Skocz do zawartości

Monitory do 10 tys.

Karmelowy

Recommended Posts

22 godziny temu, Karmelowy napisał:

Widzę, że temat poszedł w dość nieoczekiwaną stronę :) . 

A poniżej podrzucam jeszcze temat do poczytania:

https://forum.audio.com.pl/topic/77887-zestaw-stereo-do-salonu-na-przykładzie-r-n303d-nova-8/

21 godzin temu, Na Temat Audio napisał:

Nie wiem o jakim wątku Pan pisze i w jakim kontekście mielibyśmy lekceważyć problem impedancji.

Chodzi o jeden z tematów na Forum. Jak znajdę czas to poszukam i podrzucę.

22 godziny temu, Kraft napisał:

Teraz to ja nie rozumiem. Pomiar w Audio jest przy 8 i 4 omach. Dla wszystkich wzmacniaczy taki sam. To, że jakiś wzmacniacz ma zabezpieczenia przed przeciążeniem, to tego tak wysoko ustawione - 100W to nie przelewki, nie oznacza, że nie ma "zdolność obsługi kolumn o niższej impedancji". Ma. 

Nawet jeżeli sam producent zakazuje oraz nie ma tego w specyfikacji?

Ja wiem, że to będzie grało jak podłączymy, ale czy to nie jest naginanie pewnych wytycznych?

22 minuty temu, lysyrafal napisał:

Nawet jeżeli sam producent zakazuje oraz nie ma tego w specyfikacji?

Ja wiem, że to będzie grało jak podłączymy, ale czy to nie jest naginanie pewnych wytycznych?

Nic nie naginamy. Wiele kolumn schodzi do 2-3 omów i co? Nie będziemy ich podpinać do wzmacniaczy, których producenci podają specyfikację tylko dla 8 i 4 omów? Będziemy szukać takiego, który ma w instrukcji podaną moc dla 2 omów? Bzdura. 

@Fantomas Naprawdę, polubienie dla poniższego posta Jarka?

19 godzin temu, Kraft napisał:

Nic nie naginamy. Wiele kolumn schodzi do 2-3 omów i co? Nie będziemy ich podpinać do wzmacniaczy, których producenci podają specyfikację tylko dla 8 i 4 omów? Będziemy szukać takiego, który ma w instrukcji podaną moc dla 2 omów? Bzdura. 

@Fantomas Jakoś dziwnym zbiegiem okoliczności Twoje oferty na sprzedaż ( wzmacniacze, amplitunery ) zawierały informacje, że są uszkodzone, czyżby przypadek?

@Na Temat Audio Już mam temat w którym Państwu wspominałem:

https://forum.audio.com.pl/topic/82545-nota550x-problem-z-glosnikiem-niskotonowym/?tab=comments#comment-432213

image.thumb.png.1e29f6600b61954fb8c9658fc7bec193.pngimage.png.a7046a1d3ed056301d2046579d0fa0dd.png

Czy kolumny, które proponowaliście do w/w amplitunera są dobre pod względem impedancji?

Kolumny Audiosympton i6 oraz i8 w specyfikacji 6 Ω a pewnie schodzą niżej tj. okolice 4 Ω

Test amplitunera Yamaha R-N303D

https://audio.com.pl/testy/stereo/amplitunery-stereo/2927-r-n303d

Cyt.

Przy zaciskach widnieje oznaczenie "8 ohm", w instrukcji doczytamy, że podłączenie kolumn 4-omowych może doprowadzić do przegrzania urządzenia... a wszystko to w sumie oznacza, że można podłączyć 4 Ω.

Kolejna informacja, że można, a jednak nie można.

O co chodzi, wytłumaczy ktoś?

Edytowano przez lysyrafal

Dnia 1.12.2022 o 15:44, seba3002 napisał:

No chyba nie do końca. Czy przeczytałeś z jakimi poziomami głośności były słuchane kolumny napędzane przez Cyrusa?

Jeszcze jedna uwaga mi się nasunęła odnośnie Cyrus One kontra Rega Aethos. Różnice w brzmieniu z kolumnami Kef Q750 zapewne słychać na każdym poziomie głośności, nie tylko przy łojeniu, ale przy spokojnym graniu również.

Edytowano przez lysyrafal

• 4 weeks later...

Podbiję temat w celach edukacyjnych. Niech mój przypadek będzie przykładem na to, że warto jednak czasem otworzyć głowę i spróbować zrobić coś wbrew logice. Z gory przepraszam za przynudzanie. 

Ale muszę to napisać. Niech to będzie pokuta ;). 

Po kombinacjach z EQ i mozolnym ustawianiem KEFów, udało mi się doprowadzić system do stanu, w ktorym słuchanie muzyki stało się znośne a bas przestał otwierać wrota piekieł, choć nadal bylo to zbyt ciemne granie z ograniczoną sceną.  Poza tym EQ sprawdzało się w jednym rodzaju muzyki a w innym już nie. 

Postanowiłem odkurzyć starenkiego CD Technicsa SL P770 i podpiąć go w jakiejś naiwnej nadziei że może zmiana źródła wniesie coś extra. Wypiąłem interkonekty z DAC, bo oczywiście nie było pod ręką zapasowych "czinczy", przewody wpiąłem w CD, odpaliłem i...spodziewane w sumie rozczarowanie. Dodam jeszcze że RCA którymi był spięty DAC ze wzmacniaczem po przeprowadzce to jakieś przypadkowe kabelki za jakieś 30zł., które akurat walały się się w pobliskiej szufladzie. Przecież "kable nie grają" prawda?. Prawda ?

Skoro już jednak podpiąłem CDka, który przy okazji ładnie wypełnił puste miejsce w szafce ze sprzętem, to ruszyłem na piętro w poszukiwaniu starych interkonektów, którymi DAC byl spięty z Regą jeszcze przed przeprowadzką. To samoróbki na kablu Mogami z końcówkami Amphenola, które dał mi kiedyś dawno znajomy, który lubi babrać się w DYI. Podłączylem kabelki do DAC i tyle. Nawet nie włączyłem sprzętu. Czułem się zniechęcony. Czekałem w sumie aż w końcu znajdę czas na odbdzwonienie salonów i odsłuchy nowych kolumn. Anyway....

W końcu po ubraniu choinki, ulepieniu dziesiątek pierogów i upieczeniu piernika, usiadłem, włączylem jakiś randomowy streaming  i ....szok.  Wróciła scena, przestrzeń, ktoś zdjął koc z KEFów. Parę dobrych minut z opadniętą szczęką zastanawialem się co się stało. Nie przestawiałem już kolumn, nie grzebalem w filtrach DACa ani w EQ Roona. Przecież od czasu próby z CD nawet nie włączyłem sprzętu. W końcu przypomniałem sobie że jedyne co zrobiłem to podpiąłem stary interkonekt. Szybka przepinka i bingo! - znów jest buła.  Nie trzeba się nawet wsłuchiwać, pół-gluchy by usłyszał. 

Przyznaję, że z definicji nie wierzyłem, że kawałek drutu może zmieniać coś w brzmieniu. Ot taka forma snobizmu. Przecież pomary nie pokazują różnic...

No i teraz posypuję głowę popiołem. 

Mam przed sobą pudło wszelkiej maści kabli, ktore przytargał mi do przetestowania kolega z biura - audiofil, po wysłuchaniu mojej opowiastki. Boję się jak to się skończy. ;) 

Nadal będę szukał nowych kolumn bo umówmy się, że Aethos mimo wszystko trochę się marnuje z tymi KEFami a one same są i tak zbyt duże w tym metrażu.

Dzięki koledze @RoRo i jego znajomemu prawie zdecydowałem się na Amphiony 3. Posłuchałem wersji 3S i spodobało mi się, ale mimo wszystko chcę odsłuchać jeszcze conajmniej kilka modeli.  @tomek4446 - ta opcja z odsłuchem ProAców u ciebie wciąż aktualna ? :) . 

• 1 year later...