lpomis Napisano 12 marca 2022 Udostępnij Napisano 12 marca 2022 5 godzin temu, Tomasz S. napisał: Wydaje mi się ,że lepiej kontroluje bass Akurat o to w porównaniu do Atolla IN100 trudno nie będzie. Bas w tym wzmacniaczu jest niestety okropny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 12 marca 2022 Udostępnij Napisano 12 marca 2022 6 godzin temu, Tomasz S. napisał: Udało mi się podłączyć wzmacniacz do equilibrium i .... Da się żyć Ale ja tęskniłem za tymi kolumnami. Dalej to mój numer 1. Robią robotę. Największym zdziwieniem dla mnie było jak głośno potrafi to zagrać. Ethery nie dość ,że są w 4 ohmach to jeszcze mało efektywne, chyba ktoś zaniżył te wyniki. Czy mx5 napędza je tak dobrze jak Atoll ? Chyba nie , z Atollem jest jakby pełniej. Zapas mocy tam też jest ogromny. Czy mx5 robi coś lepiej ? Wydaje mi się ,że lepiej kontroluje bass i to mi się podoba. W każdym razie wstydu nie ma a nie spodziewałem się z tymi kolumnami za dużo. Można żyć z takim zestawem, jak ktoś nie schodzi z wyższej półki wzmacniacza to może być bardzo zadowolony. A ustawienie co najmniej nie fortunne. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 13 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2022 9 godzin temu, Dedal75 napisał: A ustawienie co najmniej nie fortunne. Pzdr Tutaj akurat mogę przesuwać sobie nie tylko kolumny ale i szafkę. Więc i złe i bardziej "poprawne" ustawienia testuję. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 13 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2022 (edytowany) Jednak muszę trochę obniżyć entuzjazm. Po ponownym przełączeniu, Atoll jest dużo lepszy w napędzaniu tych kolumn. Edytowano 13 marca 2022 przez Tomasz S. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 22 godziny temu, Arko55 napisał: @seba3002 a sprawdzałeś może jak wzmak radzi sobie z ATC? A owszem, sprawdzałem. Nie zagotował się 😝. Ale mi w tym połączeniu brakowało trochę góry. Mam kilka takich testowych utworów, w których fajnie brzmią talerze perkusji no i tutaj jednak schowane one były gdzieś daleko z tyłu. W niektórych momentach trzeba było się wręcz domyślać, że gdzieś coś tam sobie "cyka". Dlatego myślę, że lepiej z tym wzmacniaczem sprawdzą się kolumny z bardziej zaznaczoną górą pasma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 13 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 marca 2022 Popieram to co mówi Seba, ethery też mają taką łagodną górę i kremowy środek i dlatego z Atollem lepiej. Za to Elaci podtrzymuje zgrywają się fajnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 U mnie Atoll prze sypie górą, ale nie taką chamską, lecz kulturalną Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 13 marca 2022 Udostępnij Napisano 13 marca 2022 (edytowany) Dobrej jakości tweetery grają wtedy kiedy trzeba a słaby sypie góra prawie non-stop 😉 jak tuba w Altusach kiedyś 😋 Widzę że kurz powoli opada , ten Topping to pewnie dobry produkt w swojej cenie i tyle , tak myślę . Pzdr Edytowano 13 marca 2022 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arko55 Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Cytat Dlatego myślę, że lepiej z tym wzmacniaczem sprawdzą się kolumny z bardziej zaznaczoną górą pasma. Podejrzewam że moje kolumny idealnie by się tu sprawdziły bo są wyraźnie doświetlone, znowu łącząc SCM7 z wzmakiem Sony str v5 brakowało tak samo blasku, góry jak w Twoim wypadku ^^ Czyli to jakaś perełka za 1k zł, czy jedno z ciekawszych urządzeń nie więcej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 42 minuty temu, Arko55 napisał: Czyli to jakaś perełka za 1k zł, czy jedno z ciekawszych urządzeń nie więcej? To po prostu przyzwoity wzmacniacz za niewielkie pieniądze. Jeśli ktoś ma ograniczony budżet i nie ma ochoty na szukanie w używkach, to ten wzmacniaczyk sprawdzi się jak najbardziej. 6 godzin temu, Dedal75 napisał: Widzę że kurz powoli opada , ten Topping to pewnie dobry produkt w swojej cenie i tyle , tak myślę . Dokładnie tak jak piszesz. Nie jest to żaden killer hi endowych wzmacniaczy ale z 2-3 razy droższymi klockami śmiało może konkurować. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 (edytowany) 2 godziny temu, Arko55 napisał: Czyli to jakaś perełka za 1k zł, czy jedno z ciekawszych urządzeń nie więcej? Na tak zadane pytanie ja bym powiedział perełka za 1000 zł. To jest mały szwajcarski nożyk. Może trochę rozwinę. Do tej pory jaki był wybór jeżeli ktoś szuka wzmacniacza za tys zł ? Nie za duży, głównie używki z OLX i przy obecnych cenach to raczej podstawowe modele, zwykle bez dac. Jeżeli ktoś zaczyna przygodę z Audio lub potrzebuje drugiego mniejszego systemu, ma drugie kolumny , których nie używa. To nie znam lepszej opcji na tą chwilę. To urządzenie ma ( i to dobry ) wzmacniacz słuchawkowy. Ma ( i to dobry ) DAC, ma pilota , ma regulacje tonów, ma fajne funkcje jak wybudzanie czy presety, jest źródłem bo ma BT, może z powodzeniem zastąpić soundbar. Podstawą i jednocześnie wisienką na torcie jest to jak brzmi wzmacniacz głośnikowy. Podłączając kolumny za 3 tys wydaje mi się ,że zrobimy lepszy zestaw niż wybierając inny wzmacniacz za 2-2.5 tys z kolumnami za 1.5-2 tys. Na dobrą sprawę jeżeli ktoś mówi,ze chce wydać max 2 tys to już z tym wzmacniaczem da się zrobić zestaw. Dobre audio ma niższy próg wejścia a moim zdaniem to istotne. Edytowano 14 marca 2022 przez Tomasz S. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Dnia 12.03.2022 o 22:33, lpomis napisał: Akurat o to w porównaniu do Atolla IN100 trudno nie będzie. Bas w tym wzmacniaczu jest niestety okropny Dlaczego okropny? Mój kumpel ma IN100 i pamiętam, że z jego AA Phoebe 3 brzmiał on nieźle (oczywiście w swoim segmencie cenowym). Rozwiniesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stoper86 Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 (edytowany) To jakie kolumny do tego Toppinga polecacie?? Myślałem o ELAC Debut 2.0 B6.2🙂 Edytowano 14 marca 2022 przez stoper86 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 @stoper86 dzisiaj powinny dotrzeć do mnie Polk Audio to jeszcze z nimi sprawdzę:) @Rafał S wiesz jak to jest w Audio , dźwięk się może podobać albo nie. Łatwo jest wyolbrzymiać słowami typu okropny, niszczy, beznadziejny itd. In100se ma swój charakter. Gra mocno, dynamicznie, mocno środkiem. Taki rockowy i balladowy charakter, za który tak dużo osób uwielbia ten wzmacniacz ale może się średnio sprawdzać jeżeli bas jest szybki, dokładny, punktowy. Trzeba dobrać do niego odpowiednie kolumny bo inaczej bas będzie zbyt mocny a za mało dokładny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 (edytowany) 6 minut temu, Tomasz S. napisał: In100se ma swój charakter. Gra mocno, dynamicznie, mocno środkiem. Taki rockowy i balladowy charakter, za który tak dużo osób uwielbia ten wzmacniacz ale może się średnio sprawdzać jeżeli bas jest szybki, dokładny, punktowy. Trzeba dobrać do niego odpowiednie kolumny bo inaczej bas będzie zbyt mocny a za mało dokładny. Tak mi się właśnie wydawało. Unikać misiowatych kolumn (obfita średnica, mocny lub poluzowany bas) i tyle. Ale jestem ciekaw, co Wojtek napisze, bo ma kolumny z precyzyjnym basem. Czy z nimi Atoll też się nie zgrał na dole? Edytowano 14 marca 2022 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Tak w sumie to co kto lubi. Ja ma kolumny bardziej z tych misiowatych i mocno grających a sam konstruktor zaleca ten wzmacniacz do nich. Po pewnym czasie muszę się z nim zgodzić Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_iter Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 To konkretne pytanie/a. 1. Czy wzmacniacz rozrusza Tannoy Mercury 7.4 ? 2. Lepiej zagra na KEF Q350 czy Tannoy Mercury 7.4 ? O co mi chodzi? Ma być zestaw do gabinetu. Coś około 16 M2 w kwadracie. Lubię wyeksponowane vokale i wyraźną górę. Bas ma być krótki, wyrazisty i nie rozlazły. Nie wnikam, czy jest sens dawać podlogówki w tak małym pomieszczeniu. Jeśli będą grały, to w/g mnie jest. Mam świadomość, że teraz będziemy wróżyć z fusów, bo zapewne nikt w takim setupie nie sprawdzał, ale tak teoretycznie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 47 minut temu, P_iter napisał: Lubię wyeksponowane vokale i wyraźną górę. Bas ma być krótki, wyrazisty i nie rozlazły. Klipsch RP600M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_iter Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 24 minuty temu, Tomasz S. napisał: Klipsch RP600M Słuchałem tych Klipsch i dźwięk wydaje mi się nieco metaliczny. Odpada. KEF y mi odpowiadają, tylko ich jeszcze nie podpiąłem pod MX5. KEF y mogę kupić nowe za 2 k a Tannoye są na giełdzie za 1600. Muszę do piątku dokonać wyboru. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Z tych 2 ja bym wolał KEFy, ale dziś będę miał Polk Audio es20. Też kosztują poniżej 2 tys i mogą pasować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_iter Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Nie brałem ich pod uwagę. One chyba jednak potrzebują mocniejszego wzmocnienia, aby zagrały dobrze. Ciekaw jestem Twoich testów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Zobaczymy, na pewno przy nich wzmacniacz wygląda na filigranowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stoper86 Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 MX5 zamówiony😄 Teraz tylko została kwestia doboru kolumn... Mam jeszcze jedno głupie pytanie. Lepiej zastosować do podłączenia kolumn wtyki typu banany czy widelki?🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 14 marca 2022 Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Przy wzmacniaczach o niewielkich gabarytach i małej masie do niezbyt grubych przewodów najwygodniejsze są wtyki bananowe. Widełki stosuje się zwykle przy terminalach które nie obsługują wtyków bananowych i gdy mamy ciężki sprzęt o dużych mocach i grube przewody. Generalnie używa się ich dla wygody podłączania i rozłączania. Zazwyczaj można je sobie darować, bo większość zacisków akceptuje gołe przewody i taka postać jest najlepsza do podłączenia. Czasem gdy terminale są niewielkie, lepiej użyć wtyki bananowe. I tu pewnie będzie taka sytuacja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 14 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2022 Dla mnie najwygodniejsze są banalny. Zwłaszcza do takich malutkich terminali jak tutaj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts