Kraft Napisano 7 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2023 1 minutę temu, audiowit napisał: Śmiem wątpić. Jest jeszcze taka możliwość, że z pozostałych zespołów głośnikowych bas nie jest dobry. Teoria mówi, że z jednego układu drgającego dźwięk będzie lepszy. Wydaje się, że zgranie przewodników Izobarycznych jest prostsze niż zgranie popularnego układu 2-drożnego lub 2,5- różnego z dwoma wooferami. W układzie izobaryczny przetworniki nie są przecież połączone na sztywno. Nie muszą idealnie identycznie reagować. Między nimi jest powietrze, które ma pewną sprężystość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2023 No więc właśnie i w tym jest problem. Wcale nie twierdzę, że zgranie 2.5 drożnego układu jest łatwiejsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2023 Z innej strony. W układzie izobaryczny mały głośnik gra jak większy. Mały głośnik to większa precyzja, czy mniejsza? No większa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2023 Tak, tylko te dwa małe głośniki musiałyby idealnie tak samo reagować. A tak nie jest, bo nie są połączone prętem jak to nazwałeś. Uważam, że to ślepa uliczka, lub ciekawostka. Lepszy byłby 1 większy przetwornik. Ten pomysł z układem izobarycznym jest bardzo stary, jednak nie znalazł szerszego zastosowania że względu na koszty, kłopoty konstrukcyjne. Pojawiał się nawet w konstrukcjach pro. Znam lepsze rozwiązania. Zarzucone że względu na koszty. Albo może inaczej. Stosowane dziś ale w droższych konstrukcjach. Nawet podpowiem Ci, że znasz jedna z nich Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2023 Tak czy siak bas Scratch jest świetny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2023 Świetny jest pojęciem względnym, sam najlepiej o tym wiesz. Idealnym środowiskiem byłoby gdyby wzmacniacz reagował na ruch membrany głośnika i jednocześnie był korygowany przez aktywna korekcję akustyki. Trochę bardziej złożone niż popularne dsp. Projekt też stary, ale ostatnio odkopany i wzbogacony o korekcję akustyki. A mówię o Kii Three. Obok kolumn izobarycznych Linn kroczył Philips że swoim patentem MFB. Poczytaj, porównasz sobie dwie technologie. A tak na marginesie jeden z lepszych dźwięków na AVS usłyszałem właśnie na zmodyfikowanych kolumnach Philips. Obiektem wystawianym nie były kolumny tylko gramofony. Malutkie monitory prawda? A bas schodził nie tylko nisko ale był bardzo precyzyjny. Przy MFB kolumny izobaryczne są jak siekiera do skalpela. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2023 37 minut temu, audiowit napisał: Przy MFB kolumny izobaryczne są jak siekiera do skalpela. A jakich izobarycznych konstrukcji słuchałeś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 7 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 7 sierpnia 2023 A jakie to ma znaczenie? Mogłem ich słuchać w różnych warunkach. 3 konstrukcje Linn. W tym z zamiarem kupna Linn isobaric ze zwrotnicą wewnętrzną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 8 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 sierpnia 2023 (edytowany) 7 godzin temu, audiowit napisał: Kii Three. Fajne kolumny. Może niedługo posłucham z modułem BXT. Edytowano 8 sierpnia 2023 przez Adi777 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 20 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2023 (edytowany) Czas na podsumowanie testu Scratch. Wsad technologiczny - 7/10 Tanie przetworniki naszego STX-a, ale (uwaga spoiler) dobre. Taka filozofia firmy, żeby co się da było polskie. Konstrukcja jednak daleka od taniości, oparta na isobarycznym układzie głośnikowym. Do tego staranna adaptacja akustyczna przedniej ścianki. Ogólnie bardzo oryginalna kolumna. Wzornictwo/wykonanie/detale - 10/10 Kolejny udany wzorniczo projekt Kultury Dźwięku. Chyba nawet najlepszy z dotychczasowych. W zielonym matowym lakierze prezentują się fantastycznie. Dobre proporcje, ścięte ścianki boczne, wspomniane wytłumienie filcem. Rasowo wygląda ścianka tylna, z obwódką śrub, ładnymi terminalami głośnikowymi i plakietką z podpisem (czyli mamy wersję "Signature" w cenie;). Balans tonalny - 10/10 Idealny. Od niskiego basu do szczegółowej góry. I żywo i przyjemnie. Stereo - 7/10 Ogólnie jest dobrze. Szerokością grania nie odstają od innych dobrych kolumn, które u siebie odsłuchiwałem. Wyjście z dźwiękiem przed kolumny przy efektach fazowych też jest OK. Dźwięk odebrałem jako bardzo realistyczny. Czegoś mi jednak brakowało. Było jakoś płasko. Bezpośrednie porównanie z LS50 Meta pozwoliło lepiej zdefiniować te braki. Mimo że Scratch grają przejrzyście, to brakuje im powietrza i oddania akustyki wokół głosów i instrumentów. Przynajmniej na tle wyśmienitych pod tym względem małych KEF-ów. Na szczęście nie niweczy to przyjemności z odsłuchu. Bas - 10/10 Największy atut tych kolumn. Biorąc pod uwagę rozmiar skrzynek bas jest rewelacyjny. Ale i bez takiej taryfy ulgowej jest bardzo dobrze. Jest satysfakcjonujące zejście i dość mocy na dole. Jest kopnięcie stopy. Jest ponadprzeciętne zróżnicowanie. Dużo słychać. Dla odmiany, w tej konkurencji Mety nie mają podejścia. Izobaryczny układ obronił się. Efekt był wart zachodu. Mimo sporej energii dołu, Scratch nie mają skłonności do dudnienia, przeciągania, zamulania. W moje 25 m2 wpisały się znakomicie. Wokale/średnica – 9/10 Jest realistycznie. Nie mam uwag. Wszystko na swoim miejscu. Dynamiczne i wyartykułowane. Bez dodatku magi. Profesjonalnie. Wysokie/detaliczność - 8/10 Nadspodziewanie dobrze. Opad szczęki, że tak niedrogi przetwornik może tak dobrze grać. Dużo czysto podanych szczegółów. Normalnie Bowers. Pewnie pomaga wytłumienie przedniej ścianki, skutkujące redukcją szkodliwych odbić. Odejmę jednak punkcik za wspomniany wcześniej niedosyt w oddawaniu aury. Muzykalność/komfort odsłuchu - 9/10 Rozciągnięte, żywe, dynamiczne, detaliczne, ale też przyjemnie brzmienie. Komfort odsłuchu jest bardzo dobry. Scratch nie powinny męczyć podczas dłuższych sesji. Spora dawka dobrej jakości basu odpowiednio zmiękcza i ociepla brzmienie. Detaliczna góra pozostaje dzięki temu odpowiednio zbilansowana. Zaskakująco dobre kolumn, Szczególnie zważywszy na ich cenę. Za 4000 zł są bardzo interesującą propozycją na rynku. Wzornictwem i jakością wykonania zawstydzą większość cenowych konkurentów. Ważniejsze, że potrafią z nimi konkurować także dźwiękiem. I nie tylko z nimi. Edytowano 20 sierpnia 2023 przez Kraft 10 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 20 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2023 22 minuty temu, Kraft napisał: Bez dodatku magi. Nie ma magii, trochę szkoda ale ok., można próbować nadrobić piecem. 24 minuty temu, Kraft napisał: niedosyt w oddawaniu aury. Tego też szkoda ale nie można mieć wszystkiego. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 21 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2023 Świetnie wyglądają! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 21 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 sierpnia 2023 Na fabrycznych fotkach jeszcze lepiej. Ale najlepiej na żywo. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 Poproszę te pierwsze od prawej, patrząc od góry. Ocznie są uzależniające. Niby stonowane, trochę klasyki a codziennie wracam tutaj dla tych zdjęć. Bardzo ładne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 (edytowany) Jeżeli mowa o wyglądzie to mi najbardziej podchodzą blue 🙂 @Kraft a jak te kolumny radzą sobie z cięższym brzmieniem np coś takiego 🤘 Możesz sprawdzić? Edytowano 22 sierpnia 2023 przez RLC2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 Firmowe standy też niczego sobie. Chyba zapomniałem napisać, ale kolumny mają w dolnej ściance trzy wkręcane kolce. Te pasują do gniazd w pokazanych standach. 5 minut temu, RLC2 napisał: Możesz sprawdzić? Już je odesłałem. Ciężkich brzmień nie słucham, więc na takim repertuarze nie sprawdzałem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 Jarek, a jeszcze wracając do niskich tonów. Równo czy gdzieś słyszałeś lekkie wzmocnienie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RLC2 Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 3 minuty temu, Kraft napisał: Ciężkich brzmień nie słucham, więc na takim repertuarze nie sprawdzałem. Trochę szkoda mógłbyś chociaż jeden utwór wcisnąć na swoją listę utworów do testów 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 5 minut temu, kaczadupa napisał: Jarek, a jeszcze wracając do niskich tonów. Równo czy gdzieś słyszałeś lekkie wzmocnienie? Stopa miała dużo energii, więc być może jest wzmocnienie przy 80-100 Hz. Ale ogólnie bas wydawał się równy i nisko schodzący. Nie czułem, żeby gdzieś był przewalony. No robił wrażenie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 Ostatnie pytanie. Czy po teście rozważasz jakieś roszady w swojej kolekcji monitorów ?. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 Dały mi te kolumny do myślenia. Dla takiego basu warto by było rozważyć zmianę. Tylko raz, że już mi ogólnie audiofilska gorączka przeszła. Dość powiedzieć, że od dłuższego czasu najwięcej słucham na Bowersach 607 AE (i ciągle mnie zaskakują, jak dobrze odtwarzają kolejne płyty). A dwa, że wysokie tony z Meta jednak bardziej wyrafinowane od tych w Scratch. Byłoby coś za coś. Ale będę tęsknił. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 18 minut temu, Kraft napisał: już mi ogólnie audiofilska gorączka przeszła. D Mówisz, że to już nie wróci ? 3 minuta 30 sekunda, to są emocje, pamiętasz jeszcze te czasy ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 22 sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 4 minuty temu, kaczadupa napisał: pamiętasz jeszcze te czasy ? Pamiętam, ale jednak z każdą kolejną paczką emocje są mniejsze. Dziecięca niewinność oczekiwań już nie wróci. Szczególnie jeśli już sobie człowiek uświadomił, że do cieszenia się muzyką nie potrzeba wcale super sprzętu. Ostatnio przypomniałem sobie serial "Zmiennicy". No daleko mu do jakości superfullHD współczesnych produkcji. Czy przez to żarty mniej mnie bawiły? Albo nie dostrzegłem świetnej gry aktorów? A stosując audiofilskie standardy nie powinienem w ogóle do tego rozmazanego, zaszumionego badziewia podchodzić. Nie mówię, że sprzęt nie ma żadnego znaczenia. Jest jednak pewien jego poziom, który można określić mianem "wystarczająco dobry". Na takim można bez żalu pozostać. Nawet jeśli stać nas na więcej. Scratch są według mnie właśnie jednymi z takich wystarczająco dobrych produktów. Ubawimy się na nich, jak ja na "Zmiennikach". 5 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 Dnia 20.08.2023 o 22:34, Kraft napisał: Balans tonalny - 10/10 Dnia 20.08.2023 o 22:34, Kraft napisał: Bas - 10/10 Dnia 20.08.2023 o 22:34, Kraft napisał: Wokale/średnica – 9/10 Dnia 20.08.2023 o 22:34, Kraft napisał: Muzykalność/komfort odsłuchu - 9/10 🫢 Bez komentarza. Pozdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 22 sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2023 @Karol64208 Jeszcze się do tego nie przyzwyczaiłeś. Jarek większość kolumn ocenia dosyć wysoko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts