TOMtor Napisano 5 lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 lutego 2023 Witajcie Wstałem dzisiaj w nastroju, żeby spróbować różnych ustawień podstawkowych głośników z bass refleksem z tyłu. Chcę uzyskać jak najwięcej basu. Nie pytajcie co dla mnie znaczy więcej (więcej to po prostu więcej. ma schodzić niżej. falować nogawkami spodni) Do obiadu "jeździłem" z kolumnami (i z miarką w ręku ) a to parę centymetrów do przodu a to parę centymetrów do tyłu ( żona zaczęła się już wymownie stukać w głowę 😁) I teraz słyszę, że już nic nie słyszę 🙃 Co mówi teoria (tak uogólniając) - więcej basu z tylnego bass refleksu będzie jak głośniki stoją bliżej ściany czy dalej ? Jakie się dla poprawy basu przyjmuje tzw. minimum (cm) odsunięcia głośników od ściany (u mnie jest zakres "ruchu" tylnej ścianki kolumny do ściany od ok. 15 do 25 cm) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 5 lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 lutego 2023 2 minuty temu, TOMtor napisał: Co mówi teoria (tak uogólniając) - więcej basu z tylnego bass refleksu będzie jak głośniki stoją bliżej ściany czy dalej ? Teoria mówi, że umiejscowienie BR nie ma znaczenia. Niskie częstotliwości rozchodzą się wszechkierunkowo. Przysunięcie kolumn do ściany ogólnie podbija niskie częstotliwości, ale też może powodować, że pewne częstotliwości zostaną osłabione, bo nałoży się fala bezpośrednia z jej odbiciem od ściany i się anulują. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 5 lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 lutego 2023 2 godziny temu, TOMtor napisał: Chcę uzyskać jak najwięcej basu. Z ciekawości zapytam. Jakiem masz kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOMtor Napisano 6 lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 lutego 2023 11 godzin temu, MariuszZ napisał: Z ciekawości zapytam. Jakiem masz kolumny? B&W 707 S2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOMtor Napisano 5 marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 marca 2023 (edytowany) Witajcie To "teorii" ciąg dalszy Na jaką odległość powinny być rozstawione głośniki ? Co mówi na ten temat teoria ? Tak, czytałem o zasadzie trójkąta równobocznego , ale co mówi na ten temat teoria ? Im więcej czym lepiej ? U mnie są rozsunięte na 2 metry. Na ile rozsunąć, żeby (jak to niektórzy potrafią ładnie opisać, ja niestety nie potrafię tego robić) dźwięk "odrywał" się od głośników , "wypełniał" przestrzeń , i ogólnie żeby stereo było największe. Czy są jakieś zasady ogólne tak jak w przypadku bass reflexu ? Edytowano 5 marca 2023 przez TOMtor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 marca 2023 Udostępnij Napisano 6 marca 2023 Jaka powierzchnia pokoju? Więcej niskich częstotliwości dadzą kolumny podłogowe. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kostku Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 Dnia 5.02.2023 o 17:40, TOMtor napisał: Chcę uzyskać jak najwięcej basu. Nie pytajcie co dla mnie znaczy więcej (więcej to po prostu więcej. ma schodzić niżej. falować nogawkami spodni) 🤫 Z ciekawości zapytam - masz jakichś sąsiadów? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 Dnia 5.02.2023 o 17:40, TOMtor napisał: Chcę uzyskać jak najwięcej basu. Dnia 5.02.2023 o 17:40, TOMtor napisał: ma schodzić niżej. falować nogawkami spodni) Koledzy, kolega @TOMtor chciałby „bas” poczuć, nie usłyszeć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 13 minut temu, AudioTube napisał: chciałby „bas” poczuć, nie usłyszeć. Z monitora B&W 707 S2 , dobre😁 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 Staram się „wgryźć” i odczytać potrzeby kolegi, gospodarza wątku. A może już spełnił potrzebę. No zobaczymy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chyba Miro 84 Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Koledzy, kolega @TOMtor chciałby „bas” poczuć, nie usłyszeć. W takich sytuacjach najlepiej jest doposażyć system w pożądany subwoofer aktywny lub nawet kilka subwooferów. Z reguły po jakimś czasie może juz minąć chęć na "niszczycielską moc" to tez wyłączamy i nie używamy "potwora" majac tym samym znów "nieprzesadzony" system. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 Dnia 5.02.2023 o 17:40, TOMtor napisał: Chcę uzyskać jak najwięcej basu. Tylko kolumny zamknięte. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 10 minut temu, J4Z napisał: 44 minuty temu, gienas napisał: Tylko kolumny zamknięte. Czy Twoim zdaniem kolumny zamnietę dadzą najwięcej basu? Dobrze rozumiem? To zależy jakiego basu. Mam jedne zamknięte (to stara konstrukcja) i nie schodzą nisko ale boksują klatę jak Mike Tyson. To mega punktowy / sprężysty / czytelny bass i świetny do metalowej muzyki. Do falowania portkami i 'imprezowania' jednak lepszy bass reflex. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiki2010 Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 8 minut temu, Bebop napisał: To mega punktowy / sprężysty / czytelny bass i świetny I taki powinien być wszędzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 26 minut temu, J4Z napisał: Czy Twoim zdaniem kolumny zamnietę dadzą najwięcej basu? Dobrze rozumiem? Subiektywnie moim zdaniem tak. Przypomiałem tu sobie o Tonsilach ZG40 - zamknięte z bierną i jak pamiętam przy odsłuchu drgania powodowały że szkło z półek zjeżdżało Potem wymieniłem je na Altusy 110 ( bo 110 W ) - i te, przy tym samym amplitunerze i szpulowcu, nie powodowały wyjazdu szkła z półek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 (edytowany) 4 minuty temu, gienas napisał: zamknięte z bierną To nie jest konstrukcja zamknięta. Edytowano 6 kwietnia 2023 przez Bebop 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 Są dwa rodzaje kolumn zamknięta i otwarta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 11 minut temu, Bebop napisał: To zależy jakiego basu. Gdybym miał zaczarowaną różdżkę, to chciałbym „basu” takiego jak w nagraniu/realizacji. Ale słyszę, że mamy różne gusta/potrzeby. I …różne pomieszczenia. Fajnie byłoby ten „bas” zobaczyć, jak on wyglada, jak on tak sobie hula po tych naszych pokojach. Ale zaraz, zaraz, czy faktycznie nie można go „obejrzeć”? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 7 minut temu, gienas napisał: Są dwa rodzaje kolumn zamknięta i otwarta. Jasne. Zamknięta jest zamknięta a otwarta jest otwarta Membrana bierna to już nie jest konstrukcja zamknieta. Ale to chyba nie wątek o tym. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 19 minut temu, gienas napisał: Subiektywnie moim zdaniem tak. Przypomiałem tu sobie o Tonsilach ZG40 - zamknięte z bierną i jak pamiętam przy odsłuchu drgania powodowały że szkło z półek zjeżdżało Potem wymieniłem je na Altusy 110 ( bo 110 W ) - i te, przy tym samym amplitunerze i szpulowcu, nie powodowały wyjazdu szkła z półek. Aha, czyli jednak dzwoniące kryształki i szklanki, to wyznacznik "dobrego" basu? 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 @Bebop Obudowa otwarta ma otwór stratny - czyli basreflex. Zamknięta jest zamknięta nadal mimo membrany biernej. I teraz zagadka dlaczego na początku kolumny z basreflexem nazywały się "z otworem stratnym" ? @DiBatonio ale wiesz że dźwięk to drgania? I albo są albo ich nie ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 Dnia 5.02.2023 o 17:48, Kraft napisał: pewne częstotliwości zostaną osłabione, bo nałoży się fala bezpośrednia z jej odbiciem od ściany i się anulują. A nie znoszą? Przed chwilą, gienas napisał: ale wiesz że dźwięk to drgania? I albo są albo ich nie ma. Drgania powietrza, fakt. Czyli fala... blablabla. Nadal chciałbym wiedzieć, czy jak dzwoni szkło na półkach to jest to wyznacznik "dobrego" basu? Bo mnie się zdaje, że raczej nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bebop Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 2 minuty temu, gienas napisał: Obudowa otwarta ma otwór stratny - czyli basreflex. Zamknięta jest zamknięta nadal mimo membrany biernej. To nie prawda. Mylisz się. 2 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 2 minuty temu, DiBatonio napisał: A nie znoszą? cancellation = anulowanie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gienas Napisano 6 kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 6 kwietnia 2023 (edytowany) 10 minut temu, DiBatonio napisał: Bo mnie się zdaje, że raczej nie. No przeca tak samo napisałem -> że mnie się zdaje. @Bebop źle napisałem: Bass reflex traktuję jako obudowę otwartą, bierna robi to samo - ale ja traktuję ją jako zamkniętą. Edytowano 6 kwietnia 2023 przez gienas dopisek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts