Artur Brol Napisano 5 listopada 2023 Udostępnij Napisano 5 listopada 2023 Roxette 8 Bryan Adams 7 (w tym 2 zbieranki) Metallica 6 Kasia Kowalska, Madonna, A-Ha, Queensryche, Queen( w tym jedna zbieranka) po 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Led Zeppelin - dyskografia AC-DC dyskografia The Cure - dyskografia Direct Straits - dyskografia Metalica - 8 John Cougar Mellencamp - 8 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 6 listopada 2023 Udostępnij Napisano 6 listopada 2023 Czytam Wasze wpisy i coraz bardziej mnie nęci, żeby w końcu policzyć swoje płyty. Spis inwentarza chodzi mi po głowie jakiś czas, cóż... lenistwo górą. Jedno z przykazań szczęśliwego człowieka stanowi: "Praca uszlachetnia, lenistwo uszczęśliwia", a inne "Jak poczujesz chęć do roboty, usiądź i poczekaj, aż ci przejdzie", a ja nie ukrywam, że uważam się za człowieka szczęśliwego 😊 . Tak, że kiedyś myślę coś tu się pojawi z mojej strony. Tymczasem chciałbym Wam przedstawić temat do przemyśleń, może wzór do naśladowania czy też obraz ludzkiej pasji. https://geekweek.interia.pl/styl-zycia/ciekawostki/news-uzaleznil-sie-od-kupowania-winyli-ma-ich-juz-kilka-milionow,nId,1501465#pst79957592 Zawsze mnie ciekawiło, ile czasu zajęłoby odsłuchanie całej muzyki, którą ludzkość utrwaliła na fizycznych nośnikach plus to, co istnieje jako pliki, zakładając oczywiście, że każdy utwór może być odtworzony tylko raz z jednej postaci, tzn. jak coś puszczone ze szpuli, nie może być już odtworzone z winyla ani CD czy pliku. Pomijamy remastery, natomiast dopuszczalna jest każda dowolna interpretacja danego utworu. Czasookres od stworzenia pierwszej maszyny grającej po dzień dzisiejszy. Strzelam, że 50 000 lat może zabraknąć... A może już ktoś to policzył? Jak myślicie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 8 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 listopada 2023 Dnia 6.11.2023 o 08:07, misiekx napisał: John Cougar Mellencamp - 8 Widzę, że wiesz, co lubisz. Chociaż spodziewałem się zobaczyć na Twojej liście coś z southern rocka - choćby Lynyrd Skynyrd, patrząc na awatar. Fajnie, że ktoś poza mną słucha Mellencampa. Też mam kilka jego płyt. U nas gość jest mocno w cieniu Springsteena i Toma Petty, a szkoda. To samo dotyczy Johna Hiatta, choć tu już b. specyficzny wokal może niektórych odstraszać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiekx Napisano 8 listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 listopada 2023 6 minut temu, Rafał S napisał: Lynyrd Skynyrd Rafał, mam też i LS ale tylko 6 płyt. Nie łapią się na podium 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 9 listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2023 (edytowany) 15 godzin temu, misiekx napisał: mam też i LS ale tylko 6 płyt. Nie łapią się na podium 😉 U mnie podobnie. Dla mnie southern rock to przede wszystkim Allman Brothers Band i okolice: Gov't Mule, solowe płyty Warrena, Derek Trucks Band i Tedeschi Trucks Band, a także solowy Gregg Allman i Dickey Betts. Edytowano 9 listopada 2023 przez Rafał S 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 9 listopada 2023 Udostępnij Napisano 9 listopada 2023 Dnia 6.11.2023 o 19:53, Profi napisał: [...] Strzelam, że 50 000 lat może zabraknąć... A może już ktoś to policzył? Jak myślicie? 291.666,6 roku słuchając absolutnie non-stop/24/h: 7.000.000 płyt, jak wysłuchał po 1 dziennie, to w 50 lat nie zdąży wysłuchać 30.000 😛 Po. co mu to?! 😛 Nigdy nie pozna nawet 0,1%, tego, co ma Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 11 listopada 2023 Udostępnij Napisano 11 listopada 2023 Ja tam też ostatnio nie potrafię się doliczyć… Zdjęcie ilustracyjne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 12 listopada 2023 Udostępnij Napisano 12 listopada 2023 Dnia 6.11.2023 o 08:07, misiekx napisał: Led Zeppelin - dyskografia AC-DC dyskografia The Cure - dyskografia Direct Straits - dyskografia Metalica - 8 John Cougar Mellencamp - 8 Wczoraj na Canal+ Dokument trafiłem przypadkiem na bardzo ciekawy dokument o AC/DC "Forever Young": https://www.canalplus.com/pl/dokumenty/ac-dc-forever-young/h/14266152_70026 Kopalnia informacji o tej grupie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Profi Napisano 13 listopada 2023 Udostępnij Napisano 13 listopada 2023 Policzyłem z grubsza CD-ki i oto moja czołówka: 1. Jean Michel Jarre - 13 2. Tangerine Dream - 7 3. ex aequo Vangelis i Elbtonal Percussion - po 5 4. ok. 20 wykonawców z przedziału 3-4 płyt a potem jest już bardzo, bardzo gęsto, większość albumów w moim zbiorze to 1-2 pozycje danego wykonawcy. Miałem problem z nazwiskiem Głyk. Otóż Ireneusz Głyk - ojciec, wibrafonista i perkusista - nagrał kilka albumów z udziałem córki. Kinga Głyk - córka, basistka - nagrała kilka albumów z udziałem ojca. Rodzinnie z udziałem jeszcze Patryka Głyk też wydali album. Razem byłoby 8 płyt i zmiana na podium. Mam dość spory chaos w plikach, lista pewnie zmieniłaby się po ich skatalogowaniu 🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablosan Napisano 19 stycznia Udostępnij Napisano 19 stycznia (edytowany) Cześć Jest nowy - witam serdecznie wszystkich W ostatnie Święta udało mi się w końcu skatalogować moje zasoby CD Z grubsza wygląda to tak: 1. Mark Knopfler - 37 albumów (totalna korba na punkcie muzyki tego Artysty ♥️ od 1992 roku) 2. Budka Suflera - 27 albumów 3. Dire Straits - 19 albumów (w zasadzie to Knopfler) 4. Stare Dobre Małżeństwo - 18 albumów Dodatkowo ukochani Mistrzowie muzyki filmowej: Ennio Morricone, John Williams, Andrzej Korzyński i inni Znakomite zespoły jak: Camel, Pink Floyd, solowy Roger Waters i wiele, wiele innych Wielkich Artystów ♥️ z Polski i ze świata. W sumie wyszło mi 315 albumów 😁 Pozdrawiam wszystkich 👋 Edytowano 19 stycznia przez Pablosan 10 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano 19 stycznia Udostępnij Napisano 19 stycznia 1. Eduardo Paniagua (kilkanaście płyt cd) 2. Loreena McKennitt (bodajże 10 płyt cd) 3. Pat Metheny (także 10 płyt cd) Pozostali wykonawcy w mniejszych ilościach. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 20 stycznia Udostępnij Napisano 20 stycznia Niesamowicie miłe uczucie, że w tych czasach (i na forum audio) ktoś jesczce słucha takiej muzyki. Pozdrawiam od serca. Dnia 19.01.2024 o 18:55, Pablosan napisał: 4. Stare Dobre Małżeństwo - 18 albumów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 20 stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 stycznia (edytowany) Dnia 19.01.2024 o 18:55, Pablosan napisał: Camel Jedno z moich piękniejszych wspomnień koncertowych, mimo beznadziejnej akustyki w krakowskiej hali Wisły. 1997 r. - ponad ćwierć wieku temu... Bardzo lubię pierwszy okres zespołu - z Bardensem, Wardem i Fergusonem lub Sinclairem na basie. Ferguson zresztą nie był jakimś wielkim muzykiem (potem miał firmę budowlaną), ale z Andy Wardem tworzyli zgrany tandem. A Ward to już rasowy rockowy bębniarz. Żywioł i intuicja. Bardens - wspaniały zmysł melodyczny. O Latimerze nawet nie będę zaczynał pisać. (Dla mnie większy od Gilmoura.) Potem to się trochę rozmyło, ale wciąż trafiały się momenty chwały. Edytowano 20 stycznia przez Rafał S 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chopinbad Napisano 1 lutego Udostępnij Napisano 1 lutego Dnia 27.10.2022 o 19:17, Rafał S napisał: Jak w tytule. Prosimy podawać wykonawców i liczbę krążków. Zasady: 1. Mówimy o podmiotach wykonawczych, a nie kompozytorach (różnica szczególnie istotna w przypadku muzyki poważnej). Czyli Krystian Zimerman - tak, Chopin - nie. 2. Nie sumujemy różnych wydań tego samego tytułu. 10 audiofilskich wydań "Dark Side of the Moon" Floydów, to wciąż jedna płyta. Nie liczymy płyty podwójnie, jeśli mamy i na CD i na winylu. 3. Wydawnictwa wielkopłytowe liczymy jako wiele płyt, ale tylko jeżeli zawierają pełnoprawny materiał. Czyli np. dwupłytowy koncert - 2 płyty, album z dodatkowym krążkiem z wersjami demo - 1 płyta. 4. Kwestie dyskusyjne rozstrzygamy polubownie we własnej głowie i nie zadręczamy innych pytaniami podważającymi sens zasad 1.-3. W ostateczności można podawać różne sumy wraz z komentarzami, skąd się wzięły. 7 minut temu, Chopinbad napisał: Płyty: Focus 13 Chuck Magione 7 Uriah Heep 7 Wishbone Ash 6 Reszta to pięć lub cztery maksimum Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eltanianin Napisano 1 lutego Udostępnij Napisano 1 lutego 15 minut temu, Chopinbad napisał: Jak w tytule. Prosimy podawać wykonawców i liczbę krążków. Liczymy tylko nośniki fizyczne? CD, DVD, vinyl, lub i vintage LD, kaseta, VHS? Albumy, ("płyty"), pozyskane / kupione on-line w postaci plików np: *flac, nie bawią się? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 2 lutego Autor Udostępnij Napisano 2 lutego 17 godzin temu, Eltanianin napisał: Albumy, ("płyty"), pozyskane / kupione on-line w postaci plików np: *flac, nie bawią się? Jeśli kupione i w całości (wszystkie utwory) to chyba można liczyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego 11 x Depeche Mode 8 x Yello 8 x The Cure 8 x Roxy Music i Bryan Ferry 8 x Sade 8 x Maanam 6 x LedZeppelin 6 x Ultravox 6 x U2 6 x Sisters Of Mercy 6 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego @MarcKrawczykZazdroszczę. Głównie japońskich winyli. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego 19 godzin temu, Rega napisał: Zazdroszczę. Głównie japońskich winyli. to tu nie masz specjalnie czego; poz 1,2,3,6,7,10 japońskich LP brak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego (edytowany) Myślałem o Roxy Music. Zawsze chciałem mieć winylowy Avalon. Do teraz na ,,chceniu,, sie skończyło. Edytowano 9 lutego przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcKrawczyk Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego To akurat nie jest trudno dostępna płyta…. https://www.ebay.com/sch/i.html?_dkr=1&iconV2Request=true&_blrs=recall_filtering&_ssn=facerecords&_oac=1&_nkw=roxy music avalon 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego (edytowany) Nie mam konta na e-bay. Poza tym nigdy , nic nie kupowalem w Japonii. Edytowano 9 lutego przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaldiJestem Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Oprócz Hansa Zimmermana i Clinta Mansela znalazłbym chyba jeszcze wiele kaset z wykonawcami z Disco Polo z lat 90 tych, mam takie perełki schowane gdzieś w kartonie na strychu, do tego kilka vinili, bo uwielbiam tak sucha muzyki, u mnie dominuje muyzka filmowa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sonique Napisano 12 lutego Udostępnij Napisano 12 lutego (edytowany) Coroczna akcja-inwentaryzacja płyt CD. Liczę artystów powyżej 10 tytułów: Artysta - tytuły, w tym krążki: 1. Keith Jarrett - 22/28 2. Tomasz Stańko - 20/21 3. Jan Garbarek - 17/19 4. John Abercrombie 17/17 5. Pat Metheny - 15/15 6. Vangelis - 14/16 7. Terje Rypdal - 14/14 8. Eberhard Weber - 11/11 Było blisko ale zabrakło aby dostać się do elity (jeden z nich prawdopodobnie nigdy się już nie dostanie): 9. Peter Gabriel 9/10 10. Simple Acoustic Trio/Marcin Wasilewski Trio - 9/9 I się cieszę… i brzuch mnie boli zarazem, gdy na to patrzę…;) Edytowano 12 lutego przez sonique 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts