Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Zastanawiam się jakie są marże producentów skoro kupując samochód za 200k mamy masę zaawansowanych mechanizmów (silnik, skrzynia biegów, dyferencjał itd itd) , dziesiątki czujników i kilka komputerów, systemy bezpieczeństwa sterowane elektronicznie i pirotechnicznie, kamery, mnóstwo innej elektroniki, setki kg różnych materiałów i ... czasami niezłe audio.

Z drugiej strony idziesz do salonu audio i bez problemu zostawiasz 50k. 

Niby można tłumaczyć , że to nie taka skala produkcji, ale koszty badań i rozwoju też nieporównywalnie niższe.

Coś mi się zdaje, że dajemy się dobrze rżnąć i to z uśmiechem na twarzy.... i ciągle chcemy wydać więcej. Obłęd.

A może ktoś ma sensowne wytłumaczenie skąd się biorą takie ceny?

Napisano

hm...

12 minut temu, rookie01 napisał:

idziesz do salonu audio i bez problemu zostawiasz 50k. 

Ale także bez problemu możesz kupić dosyć dobrze grający zestaw za tysięcy 5.

Za 50 tys . to już trochę taka Twoja fanaberia, chęć etc. Tak samo jak w przypadku samochodów Możesz kupić podany przez ciebie przykładowy samochód za 200 tysięcy , ale i także np. Galndewagen AMG za 1,2 miliona czy też 911 GT3 za kwotę jeszcze wyższą  :) 

Napisano

Bo sprzet audio to towar luksusowy.

To jest pierwsza i najważniejsza kwestia.

Tak samo jak porównujesz (ja porównuje bo nie jestem fanem i dla mnie ma dzwonić) smartfony.

Iphone 13 kosztuje 5000 zł, a ja na Xiaomi przeczytam te same newsy, zadzwonie tak samo aa i mało tego duża szansa że na baterii dłużej podziała.

Zegraek casio może kosztować 200zł a pattek Philipe? A pokażą na przełomie roku różnice 10 mminut? pewnie nawet nie.

Samochód miec musisz. Powinieneś. Zalezy gdzie mieszkasz.

A sprzet audio nie.

I tu od momentu produkcji podstawowych podzespołów. Przetworniki, obudowy. Z racji skali produkcji marża jest wyższa, ale także ich koszty produkcji.

Była o tym już dyskusja i nic nie wniosła nowego.

Audio się kupuje z głową. Bo za 50K masz super wybor.

I tyle

Piotr

Napisano
7 godzin temu, Amarok napisał:

No właśnie,  masz 50K do wydania na sprzęt audio i co kupujesz?

Ja? Powiem Ci że gdybym wygrał w lotto to pewnie bym sobie sprawdził Dan Dagostino + Wilson audio. Ale mając 50K realnie patrze na sprzet i pewnie kupił bym nawet coś tańszego i byłbym z tego zadowolony :)

Myslę że na prawde jest spory wybór.

Jesli komuś sprzęt za 50K nie gra to

- albo jest wyjątkowo wybredny, na pograniczu z audiofilizmem

- za mało sprawdził

- za dużo czyta

- zaufał Panu w sklepie.

7 godzin temu, J4Z napisał:

A dzwoni tak samo.

Piotr

Napisano
Dnia 29.11.2022 o 21:19, rookie01 napisał:

A może ktoś ma sensowne wytłumaczenie skąd się biorą takie ceny?

Bo ludzie są tyle w stanie zapłacić. Tylko tyle i aż tyle :)

Napisano

hm....robiąc dzisiaj zakupy w Domu Whisky (mam z domu kawałeczek) , przypomniałem sobie o tym wątku na forum.

Kiedy bym tam nie był, zawsze jest tam spory ruch. Fakt, asortyment mają baaaardzo szeroki, więc jest w czym wybierać i na pewno jest to magnes ściągający klientów.

Robię tam zakupy dosyć często. Zazwyczaj za  kilkaset zł, choć zdarzyło mi się raz za blisko 4 tysiące. Ale wierzcie mi, te blisko 4 tysiące to...pikuś. Nie raz i nie dwa widziałem tam gości zostawiających o wieeeeeele większe kwoty.

Tutaj np. macie flaszeczki warte......no trochę warte. Także sprzęt Hifi za dzisiątki czy setki tysięcy to nic dziwnego.

image.thumb.png.b3e5cdc2fc38eb459ad38bbb650b9e9f.png

Napisano
13 godzin temu, terracan1929 napisał:

hm....robiąc dzisiaj zakupy w Domu Whisky (mam z domu kawałeczek) , przypomniałem sobie o tym wątku na forum.

Kiedy bym tam nie był, zawsze jest tam spory ruch. Fakt, asortyment mają baaaardzo szeroki, więc jest w czym wybierać i na pewno jest to magnes ściągający klientów.

Robię tam zakupy dosyć często. Zazwyczaj za  kilkaset zł, choć zdarzyło mi się raz za blisko 4 tysiące. Ale wierzcie mi, te blisko 4 tysiące to...pikuś. Nie raz i nie dwa widziałem tam gości zostawiających o wieeeeeele większe kwoty.

Tutaj np. macie flaszeczki warte......no trochę warte. Także sprzęt Hifi za dzisiątki czy setki tysięcy to nic dziwnego.

image.thumb.png.b3e5cdc2fc38eb459ad38bbb650b9e9f.png

Wracałem się do obrazka kilka razy.

Mają to na stanie?

Kosztowałeś kiedykolwiek rudej za pół bańki?

Piotr

Napisano

Sklep jest naprawdę duży. Z głównej sali jest wejście schodami na półpiętro, gdzie wyeksponowano trunki, których ceny zaczynają się od 30-40 tysięcy za butelkę. Najdroższa jaką tam widziałem kosztowała 450 tys. zł.  Ale aż tak dokładnie się nie przyglądałem, bo to sklepowy zakamarek nie dla mnie.... :) więc nie wiem, czy te butelki po 550 tysi były dostępne "od ręki". Zastanawialiśmy się tylko z kolegą, czy może jest opcja wzięcia takiej flaszki w leasing... ? :) 

Także wracając do Twojego pytania - tak, mają na pułkach butelki za setki tysięcy zł .

Nie, nie kosztowałem nigdy niczego, co by tyle kosztowało :)  Najdroższa flaszka kosztowała ok 3 tysiace. I nie ja ją kupiłem :) 

Zresztą nie wiem, czy alkohol za pół miliona się pije....czy tylko się go kupuje i ogląda butelkę w witrynce swojego salonu.

Napisano

Ja już tam wolę piwo kraftowe, ok 2000 premier w ciągu każdego roku więc jest w czym wybierać :) Tanio nie wychodzi ale przynajmniej można sobie skomponować zestaw kilku piwek gdzie każde smakuje inaczej. Taka ruda za pół bańki to tylko chyba jako lokata kapitału

Napisano
1 godzinę temu, Slawko69 napisał:

Jak kupuję wzmacniacz za 20 tys. to mogę go wcześniej wypróbować. Jak kupowałbym łychę za 50 tys. też chciałbym spróbować😄

kup sampla ,albo udaj się na degustację np. u T.Milera , niekiedy degustują droższe trunki , oczywiście taki dram-ik kosztuje także nie mało

Napisano
21 godzin temu, terracan1929 napisał:

Zresztą nie wiem, czy alkohol za pół miliona się pije....czy tylko się go kupuje i ogląda butelkę w witrynce swojego salonu.

Częstuje się innego którego też stać na taką butelkę i przy tym dochodzi siędo biznesów wartych 10 razy tyle.

13 godzin temu, Slawko69 napisał:

Jak kupuję wzmacniacz za 20 tys. to mogę go wcześniej wypróbować. Jak kupowałbym łychę za 50 tys. też chciałbym spróbować😄

HA, No właśnie ciekawe czy degustują :)

11 godzin temu, Kubakk napisał:

kup sampla ,albo udaj się na degustację np. u T.Milera , niekiedy degustują droższe trunki , oczywiście taki dram-ik kosztuje także nie mało

A W audio degustacja Darmowa. :) Chodź nie wszędzie!

Piotr

Napisano
22 godziny temu, terracan1929 napisał:

Jasne że się pije mieszając z pepsi za 5 zł i wiadrem lodu żeby zabić smak mysich odchodów.

Kiedyś kupiłem butelkę jakiejś irlandzkiej whisky za ok 1 tys. Zaprosiłem kumpla na wielką celebrację i degustację. 

Po otwarciu śmierdziało starym butem, serio właśnie taki był zapach i zresztą smak.

Także te zacne trunki zostawiam prawdziwym koneserom do których ja się niestety nie zaliczam.

Napisano
1 minutę temu, ADAM7 napisał:

Jasne że się pije mieszając z pepsi za 5 zł i wiadrem lodu żeby zabić smak mysich odchodów.

Kiedyś kupiłem butelkę jakiejś irlandzkiej whisky za ok 1 tys. Zaprosiłem kumpla na wielką celebrację i degustację. 

Po otwarciu śmierdziało starym butem, serio właśnie taki był zapach i zresztą smak.

Także te zacne trunki zostawiam prawdziwym koneserom do których ja się niestety nie zaliczam.

"Bo pić to trzeba umić" ...😁

Napisano

Byłem kiedyś na takim kursie mieszania whisky. Taki Pan w kilcie tłumaczył nam różnice , próbowaliśmy różnych trunków a potem tworzyliśmy własny blend i taką małą buteleczkę własnego blendu zabierało się ze sobą. Super sprawa , dużo się dowiedziałem a jednocześnie wszyscy się zdrowo podpili.

IMG_20221208_115433.jpg

Napisano

No właśnie na tym to polegało ( trochę jak w audio ) ,żeby znaleźć swój smak.  Jako bazę najlepiej było użyć z 40% Cardhu i pomieszać z 10% Lagavoulin, która jest bardzo ciężką , torfową, pachnącą dymem whiskey.  Żeby to rozjaśnić fajnie np było dodać 20% Singelton Tailfire ( dla mnie pachnie jak marmolada ). Dodało to świeżości i trochę zbalansowało. Zostaje jeszcze jakieś 20% na Talisker dla dodania ostrości i mamy autorski blend gotowy.

Jak ktoś lubi ciemniej to więcej Lagavoulin, jak ktoś woli bardziej świeżo to więcej Singletona.

Jak ktoś woli mocniej to więcej Atolla , jak ktoś woli ostrzej to więcej Triangle ;)