Skocz do zawartości

KEF R3 pytania (zworki) i kontynuacja rozmowy z giełdy

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
7 minut temu, stach_s napisał:

Jarosławie, ale przecież nikt nie każe Tobie zmieniać zworek czy kabli.  Jakim zatem tytułem wtrącasz się, po raz kolejny w tego typu wątek, negując wszystko w czambuł, ha??? 

Wracając do tematu. Łukaszu @lukluk71 uważam, że jeśli zdecydowałeś sprzedać Kefy, to prędzej niż później to zrobisz ;)

Nie wykluczam tego, ale gdyby budżet pozwolił to bym miał u siebie 2 lub 3 pary kolumn. I R3 z pewnością by zostały w tej grupie ;) To rozwiązuje dylematy ;)

Edytowano przez lukluk71
Napisano

A Pan Adrian to pochwali się nowymi?😉

Posiadanie 2-3 par kolumn to może być strzał w dychę. 
Kiedyś w duchu to wyśmiewałem.

Nie wiem, może tylko dla mnie, ale kolumny potrafią różnie brzmieć. Bardzo różnie. I to mnie się podoba.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, mariol napisał:

Ale w którą stronę mają poprawiać? Tak, żeby podobało się zoltowi, czy  Kraftowii , a może mariol. Ilu odbiorców tyle gustów. Dlatego robione są uniwersalnie.

Kupując mieszkanie, większość urządza je pod własne potrzeby i gust, a nie sprzedającego.

Aha, czyli zworką, kawałkiem blaszki KEF specjalnie zostawia "uniwersalnie brzmiącą blaszkę", a jak ktoś chce, to wymienia sobie taką, która gra ciepło albo zimno albo nie wiem jak. :D
No i jakie to jest to uniwersalne, a które to są nieuniwersalne? :D
A powiedz mi jeszcze jak się robi "uniwersalną" blaszkę, a jak inne i czym się to mierzy, że wiadomo, która jest uniwersalna, a która nie? :D

Gdzieś tam wyżej napisałem, że resztę dopiszą sobie audiofile. Podtrzymuję. :D

Edytowano przez zolt
Napisano (edytowany)
32 minuty temu, AudioTube napisał:

A Pan Adrian to pochwali się nowymi?😉

Niestety nie. Jestem w Polsce. Potrzebuję numer EORI do wysyłki kolumn. Muszę jechać do Urzędu Gminy w Holandii i czekać na numer.

Po wakacjach będę musiał to załatwić.

Edytowano przez Adi777
Napisano
30 minut temu, zolt napisał:

Aha, czyli zworką, kawałkiem blaszki KEF specjalnie zostawia "uniwersalnie brzmiącą blaszkę", a jak ktoś chce, to wymienia sobie taką, która gra ciepło albo zimno albo nie wiem jak. :D
No i jakie to jest to uniwersalne, a które to są nieuniwersalne? :D
A powiedz mi jeszcze jak się robi "uniwersalną" blaszkę, a jak inne i czym się to mierzy, że wiadomo, która jest uniwersalna, a która nie? :D

Gdzieś tam wyżej napisałem, że resztę dopiszą sobie audiofile. Podtrzymuję. :D

Ok. niewłaściwie użyłem słowa "uniwersalne".

Ale widzę, że masz ciśnienie iść w zaparte więc:

Do produkcji blaszek zapewne używa się prasy i wykrojnika, do pomiaru może służyć np. suwmiarka. Konstruktor takiej blaszki na etapie jej tworzenia zapewne otrzymał założenia techniczne których nie znam. I w tym miejscu przyznaję się, że czegoś nie wiem. 😉

Napisano
3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Jak ktoś mądry to weźmie i sprawdzi zamiast pleść dyrdymały... 

Co nie @River?

Zworki w kef te skręcane psują dźwięk. 

Polecam to sprawdzić jak ktoś ma kef z takimi zworkami.

Efekt ...zostanie zdjęty kocyk z kolumn. 

Dla testu wystarczy kawałek kabla głośnikowego tak że żaden koszt.

Polecam. 

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, Kraft napisał:

A KEF zainwestował w to drogie rozwiązanie, żeby popsuć brzmienie swoich kolumn. To logiczne. 

Albo polub brzmienie tych kolumn jakimi są, albo je jednak sprzedaj. 

Szkoda że nie sprawdziłeś tego skręcanego badziewia. 

20231030_180356.jpg

Edytowano przez River
Napisano (edytowany)
6 godzin temu, lukluk71 napisał:

Cześć!
Kto pyta nie błądzi. Do pewnego momentu nie interesowałem się kablami, zworkami itp. ale dzięki życzliwość naszego forumowego kolegi @Rafał S mogłem sobie porównać kable i zrozumieć pewne sprawy w które sam nie wierzyłem :] do sedna.

1. Może ktoś orientuję się czym są pokrętła pomiędzy terminalami na KEFie? Ja jak przywiozłem KEFy do domu to tak podłączyłem, zaczęło mi wszystko dobrze grać i nie zainteresowałem się tematem.
2. Może to głupie pytanie, ale podobno głupich nie ma :] Chciałbym zainwestować w zworki do moich R3 bo podobno te w środku w KEFIE są takie sobie.  Aktualnie mam kable ChordClearway które są podpięte na gołe przewody, ale w styczniu będę chciał dorobić bananki. :]  Jakie zworki kupić i jak najlepiej podpiąć ?

No i że na giełdzie rozkręciła się dość ciekawa dyskusja, ale wiadomo tam giełda -  temat został zamknięty, więc możemy przenieść rozmowy tutaj:)

Ale Ci tutaj mieszają w głowie ;)  W kefach r300/r3 dobre zworki to podstawa. Ich system jest wygodny, ale powoduje znaczące straty. Oglądałem ten układ i jest tam bardzo dużo przejść. 

Ja w swoich r3 i r300 testowałem sporo zworek. Zdecydowanie najlepsze rezultaty przyniosły Qed na srebrze. Dół zostaje taki sam, a góra dostaje świeżości, szczegółu i fajnego blasku. Na allegro jest gość, który ma zworki qed. Ma oryginalną qedową zaciskarke wtyków i używa świetnych widełek chorda, już niedostępnych na rynku od wielu lat. 

https://allegro.pl/oferta/qed-genesis-silver-spiral-zworki-16cm-13125524625

Kup to i zamknij temat :) Będziesz zadowolony.

Edytowano przez mateolo2
Napisano
19 minut temu, mateolo2 napisał:

Ale Ci tutaj mieszają w głowie ;)  W kefach r300/r3 dobre zworki to podstawa. Ich system jest wygodny, ale powoduje znaczące straty. Oglądałem ten układ i jest tam bardzo dużo przejść. 

Ja w swoich r3 i r300 testowałem sporo zworek. Zdecydowanie najlepsze rezultaty przyniosły Qed na srebrze. Dół zostaje taki sam, a góra dostaje świeżości, szczegółu i fajnego blasku. Na allegro jest gość, który ma zworki qed. Ma oryginalną qedową zaciskarke wtyków i używa świetnych widełek chorda, już niedostępnych na rynku od wielu lat. 

https://allegro.pl/oferta/qed-genesis-silver-spiral-zworki-16cm-13125524625

Kup to i zamknij temat :) Będziesz zadowolony.

Hah!! Właśnie miałem pisać do Ciebie na whatsAppa, bo gdzieś coś kojarzyłem że mówiłeś o zworkach w swoich Kefach. Dzięki. Temat niech leci, niech ludzie rozmawiają ;)

Napisano
29 minut temu, Bahzell napisał:

A co z gwarancją po takich zabiegach? Jak gwarancja out to utrata wartości głośników będzie ciut większą.

To nie jest zabieg, tylko podłączenie nowych kabli :) To tak jakby tracić gwarancję za podłączenie przewodów głośnikowych 

Napisano (edytowany)

Wysłałem maila do KEFa z linkiem do tego forum.
Odpisali, że są w szoku, że nie wiedzieli, że wystarczy założyć inną zworkę, a sprzęt zacznie grać zdecydowanie lepiej, że zleci koc z ich produktów. Napisali, że to był ich główny problem. Nie wiedzieli jak sobie z tym poradzić.
Odpisali, że jakby wiedzieli, że to tak zadziała, to nie walczyliby o technologię Uni-Q oraz Meta i generalnie byliby do przodu spory hajs, bo zdeklasowaliby swoich przeciwników. Są w szoku zakresem wiedzy i kreatywnością polskich audiofili i forumowiczów.
Pytają czy są osoby chętne do pracy w KEFie, bo uważają, że o takich inżynierów należy dbać i najlepiej - mieć przy sobie.
Jestem w szoku, jak szybko odpisali.

W razie jeżeli ktoś byłby zainteresowany to priv, nakieruję i polecę.

Edytowano przez zolt
Napisano (edytowany)
20 minut temu, zolt napisał:

Odpisali, że są w szoku, że nie wiedzieli, że wystarczy założyć inną zworkę, a sprzęt zacznie grać zdecydowanie lepiej, że zleci koc z ich produktów. Napisali, że to był ich główny problem. Nie wiedzieli jak sobie z tym poradzić.
Odpisali, że jakby wiedzieli, że to tak zadziała, to nie walczyliby o technologię Uni-Q oraz Meta i generalnie byliby do przodu spory hajs, bo zdeklasowaliby swoich przeciwników. Są w szoku zakresem wiedzy i kreatywnością polskich audiofili i forumowiczów.
Pytają czy są osoby chętne do pracy w KEFie, bo uważają, że o takich inżynierów należy dbać i najlepiej - mieć przy sobie.

Widzę, że jeszcze mało doświadczenia w audio :) Ale wszystko jeszcze przed Tobą  jak będziesz otwarty na zmiany. Dlaczego myślisz, że większość drogich high endowych kolumn zamiast blaszek z mosiądzu za zworki używa wysokiej jakości kabli miedzianych? ;) Myślisz, że marka taka jak Kef, która jest trochę jednak dla ludu chciałaby w instrukcjach pisać, jak chcecie inaczej podłączyć kolumny to proszę odkręcać te kable. Czy może “w naszych kolumnach wystarczy przekręcić pokrętło i gotowe”. Im chodzi tu o wygodę, ekskluzywność nawet kosztem spadku na jakości brzmienia. 

W sumie w takim razie wychodzi na to z tego co piszesz, że kable głośnikowe nie mają znaczenia bo łączą te same terminale. Super to sprzedaje swoje przewody i lecę po drut z LEROY MERLIN ;)) No bo w sumie po co kupować kable z czystej miedzi skoro łączą się tylko z głośnikiem jednym a do drugiego leci fabryczna zworka na blaszkach

Edytowano przez mateolo2
Napisano
2 minuty temu, mariol napisał:

Chcesz nam powiedzieć, że brytole pracują w sobotę wieczorem 23 grudnia? Gdybyś to napisał w niedzielę to co innego, na pewno wziął bym to za pewniak.

To chyba był jednak sarkazm ;)

Napisano
14 minut temu, mateolo2 napisał:

Widzę, że jeszcze mało doświadczenia w audio :) Ale wszystko jeszcze przed Tobą  jak będziesz otwarty na zmiany. Dlaczego myślisz, że większość drogich high endowych kolumn zamiast blaszek z mosiądzu za zworki używa wysokiej jakości kabli miedzianych? ;) Myślisz, że marka taka jak Kef, która jest trochę jednak dla ludu chciałaby w instrukcjach pisać, jak chcecie inaczej podłączyć kolumny to proszę odkręcać te kable. Czy może “w naszych kolumnach wystarczy przekręcić pokrętło i gotowe”. Im chodzi tu o wygodę, ekskluzywność nawet kosztem spadku na jakości brzmienia. 

W sumie w takim razie wychodzi na to z tego co piszesz, że kable głośnikowe nie mają znaczenia bo łączą te same terminale. Super to sprzedaje swoje przewody i lecę po drut z LEROY MERLIN ;)) No bo w sumie po co kupować kable z czystej miedzi skoro łączą się tylko z głośnikiem jednym a do drugiego leci fabryczna zworka na blaszkach

Dzięki za moja charakterystykę doświadczenia w audio. :)
Fajnie, że jeszcze wszystko przede mną.
Problem w tym,  że otwarty na zmiany to ja już byłem. :D
Tak, piszę, że kable głośnikowe, jeżeli przekrój jest odpowiednio dobrany, "nie mają" żadnego znaczenia. Dodatkowo piszę to, jako energetyk. :)

Natomiast z tego co wiem, to jeszcze Ty dość niedawno zadawałeś laickie pytania, a dzisiaj piszesz posty z poziomu profesjonalisty. No sam nie wiem. :)

Napisano
25 minut temu, zolt napisał:

Wklej to proszę, mistrzu ciętej riposty. 

Następny krzyżowiec z misją nawracania kablowierców 🤦‍♂️

Napisano
1 minutę temu, stach_s napisał:

Wklej to proszę, mistrzu ciętej riposty. 

Następny krzyżowiec z misją nawracania kablowierców 🤦‍♂️

Z tego co wiem, prywatna korespondencja nie powinna być upubliczniana. :)