Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
13 minut temu, tomek4446 napisał:

Velodyne ma filtr dolnoprzepustowy od 50Hz , moje kolumny zaczynają od 45 Hz. Czy to nie powinno być tak , że odcięcie suba robi się poniżej pasma jakie mogą zagrać kolumny ?

Tomek, to nie jest tak, że kolumny "zaczynają" od jakiejś częstotliwości. Grają też to, co niżej. Te punkty -3 i -6 dB są dość umowne. Dwie kolumny, które mają - 6 dB w tym samym miejscu mogą mieć na basie odpowiedź częstotliwościową, które bardzo się różni.

Napisano
10 minut temu, Mikelas76 napisał:

Fajnie by bylo gdyby ktos kto to juz robil, uzupelnil moj wpis o to co pominalem. 
Ja tez mam watpliwosci czy opoznienie suba nie bedzie zbyt duze. Grzebanie na zwrotnicy kolumn i odcinanie pasma nie wchodzi w rachube. Rozmawialem z kilkoma osobami i grzebiac na zwrotnicy, mozna zrobic krzywde na srednicy i przelomie z wysokimi. Oczywiście sub z dsp.

Ja olałem szukanie złotego środka odcięcia. Mimo naprawdę konkretnych frontów, z buta odciąłem na wszystkich kanałach 80Hz, suby grają dół i koniec. A że ustawić je można w pomieszczeniu w zasadzie dowolnie (nieocenione z problemami modów pomieszczenia) mają własne DSP itd, ani myślę próbować zabaw z ustawianiem zwrotnic byle by kolumny coś tam niżej zagrały.

Napisano
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

Tak to u mnie wygląda. W dodatku mam mod pomieszczenia na 46,3 Hz. Trochę się obawiam , że jak to jeszcze podbije to dobrze nie będzie.

pom..jpg

A robiłeś pomiary z subem? Bo niekoniecznie musisz podbić tę górkę. Może ją właśnie osłabisz, Zależy jak się te wszystkie odpowiedzi zsumują. 

Napisano
1 godzinę temu, Butler napisał:

Ja olałem szukanie złotego środka odcięcia. Mimo naprawdę konkretnych frontów, z buta odciąłem na wszystkich kanałach 80Hz, suby grają dół i koniec. A że ustawić je można w pomieszczeniu w zasadzie dowolnie (nieocenione z problemami modów pomieszczenia) mają własne DSP itd, ani myślę próbować zabaw z ustawianiem zwrotnic byle by kolumny coś tam niżej zagrały.

Ale odcinasz te 80hz w mini dsp? Czy inaczej? Ja nie chce tego przeszczepu stosowac... 

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Tak to u mnie wygląda. W dodatku mam mod pomieszczenia na 46,3 Hz. Trochę się obawiam , że jak to jeszcze podbije to dobrze nie będzie.

pom..jpg

Hmm, nie wiem czy w twoim przypadku stosowalbym suba. Raczej bym ciął piki. 

Napisano

Jesteśmy w temacie kina domowego. Ustawienie crossovera w procesorze kina w systemie to wręcz oczywista sprawa. Mogę napisać z pełnym przekonaniem, ignorowanie odcięcia kanałów (np. ustawianie wszystkich na fullband czy jako "big" itp) to błąd techniczny przy konfiguracji.

Napisano
3 minuty temu, Butler napisał:

Jesteśmy w temacie kina domowego. Ustawienie crossovera w procesorze kina w systemie to wręcz oczywista sprawa. Mogę napisać z pełnym przekonaniem, ignorowanie odcięcia kanałów (np. ustawianie wszystkich na fullband czy jako "big" itp) to błąd techniczny przy konfiguracji.

Ok, zgadzam sie calkowocie.

Ja kombinuje z subem ale raczej w strone muzyki, choc wszelkie filmy i koncerty tez leca przez stereo. Tu zeby obciac zakresy ponizej 60hz, musialbym albo grzebac na zwrotnicy, albo zastosowac mini dsp (to jest chyba jedyna mozliwosc) a tego nie chce bo mini dsp troche degraduje dzwiek i jest kolejnym elementem w torze.

Napisano

Albo inaczej. Jak poszedłeś w kino i ogarnąłeś sobie typowego kinowego suba z BR który daje czadu w niskich partiach, ale niekoniecznie ogarnia kontrolę, faktycznie może warto pobawić się z ustawieniem odcięcia niżej jak typowe 80Hz. Moim zdaniem mniejsze i bardziej responsywne przetworniki na frontach mają szansę zagrać lepiej te 50-80Hz - Oczywiście o ile mody pomieszczenia nie robią nam bajzlu.

Ale jak zdecydujesz się na szybsze, mniejsze suby zamknięte, to moim zdaniem walka w obniżeniem punktu crossovera jest zupełnie bezcelowa i bezsenowna.

Napisano
2 godziny temu, tomek4446 napisał:

Velodyne ma filtr dolnoprzepustowy od 50Hz , moje kolumny zaczynają od 45 Hz. Czy to nie powinno być tak , że odcięcie suba robi się poniżej pasma jakie mogą zagrać kolumny ?

Od razu zaznaczę, że u mnie przy samych kolumnach studenci w Sylwastra poszukiwali gdzie ukryłem suba. Kolumny same z siebie umieją w bas.

Jak testowałem u siebie JL Audio e112 (d108 się nie przebił przez kolumny), to najlepiej mi brzmiało gdy suba ustawiłem na 40Hz, choć kolumny schodzą wyraźnie poniżej 27Hz. Wyrównałem głośność tak by się wybijał (w końcu to uzupełnienie miało być). W efekcie, kompletnie nie było czuć, że jest dodany subwoofer. Doszły niższe częstotliwości i bardzo, bardzo delikatna szczypta ciepła.

Napisano
Cytat

Quadral Platinum+ Seven

34 minuty temu, Chmarski napisał:

kolumny schodzą wyraźnie poniżej 27Hz

Quadral tradycyjnie nie podaje z jakim spadkiem i można się szpetnie naciąć, jak np. w przypadku kolumn Technicsa.

Screenshot_20210908-184534~2.png

Napisano
12 minut temu, pairtick napisał:

Quadral tradycyjnie nie podaje z jakim spadkiem i można się szpetnie naciąć, jak np. w przypadku kolumn Technicsa.

Subwoofer JL Audio d108 najpierw zaczął chodzić po pokoju i dopiero gdy mu się przywaliłem głośności na tyle dużo by przebił się przez kolumny to się okazało, że już się nie wyrabia i nie da się go słuchać. Dlatego testowałem e112. 

Quadrale spokojnie schodzą w te rejony. Poniżej tych 25-27Hz słychać już spadki, ale nadal słychać. 

Poza tym odsłuchałem te kolumny przed zakupem więc wiedziałem co potrafią i się nie naciąłem. Tylko prądu odpowiedniej ilości potrzebują.

Napisano

To do ilu schodzą kolumny moim zdaniem schodzi na drugi plan. Choćby grały bez spadku 20Hz - nie ma to znaczenia. W życiu nie ogarnie się ZADOWALAJĄCO moda jeśli nastąpi spadek np. przy 60 czy 70Hz. Pomysłem na to jest przestawienie kolumn, co w przypadku frontów jest niemożliwe. A suby zaś można przestawiać dowolnie szukając złotego środka, i choćby były nawet słabsze niż LCR, wyrównanie pasma osobiście bardziej priorytetowo bym traktował niż niskoschodzący peak z wysokowydajnych kolumn z modem jak Kanion Kolorado. Ubić górkę na frontach można w zasadzie bez problemu, ale dołki wyciągnąć jest bardzo trudno.

No chyba że idziemy pro w aktywne pułapki basowe, w miare efektywny DLBC czy najnowszy patent ARC. Tak czy inaczej, ja nie walczę z kolumnami. 80Hz, trzy suby i nie szukam niczego więcej.

Napisano
3 godziny temu, Kraft napisał:

A robiłeś pomiary z subem? Bo niekoniecznie musisz podbić tę górkę. Może ją właśnie osłabisz, Zależy jak się te wszystkie odpowiedzi zsumują. 

@tomek4446, Kraft słusznie prawi. Tak właśnie jest u mnie. Pik po zastosowaniu Suba, nieznacznie to nieznacznie, ale jednak zmalał. Co do samego cięcia Suba. Ja mam ustawione gdzieś w okolicy 40hz. 

@kaczadupa, swego czasu pytałem @il Dottorejak zszył swego suba z monitorami. W odpowiedzi wrzucił jakiś "śmieszny" film z YouTube'a.