Kubakk Napisano 2 lutego Udostępnij Napisano 2 lutego U mnie kot lubi brzmienie lampowe , na ampli kd dirac załatwia temat góry , jedynie mocniejsze walnięcie suba w filmach może go zbudzić Kopułka AlMg czyli metal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxredaktor Napisano 2 lutego Udostępnij Napisano 2 lutego Mój kot też często z nami słucha muzyki, nic go nie drażni. A mam Audio Physic Classic 8, grają z tranzystorem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 2 lutego Udostępnij Napisano 2 lutego 2 godziny temu, Kraft napisał: Czy żeby do nich doszło trzeba słuchać plików Hi-Res? Ktoś wie? Omawia to Amir przy analizie odtwarzania plików PCM DSD ok. 6 minuty na poniższym filmiku. Nie każdy DAC ma efektywny filtr rekonstrukcyjny na wyjściu lub uwielbiany przez niektórych tryb NOS, a wiele wzmacniaczy ma pasmo do setek kHz. Jeżeli na wejście takiego wzmacniacza dostarczysz ponadakustyczne "śmieci" to on to wzmocni, a przetwornik wysokotonowy zgodnie z charakterystyką amplitudową odtworzy. Może też w wyniku podania na wejście wzmacniacza sygnału wcz (pobudzenia) dojść do powstania rezonansu gdy ten będzie podatny na niestabilność w zakresie wcz co ma miejsce dość często przy podłączaniu do wzmaka obciążenia o charakterze "pojemnościowym". Spowoduje to dość mocne podbicie sygnałów w paśmie rezonansu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 2 lutego Udostępnij Napisano 2 lutego (edytowany) 8 godzin temu, Kraft napisał: Słuchamy sobie muzyki dość głośno, czyli np. 85 dB, a kot co chwila jest atakowany szpilami ponad 100 dB w paśmie 30-40kHz. Inna sprawa, czy jeśli słuchamy z CD (czyli do ok. 20kHz), to czy te breakupy w ogóle występują? Czy żeby do nich doszło trzeba słuchać plików Hi-Res? Ktoś wie? Jaki instrument sięga blisko 40kHz? Znasz taki? Niewiele sięga 20kHz, pliki Hires nie mają znaczenia w tej materii. Edytowano 2 lutego przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego (edytowany) 15 godzin temu, Kraft napisał: kot co chwila jest atakowany szpilami ponad 100 dB w paśmie 30-40kHz Dziś kilka godzin przesiedziałem nad studiowaniem problemu. Ogólnie ciężki temat i całkiem poważny (jak dla mnie). Szkoda, że większość pomiarów kolumn w ogóle nie uwzględnia takich częstotliwości. Najbardziej przeraziło mnie jednak to, że wg najnowszych badań kury słyszą od 2Hz... Zimowa Helga pozdrawia. Edytowano 3 lutego przez lpomis 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misio38 Napisano 3 lutego Autor Udostępnij Napisano 3 lutego 19 godzin temu, Kraft napisał: Inna sprawa, czy jeśli słuchamy z CD (czyli do ok. 20kHz), to czy te breakupy w ogóle występują? Czy żeby do nich doszło trzeba słuchać plików Hi-Res? Ktoś wie? Z tego co czytałem tu nie ma znaczenia z czego słuchasz bo taki pik to cecha samej metalowej membrany, jej rezonans czy coś w tym guście. 22 godziny temu, rpm napisał: Ps. Swoją drogą ciekawy wątek aby pod humory kota kupować kolumny głośnikowe. No cóz. Wyżej stawiam dobro kota nad skrzynkę z głośnikami. Jeśli kogoś to nie interesuje to po co się wypowiada? 19 godzin temu, Kraft napisał: No ciekawy. Pod kota, psa lub inne zwierzę. Poniżej wykres pasma przenoszenia typowej kolumny z metalowym wysokotonowcem. Dla mnie to zamyka temat rozważań nad metalową kopułką i można wrócić do propozycji kolumn. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego (edytowany) Przez chwilę myślałem że to fake,ale widzę że się myliłem . Może warto fachową prasę poczytać jeśli tak dbasz o swojego pupila i uważasz że on sam na siłę będzie słuchał z Tobą muzyki choć będzie to dla niego nieprzyjemne . Wątpię że są tu specjaliści od takich zagadnień , nie umniejszając posiadaczom kotów z tego forum do których sam należę 🤨 Pzdr Edytowano 3 lutego przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misio38 Napisano 3 lutego Autor Udostępnij Napisano 3 lutego (edytowany) 11 minut temu, Dedal napisał: że on sam na siłę będzie słuchał z Tobą muzyki Ona uwielbia słuchać muzykę, więc nie chcę jej tego psuć metalowymi kopułkami. Zresztą nie ma się nad czym rozwodzić, bo już po temacie. A co mam poczytać? No właśnie dlatego, że poczytałem pojawił się temat. Edytowano 3 lutego przez Misio38 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego @Misio38 Przeczytałem Twoje wpisy. Wpadło mi coś do głowy. Customowe monitory. Jest kilku konstruktorów w Polsce. Twój budżet pozwala na to. Chciałbym żebyś był zadowolony. Powodzenia i Pozdro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego Customowe monitory to lek na wszystko 🤗 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego 2 godziny temu, AudioTube napisał: Customowe monitory. Adam, być może źle pamiętam, ale wydaje mi się, że przed Audiosynergią miałeś inne kolumny zrobione na zamówienie - przez YB Audio. Więc, mimo sporego doświadczenia, pełnię satysfakcji osiągnąłeś na tej drodze dopiero za drugim razem. Jaka jest szansa, że komuś innemu uda się tym sposobem od razu? Odsprzedaż takich zabawek jest trudna. Poza tym, czy kot rzeczywiście doceni, że to paczki customowe? 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego Customowe YB kiedyś moje, posiada nasz kolega Marcin/nick podam na pw jeśli potrzeba. To tak poza tematem. 25 minut temu, Rafał S napisał: Jaka jest szansa, że komuś innemu uda się tym sposobem od razu? Nie znam odpowiedzi. Odezwałem się w tym wątku, ponieważ konstruktorzy kolumn dysponują wiedzą na temat driverów. Często mają je pomierzone. Nasz kolega ma potrzeby. Pomyślałem, że w ten sposób ma szanse je zrealizować. 1 godzinę temu, Dedal napisał: Customowe monitory to lek na wszystko 🤗 Mogą zapobiec dalszemu rozwojowi choroby😉 30 minut temu, Rafał S napisał: Odsprzedaż takich zabawek jest trudna. Moich na olx nie zobaczycie😊 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego 36 minut temu, AudioTube napisał: Mogą zapobiec dalszemu rozwojowi choroby😉 🤔 A , to jest argument 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego 1 godzinę temu, AudioTube napisał: Moich na olx nie zobaczycie😊 Natomiast gdybyśmy zobaczyli, to niestety jest opcja, że patrzylibyśmy na nie miesiącami, aż do momentu, gdy cena będzie na tyle niska, że ktoś stwierdzi, że kupi sobie „na części”. Dlatego ja również nie polecałbym takich „customowych” rozwiązań, co innego gdy ktoś sam do tego dojdzie i w pełni świadomie w to wejdzie. Poza tym mysle, ze nie tylko „customowi” projektanci mają wiedzę, jak się projektuje kolumny, choć fakt faktem mają oni tendencje i talent do roztaczania wokół własnej działalności aury niezwykłości i niepowtarzalności, jedynej szansy zbliżenia się do absolutu itd. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego 7 minut temu, majkel74 napisał: mają oni tendencje i talent do roztaczania wokół własnej działalności aury niezwykłości i niepowtarzalności, jedynej szansy zbliżenia się do absolutu itd Tym szczególnie zajmują się funboye/klienci tychże konstruktorów. Przykładem zakładki na AS/kluby. Z uwagi na moją pasję, od wielu lat obserwuję to na Canon-board. 11 minut temu, majkel74 napisał: Dlatego ja również nie polecałbym takich „customowych” rozwiązań Zatem jesteśmy tego samego zdania. W tym wątku przeczytałem o potrzebach naszego kolegi. Chciałbym, by był zadowolony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego Też mam koty i bardzo podoba mi się Twoje podejście w kwestii dbałości o zwierzę, które posiadasz. No i sam się dowiedziałem czegoś ciekawego, bo nie miałem pojęcia o tym, że w metalowych kopułkach występują tak silne rezonanse na takim paśmie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego 7 godzin temu, AudioTube napisał: Customowe monitory. Jest kilku konstruktorów w Polsce. Twój budżet pozwala na to. A tak z ciekawości jak kwotowo wychodzi wyjonanie kolumn custom (podłogowe do pomieszczenia 20m)? chodzi o koszt "od" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioTube Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego @Palmos Chciałbym, by moja odpowiedź Cię zadowoliła. Nie wiem od ilu zaczynają się ceny. Za moje od YB Audio zapłaciłem 16 tys. W roku 2020. Za drugie od innego konstruktora 30tys w roku 2022. Kolejne/dodatkowe kolumny od tego samego konstruktora to będzie max 10tys. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misio38 Napisano 3 lutego Autor Udostępnij Napisano 3 lutego Rozmyslam nad zamkniętymi monitorami Akustyka, tylko nie wiem, czy cena jest za sztukę czy za parę. Ale to wstępne rozmyślania, bo nie bardzo jest jak taki sprzęt posłuchć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misio38 Napisano 3 lutego Autor Udostępnij Napisano 3 lutego 5 godzin temu, zolt napisał: No i sam się dowiedziałem czegoś ciekawego, bo nie miałem pojęcia o tym, że w metalowych kopułkach występują tak silne rezonanse na takim paśmie. 5 godzin temu, zolt napisał: Też mam koty i bardzo podoba mi się Twoje podejście w kwestii dbałości o zwierzę, które posiadasz. Dzieki. Jednak nie posiadam, a opiekuję się. Tak to widze. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zolt Napisano 3 lutego Udostępnij Napisano 3 lutego 8 minut temu, Misio38 napisał: Dzieki. Jednak nie posiadam, a opiekuję się. Tak to widze. Tym bardziej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts