Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, S!N! napisał:

To będziesz wiedział.

w odróżnieniu od Ciebie mam wiedzę/orientuję się w temacie, na temat którego zabieram głos 😋, więc wiem o czym piszę 🤭

Edytowano przez shureido
Napisano (edytowany)
8 godzin temu, majkel74 napisał:

A co ten Roon robi że jest lepiej? Jakieś dodatkowe przetwarzanie sygnału / korekcja? 

Można zrobić dodatkowe DSP, ale chodzi o inne protokoły. Ja nie uważam że Roon gra lepiej tylko trochę inaczej. Niestety niby mamy czasy  bit perfect,  a każdy z playerow który używam. Mconnect, Bubble upnp i USB Audio Player Pro mają trochę inne sygnatury dźwięku. Kwestia robienia lub nie serwera proxy na komórce,  różne bufory itp,  wpływają słyszalnie na jakość...

W Sotm najlepszy mod to obniżenie taktowania, a dodatkowy switch z liniowym zasilaniem to najlepsze co zrobiłem dla jakości streamingu. Więc jest dużo czynników dlaczego streaminf zazwyczaj nie gra. Wyznawca bit perfect,  zer i jedynek, nigdy tego nawet nie spróbuję...

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano
5 minut temu, majkel74 napisał:

… a po drugiej stronie jest CD, ta pierwotna audiofilska prostota, open, play i działa, bez tych wszystkich dodatków, zależności, konfiguracji, taktowań, switchy itd. 😊

sorry @majkel74 ale to tylko sentymentalne popierdółki, ale co kto lubi 🤗. Poza tym audiofilstwo i prostota to oksymoron...

Napisano
1 godzinę temu, shureido napisał:

sorry @majkel74 ale to tylko sentymentalne popierdółki, ale co kto lubi 🤗. Poza tym audiofilstwo i prostota to oksymoron...

Dla Ciebie pewnie tak, ale dla innych nie. Np. dla mnie ta oczywistość i prostota działania jest ważna, znam wiele osób, które mają podobnie.

Streaming bardzo sobię cenie, jego zalety też są oczywiste, natomiast z uwagi na komplikację materii póki co korzystam z Apple Music na IPhonie i dedykowany odbiornik Bluetooth , Ifi zen Blue. Dla mnie ważna jest tu niezawodność i prostota, a dla celów „rozpoznawczych” czy słuchania w tle wystarczy.

Napisano
17 minut temu, majkel74 napisał:

dedykowany odbiornik Bluetooth , Ifi zen Blue. Dla mnie ważna jest tu niezawodność i prostota, a dla celów „rozpoznawczych” czy słuchania w tle wystarczy.

U mnie jest podobnie. Słucham z sieci wyłącznie po to, żeby podjąć decyzję o ewentualnym zakupie.

Natomiast wracając do tematu wątku: niedawno oświeciło mnie, że w moim przypadku przejście na streaming (które raczej nie nastąpi) poskutkowałoby zdecydowanie lepszą jakością dźwięku. Z powodu bardzo prostego, ale niewymienionego jeszcze w tej dyskusji. Ktoś chce zgadnąć? 😁

Napisano
3 minuty temu, majkel74 napisał:

Poddaję się, dawaj 😉

Gdybym pozbył się półek z płytami, miałbym w salonie więcej miejsca na ustroje akustyczne. :)

(O większych funduszach na sprzęt nie wspominam, bo to oczywiste.)

Napisano
Przed chwilą, Rafał S napisał:

Gdybym pozbył się półek z płytami, miałbym w salonie więcej miejsca na ustroje akustyczne.

Traktuj te półki jako ustroje akustyczne. U mnie za kolumny wjadą regały z książkami.

Napisano
5 minut temu, Chmarski napisał:

Traktuj te półki jako ustroje akustyczne. U mnie za kolumny wjadą regały z książkami.

Książki zdecydowanie lepsze. Winyle też. Myślę, że z CD tylko wydania typu "card sleeve" i ewentualnie digipacki mają jakikolwiek korzystny wpływ. Plastikowe pudełka raczej nie robią nic dobrego. A już na pewno nie na miarę 11cm wełny mineralnej, która poszłaby w ich miejsce.

Napisano (edytowany)
18 minut temu, michaudio napisał:

Dokładnie, książki i płyty wsunięte w regał na różną głębokość pomagają w rozpraszaniu dźwięku

Wiem. :) Do tej pory powstrzymywały mnie względy estetyczne, ale może teraz trochę się tym pobawię. Możliwości mam ograniczone ze względu na głębokość samych półek (jakieś 2 cm zapasu), ale sprawdzę i dam znać, jeśli usłyszę różnicę. :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano

Ja w sumie nie wiem czy mi coś to da bo bas z moich kolumn wychodzi dookólnie. Jeszcze mi się nie udało znaleźć miejsca z jakimś dudnieniem.

Dostałem w spadku sporo książek i regały, więc i tak wyląduje to za kolumnami. Nie zdziwię się jeśli niczego to nie wniesie do poprawy dźwięku :)  

Napisano
3 minuty temu, Chmarski napisał:

Nie zdziwię się jeśli niczego to nie wniesie do poprawy dźwięku :)  

Pogłos na pewno powinien się zmniejszyć. Pytanie, czy jego redukcja obejmie też niskie częstotliwości, czy tylko soprany i średnicę.

Napisano
2 godziny temu, majkel74 napisał:

… a po drugiej stronie jest CD, ta pierwotna audiofilska prostota, open, play i działa, bez tych wszystkich dodatków, zależności, konfiguracji, taktowań, switchy itd. 😊

Co kto lubi ,dla mnie  streaming to prostota. Odpalam fona 2-3 pstryknięcia i mi gra to chce. No i ta możliwość robienia playlist to dla mnie ogromna przewaga. Na cd muszę puścić płytę(ok dla niektórych to jest właśnie przyjemność, rozumiem),sam już mam tego osobiście dość, w większości (80%)wolę słuchać składanek, a nie jednego albumu, choć i to czasem się zdarza.

Wklejam filmik o ty Eversolo DMP A8, tylko nie zapomnijcie włączyć napisów po polsku.

Gość porównuje tam jak gra on cyfrowo i po analogu.Pod koniec jest też porównane do paru dość dobrych dacków między innymi Gustarda R26 i SMLS SU10 i paru innych.

Napisano
10 minut temu, Chmarski napisał:

Ja w sumie nie wiem czy mi coś to da bo bas z moich kolumn wychodzi dookólnie. Jeszcze mi się nie udało znaleźć miejsca z jakimś dudnieniem.

Dostałem w spadku sporo książek i regały, więc i tak wyląduje to za kolumnami. Nie zdziwię się jeśli niczego to nie wniesie do poprawy dźwięku :)  

Bas omija przeszkody, ale pełne regały spowodują nierównomiernosci na czole fali, co tak czy tak pomoże, choćby częściowo, u mnie pomaga.

Napisano

Nie bardzo słyszę u siebie jakiś pogłos. No chyba, że CD podłącze po RCA, to tak, bo jego DAC działa jak reverb w piecu do gitary.

A wracając do tematu ciekaw jestem jakby wyszło połączenie Ariesa G1.1 z Baltic 4.

Napisano
26 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Co kto lubi ,dla mnie  streaming to prostota. Odpalam fona 2-3 pstryknięcia i mi gra to chce. 

Prostota jest jak już wszystko działa, natomiast żeby ten stan nastąpił, to najpierw trochę trzeba się trochę pobawić i nie zawsze wszystko działa od razu jak trzeba.

Ja może mam pecha, ale np. tv Sony podłączony do sieci co chwila ma jakiś z tą siecią „problem”. Czasem z jakiegoś powodu nie ma połączenia, trzeba już było dwa razy router wymieniać itd. Ale wciąż często coś „nie działa” 😉

Napisano
6 minut temu, majkel74 napisał:

Prostota jest jak już wszystko działa, natomiast żeby ten stan nastąpił, to najpierw trochę trzeba się trochę pobawić i nie zawsze wszystko działa od razu jak trzeba.

To już zależy, bo jeśli masz wszystko w jednym ,to jeszcze łatwiej niż z cd playerem.Jeśli jednak masz wszystko oddzielnie to trochę roboty zanim wszystko połączysz i ustawisz może być. Ale chyba nie o to w tym wszystkim chodzi, wszystkie początkowe ustawienia powinniśmy pominąć. Zresztą gdy do takiego Eversolo zainstalujesz sobie dysk i przegrasz wszystkie płyty to masz ta samą prostotę w puszczaniu, a podobno jakość też jest niegorsza(podobno nawet lepsza) niż z cd playera.

Napisano
14 minut temu, majkel74 napisał:

To prawda. Po przesiadce z WiiM Pro na Bluesound Node komfort użytkowania i zadowolenia poszedł u mnie mocno do góry. Nawet komfort użytkowania CD zdecydowanie zyskał.

Tu jednak od razu zaznaczę, że nie słyszę u siebie różnicy pomiędzy CD a Tidal więc jak mam jakąś płytę na CD to i tak odpalam ją z Tidala.  

Napisano
1 godzinę temu, Chmarski napisał:

Tu jednak od razu zaznaczę, że nie słyszę u siebie różnicy pomiędzy CD a Tidal

A jaki masz odtwarzacz CD? No nie ma bata, żeby nie było żadnej różnicy na bluesound node, a playerem, a jak nie słyszysz to zazdro i problem z głowy i też spanie lepsze :)