KrólKiczu Napisano 31 marca Udostępnij Napisano 31 marca 1 godzinę temu, AutoPirat napisał: O co chodzi? Nie mam zielonego pojęcia 🙉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 31 marca Udostępnij Napisano 31 marca (edytowany) Hmm, może aż tak bardzo Ci się spodobały? Edytowano 31 marca przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AutoPirat Napisano 31 marca Udostępnij Napisano 31 marca 5 godzin temu, Adi777 napisał: Hmm, może aż tak bardzo Ci się spodobały? Chcąc być, nie subiektywnym, ale obiektywnym, to poddałem pod ocenę bliskim przyjaciołom. I to Oni w głównej mierze dokonywali wyboru. Ja, to tylko przyglądałem się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawas2001 Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada Dnia 25.03.2023 o 20:10, Guzeppe napisał: W akapicie wyżej w sumie na ten temat co nieco napisałem i myślę, że diagnoza z mojej strony jest podobna: zmniejszyć kąt skręcenia na słuchacza. Evoke (50) potrafią dominować wysokimi tonami, jeśli walą wprost na mnie. Na początku jest efekt wow, bo wszelkie najcichsze cyknięcia od razu do nas trafiają, ale jest to kosztem gorszego balansu i w efekcie zanikiem wybrzmień (zapewne dlatego, że słuchamy wtedy ciszej ze względu na mocne wysokie tony). Co do samej przestrzeni, to z moich doświadczeń wynika, że im szerzej postawię Evoke i im mniej je skręcę, tym przestrzenność jest lepsza, nie tylko w osi poziomej, ale również wgłąb (doskonale nadaje się do testowania tego efektu kawałek „Three O’Clock Blues” Erica Claptona i B.B. Kinga). Bardzo ciekawie opisujesz swoje doświadczenia. Mam evoke 20 od momentu jak się pojawiły i jestem z nich w porównaniu do starych Emit20 i również innych marek/modeli baaaaaardzo zadowolony. Z tym ustawieniem nie na słuchacza sie zgodzę w 100%, troche tam jest tych cyknięć i twardych uderzeń perkusji jednak jak dla mnie za dużo czasami i ogólnie jestem uczulony na nadmierne podkreślanie tego pasma w słabo nagranych realizacjach. Aktualnie mam wpięte głośnikowe Ortofon RED i są całkiem zrównoważone jak dla mnie i takie w punkt, można powiedzieć że raczej "analogowy" klimat. Interconnect to RCA Cardas Parsec i jest raczej w moim guście, aczkolwiek czasem myślę że mógłbym jeszcze sprawdzić coś innego ,również raczej łagodnego na tej górnej średnicy i odrobinę szybszym, bardziej punktowym basem, aczkolwiek taki z lekki blumem też mi pasuje. Wymiana pozostałych elementów nie wchodzi aktualnie w grę ze względu na brak budżetu. Czy możesz coś doradzić co z Twoimi dynaudio się dobrze sprawdziło jako interconnect?? W moim zestawieniu z Roksan Caspian m2 i wymenionymi kabelkami czasem irytuje mnie właśnie to cykanie, skracanie wybrzmień werbla i matowe przycięte talerze perkusyjne. Typowy przykład utworu który nie ma u mnie prawa dobrze obecnie zagrać to Prońko "Jesteś lekiem na całe zło" - ten początek utworu potrafi zabić całą przyjemność z odsłuchu. Inne przykłady to "Road to hell" i również blachy które są jednak za twarde i mocne. No i jeszcze "Money for Nothing". Te wszystkie utwory są tak nagrane ale moje zestawienie jeszcze to potęguje i bardzo mi z tym źle. Oczywiście Diana Krall, jakieś wokale, i dobrze nagrany rock to bajka. Jeszcz jedna uwaga te kolumny potrzebują przynajmniej u mnie baaaardzo dużo miejsca, myślę że 30 m2 to takie optymum żeby uświadomić sobie potencjał jak one budują przestrzeń. Akustyka jest często pomijana w rozważaniach a to w bloku bywa temat nie do przeskoczenia - na razie jakoś sobie z tym radzę jednak z pewnymi kwestiami trzeba się pogodzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada 2 godziny temu, slawas2001 napisał: Jeszcze jedna uwaga te kolumny potrzebują przynajmniej u mnie baaaardzo dużo miejsca, myślę że 30 m2 to takie optimum żeby uświadomić sobie potencjał jak one budują przestrzeń. Ciekawe spostrzeżenie. Do 30m2 wstawia się już większe kolumny, w tym podłogówki. Chodzi o stereofonię samą w sobie czy o ewentualne problemy z basem w mniejszym metrażu (np. przykrywanie średnicy przez dół pasma)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawas2001 Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada 3 godziny temu, Rafał S napisał: Ciekawe spostrzeżenie. Do 30m2 wstawia się już większe kolumny, w tym podłogówki. Chodzi o stereofonię samą w sobie czy o ewentualne problemy z basem w mniejszym metrażu (np. przykrywanie średnicy przez dół pasma)? Z basem sobie "jakoś" poradziłem w 15m ale myślę żeżeby mieć w miarę pełna scene jaka była w salce w nautilusie to brakuje mi tak jeszcze po metr w każdą stronę .. oprócz tego że grają w szerz to jeszcze w głąb Po prostu porównując 2 pomieszczenia to całościowo bas i scena były lepsze w tym większym.. ale tam wypadłem z butów bo nie spodziewałem się jak to fajnie zagra.. niestety u mnie trzeba dużo kabinować żeby się z nimi zmieścić, to słychać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada 25 minut temu, slawas2001 napisał: Z basem sobie "jakoś" poradziłem w 15m Nie posiadam tych kolumn. Jestem ciekawy jak konkretnie sobie z tym basem poradziłeś. Gdybyś zechciał się podzielić. Dziękuję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawas2001 Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada (edytowany) 27 minut temu, AudioTube napisał: Nie posiadam tych kolumn. Jestem ciekawy jak konkretnie sobie z tym basem poradziłeś. Gdybyś zechciał się podzielić. Dziękuję. stoją metr przed przednią ścianą i circa 0,5-0,6 od bocznych, dodatkowo nie słucham za głośno, bo ściany zaczynają grać, ale musisz też wiedzieć że u mnie w bloku ściany są jak z tektury szczególnie ta za kolumnami myślę że jak by ktoś bardzo mocno w nią się wbił butami to by się prxebił na zewnątrz , dodatkowo sprzęt stoi na stoliku takim ala audiofilskim (w miarę niedrogim) bo zwykła szafka też zaczyna trochę grać, no i kable głośnikowe zdaje mi się mają w miarę mały przekrój ortofon red, bo na melodikach (które wcześniej miałem i lubiałem) niskie tony sobie pływały jak chciały... na pułapki basowe nie mam miejsca i kasy na ich porządne dostrojenie....dsp ten który miałem najtanszy psuł średnice i górę pasma więc się go pozbyłem, poza tym zabawa nie miała końca, myślę że juz lepiej gdyby we wzmacniaczu była delikatna korekcja bass treble (i teraz myślę że mi trochę tego brakuje do szczęścia)... trzeba też kąbinować z dokładnym punktem w którym stoją i obróceniem pod odpowiednim kątem w stronę słuchającego, bo w tym samym czasie zmieniasz kierunek bas reflexu a czym bardziej jest skierowany w stronę rogu pokoju to coś tam się delikatnie wzbudza no i niestety dochodzimy tym samym do problemu sceny która się robi mniej skupiona/bsrdziej rozciągnięta na boki i przydałaby się tutaj większa odległość od kolumn... jednym słowem trochę roboty z tym wszystkim, ale można powiedzieć że jest super, aczkolwiek zdaje sobie sprawę że problem akustyki w takim pomieszczeniu mieszkalnym, nie zadużym w dodatku, nigdy akustyki nie przeskoczysz w 100% 😛 też jest tak że czym mnie wprawne ucho/czym mniej się słucha i delektuje (jak np moi znajomi którzy mają głośniczki do komputera) tym mniej Cie to obchodzi i tym mniej zauważasz że Ci gdzieś na dole pasma coś się wzbudza i ciągnie... sam słuch też potrafi się dostosować do mniejszych niedociągnięć po jakimś czasie i nie zwraczasz na nie wtedy uwagi.... mój znajomy ma np kolumny monitor audio zaraz przed ścianą i strasznie to dudni i jemu to nie sprawia różnicy, może nie słyszy/nie zauważa ...ale to już takie uwagi na marginesie... Edytowano 25 listopada przez slawas2001 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada (edytowany) 14 minut temu, slawas2001 napisał: stoją metr przed przednią ścianą Zapewne wszystko protestowałeś, ale gdybyś kolumny zbliżył do przedniej a poszurał trochę przód-tył sweet spotem? Czytam tak niezbyt uważnie. Poszukujesz sceny. A jak tam rozciągnięty, mięsisty i energiczny basik w Twoim repertuarze? Edytowano 25 listopada przez AudioTube Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawas2001 Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada Tam są wejścia wyjścia z pokoju i jeszcze na balkon więc jest optymalnie moim zdaniem ..do tylnej ściany nie da rady dosunac bo zaczyna odbijać strasznie gdyby była z betonu to może szybciej a jest chyba z gipsu i na niej jeszcze okna.. Metal i rock zagra pod warunkiem że nie ma skopanej perkusji i talerzy na którą jestem mocnooo wyczulony .. jazz jak najbardziej jest rewelacja!. Wczoraj sluchalem po cichutku o 3 w nocy i rewelacja.. ..jakiś transik też zagra... najgorzej chyba pop nie wiem czy to przez słabe realizację czy może dlatego że caspian evoke o spowolnione rca to nie jjest zbyt rozrywkowe połączenie mogloby to szybciej grac.. ale znowu mam wrazenie byloby wiecej napastliwości takiej,a na nie mam cierpliwości odsiewac słabych nagrań... ogólnie słucham resamplimgu do dsd 64 bodajże bo dźwięk jest wygładzony... ale zauważyłem że na tidalu są nagrania które wszystkie brzmią wybitnie... to są prawdopodobnie jakieś flaki... nie jest ich zbyt wiele.. nie podchodziłem do daca żeby przeczytać szczegóły a z daleka nie widzę ale ikonka jest raczej że to jakiś flack Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawas2001 Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada (edytowany) Słucham teraz i szybki pop z dużą ilością basu nie gra tak jak powinien... siedząc na strzałce fali jest źle... co ciekawe przesadzając się 35 cm w stronę kolumn nanajprawdopodobniej na węzeł fali jest znacznie lepiej ale nie idealnie ... można jeszcze wyłączyć dsd I bawić się filtrami w dacu na tym najszybszym jest w sumie jeszcze lepiej... taki utwór freestyler np daje rady rozruszać kończyny... Podobno nie ma sprzętu do wszystkiego ale sądzę że mocniejszy wzmacniacz (bo caspian chyba momentami sie deczko gubi)i większe pomieszczenie i pozamiatane... Edytowano 25 listopada przez slawas2001 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada 4 minuty temu, slawas2001 napisał: Podobno nie ma sprzętu do wszystkiego Podobno czasem się zdarzają😉 4 minuty temu, slawas2001 napisał: sądzę że mocniejszy wzmacniacz Nie idź tą drogą. Nie ma mocniejszych, są tylko odpowiednio wystarczające. 7 minut temu, slawas2001 napisał: większe pomieszczenie Wzmacniacze i kolumny rozmawiają w innym języku. One nie czają co to np większe pomieszczenie. 9 minut temu, slawas2001 napisał: siedząc na strzałce fali jest źle Udzielaj się proszę częściej i dziel się obserwacjami. Masz wiedzę i słyszysz realne różnice. Powodzenia dalej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guzeppe Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada 15 godzin temu, slawas2001 napisał: Czy możesz coś doradzić co z Twoimi dynaudio się dobrze sprawdziło jako interconnect?? Aktualnie korzystam z AudioQuest Fire w wersji RCA, ale to skandalicznie drogi kabel (na portalach ogłoszeniowych w atrakcyjnych cenach pojawiają się różne egzemplarze, które moim zdaniem w 99% są podróbkami, bo albo etui, w którym przychodzą, jest ewidentnie trefne, albo moduły DBS nie z tej generacji, w innym kształcie itp.). Pół roku trawiłem temat i testowałem konkurencyjne, aż w końcu pękłem, bo doszedłem do wniosku, że mój czas przepalony na te odsłuchy sumarycznie był więcej wart niż te kable, a do tego zamiast słuchać muzyki, to słuchałem w kółko przewodów na tych samych utworach i ciągle byłem niezadowolony. Dlatego, jak już znajdziesz coś, co po prostu dobrze pasuje do systemu, to wtedy, jak to mawiają potomkowie Anglosasów, „choose your poison”: wyskakuj z kasy albo męcz się z alternatywami. Inne opcje, również przyzwoite: 1) AudioQuest Earth: to taki uboższy krewny AQ Fire. W ogóle ta seria (Elements) była ciekawa, bo Water grał całkowicie inaczej (bardzo szczegółowy ale jednocześnie jakby odarty z życia dźwięk) niż wyższy Earth, ale trochę podobnie do bardziej wyrafinowanego (względem Water) modelu Wind. Earth jest trochę bardziej „rozrywkowy” niż moim zdaniem wzorowo naturalny Fire. Earth charakteryzuje się bardziej podkreślonym basem, dokładnym/nierozlanym, ale trochę przesadzonym, a także bardziej zaznaczonymi wysokimi tonami. W porównaniu do niego Fire jest bardziej wyrafinowany, pokazuje więcej informacji na średnicy i wysokiej średnicy, a wysokie są naturalne, bez takiego efekciarstwa. Na początku wydawało mi się, że po przełączeniu z Earth na Fire znika trochę energii, ale po chwili orientowałem się, że tak właśnie jest lepiej, bez całego efekciarstwa, a za to z lepszym zszyciem wszystkich pasm i naturalną płynnością muzyki. Jednak trzeba przyznać, że czuć w Earth wyraźne pokrewieństwo z Fire, dlatego jest to opcja warta rozpatrzenia. Wszystko też zależy od reszty systemu i chociażby w połączeniu ze „spokojnymi” kablami głośnikowymi AQ Earth mógłby się spisywać bardzo dobrze. 2) RCA QED Reference Audio 40 - w porównaniu z AQ Fire ma gorszy bas (zmiękczenie/bloom na czym traci rozdzielczość tego pasma) oraz mniej szczegółowa góra (dla mnie zbyt złagodzona). Muszę jednak zaznaczyć, że przygaszenie wysokich tonów nie ma charakteru zmatowienia (jak to robią np. głośnikowe QED Signature Genesis Silver Spiral) a po prostu mniejszej energii. Ogólnie bardzo przyzwoity kabel, który mnie nie drażnił (wiele kabli oferuje mocne efekciarstwo, które po chwili męczy). 3) XLR QED Reference Audio 40 - przy bezpośrednim porównaniu podczas grania przez DAC CAYIN iDAC-6 MK2 trudno mi było odróżnić XLR QED od RCA AQ Fire (ale i tak wolałem Chord Qutest z AQ Fire od Cayin z XLR QED). W każdym razie jeśli masz źródło/DAC z XLR to spróbuj połączyć go z Roksanem tymi XLRami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawas2001 Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada 21 godzin temu, Guzeppe napisał: jak to mawiają potomkowie Anglosasów, „choose your poison”: wyskakuj z kasy albo męcz się z alternatywami. czyli albo drogo albo wcale miałem tego qed'a z tego co widzę na mailu dokładnie 6 lat temu jeszcze w starym systemie, i coś mi w nim nie pasowała albo góra jakoś dziwnie grała albo też nie miał dociążenia, dokładnie nie pamiętam... może teraz by zagrał lepiej... wtedy przetestowałem z 15 różnych do teraz pamiętam jak niektóre mieszały w systemie i jakie były niezrównoważone ...ale sumie właśnie sobie przypomniałem ile czasu i nerwów kosztuje przesiadywanie na forum plus pożyczanie kabli i innych klocków ... gdybym miał sklep z zabawkami gdzieś pod nosem to pewnie bym z niego nie wychodził, ale zamawianie i odsyłanie to szczerze nie wiem już czy chce mi się tak bawić.... oferta audioquest jest dla mnie deczko skomplikowana, i widzę że część modeli jest wycofana.... w sumie ten mój cardas nie jest zły wwięc na razie się nim pociesz jeszcze troche, chyba najbardziej mi spasował z wszystkich słuchanych...kwestia gustu.. tak czy inaczej dziękuję Ci Guzeppe za obszerny opis i chęć pomocy.. Dnia 25.11.2024 o 18:23, AudioTube napisał: Udzielaj się proszę częściej i dziel się obserwacjami. Masz wiedzę i słyszysz realne różnice. dziękuję za miłe słowa ale widzę po ostatnich dniach że forum wciąga niemiłosiernie i że w mojej sytuacji intensywnego szukania pracy, uczenia się dwóch języków na raz i innymi obowiązkami nie powinienem tu zaglądać zbyt często... te audio fora oprócz wywoływania wątpliwości czy czasem nie zmienić sprzetu na lepszy (bo mój mi już nie wystarcza), strasznie czasem są bezproduktywne jak widzę te kłótnie nt kabli i dyskusje nie na temat które ciągną się tygodniami a jak je i tak czytam np na audiostereo to stwierdzam że to trochę niezdrowe jest 😛 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts