Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej,

W skrócie. Taka odpowiednio założona taśma na trafie powoduje, że pole elektromagnetyczne, które wycieka poza rdzeń trafa ma gdzie zaindukować prądy wirowe i w ten sposób zamienić wyciek pola na energię cieplną bo obwód flux bandu nigdzie nie jest podłączony.

To zamknięta petla. W efekcie mniej taki transformator sieje zakłóceniami na zewnątrz. Mniej sie indukuje pradu w pobliskich przewodnikach.

Mam na myśli zakłócenia pochodne 50Hz, ale i te pozostałe podane na uzwojenie pierwotnego trafa z sieci energetycznej w formie zakloceń sieciowych.

To prosty tweak, ale naprawdę bardzo skuteczny. Niejednemu hobbyście audio uratował system przed brumem czy przydźwiękiem. Oczywiście nie zawsze jest to remedium bo temat przydźwieku jest bardzo obszerny i źródeł zakłóceń cała masa. 

U mnie na przykład było słychać poprawę jakości po obróceniu wtyczki zasilającej o 180 stopni w gniazdku 😉

Pozdrawiam. M

Napisano
4 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

w ramach rekompensaty za niemożność obrócenia wtyczki, masz możliwość łatwego testowania bezpieczników audio 🙃😉

Miro po co ten wpis. Myślałem, że będziesz merytoryczny po kilku naszych pogawędkach, ale widzę przy piąteczku zwalniasz hamulce. 

Opamiętaj się i nie prowokuj zanim bedzie za późno.

Pozdrawiam. M

Napisano
17 godzin temu, MariuszZ napisał:

Miro po co ten wpis. Myślałem, że będziesz merytoryczny po kilku naszych pogawędkach, ale widzę przy piąteczku zwalniasz hamulce. 

Mariusz, ja to odebrałem jako żart i tak samo odpowiedziałem 👍

No chyba że tam było coś przed edycją.

22 godziny temu, Chyba Miro 84 napisał:

@pairtick w ramach rekompensaty za niemożność obrócenia wtyczki, masz możliwość łatwego testowania bezpieczników audio 🙃😉

A dostęp do bezpiecznika jest faktycznie łatwy. 

uk-asta-bs1363-a-overmold-fuse-max-13a-plug-mains-lead.png

Napisano
8 godzin temu, pairtick napisał:

No chyba że tam było coś przed edycją.

No nic więcej nie było. Po prostu czasami muszę edytować pisownie, by dało sie to czytać 🫣

Dnia 5.09.2025 o 21:39, MariuszZ napisał:

Pozdrawiam. M

Rozumiem ze mogłeś nie wiedzieć ze u nas w UK mamy takie wtyczki z taką możliwością i stąd zapewne pomyślałeś ze wyskoczyłem z bezpiecznikami. Wybaczam zatem, a przy okazji, coś sie dowiedziałeś na temat kabli na wyspach 😉