Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
3 godziny temu, Wing0 napisał:

Baltlab Epoca też ma piękne dual mono 2 tyś używane też siły mu nie brak.

Nie słuchałem. Niektórzy piszą, że świetny piec w swojej cenie, tyle że po miękkiej stronie (brak pętli sprzężenia zwrotnego) więc nie do każdych kolumn i nie do każdej muzyki. Rozumiem, że Tobie nie przypadł do gustu?

Napisano
6 godzin temu, Rafał S napisał:

Nie słuchałem. Niektórzy piszą, że świetny piec w swojej cenie, tyle że po miękkiej stronie (brak pętli sprzężenia zwrotnego) więc nie do każdych kolumn i nie do każdej muzyki. Rozumiem, że Tobie nie przypadł do gustu?

Miałem go z 7 lat temu, bardzo przypadł mi do gustu :). 

Napisano

To moze zmienic koncepcje?Zostawić Yamahe(mam tez Magnata MR780 i małego Smsl Q5) i podejsc do wymiany kolumn?Zakup wzmacniacza za dwa-trzy lata.Moze troszke wczesniej.Ale w którym pójsc kierunku...Wybrac cos co niekoniecznie teraz dobrze zagra z Yamaha ale zabrzmi dobrze z innym wzmacniaczem w przyszlosci?

Napisano
1 godzinę temu, T Z6 napisał:

To moze zmienic koncepcje?Zostawić Yamahe(mam tez Magnata MR780 i małego Smsl Q5) i podejsc do wymiany kolumn?Zakup wzmacniacza za dwa-trzy lata.Moze troszke wczesniej.Ale w którym pójsc kierunku...Wybrac cos co niekoniecznie teraz dobrze zagra z Yamaha ale zabrzmi dobrze z innym wzmacniaczem w przyszlosci?

Jak masz tyle wzmacniaczy do wyboru to z czymś się spasują nowe kolumny do czasu zakupu za kilka lat czegoś lepszego o ile będzie taka konieczność. 

Każdy Ci powie co by nie wymyślać że kolumny i akustyka to podstawa. Z całym szacunkiem do Heco mogą być świetne w swojej cenie i wyższej ale nie uważam że są to kolumny do których warto robić spore inwestycje tylko po to by za 2-3 lata zmienić na coś co z obecnie kupionym wzmacniaczem za 8 tys się nie zgra.

Napisano

Akustyke mam opanowaną.Teraz tylko albo kolumny albo wzmacniacz.A najlepiej jedno i drugie.Ale to zbyt duzy wydatek.

Zapomniałem dodać ze wciąz mam tez kolumny Melodika BL40 ale model z tylnym BR.

Napisano
12 minut temu, Wing0 napisał:

To może czas najwyższy sprzedać już część sprzętu na początek przygody i pójść krok dalej?

@T Z6 to świetna rada, w ogóle za dużo sprzętu wprowadza chaos :)

Ale wiem jak to jest. Sam jestem chomik i płakałem jak Niemiec ,gdy sprzedawał samochód gdy likwidowałem cały system z sypialni :)

Napisano
10 minut temu, tomek4446 napisał:

@T Z6 to świetna rada, w ogóle za dużo sprzętu wprowadza chaos :)

Ale wiem jak to jest. Sam jestem chomik i płakałem jak Niemiec ,gdy sprzedawał samochód gdy likwidowałem cały system z sypialni :)

No troche tego mam.Dochodzi jeszcze Bluesound Node 3, Smsl DP5, Pioneer PD50.Dwa przetworniki-RME Adi 2 FS i Nostromo Wolf 2.A tu człowiek jeszcze mysli co by tu dokupić 🤭.

Napisano
7 minut temu, T Z6 napisał:

Dochodzi jeszcze Bluesound Node 3, Smsl DP5, Pioneer PD50.Dwa przetworniki-RME Adi 2 FS i Nostromo Wolf 2

No tak , to wiele wyjaśnia. Jest skromnie to jeszcze z sześć klocków by się przydało :)

A poważnie , to zacząłbym od kolumn. Wzmacniacz zostawił na później.

Napisano

Dałem sie tez swego czasu nakręcić na zasilacze liniowe i listwy zasilające.Przewody zasilające, IC i głosnikowe...Troche kaski wtedy poszło.Ale zebym usłyszał róznice...tego nie moge powiedziec.Ale to tak na marginesie.Temat, wiadomo...lepiej nie zaczynać.

Przed chwilą, tomek4446 napisał:

No tak , to wiele wyjaśnia. Jest skromnie to jeszcze z sześć klocków by się przydało :)

A poważnie , to zacząłbym od kolumn. Wzmacniacz zostawił na później.

Zaczynam dojrzewać do takiej decyzji.

Napisano

Tylko bede miał niezły z tym kłopot.Pojecia nie mam jakie miałyby to być kolumny.Predzej wybrałbym wzmacniacz.Z wyborem kolumn bede miał najpierw sporo lektury do przeczytania a potem jakies ewentualne typy do testu.

Napisano (edytowany)
41 minut temu, T Z6 napisał:

Tylko bede miał niezły z tym kłopot.Pojecia nie mam jakie miałyby to być kolumny.Predzej wybrałbym wzmacniacz.Z wyborem kolumn bede miał najpierw sporo lektury do przeczytania a potem jakies ewentualne typy do testu.

Większy kłopot będziesz miał z wyborem kolumn po zakupie wzmacniacza. Bo nagle okaże się, że są takie jedne, które Cię zachwycają brzmieniem i wyglądem, a ich bas idealnie wpasowuje się w Twoje pomieszczenie. Tylko, kurczę, nijak nie zgrywają się z nabytym pół roku wcześniej piecem.

Poszukiwanie kolumn ze świadomością, że potem dobierze się do nich wzmacniacz, to ogromny komfort. Możesz kupić takie, do których najbardziej przekonany jesteś Ty sam, a nie tylko Twoja elektronika. :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano
15 minut temu, Rafał S napisał:

Bo nagle okaże się, że są takie jedne, które Cię zachwycają brzmieniem i wyglądem, a ich bas idealnie wpasowuje się w Twoje pomieszczenie. Tylko, kurczę, nijak nie zgrywają się z nabytym pół roku wcześniej piecem.

To nielogiczne. Jak się przekonał, że się idealnie wpasowały, skoro nijak nie zgrały się ze wzmacniaczem? No to jest idealnie, czy nie jest? 

Napisano

@T Z6 cześć. Daję głowę, że kiedyś pisaliśmy sobie na pw i odważę się zadać pytanie.

Z wyborem kolumn bede miał najpierw sporo lektury do przeczytania

Hipotetycznie. A co jeśli opuścił byś tą lekturę? I Wybrał uszami i portfelem?

Czy masz na imię Tomek?

pozdro 

Adam

Napisano (edytowany)

Zaczynam dojrzewać do takiej decyzji.

Tak mysle ze z praktycznego punktu widzenia, to nie jest zly pomysl.

Poszukaj dobrych kolumn, takie ktore chcesz miec i uzywac przez lata, a nie zmienic za 3.

Kup, postaw i szukaj wzmacniacza do nich. Jesli sie przypadkiem nie okaze ze to co masz sie dobrze z nimi laczy.

Zawsze latwiej odeslac wzmacniacz niz kolumny. 

Edytowano przez Artur Brol
Napisano
1 godzinę temu, AudioTube napisał:

@T Z6 cześć. Daję głowę, że kiedyś pisaliśmy sobie na pw i odważę się zadać pytanie.

Hipotetycznie. A co jeśli opuścił byś tą lekturę? I Wybrał uszami i portfelem?

Czy masz na imię Tomek?

pozdro 

Adam

Tak.

Napisano

O ile przy zakupie całości sprzętu skłaniam się do wyboru najpierw kolumn i potem do nich wzmacniacza, o tyle w tym przypadku nie mam do końca wyrobionego zdania.

Jak słusznie @Kraft zauważył - jak wybrać idealne kolumny jak wzmacniacz nie będzie do nich dobrany? Może się okazać, że będą uszy boleć dopóki nie kupimy nowego wzmacniacza.

W drugą stronę, jak dobierzemy nowy wzmacniacz to może się okazać, że nie będzie idealny do przyszłych kolumn.

Skoro @T Z6 napisał na początku, że kolumn na razie nie chce zmieniać to dla mnie jasne jest, że za słabszy element traktuje Yamahę w swoim torze. 

Ja bym jednak w tym przypadku poszedł w nowy wzmacniacz, gdyż i ponieważ:

- będzie kłopot z wyborem tych właściwych bez wzmacniacza (wiem, w drugą stronę to też działa)

- nie będzie mordowania się z brzmieniem nowych kolumn ze starym amplitunerem

- łatwiej będzie jeździć na odsłuchy po salonach czy kwaterach prywatnych ze wzmacniaczem niż z kolumnami pod pachą

- skoro Aurory pasują, to kolejne kolumny raczej nie będą na drugim biegunie brzmieniowym, więc dobrany do Auror wzmacniacz ma spore szanse dobrze się spisać z następnymi kolumnami.

Jeśli chodzi o wzmacniacz Quadrala to według mnie, za te pieniądze nic z nowych się nawet nie zbliży. Jak dla mnie to przeskok przynajmniej o klasę wyżej jak nie bardziej. Porównując do tych wzmacniaczy, których słuchałem, to gdyby nosił znaczek marki bardziej kojarzonej ze wzmacniaczami, to jego cena oscylowałaby w okolicach 20k PLN lub wyżej.

Napisano
25 minut temu, Chmarski napisał:

- nie będzie mordowania się z brzmieniem nowych kolumn ze starym amplitunerem

Wzmacniaczy ma kilka, jest ogromna szansa że lepsze kolumny zagrają lepiej z obecnymi wzmacniaczami niż obecne kolumny.

Jeżdżenie po salonach w jakim celu? W domu i tak ma inną akustykę. 

Kolejna sprawa tu @Kraft może jasno udowodnić że wzmacniacze ma wystarczające by napędzie każde kolumny w rynku :)

Jak najbardziej moim zdaniem dobry wzmacniacz to podstawa (sam dobierałem kilka razy kolumny do wzmacniacza), ale dobre kolumny są istotniejsze i bij zabij Heco nie są na tyle dobre by je parować ze wzmacniaczami używany za 8 tyś. Ale to moje zdanie. Robić każdy może ze swoją kasa co tylko chce. 

Co do Quadrala może i dobry, ale jak wspominałem w przypadku odsprzedaży 60% w piach, a i za dużo już się naczytałem jakie to są cuda na rynku. Bezpieczniej kupić znany wzmacniacz (chodliwy) w razie w odsprzeda się bez starty, a widzę po ilości sprzętu że autor wątku może za jakiś czas chcieć podmienić to czy owo ;)

Napisano
5 minut temu, Wing0 napisał:

Jeżdżenie po salonach w jakim celu? W domu i tak ma inną akustykę. 

Żeby nie bawić się w wypożyczenia kolumn, które już w czasie odsłuchu w salonie się nie spodobają. Szkoda czasu na testy w domu i innych związanych z tym nieprzyjemności takich chociażby jak dźwiganie.

Zakup w ciemno to może być jakiś "forumowy pewniak" dla kogoś kto kupuje pierwszy zestaw. W razie czego sprzeda "chodliwy" towar kolejnemu świeżakowi.

Swoją drogą określenie "sprzęt chodliwy" na rynku sprzedaży zawsze powoduje u mnie pojawienie się pytania "Czemu on taki chodliwy?".

OK. Ja mam inne podejście. Nie kupuję sprzętu audio z myślą o jego ewentualnej sprzedaży. Kupuję bo wierzę, że zostanie ze mną na długo. 

14 minut temu, Wing0 napisał:

Co do Quadrala może i dobry, ale jak wspominałem w przypadku odsprzedaży 60% w piach, a i za dużo już się naczytałem jakie to są cuda na rynku.

W przypadku Quadrala konieczny jest wcześniejszy odsłuch wygrzanego egzemplarza. On gra inaczej niż wszystkie, których do tej pory próbowałem.  

Napisano (edytowany)

Chodliwe chodzi o sprzęt na który są kupcu jak np SF EA1 jak masz egzemplarz w dobrej kondycji daj znać dziś mam dla Ciebie min 3 kupców, Focale mini utopia to samo, wiele kolumn Tannoy, Herbatniki, ATC 20 itd sprzęt który łatwo odsprzedać idzie bez straty. Chyba oczywiste jest że nie pisałem o jakiś wydmuszkach jednego sezonu które dziś są popularne, a za 2 miesiące więcej ich na olx niż w salonach audio...

Ja kupuję często sprzęt na jakiś czas do posłuchania, poznania i sprzedaję żeby posłuchać czegoś innego ciekawego. Każdy ma inaczej. 

Kolumny które od słuchasz w salonie, a potem w domu mogą się tak diametralnie różnic w brzmieniu że bania mała... To równie dobrze po recenzjach można kupić. Podobny efekt :). Co nie jest niczym złym bo posłuchasz sobie tych "chodliwych" sprzętów puścisz dalej i bierzesz kolejne. No chyba że się ma kręgosłup z waty to faktycznie problem :). 

Edytowano przez Wing0
Napisano
Dnia 21.03.2024 o 14:34, T Z6 napisał:

Budzet niezbyt duzy bo góra 8 tys zł.

Na początek posłuchałabym z nowych: Bowersów 603 S3., Pylonów Diamond 25 mk2 i Heco Revolution 7. One mogą dać progres. Posłuchać i pomyśleć, co dalej.