marekN Napisano 6 marca 2022 Udostępnij Napisano 6 marca 2022 Witam wszystkich forumowiczów. Od kilku dni walczę z zestawem Marantz 30 + SACD 30n podłączone kolumny Aria Focal 926. Jazz, fortepian ok ale już rock słąbo. Mam wrażenie, że wycina mi gitarę i jakoś zamula dźwięk. Jest słodko bez żadnej zadziorności. Testowałem różne interkonekty i kable i aktualnie mam albero blue i struss s-1. Aktualnie słucham spokojnej muzyki ale mam dużo cd z hendrixem i metalu i to brzmi słąbo. Jest jakaś rada na to, czy wtopiłem ze sprzętem? Przyznaję, że marantza zamówiłem bez odsłuchu. Pozdrawiam i proszę o rady Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 6 marca 2022 Udostępnij Napisano 6 marca 2022 (edytowany) Jeżeli brałeś sprzęt z salonu "na odległość" to masz 14 dni na zwrot. Jak termin nie minął to zwróć i wypożycz np. Supernaita 3 czy Exposure 3010. Kablami brzmieniowo nic nie zdziałasz. Ps. Jeżeli kupiłeś stacjonarnie to zadzwoń do tego salonu i poproś czy możesz wymienić obecny sprzęt na lepiej Ci pasujący, niektóre salony wyrażają na to zgodę. Edytowano 6 marca 2022 przez kaczadupa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 marca 2022 Udostępnij Napisano 7 marca 2022 A z czym i gdzie słuchałeś Arie? Czy kolumny masz wygrzane? Czy to nowe kolumny czy były podłączone wczesniej do innej elektroniki? Jak system stoi w pomieszczeniu? Masz 14 dni na podjęcie decyzji? Czy kupowałes w salonie? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekN Napisano 7 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2022 Niestety, kupowałem w salonie. 14 dni już minęło tak czy siak, bo czekałem ponad tydzień na kolumny. Kolumny są nowe, grają od tygodnia. System stoi ok 30 cm od ściany w salonie ok 30 m2. Kolumny około 3,5 metra od siebie, odsłuch z odległości 3-4 metrów. Kolumny stoją na kolcach, podłoga lite drewno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekN Napisano 7 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2022 Salon odmawia zamiany na inny sprzęt. Jak myślicie, czy wygrzewanie tego nowego sprzętu i ewentualnie szukanie innych interkonektów coś pomoże? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 marca 2022 Udostępnij Napisano 7 marca 2022 Nie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 7 marca 2022 Udostępnij Napisano 7 marca 2022 (edytowany) 5 godzin temu, marekN napisał: Niestety, kupowałem w salonie. 14 dni już minęło tak czy siak, bo czekałem ponad tydzień na kolumny. Kolumny są nowe, grają od tygodnia. System stoi ok 30 cm od ściany w salonie ok 30 m2. Kolumny około 3,5 metra od siebie, odsłuch z odległości 3-4 metrów. Kolumny stoją na kolcach, podłoga lite drewno. 1. Na początek odsuń kolumny na trochę więcej niż te 30 cm. Minimum 50cm. 2. Albedo Blue (też go mam) uchodzi za dość "wolny" - raczej do muzyki akustycznej niż rocka. Wymiana na inny może teoretycznie przynieść poprawę, ale naprawdę marginalną. 3. A jak jest z równowagą tonalną? Marantze są na ogół neutralne, a Focale lekko po jasnej stronie. Zgrywa się to, jest sensowna średnica, czy system gra V-ką? 4. Nie wiem, jak głośno słuchasz. Po tygodniu możesz już trochę podkręcić gałkę. Niektóre woofery muszą pograć głośniej, żeby się rozruszać. Ale to dotyczy raczej basu. Edytowano 7 marca 2022 przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekN Napisano 7 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2022 Dzięki za odpowiedź. Poprzestawiam kolumny. W innym salonie poradzili, abym powygrzewał sprzęt i za 3 tygodnie spróbował kilka różnych kabli. Na teraz przetestowałem swoje stare interkonekty supra (raczej budżetowe), tellurium black oraz albedo blue, a z głośnikowych struss s-1, struss s-2, supra sword i póki co zostałem przy albedo i struss s-1. Muzyki słucham cicho i średnio (możdżer, chopin, gitara klasyczna) albo głośno i to nawet bardzo - Hendrix, Kat, Metallica. Co to znaczy "system gra V-ką" przy równowadze tonalnej? Mam wrażenie, że odtwarzając CD sprzęt gra z wysiłkiem, brak zadziorności i selektywności przy rocku, a kolumny jakby są przykryte kocem. Natomiast przy odtwarzaniu radia internetowego bez wysiłku, dużo powietrza, przestrzeni, tylko gładko i miękko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 7 marca 2022 Udostępnij Napisano 7 marca 2022 5 minut temu, marekN napisał: Co to znaczy "system gra V-ką" przy równowadze tonalnej To znaczy, że jest przewaga sopranów i basów nad średnimi tonami. Ale u Ciebie raczej nie. Z tego co piszesz (kolumny jakby są przykryte kocem) wynika, że jeśli już, to może brakować Ci góry, a nie średnicy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekN Napisano 7 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 marca 2022 No to wygrzewam i zobaczymy. Najwyżej będę sprzedawał zestaw Marantza 30 zaraz po kupieniu. Zresztą wobec sytuacji ogólnej te problemy to pikuś. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 marca 2022 Udostępnij Napisano 8 marca 2022 Co to za salon? Wygrzewanie pomoże. Pytanie czy w tą stronę którą chcesz i na tyle ile chcesz. Ile na nim już grasz? A możesz nam pokazać fotkę jak stoją kolumny względem miejsca gdzie siedzisz? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekN Napisano 8 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2022 Salon RTV-MAX Łódź. Gram na nim od 2 tygodni, do tej pory niezbyt intensywnie. Od 4 dni zostawiam grający na ok 10-12 godzin dziennie. Generalnie jazz i muzyka poważna brzmi dobrze, natomiast w rocku brak gitar. Załączam zdjęcie sprzętu z miejsca odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 8 marca 2022 Udostępnij Napisano 8 marca 2022 A może dasz radę zaakceptować obecne brzmienie? W sumie zawsze są jakieś kompromisy... Oczywiście decyzja należy do Ciebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekN Napisano 8 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2022 Poczekam 3 tygodnie. Pobawię się kabelkami. I pewnie tak się skończy. Jak wróci mój stary Denon z naprawy to może będę miał dwa systemy do różnej muzyki, chociaż nie chciałem takiego rozwiązania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 8 marca 2022 Udostępnij Napisano 8 marca 2022 @marekN Naprawdę żal tej elektroniki, szczególnie wzmacniacza, nie za ciepło mu tam? Ładnie to wszystko wygląda i nie zajmuje miejsca, ale nie ma dobrego chłodzenia niestety. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekN Napisano 8 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 marca 2022 Z tyłu są same dziury w meblu, ale fakt zdaję sobie sprawę. 10 lat wytrzymał w tym miejscu zestaw denona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 8 marca 2022 Udostępnij Napisano 8 marca 2022 13 godzin temu, marekN napisał: RTV-MAX Łódź. Wszystko jasne... Szkoda, że pokusiłeś o "lepszą cenę" -tak później można liczyć na profesjonalny "after-sales service" 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 21 godzin temu, marekN napisał: Salon RTV-MAX Łódź. Wszystko jasne. Nawet nie masz Polskiej gwarancji Nie powinieneś tak trzymać wzmacniacza. Tym bardziej jeśli będziesz dla niego szukał nowego domu. Ale tu znowu sklep będzie problemem gdzie kupiłeś. W każdym razie nie trzymaj go tam. Druga sprawa może na chwile spróbować dać jakiś dywan pomiędzy sprzet a Ciebie? Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekN Napisano 9 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2022 Dzięki za rady, zastosuję się. Czyli wtopa? W sumie mam karty gwarancyjne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 9 marca 2022 Udostępnij Napisano 9 marca 2022 Niestety znaczna część asortymentu pochodzi nie od polskiego dystrybutora, a co za tym idzie mogą być problemu z serwisem. Wygrzanie niewiele pomoże i albo zostaje pogodzić się z brzmieniem albo niestety spróbować sprzedać i udać się na odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekN Napisano 9 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 marca 2022 No cóż. Powygrzewam trochę, bo nie wiem czy to sugestia ale po tych kilku dniach grania po 10-12 godzin "koca" na kolumnach jakby mniej i muzyka z CD idzie już łatwiej z tym, że mam wrażenie że brzmienie idzie w kierunku miękkości. Dywan na podłodze przy głośnikach nie dał wyraźnego efektu. Dzisiaj po 12 godzinach grania wzmacniacz był jedynie letni ale faktycznie chyba usunę półkę i postawię wzmacniacz na sacd, będzie więcej powietrza nad nim. Dzięki za uwagi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 marca 2022 Udostępnij Napisano 10 marca 2022 Zobaczysz po 40 godzinach czy coś ulegnie zmienię. Potem już nie za bardzo. Ale z czasem pewnie przyzwyczaisz się do dzwieku. Powodzenia Piotr 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 10 marca 2022 Udostępnij Napisano 10 marca 2022 no to faktycznie teraz trzeba dmuchać na zimne aby się nie Ci nie zepsuło. Karty gwarancyjne nic nie dadzą liczy się jakiś fizyczny kwit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekN Napisano 11 marca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 marca 2022 No mam podbite i podpisane karty gwarancyjne oraz fakturę za sprzęt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts