Tweeter2016 Napisano 14 kwietnia 2024 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2024 Tak za 1500 nie ma dużego wyboru. Choć za 1700 są KEF Q350 - całkiem niezłe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WiDGeT Napisano 14 stycznia Udostępnij Napisano 14 stycznia Odświeżam temat, bo w końcu kupiłem Polk Audio ES20 i jest tak jak przewidywałem - kupiłem je tylko po to, żeby sobie raz na zawsze udowodnić, że te nowoczesne, plastikowe pierdzidełka się do muzyki kompletnie nie nadają. I żeby nie było, od 10dni jak nienormalny testuje te Polki na różnych wzmakach (niestety mam same stare z lat 90's - Denon DRA-335r/435r, jakaś Yamaha AX, Unitra Merkury, nawet prosty Grundig), w różnych pomieszczeniach i konfiguracjach ustawienia. Poszedłem nawet z nimi do kolegi, żeby u niego posłuchać, i wniosek jest zawsze taki sam (i mój, i innych, którzy słuchali) - dno i jeszcze raz dno. Tu nie ma w ogóle środka. Nawet sopranów nie jest za dużo, a biorąc pod uwagę wszelakie testy, choćby na audiosciencereview, powinno być ich za dużo na defaulcie. Za to basu jest od groma. Tylko co z tego, jak ten bas łupie jak młot w kopalni? Efekt jest taki, że nie słychać masy detali i czasem całych instrumentów, które grają w środkowym paśmie. Do tego nie ma w ogóle sceny i przestrzeni. Moje Space '86 grają dużo lepiej, a kolegi Altony 70 miażdżą te Polki. Nie wiem jak to ująć, ale Tonsile po prostu płyną z muzyką, grają dużo bardziej przestrzennie, a bas jest miękki i przyjemny, świetnie kontrolowany. i nawet lepiej, że jest go mniej niż Polkach (szczególnie w Space '86). Dlatego nadal uważam, że głośnik basowy musi być z papieru, zawieszony na piance (mowa o kolumnach, w subach to inna bajka). I jak widać, potrzebuję średniotonowca, choć paradoksalnie lubię granie V-ką. I jeszcze jedno - na bardzo szybkiej, ciężkiej metalowej muzie plastikowy Polk już całkiem sobie nie poradził, Zamiast muzyki słyszałem jedynie huk pędzącego pociągu. Dramat. Biorąc pod uwagę, na ile sposób testowałem te Polki, i że te wnioski są nie tylko moje, a też innych osób, które ze mną słuchały w/w zestawów, dziwię się, że te Polki są tak polecane przez różnych "speców" i sklepy audio. A może to jest teraz standard w tych pieniądzach? Tylko dlaczego ciągle słyszałem, nawet w tym temacie, że "panie, technologia poszła do przodu, co pan porównujesz, stare głośniki tekturowe sprzed 30-40lat do nowoczesnych cacek?". No i jak widać, stare papierowe Tonsile u mnie zjadły nowoczesne cacka z polipropylenu. Natomiast bardzo mnie ciekawi, jakby zagrały np. Heco Aurora 300 z papierowym basem, ale podejrzewam, że wiele lepiej by nie było, o ile w ogóle. Nie mam już sił ani chęci tego sprawdzać. Widać pisane mi jest zostać po grobową deskę z Tonsilami. The winner is..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 14 stycznia Udostępnij Napisano 14 stycznia (edytowany) 25 minut temu, WiDGeT napisał: A może to jest teraz standard w tych pieniądzach? Jeśli dobrze widzę, to te Polki są oficjalnie do kupienia poniżej 1300 zł za nową parę (Nautilus2). Nigdy nie testowałem monitorów za tyle, natomiast nieco droższe Pylon Opal Monitor zdecydowanie potrafią grać muzykę i średnicę mają już naprawdę przyjemną. Nie są to kolumny wyczynowe, ale w spokojnym repertuarze radzą sobie co najmniej przyzwoicie. https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-pylon-audio-opal-monitor-wenge-para-nowe-gwarancja-CID99-ID13hWfa.html Pewnie dałoby się jeszcze trochę urwać z podanej ceny. A jeśli jeszcze trochę dołożyć, to pewnie trafiłoby się już coś naprawdę ciekawego ze starszych modeli. Edytowano 14 stycznia przez Rafał S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WiDGeT Napisano 14 stycznia Udostępnij Napisano 14 stycznia Ja na szczęście za Polki dałem tylko 1015zł. Wisiały od grudnia do początku stycznia na amazonie, więc się skusiłem. I wiedziałem, że będą grały zupełnie inaczej niż stare Tonsile, ale nie spodziewałem się, że tak się nimi rozczaruję. Wg mnie one się nadają tylko do filmów i gier, a nie do muzyki, co zresztą od początku przeczuwałem. W sumie to najlepiej grały zaraz po rozpakowaniu, jak je na szybko postawiłem w poprzek rozłożonego łóżka z kołdrą i kocem, ciut uniesione do góry, rozstaw ok. 1,5m, a ja od nich na fotelu też jakieś 1,5m (czyli klasyczny trójkąt równoboczny). Ale już wtedy wyczułem brak wysokiego środka i przestrzeni, Teraz mam je na szafach pod sufitem, i wiem, że to karygodne, ale nie mam innej opcji. Zresztą Tonsile też tam stały od lat i było dobrze. Póki co stoją na 5mm piankach, żeby odizolować je od szafy. Może kupię jakieś gumowe nóżki, ale nie sądzę, że to coś poprawi. Albo pumeks kosmetyczny, podobno lepiej izoluje od wszelkich audiofilskich wynalazków 😆 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 14 stycznia Udostępnij Napisano 14 stycznia (edytowany) 24 minuty temu, WiDGeT napisał: W sumie to najlepiej grały zaraz po rozpakowaniu, jak je na szybko postawiłem w poprzek rozłożonego łóżka z kołdrą i kocem, ciut uniesione do góry, 24 minuty temu, WiDGeT napisał: Teraz mam je na szafach pod sufitem, i wiem, że to karygodne, ale nie mam innej opcji. Zresztą Tonsile też tam stały od lat i było dobrze. Póki co stoją na 5mm piankach, żeby odizolować je od szafy. Może kupię jakieś gumowe nóżki, ale nie sądzę, że to coś poprawi. Albo pumeks kosmetyczny, podobno lepiej izoluje od wszelkich audiofilskich wynalazków 😆 Proponuję kupić/zrobić porządne standy i wtedy oceniać dźwięk tych Polk Audio. Za 1500zł można kupić dobre kolumny! https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-podstawowe-dynaudio-audience-42-CID99-ID13qS29.html Edytowano 14 stycznia przez RLC2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts