Kraft Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 13 minut temu, tomek4446 napisał: Velodyne ma filtr dolnoprzepustowy od 50Hz , moje kolumny zaczynają od 45 Hz. Czy to nie powinno być tak , że odcięcie suba robi się poniżej pasma jakie mogą zagrać kolumny ? Tomek, to nie jest tak, że kolumny "zaczynają" od jakiejś częstotliwości. Grają też to, co niżej. Te punkty -3 i -6 dB są dość umowne. Dwie kolumny, które mają - 6 dB w tym samym miejscu mogą mieć na basie odpowiedź częstotliwościową, które bardzo się różni. 1 Odpisz, cytując
Butler Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 10 minut temu, Mikelas76 napisał: Fajnie by bylo gdyby ktos kto to juz robil, uzupelnil moj wpis o to co pominalem. Ja tez mam watpliwosci czy opoznienie suba nie bedzie zbyt duze. Grzebanie na zwrotnicy kolumn i odcinanie pasma nie wchodzi w rachube. Rozmawialem z kilkoma osobami i grzebiac na zwrotnicy, mozna zrobic krzywde na srednicy i przelomie z wysokimi. Oczywiście sub z dsp. Ja olałem szukanie złotego środka odcięcia. Mimo naprawdę konkretnych frontów, z buta odciąłem na wszystkich kanałach 80Hz, suby grają dół i koniec. A że ustawić je można w pomieszczeniu w zasadzie dowolnie (nieocenione z problemami modów pomieszczenia) mają własne DSP itd, ani myślę próbować zabaw z ustawianiem zwrotnic byle by kolumny coś tam niżej zagrały. 1 Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 11 minut temu, Kraft napisał: Grają też to, co niżej. Tak to u mnie wygląda. W dodatku mam mod pomieszczenia na 46,3 Hz. Trochę się obawiam , że jak to jeszcze podbije to dobrze nie będzie. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 4 minuty temu, tomek4446 napisał: Tak to u mnie wygląda. W dodatku mam mod pomieszczenia na 46,3 Hz. Trochę się obawiam , że jak to jeszcze podbije to dobrze nie będzie. A robiłeś pomiary z subem? Bo niekoniecznie musisz podbić tę górkę. Może ją właśnie osłabisz, Zależy jak się te wszystkie odpowiedzi zsumują. 1 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) Łatwiej też taka górkę wypłaszczyć DSP niż zasypać to co sie dzieje w okolicy 98 Hz. Edytowano 14 godzin temu przez PanKlor Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu @il Dottore chwalił się wiele razy, że jego system - malutki Harbeth i sub gra jak systemy za bańkę, audiofile z bardzo drogimi systemami są pod wrażeniem. To dużo mówi. Jest specjalista na forum a nikt się go nie pyta jak zszyć suba z monitorami. @il Dottore pomożesz ? 2 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 1 godzinę temu, Butler napisał: Ja olałem szukanie złotego środka odcięcia. Mimo naprawdę konkretnych frontów, z buta odciąłem na wszystkich kanałach 80Hz, suby grają dół i koniec. A że ustawić je można w pomieszczeniu w zasadzie dowolnie (nieocenione z problemami modów pomieszczenia) mają własne DSP itd, ani myślę próbować zabaw z ustawianiem zwrotnic byle by kolumny coś tam niżej zagrały. Ale odcinasz te 80hz w mini dsp? Czy inaczej? Ja nie chce tego przeszczepu stosowac... 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Tak to u mnie wygląda. W dodatku mam mod pomieszczenia na 46,3 Hz. Trochę się obawiam , że jak to jeszcze podbije to dobrze nie będzie. Hmm, nie wiem czy w twoim przypadku stosowalbym suba. Raczej bym ciął piki. 1 Odpisz, cytując
Butler Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Jesteśmy w temacie kina domowego. Ustawienie crossovera w procesorze kina w systemie to wręcz oczywista sprawa. Mogę napisać z pełnym przekonaniem, ignorowanie odcięcia kanałów (np. ustawianie wszystkich na fullband czy jako "big" itp) to błąd techniczny przy konfiguracji. Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 3 minuty temu, Butler napisał: Jesteśmy w temacie kina domowego. Ustawienie crossovera w procesorze kina w systemie to wręcz oczywista sprawa. Mogę napisać z pełnym przekonaniem, ignorowanie odcięcia kanałów (np. ustawianie wszystkich na fullband czy jako "big" itp) to błąd techniczny przy konfiguracji. Ok, zgadzam sie calkowocie. Ja kombinuje z subem ale raczej w strone muzyki, choc wszelkie filmy i koncerty tez leca przez stereo. Tu zeby obciac zakresy ponizej 60hz, musialbym albo grzebac na zwrotnicy, albo zastosowac mini dsp (to jest chyba jedyna mozliwosc) a tego nie chce bo mini dsp troche degraduje dzwiek i jest kolejnym elementem w torze. Odpisz, cytując
Butler Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Albo inaczej. Jak poszedłeś w kino i ogarnąłeś sobie typowego kinowego suba z BR który daje czadu w niskich partiach, ale niekoniecznie ogarnia kontrolę, faktycznie może warto pobawić się z ustawieniem odcięcia niżej jak typowe 80Hz. Moim zdaniem mniejsze i bardziej responsywne przetworniki na frontach mają szansę zagrać lepiej te 50-80Hz - Oczywiście o ile mody pomieszczenia nie robią nam bajzlu. Ale jak zdecydujesz się na szybsze, mniejsze suby zamknięte, to moim zdaniem walka w obniżeniem punktu crossovera jest zupełnie bezcelowa i bezsenowna. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 2 godziny temu, tomek4446 napisał: Velodyne ma filtr dolnoprzepustowy od 50Hz , moje kolumny zaczynają od 45 Hz. Czy to nie powinno być tak , że odcięcie suba robi się poniżej pasma jakie mogą zagrać kolumny ? Od razu zaznaczę, że u mnie przy samych kolumnach studenci w Sylwastra poszukiwali gdzie ukryłem suba. Kolumny same z siebie umieją w bas. Jak testowałem u siebie JL Audio e112 (d108 się nie przebił przez kolumny), to najlepiej mi brzmiało gdy suba ustawiłem na 40Hz, choć kolumny schodzą wyraźnie poniżej 27Hz. Wyrównałem głośność tak by się wybijał (w końcu to uzupełnienie miało być). W efekcie, kompletnie nie było czuć, że jest dodany subwoofer. Doszły niższe częstotliwości i bardzo, bardzo delikatna szczypta ciepła. Odpisz, cytując
pairtick Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Cytat Quadral Platinum+ Seven 34 minuty temu, Chmarski napisał: kolumny schodzą wyraźnie poniżej 27Hz Quadral tradycyjnie nie podaje z jakim spadkiem i można się szpetnie naciąć, jak np. w przypadku kolumn Technicsa. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 12 minut temu, pairtick napisał: Quadral tradycyjnie nie podaje z jakim spadkiem i można się szpetnie naciąć, jak np. w przypadku kolumn Technicsa. Subwoofer JL Audio d108 najpierw zaczął chodzić po pokoju i dopiero gdy mu się przywaliłem głośności na tyle dużo by przebił się przez kolumny to się okazało, że już się nie wyrabia i nie da się go słuchać. Dlatego testowałem e112. Quadrale spokojnie schodzą w te rejony. Poniżej tych 25-27Hz słychać już spadki, ale nadal słychać. Poza tym odsłuchałem te kolumny przed zakupem więc wiedziałem co potrafią i się nie naciąłem. Tylko prądu odpowiedniej ilości potrzebują. Odpisz, cytując
Butler Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu To do ilu schodzą kolumny moim zdaniem schodzi na drugi plan. Choćby grały bez spadku 20Hz - nie ma to znaczenia. W życiu nie ogarnie się ZADOWALAJĄCO moda jeśli nastąpi spadek np. przy 60 czy 70Hz. Pomysłem na to jest przestawienie kolumn, co w przypadku frontów jest niemożliwe. A suby zaś można przestawiać dowolnie szukając złotego środka, i choćby były nawet słabsze niż LCR, wyrównanie pasma osobiście bardziej priorytetowo bym traktował niż niskoschodzący peak z wysokowydajnych kolumn z modem jak Kanion Kolorado. Ubić górkę na frontach można w zasadzie bez problemu, ale dołki wyciągnąć jest bardzo trudno. No chyba że idziemy pro w aktywne pułapki basowe, w miare efektywny DLBC czy najnowszy patent ARC. Tak czy inaczej, ja nie walczę z kolumnami. 80Hz, trzy suby i nie szukam niczego więcej. 1 Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 3 godziny temu, Kraft napisał: A robiłeś pomiary z subem? Bo niekoniecznie musisz podbić tę górkę. Może ją właśnie osłabisz, Zależy jak się te wszystkie odpowiedzi zsumują. @tomek4446, Kraft słusznie prawi. Tak właśnie jest u mnie. Pik po zastosowaniu Suba, nieznacznie to nieznacznie, ale jednak zmalał. Co do samego cięcia Suba. Ja mam ustawione gdzieś w okolicy 40hz. @kaczadupa, swego czasu pytałem @il Dottorejak zszył swego suba z monitorami. W odpowiedzi wrzucił jakiś "śmieszny" film z YouTube'a. 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 2 godziny temu, Butler napisał: Albo inaczej. Jak poszedłeś w kino i ogarnąłeś sobie typowego kinowego suba z BR który daje czadu w niskich partiach, ale niekoniecznie ogarnia kontrolę, faktycznie może warto pobawić się z ustawieniem odcięcia niżej jak typowe 80Hz. Moim zdaniem mniejsze i bardziej responsywne przetworniki na frontach mają szansę zagrać lepiej te 50-80Hz - Oczywiście o ile mody pomieszczenia nie robią nam bajzlu. Ale jak zdecydujesz się na szybsze, mniejsze suby zamknięte, to moim zdaniem walka w obniżeniem punktu crossovera jest zupełnie bezcelowa i bezsenowna. Mi juz tylko mody robia bajzel jak to okresliles 😉. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 41 minut temu, Butler napisał: Pomysłem na to jest przestawienie kolumn, co w przypadku frontów jest niemożliwe U mnie bas z kolumn wychodzi praktycznie dookólnie. Nie mam problemów w tej materii niezależnie jak sobie te kolumny przestawiam, a przynajmniej nie trafiłem na takie. Odpisz, cytując
Butler Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Co znaczy dookólnie? Masz wyrównane pasmo niskich częstotliwości z frontowych kolumn bez spadków? Jeśli tak to gratuluję. Dość osobliwe nie mieć modów hehe. 1 1 Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 28 minut temu, KrólKiczu napisał: swego czasu pytałem @il Dottorejak zszył swego suba z monitorami. W odpowiedzi wrzucił jakiś "śmieszny" film z YouTube'a Wlasnie o taka podpowiedz mi chodzi, jak najlepiej zszyc suba z kolumnami, bez ingerencji w same kolumny i bez zmiany ich ustawienia. Problemem nie sa piki, a raczej dolki ktore bardzo trudno zasypac. Tylko dodatkowe zrodlo w postaci subow, w innych miejscach niz kolumny, przesuna globalny uklad modow w pokoju odsluchowym, tym samym zmieniajac dolki i piki widoczne na SPLu. Ale jeszcze trzeba to umiejetnie zszyc. W zakladce REWa warto skorzystac z room simulation. Cos tam człowiek sie nauczy 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu 35 minut temu, Chmarski napisał: U mnie bas z kolumn wychodzi praktycznie dookólnie. Nie mam problemów w tej materii niezależnie jak sobie te kolumny przestawiam, a przynajmniej nie trafiłem na takie Masz jakiś pomiar? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 7 godzin temu, Kraft napisał: Zależy jak się te wszystkie odpowiedzi zsumują. No racja , z subem eksperymentowałem jak miałem DDRC-24 , ale mi nie poszło. Mimo DL to co uzyskałem dalekie było od mojego ideału. Mivoc to typowa konstrukcja pod KD , ma łupnąć jak traeba lub zwiększyć ciśnienie w pomieszczeniu. Szybki to on nie jest. 7 godzin temu, PanKlor napisał: Łatwiej też taka górkę wypłaszczyć DSP Mam Diraca i czasem słucham z włączonymi filtrami , a czasem bez. 7 godzin temu, kaczadupa napisał: @il Dottore chwalił się wiele razy, że jego system - malutki Harbeth i sub gra jak systemy za bańkę, audiofile z bardzo drogimi systemami są pod wrażeniem. Ja tak nie chcę , bo mam mniejsze ubezpieczenie chałupy i w razie czego nikt mi nie odda bańki 6 godzin temu, Butler napisał: Jesteśmy w temacie kina domowego. No właśnie wszystko się rozjechało. Zacząłem pisać o subie w innym wątku i temat przeniósł się do KD. Wiem , że nie ma lepszych od Ciebie w dziedzinie KD. Ja o ile to możliwe chciałbym dwa w jednym. Czyli sub do KD , w którym jak znam życie zostanie , ale też chciałbym się przekonać , czy warto zastosować go w stereo. Dlatego chcę nabyć coś " pod stereo" , bo w KD pewnie też się sprawdzi. W KD mam łatwiej , mogę ustawić odcięcie jakie chce na ampie , w stereo już tak dobrze nie mam. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu (edytowany) 5 godzin temu, Butler napisał: Co znaczy dookólnie? Masz wyrównane pasmo niskich częstotliwości z frontowych kolumn bez spadków? Jeśli tak to gratuluję. Dość osobliwe nie mieć modów hehe. W moich kolumnach nie mam głośników odpowiadających za bas na froncie, tyle, czy którymś z boków. Wewnątrz kolumny są dwa głośniki skierowane przeciwsobnie, jeden z góry, drugi z dołu. Dźwięk z nich rozchodzi się dookoła (z pominięciem tylnej ścianki) - czyli 270 stopni strony prawa i lewa plus front kolumny. Choć młodzież szukała subwoofera, to nigdy się nie zdarzyło bym poczuł "wnętrznościami" czy też by bas "ruszał nogawkami". Kolumny cofnięte czy wysunięte do przodu pomieszczenia - nie słyszę różnicy. Miejsce odsłuchu metr do przodu czy metr do tyłu, też nie czuję różnicy w basie. Nie znalazłem też żadnego punktu w którym bas by zanikał czy byłoby go zbyt dużo. Pomieszczenie dość spore. Jak testowałem JL Audio e112 to znalazłem 3 punkty, w których basu zrobiło się więcej, ale z niego bas jest bardziej ukierunkowany. Pomiarów nie robiłem, i może błędnie, ale tak sobie tłumaczę brak problemów z basem. Po prostu ta sama ilość basu ma zdecydowanie więcej odbić przy ich mniejszej sile wynikającej z konstrukcji niż z głośników skierowanych na front. Edytowano 4 godziny temu przez Chmarski Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 21 minut temu, Chmarski napisał: Dźwięk z nich rozchodzi się dookoła (z pominięciem tylnej ścianki) - czyli 270 stopni strony prawa i lewa plus front kolumny. Do tyłu w sumie też, bo tam masz jeszcze bas-refleksy. 1 Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Przed chwilą, Kraft napisał: Do tyłu w sumie też, bo tam masz jeszcze bas-refleksy. W sumie też, ale lwią część braku problemów u mnie przypisuję temu co się dzieje w tej komorze ciśnieniowej. Choć nie wiem czy słusznie Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 46 minut temu, Chmarski napisał: Pomieszczenie dość spore Tu jest pewnie odpowiedź na tę zagadkę. Poza tym, ze moze to świetnie grać w stereo to nie bardzo widze możliwość aby w kinie zrobiło podobną robotę. Odpisz, cytując
Recommended Posts