Skocz do zawartości

E-bike zdrowszy niż audio

Recommended Posts

A widzieliście kiedyś takie rozwiązanie z pojedynczym widelcem? Nie ukrywam, że jak dziś zobaczyłem rowery Cannondale, to myślałem że grafik się walnął i mu coś ucięło w Photoshopie. A tu niespodzianka - tak ma ponoć być. Żeby chociaż taniej coś zrobili, bo w końcu na dość istotnej części przyoszczędzili. A tu nic z tego :)

332_m1_thumb_h700.jpg

332_m5_thumb_h700.jpg

Clipboard_04-06-2025_01.jpg

Edytowano przez lpomis

Pewnie trudniej złapać na takim równowagę, to już nie dla mnie... :)

Byłem ostatnio w rowerowych i jak zobaczyłem nowe rowerki w cenie 3-5kzł to prawie kartę wyjąłem ale potem patrzę na te różne zębatki przednie, w jednych rowerach małe a w innych takie jak w moim i w końcu nie wiedząc co będzie dla mnie dobre wyszedłem ze swoim starym rumakiem. Ale w głowie siedzą te nowiutkie maszyny.

Ponoć nic z tych rzeczy. Ich widelec nazywa się LEFTY, a środek ciężkości i rozkład masy są ponoć świetnie wyważone. Ale! Poszperałem trochę w sieci i okazuje się, że wielu osobom wzrok/mózg płata figle podczas jazdy takim rowerem. Brak symetrii przed kołem i robi się w głowie mindfuck. Wcale się nie dziwię. Też bym chyba miał z tym problem.

Clipboard_04-06-2025_01.jpg

Edytowano przez lpomis

Cannondale buduje takie rowery od lat,  wcześniej mtb, teraz widzę gravele... Jest to próba zbicia wagi, która w przypadku amo'rów jest jak wiadomo spora. Pomijam sens amo'rów w rowerach gravelowych bo go nie widzę po prostu.  Samo rozwiazanie traktuję jako ciekawostkę bo na ulicy/w terenie jeszcze takiego dziwa nie widziałem.

Dnia 6.04.2025 o 15:37, fp74 napisał:

Pomijam sens amo'rów w rowerach gravelowych bo go nie widzę po prostu. 

Expand  

Podobnie jak nie widzę sensu amortyzacji w "czołgu" (fatbike). ;)

Wystarczającą amortyzację wytwarza... opona

Edytowano przez Chyba Miro 84

Pojawił się u mnie nowy "nabytek" ;)

To nie pierwszy hardtail, ale pierwszy na 29" kołach, pierwszy nielubianym przezemnie systemie 1×12. Ale co zrobić jeśli w 2025 problemem jest kupić w innej opcji. Taki trend (to tak jakby  w "świecie audio" był taki trend by kolumny produkowane miały tylko jedna parę terminali).

20250407_203259.jpg

Na powiększeniu zauważyłem takie coś...

Screenshot_20250408_103706_Gallery.jpg

Nie podoba mi się to bo tam będzie się zbierać syf i nieestetycznie będzie to wyglądać.... 😡

Ach.... teraz już nie będę zwracać go 😡

To powinno być szlifowane na "gładko" przed malowaniem. Jak tak można....

???

Jest też pierwszy taki na "SRAM SX Eagle", pozostałe mam na "SHIMANO". Obecne SX-y działają szybko i precyzyjnie(wszystko operowane kciukiem, - shimano operowane kciukiem i wskazującym, taka różnica w działaniu) 

20250407_203224.jpg

20250407_203206.jpg

Blokada widelca też ok.

Acha. Rowery XC "wygrywają" z Gravel-em szeroką kierownicą (zwłaszcza na szutrach)! Jak to u nas mawiają - Safety first.

Edytowano przez Chyba Miro 84

Chciałem się w tym wątku "aerobowym" podzielić czymś, co ostatnio widziałem. Na drodze wzdłuż plaży minąłem idącą z przeciwka niewidomą młodą kobietę. Szczupła, wysportowana, uśmiechnięta, szła szybkim krokiem, rozmawiając jednocześnie przez komórkę i sprawnie sprawdzając laską teren przed sobą. Widać było, że nauczyła się świetnie radzić sobie z brakiem wizji i nie przeszkadza jej on cieszyć się życiem na całego. Bardzo krzepiące. :)