Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
6 minut temu, seba3002 napisał:

Ale najwyraźniej kolega Sir.jax czuje się w zaistniałej sytuacji wykorzystywany przez rządzących. 

Zacząłeś już działać realnie, czy tylko pierd...sz o tym jak można pomagać? 

Poczekamy zobaczymy, może zrozumiesz, za jakieś 1,5 roku co miałem na myśli.

Nie jesteśmy krajem aż tak bogatym, a to niestety nałoży kolejne wydatki i koszty, nie sądzę byśmy jako kraj to podźwignęli. 

Więc daruj sobie teksty pod moim adresem.

9 minut temu, seba3002 napisał:

Można działać w wolontariacie

Działasz?

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
1 minutę temu, seba3002 napisał:

Dlaczego? Jesteś wyjątkiem na tym forum? Zdaje się, że wycieczki osobiste to chleb powszedni for internetowych 🤪

Tylko przypadku, gdy ktoś zachowuje się tak jak ty.

No i nie nazwałem tutaj nikogo bucem, ale jak lubisz się taplac w błocie to może coś znajdziesz.

Napisano (edytowany)
24 minuty temu, Dzik napisał:

To jest bez sensu… Licytować się i wyrzucać sobie nawzajem, kto i jak pomaga. Nie o to chodzi i nie pozwalajmy sobie na to.

Pewno, że bez sensu.

Ale jak ktoś nie widzi w tym problemu dla naszej gospodarki, to nie ma co komentować.

Opowiadanie, że to potencjalni podatnicy, którzy będą odprowadzać podatki w Polsce jest myśleniem życzeniowym. 

Większość z tych uchodźców to matki z kilkorgiem dzieci, dodam - samotne matki, bo mężowie zostali w kraju by walczyć, poza tym mamy jeszcze staruszków .  Naprawdę myślicie,  że to materiał na pracowników i podatników ?

Owszem, są w naszym kraju Ukraińcy, którzy chcą pracować i pracują, ale oni już tutaj mieszkają od jakiegoś czasu, na nowy "narybek" bym jakoś nie liczył w tej sytuacji.

To największy exodus od czasów II wojny światowej, już mamy 1,5mln uchodźców,  to dodatkowe pieniądze z budżetu państwa, myślicie, że Polska jest w stanie podźwignąć te koszty?

Napisano
25 minut temu, DiBatonio napisał:

No i nie nazwałem tutaj nikogo bucem, ale jak lubisz się taplac w błocie to może coś znajdziesz.

Nie, no Ty jesteś z tych, którzy nie uciekają się do tak bezpośrednich przytyków. Robisz to w bardziej zawoalowany sposób 😉

6 minut temu, DiBatonio napisał:

To największy exodus od czasów II wojny światowej, już mamy 1,5mln uchodźców,  to dodatkowe pieniądze z budżetu państwa, myślicie, że Polska jest w stanie podźwignąć te koszty?

Tak, to wszystko prawda. Nasze państwo pewnie nie da rady samo uporać się z taką liczbą uchodźców. Ale co w takim razie kolego @DiBatonio ma zrobić nasz rząd? Zamknąć granice? Budować te obozy dla uchodźców? Ja wierzę, że jako państwo należące do UE jednak otrzymamy jakaś pomóc z tejże Unii. No i jednak myślę, że na dłuższą metę duża część z uchodźców będzie jednak "podróżować" dalej, na zachód. W końcu jak sam zauważyłeś Polska to nie jest kraj mlekiem I miodem płynący.

Napisano
2 minuty temu, seba3002 napisał:

Ja wierzę, że jako państwo należące do UE jednak otrzymamy jakaś pomóc z tejże Unii.

Szkoda, że została nam wiara. Szkoda, że stawialiśmy się obok, a nawet poza UE przez ostatnie lata – tylko przez personalne ambicje partii SZCZYNY (piss), a nie jakiś złudny interes narodowy.

Uprzedzając posty: zdaję sobie sprawę, że plucie na PiS to jak plucie na gówno, ale muszę sobie ulżyć.

Napisano
14 minut temu, seba3002 napisał:

Tak, to wszystko prawda. Nasze państwo pewnie nie da rady samo uporać się z taką liczbą uchodźców. Ale co w takim razie kolego @DiBatonio ma zrobić nasz rząd? Zamknąć granice? Budować te obozy dla uchodźców? Ja wierzę, że jako państwo należące do UE jednak otrzymamy jakaś pomóc z tejże Unii. No i jednak myślę, że na dłuższą metę duża część z uchodźców będzie jednak "podróżować" dalej, na zachód. W końcu jak sam zauważyłeś Polska to nie jest kraj mlekiem I miodem płynący.

Nie, nie ma zamknąć granic, ale może chociaż spróbować z tymi obozami dla uchodźców. 

1,5 mln miejsc do zamieszkania, to w cholerę miejsc, nie sądzę, że sami obywatele podźwignąć  nawet organizacje pozarządowe mają ograniczone możliwości. 

Jakąś pomóc może i otrzymamy z naciskiem na jakąś, na razie to sami prosimy się o sankcje ze strony UE jeszcze, co miało miejsce zanim doszło do wojny na Ukrainie.

Najlepsza pomocą ze strony UE byłoby przejęcie z Polski części uchodźców.

Napisano
1 minutę temu, DiBatonio napisał:

Najlepsza pomocą ze strony UE byłoby przejęcie z Polski części uchodźców.

Kurczę, Panie @DiBatonio. Ale dajmy tej Unii trochę czasu. Przecież wszystko wymaga wprowadzenia nowych ustaw, programów i Bóg wie jeszcze czego. To nie odbędzie się na pstryknięcie palca. Trochę więcej wiary. W nasz kiepski rząd może też 😉.

A na razie pomagajmy jak tylko możemy. Mam w rodzinie 2 Ukrainki. Wiem jaki ból przynosi im ta bezsensowna wojna. Nie dorzucajmy do pieca wpisami, które i tak nie rozwiążą obecnych problemów. Być może najlepsze na co nas może być obecnie stać to solidarność, dzięki której przetrwamy my i dzięki której damy radę pomóc wszystkim potrzebującym pomocy. 

Napisano (edytowany)

To teraz z innej beczki.

Oto efekt sankcje nakładanych na Rosję, pisałem już,  że każdy kij ma dwa końce, a no pisałem. 

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/rosja-przejmie-fabryki-samochodow-zachodnich-marek-nacjonalizacja-jako-odwet/wch2zwf?utm_source=forum.audio.com.pl_viasg_auto-swiat&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, DiBatonio napisał:

Nie, nie ma zamknąć granic, ale może chociaż spróbować z tymi obozami dla uchodźców.

A wiesz, jeśli już miałbym się czegoś obawiać, to właśnie obozów dla uchodźców. One zwykle rodzą duże problemy, utrudniają i opóźniają asymilację (czasem wręcz uniemożliwiają) i na dłuższą metę - degradują imigrantów. Poza tym, prowadzą do niechęci ze strony okolicznych mieszkańców. Zgadzam się z Wami, że trzeba dążyć do dystrybucji uchodźców, ale w tym celu rząd musi o to POPROSIĆ państwa zachodnie i przyznać, że sobie nie radzi. A z jakichś (niepojętych dla mnie) powodów zrobić tego nie chce. Holandia zapowiedziała otwarcie, że otworzy granice dla Ukraińców dopiero na prośbę z Polski, Słowacji i Rumunii.

Edytowano przez Rafał S
Napisano
2 godziny temu, DiBatonio napisał:

Większość z tych uchodźców to matki z kilkorgiem dzieci, dodam - samotne matki, bo mężowie zostali w kraju by walczyć

To oczywiście problem, ale można próbować choć częściowo go rozwiązać. Te kobiety mają po 2-3 dzieci. Mamy szkoły i przedszkola. Ile samotnych polskich matek wychowywało dzieci i pracowało - ja znam takie. Stasze dzieci nie potrzebują już takiego nadzoru i zwykle trochę pomagają przy młodszych. Poza tym, gdyby te kobiety się dogadały ze sobą, to mogłyby mieć na zmianę dyżury z dziećmi i pracować na 1/2 czy 3/4 etatu. Przecież przy tak dużej ich liczbie łatwo znajdą w pobliżu inne w tej samej sytuacji. Nadzwyczajne okoliczności wymuszają nadzwyczajne środki. Wciąż myślimy kategoriami naszego społeczeństwa i starych sztywnych reguł. A przecież parę lat temu praca zdalna na taką skalę byłaby nie do pomyślenia, a jednak, choć z problemami, jakoś funkcjonujemy. Ludzie potrafią się przystosowywać do bardzo różnych okoliczności, a tutaj mówimy o narodzie, który sporo udowodnił przez ostanie 2 tygodnie, więc może należy mu się jakiś kredyt - nie tylko finansowy, ale również zaufania.

Jeszcze raz - ja nie twierdzę, że to będzie łatwe, ale ograniczenie się do obozów z uchodźcami, to jest poddanie się już na starcie.

Napisano
11 godzin temu, Rafał S napisał:

Jeszcze raz - ja nie twierdzę, że to będzie łatwe, ale ograniczenie się do obozów z uchodźcami, to jest poddanie się już na starcie.

Jestem też takiego zdania , zamknięcie w obozie nie stwarza motywacji do asymilacji . To działa dokładnie tak samo jak patologia pokoleniowa w Polsce / mieszkam na Bałutach , wiem co mówię /. Ludzie szybko się przyzwyczajają , że ktoś im coś daje darmo / skąd my to znamy/ , potem jest ciężko się wyrwać z takiego marazmu. Rozlokowanie w szerokim zakresie uchodźców w Polsce to jedyne logiczne rozwiązanie. Od osoby prywatnej nie żąda się pomocy w nieskończoność , włączają się w człowieku zupełnie inne mechanizmy , chęć odwdzięczenia , zapracowania na byt. Pomoc systemowa jest anonimowa , pojawia się słynne " nam się to należy ", i eskalacja żądań. Na razie się modlę , by komuś w UE nie przyszło do głowy , by się odwdzięczyć za naszą postawę podczas fali uchodźców z Syrii czy Afryki. Bo wtedy, to mamy przerąbane.

A tak jeszcze widział ktoś ostatnio naszego ministra od spraw bezpieczeństwa ? Kaczyński , czy jakoś tak ?

Napisano (edytowany)
30 minut temu, tomek4446 napisał:

A tak jeszcze widział ktoś ostatnio naszego ministra od spraw bezpieczeństwa ? Kaczyński , czy jakoś tak ?

Jaki i większości z ministerialnych :) .

Półgłówki się pogubiły... 1647009032_aetgq5_600.jpg

Edytowano przez gienas
Napisano
8 godzin temu, tomek4446 napisał:

Premier Jarosław Kaczyński wykonują swoją pracę z dala od kamer. Ma od tego ludzi, którzy lepiej się prezentują wizerunkowo np. premier Mateusz Morawiecki. 

Spójrzcie na sondaże od czasu wojny na Ukrainie, opozycyjny jad Pana Budki i Tuska nie sprzyja w poparciu.

Napisano (edytowany)
4 minuty temu, soberowy napisał:

Premier Jarosław Kaczyński wykonują swoją pracę z dala od kamer.

A dzięki za wyjaśnienie , bo już się martwiłem , że tylko kombinuje do jakiej kolejnej ustawy o uchodźcach przemycić klauzulę , by go nie zamknęli :) 

Edytowano przez tomek4446
Napisano (edytowany)
6 minut temu, Dzik napisał:

Na obu filmikach jest prostak, który zabrał się za rozkminy życiowe.

Dopisz , że twoim zdaniem.

Obserwuje gościa i uważam, że bardzo często pokazuje jak jest, jego formą jest niesztampowa, ale ma w wielu aspektach rację.

Takie jest moje zdanie.

A teraz o Władku...

https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-bunt-rosyjskich-marines-w-poblizu-odessy-nie-chcieli-zejsc-n,nId,5888704