nie przeszkadza 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariol Napisano 22 listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 listopada 2022 Przeszkadza, przeszkadza tym bardziej, że druciki śniedzieją. Ale za to nie ma rezystancji ołowiu. A tak nawiasem mówiąc, jakiej barwy dźwiękowej są ołowiowe kable. Wydaje mi się, że mogą być trochę zamulone, a może są świetne do jasnych kolumn?. A tak na poważnie polecałbym koledze mateolo2 wtyki z mocowaniem kabla na dwie śrubki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 22 listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 listopada 2022 Wystarczy być przyzwoitym a kable bez wtyków sobie poradzą ,😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 22 listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 listopada 2022 Pobielanie końcówek przewodów głośnikowych zawsze u mnie degradowało dźwięk i to w takim stopniu, że nie dało się słuchać. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 7 godzin temu, 1Ender napisał: Pobielanie końcówek przewodów głośnikowych zawsze u mnie degradowało dźwięk i to w takim stopniu, że nie dało się słuchać. Pozdrawiam Pytanie czy cyna winna czy raczej powierzchnia styku przy takim połączeniu? Też mi tak nie gra 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 Jakiś mądry kiedyś ocenił, że same spoiwa lutownicze "wygrzewaja" się 70h. Jak dla mnie najlepszy to banan BFA, może być lutowany, może też za pomocą praski zaciskany na przewodach. QED stosuje system zaciskania AirLoc cokolwiek to znaczy, mają jakieś swoje zaciskarki chyba 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 Można też kupić fabrycznie zaciśnięte i problem z głowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 (edytowany) A tak można ? Nie trzeba było tak od razu 🤦 , ludzie się głowili 6 stron . Edytowano 23 listopada 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 Firmy, które sprzedają przewody na metry, zajmują się też konfekcją, montażem na kablu. Ale to dużo kosztuje. Pozdrawiam 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 55 minut temu, 1Ender napisał: Ale to dużo kosztuje. Raz a dobrze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 2 minuty temu, dorsz napisał: Raz a dobrze. To akurat bardzo fajny patent 👍 3 godziny temu, dorsz napisał: Można też kupić fabrycznie zaciśnięte i problem z głowy. Akurat lepszy kontakt mają rozporowe BFA 🙄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorsz Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 12 minut temu, marcinmarcin napisał: Akurat lepszy kontakt mają rozporowe BFA Gdybym się nie zaparł i nie przytrzymał wzmacniacza (prawie 25 kilogramów), to bym tych wtyków nie wcisnął. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 9 minut temu, dorsz napisał: Gdybym się nie zaparł i nie przytrzymał wzmacniacza (prawie 25 kilogramów), to bym tych wtyków nie wcisnął. Co nie zmienia faktu że BFA styka całą powierzchnią, a ten 2 krawędziami - wypustkiem i kawałkiem po 2 stronie, choć powinno w sumie wystarczyć jak jest ciasno 🙄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 (edytowany) No, nie wiem czy akurat tak bardzo ważny jest całopowierzchniowy styk wtyka. Mam i czasem uzywam wtyków Bullet Plug, uważanych za bardzo dobre wtyki. No i tu , akurat jest wtyk punktowy. Tak, więc chyba nie wielkość powierzchni styku świadczy o jakości połączenia. No i tym bardziej że to nie wtyki bananowe tylko rca. Edytowano 23 listopada 2022 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 (edytowany) 10 minut temu, Rega napisał: No, nie wiem czy akurat tak bardzo ważny jest całopowierzchniowy styk wtyka. Mam i czasem uzywam wtyków Bullet Plug, uważanych za bardzo dobre wtyki. No i tu , akurat jest wtyk punktowy. Tak, więc chyba nie wielkość powierzchni styku świadczy o jakości połączenia. Tak, bullet fajny, tylko że mówimy teraz o RCA i teoretycznie minimalizacji wagi wtyczki po stronie masy, bo to niby jest plusem bullet 😉 a z drugiej strony mamy głośnikowe, zaciskarke zeby poprawić kontakt, a potem wtyk który ma mniejszy punkt styku, ale za to być może ciaśniejszy. W audio nic nie jest oczywiste, więc tak naprawdę nie wiadomo co komu bardziej spasuje 👍 Edytowano 23 listopada 2022 przez marcinmarcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 23 listopada 2022 Udostępnij Napisano 23 listopada 2022 No, tak - NIC nie jest oczywiste do końca😄. Też uważałem, że wtyki Bullet to plastikowa tandeta, a okazało się że jednak NIE. Punktowy styk widać w powiększeniu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crazy_fly Napisano 4 grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 grudnia 2022 kupiłem wtyki bananowe KaCsa BP-303. Zastanawiam się czy można je zacisnąć tanią zaciskarką do tulejek, czy tylko je zdeformuję ? Nie wiem czy kombinować, czy po prostu je polutować .... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts