Skocz do zawartości

Książki czytane i polecane przez miłośników muzyki (co czytamy)

misiekx

Recommended Posts

20 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Tak, podobała mi się.

I ten krucyfiks 🙃. Latem lubię wciągnąć jakiegoś Kinga.

Lubie też fantastykę, chyba nawet bardziej od Kinga. 

Czytałeś może coś Sandersona? 

1 godzinę temu, Artur Brol napisał:

Sporo, ja mam kilka od Mastertona, F Paul Wilson i To od Kinga

Myślę że to nie jest nawet jedna czwarta kolekcji 😉

46 minut temu, Kw202 napisał:

Czytałeś może coś Sandersona? 

Nie. Z tych rejonów, to najdalej zapuszczałem się w Kinga. I jego znam dobrze. Uwielbiam ten kiczowaty klimat amerykańskiego sennego miasteczka i to co się może stac w zamkniętej społeczności. Moje ulubione to "Sklepik z marzeniami" , "Pod kopułą" i "Mgła", oraz zbiory opowiadań w tym klimacie. Czytywałem Pilipiuka. A w pamięci mam uniwersum z "Metro2033". To cały mój romans z tego typu literaturą.

Ale zdecydowanie od Pilipiuka wolę Pilcha 🙂.

4 minuty temu, Artur Brol napisał:

"To" znasz?

Ja? Pewnie, ale średnio mi się podobała ta książka. Tak do połowy było fajnie, gęstniejąca atmosfera, łączące się hostorie, dużo dygresji i solidmych opisów popkultury USA. Ale później już zbyt dosadnie, kiczowato. 

12 godzin temu, Grzesiek202 napisał:

Nie. Z tych rejonów, to najdalej zapuszczałem się w Kinga. I jego znam dobrze. Uwielbiam ten kiczowaty klimat amerykańskiego sennego miasteczka i to co się może stac w zamkniętej społeczności. Moje ulubione to "Sklepik z marzeniami" , "Pod kopułą" i "Mgła", oraz zbiory opowiadań w tym klimacie. Czytywałem Pilipiuka. A w pamięci mam uniwersum z "Metro2033". To cały mój romans z tego typu literaturą.

Sanderson to juz klasyk. Ma swoje uniwersum w którym natworzyl książek. W sumie chyba najlepsza to Elantris i seria z mgły zrodzony. Plus dostał i dokończył koło czasu Jordana. 

8 godzin temu, Bahzell napisał:

Sanderson to juz klasyk. Ma swoje uniwersum w którym natworzyl książek. W sumie chyba najlepsza to Elantris i seria z mgły zrodzony. Plus dostał i dokończył koło czasu Jordana. 

Archiwum burzowego światła, jak dla mnie bomba. 

Tylko dla miłośników Wojny Secesyjnej i historii Stanów Zjednoczonych😉 Najznakomitsze zwycięstwo konfederacji nad unionistami. 60 tys. armia rebeliancka pokonała ponad dwukrotnie silniejszą armię federalną. Geniusz Szarego Lisa (Lee) i Stonwalla (Jacksona). Okupione jednak wielką stratą, śmiercią tego ostatniego. Część historyków uważa, że gdyby Jackson nie zginął, wynik bitwy pod Gettysburgiem, dwa miesiące później, byłby inny. 

IMG_20240301_163415.jpg

• 1 month later...
  • 6 months later...
46 minut temu, misiekx napisał:

Dawno nikt, nic nie polecał. Nie czytacie..... tylko muza? 🤔😉

IMG_20241109_140014.jpg

Jeśli ktoś dawno nie czytał polecam powrót do "Mistrza i Małgorzaty". Na wesoło i nadal aktualna. A teraz nawet BARDZO aktualna 😀. Warto przypomnieć sobie pozornie oczywiste prawdy, np. ,że "świeżość jest tylko jedna"😀

3 godziny temu, misiekx napisał:

Dawno nikt, nic nie polecał. Nie czytacie..... tylko muza?

Czytamy. Ostatnio o świecie tuż przed i w trakcie II wojny z perspektywy Czecha. Lektura slodko-gorzka i z tym dziwnym czeskim czarnym humorem. 

2 godziny temu, Nowy75 napisał:

Na wesoło i nadal aktualna.

Bardzo lubię i cenię rosyjską literaturę.

Zanim zaczniecie mnie jednak kamienować, napiszę jeszcze, że przejeżdżałem w tym tygodniu przez Drohobycz, bo wiem kto jest ofiarą a kto agresorem, ale niestety nie było czasu się zatrzymać. 

20241109_170520.jpg

IMG-20241102-WA0000.jpg

20241109_170636.jpg

Edytowano przez Grzesiek202

3 godziny temu, Grzesiek202 napisał:

Czytamy. Ostatnio o świecie tuż przed i w trakcie II wojny z perspektywy Czecha. Lektura slodko-gorzka i z tym dziwnym czeskim czarnym humorem. 

Zanim zaczniecie mnie jednak kamienować, napiszę jeszcze, że przejeżdżałem w tym tygodniu przez Drohobycz, bo wiem kto jest ofiarą a kto agresorem, ale niestety nie było czasu się zatrzymać. 

20241109_170520.jpg

IMG-20241102-WA0000.jpg

20241109_170636.jpg

17 godzin temu, Grzesiek202 napisał:

20241109_170520.jpg

IMG-20241102-WA0000.jpg

20241109_170636.jpg

Trochę wczoraj sobie coś poplątałem na klawiaturze,ale już odkręcone . Raczej nikt normalny nie miesza oceny postępowania obecnej administracji w Rosji z uzasadnionym uznaniem dla pereł rosyjskiej kultury . Sam jednak też mam z tą sytuacją delikatny problem : w kolekcji cd mam prezent urodzinowy w postaci płyty z wykonaniami Chóru Aleksandrowa,chętnie bym posłuchał na nowym zestawie, ale jak do tej pory leży.Mam też flaszkę Russkij Standart kupioną jeszcze przed wybuchem wojny/podobnie jak płyta/,tu sobie obiecałem,że wypiję jak zabraknie między nami prezydenta pewnego państwa... .W pierwszym odruchu flaszka miała trafić do klozetu,ale rozsądek podpowiedział-forsa już dawno w Petersburgu,więc kogo tam to obejdzie,że zniszczę jakościowy owoc ich pracy. Myślę ,że i tak mam mniejsze dylematy niż forumowi koledzy lampiarze...😀