Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, kaczadupa napisał:

Regę Elicit mk5 brzmieniowo stawiam na równi! z SuperNait 3

A słuchałeś w końcu Regi Aethos? Teoretycznie miało być jeszcze lepiej, szczególnie jeśli chodzi o soprany - nie kusi Cię?

Napisano
9 godzin temu, Differentcorner napisał:

Yamaha w swojej cenie rynkowej nie broni się dźwiękiem...zostaje tylko design, a chyba nie po to głównie kupujemy urządzenia ;)
Szczerze polecam też posłuchać wyżej wymienionego Classe dla własnych doświadczeń...bardzo przejrzysty, kulturalny wzmacniacz. 

Oj broni sie ...... wystarczy dobrac odpowiednie kolumny glosnikowe  (sluchalem z Yamaha NS-3000 ),sygnal cyfrowy z dobrym DAC i gra pieknie .....Zdaje sobie sprawe ze drogo  (mam na mysli A S 3200) ale wykonanie kosztuje co doskonale widac na przykladzie np kolumn glosnikowych ,im konstrukcja bardziej pracochlonna tym drozej .Oczywiscie o gustach sie nie dyskutuje ,dla mnie sprzet na lata ........

Napisano (edytowany)

Masz prawo do własnych przemyśleń, ale mam zupełnie odmienne zdanie. W cenie urządzeń tego producenta znajdzie się znacznie lepiej grające innych firm. Co do wykonania to też nie powiem aby inni producenci odstawali. Nie róbmy wokół jednego producenta szumu ani w jedną ani w drugą. Odpisałem autorowi wątku aby słuchał bo to najlepszy wyznacznik, a jaką ostatecznie decyzję podejmie - chętnie poczytam. 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim-nie ma sensu cytować go w całości.
Napisano

Czy uznane/popularne/kultowe brytyjskie piecyki takie jak Supernaity, Leema Tucana 2, Roksan Caspian m2, Regi, klasyczne modele Cyrusa mają brzmienie zbliżone do Hegli czy Primare i35? Które będą dążyły do neutralności a które do naturalnego brzmienia? 

Napisano (edytowany)
33 minuty temu, kaczadupa napisał:

Posłuchaj "Echoes" na SN3, Elicit mk5 i ATC. Do czego będzie bliżej w obu przypadkach? Naturalności czy neutralności? 

Podczas nagrywania tego albumu, w Abbey Road były Tannoye 😀

Edytowano przez dorsz
Napisano

O to to.

Posłucham Echos ale skąd będę wiedział które to neutralne albo naturalne granie. To które będzie mi się pewnie mniej podobać, bo znam siebie. :)

Co do Yamahy to się zgodzę.

No segment 30k+ to juz Accuphase, Moon,  Luxman, i wiele innych. Jak Mi się ta Yamaha podoba to nie wydał bym tyle na ich wzmacniacz.

Piotr

Napisano
6 godzin temu, dorsz napisał:

https://www.yamaha.com/en/about/history/products/

Nie, Yamaha nie. Przecież oni się zupełnie nie znają.

A ja nie twierdze że się nie znają. nigdzie tak nie napisałem.

napisałem że to budżet w którym sa inne marki. Generalnie takie które w tym segmencie siedzą jedna dłużej.

15 minut temu, seba3002 napisał:

Oto jest pytanie. I czy jakiś audiofil zna odpowiedź na nie? 

To prawdopodobnie trzeba by zmierzyć. Wyniki lab to pokażą na wykresie. Ale ja raczej takiego dzwieku nie lubię.

To w przypadku kolumn. Bo wzmacniacz. Hmmm no tu będzie gorzej to stwierdzić.

Piotr

Napisano
2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

To w przypadku kolumn. Bo wzmacniacz. Hmmm no tu będzie gorzej to stwierdzić.

A ja czytając ten i kilka podobnych wątków, mam wrażenie, że na brzmienie kolumn największy wpływ nie mają zastosowane w nich technologie a jedynie to jaki wzmacniacz do nich podłączymy. No i ważne, żeby był to wzmacniacz za 20k. Koniecznie anglik.

Napisano
50 minut temu, seba3002 napisał:

A ja czytając ten i kilka podobnych wątków, mam wrażenie, że na brzmienie kolumn największy wpływ nie mają zastosowane w nich technologie a jedynie to jaki wzmacniacz do nich podłączymy. No i ważne, żeby był to wzmacniacz za 20k. Koniecznie anglik.

Hehehe, odnosiłem się do pomiarów lab. Ale tak to prawda. Trochę tak wyszło.

Ale anglik Anglik czy Design Anglik a made :)

7 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

A "najkonieczniej"  Naim. Do dziś mam traumę po Nait 5i ;).

Ja tez. Nie lubię tego wzmacniacza.

Piotr

Napisano

Przez ostatni tydzień mialem okazję do bezposredniego porównania mojego Xindaka do Haiku Audio Bright mk5. Dla mnie polski wzmacniacz jest właśnie kwintesencją dobrego dźwięku w tym budżecie. Moj Xindak przy nim niestety  sie nie obronił, w żadnym aspekcie brzmienia. To tak na marginesie,bo nie mam uprzedzeń  do made in England(China).

Napisano (edytowany)

Jeżeli naturalny, neutralny to co z basem? Jeżeli niskie tony będą mocne, zakładam, że nie zachodzą na resztę pasm, to czy dalej można mówić o naturalnym, neutralnym brzmieniu? Gdzie jest granica?

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender
Napisano
52 minuty temu, 1Ender napisał:

Jeżeli niskie tony będą mocne, zakładam, że nie zachodzą na resztę pasm, to czy dalej można mówić o naturalnym, neutralnym brzmieniu?

Raczej tak.

A co, wolałbyś, żeby bas dominował i zachodził  na resztę pasma, czy wtedy byłoby to neutralne brzmienie?

Nie sądzę 🙂

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Prawie Audiofil napisał:

Przez ostatni tydzień mialem okazję do bezposredniego porównania mojego Xindaka do Haiku Audio Bright mk5. Dla mnie polski wzmacniacz jest właśnie kwintesencją dobrego dźwięku w tym budżecie. Moj Xindak przy nim niestety  sie nie obronił, w żadnym aspekcie brzmienia. 

A to się cieszę, bo taki zestaw zajmuje mi półkę 😊

Ps.a na jakich lampach ?

Edytowano przez Dedal75