Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć.

Postanowiłem pomóc koleżance w złożeniu zestawu muzycznego. Problemem są uwarunkowania lokalowe i powierzchnia  umiejscowienia komponentów.

Chodzi o kolumny podstawkowe + amplituner / wzmacniacz ze streamerem, z obsługą Spotify connect,

Problemem jest głębokość szafki - 20 cm + max 2 cm za nią, oraz wysokość kolumienek jakie mogą na niej stanąć - max 25 cm.

Budżet ok 2000 zł, max 2500 zł.

Myślę, że podane wyżej parametry znacznie zawężają pole działania, ale z obowiązku dodam, że odległość miejsca odsłuchowego to 3 m (za plecami jest ściana), a wielkość całego pomieszczenia to 22 m2.

Koleżanka nie ma wygórowanych oczekiwań, obecnie gra jakimś przenośnym głośniczkiem JBL.

Co by się mogło sprawdzić  i fajnie zagrać ?

Pomożecie ?

POMOŻEMY !!! :) 

Napisano
57 minut temu, terracan1929 napisał:

Cześć.

Postanowiłem pomóc koleżance w złożeniu zestawu muzycznego. Problemem są uwarunkowania lokalowe i powierzchnia  umiejscowienia komponentów.

Chodzi o kolumny podstawkowe + amplituner / wzmacniacz ze streamerem, z obsługą Spotify connect,

Problemem jest głębokość szafki - 20 cm + max 2 cm za nią, oraz wysokość kolumienek jakie mogą na niej stanąć - max 25 cm.

Myślę, że podane wyżej parametry znacznie zawężają pole działania, ale z obowiązku dodam, że odległość miejsca odsłuchowego to 3 m (za plecami jest ściana), a wielkość całego pomieszczenia to 22 m2.

Koleżanka nie ma wygórowanych oczekiwań, obecnie gra jakimś przenośnym głośniczkiem JBL.

Pomożecie ?

Cześć,

A może przekonasz jednak znajomą w rozwiązanie aktywne ? :)

Napisano
2 godziny temu, terracan1929 napisał:

Pomożecie ?

Pewnie, że pomożemy.

- Używany Wiim Amp - https://www.olx.pl/d/oferta/wiim-amp-strimer-wzmacniacz-CID99-ID10IRYc.html

- Argon Forus 4 - są malutkie 14.8 x 23.9 x 18.9 cm albo Forus 5 - 16.8 x 27.2 x 21.2 cm (tu musisz zobaczyć czy się zmieszczą)

Można też kupić z małym piecykiem od producenta - https://argonaudio.com/pl-pl/products/sa1-forus4 i do tego Wiim Mini. Większe też z piecykiem się da - https://www.q21.pl/argon-audio-sa1-forus-5-czarny.html

Napisano

Dziękuję wszystkim za propozycje.

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?

21 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Cześć,

A może przekonasz jednak znajomą w rozwiązanie aktywne ? :)

Cześć.

Możecie napisać coś więcej o tych Elacach Connex ?

A jak z dostępnością ? Bo jak widzę na stanie nie macie ich obecnie.

Podpytam jeszcze o malutkie Tesi 241. 

Jakie macie z nimi doświadczenia ?

Co byłoby lepszym wyborem ? Elac Connex czy Tesi 241 + Wiim amp ?

Napisano

Zachęcam do aktywnych. BT z telefonu. Nie polecę konkretnego modelu, ponieważ nie znam rynku. Mam takie maluchy, chyba duńskie, które kupiłem 5-6 lat temu za 500€. Rewelacyjne brzmienie. Na pewno dziś”” można dostać „lepsze” pod każdym względem. 

Niech koleżanka zagraci pokój/wygłuszy i cieszy uszy, serce i duszę ulubionymi utworami. 

Napisano
3 godziny temu, terracan1929 napisał:

Dziękuję wszystkim za propozycje.

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły ?

Cześć.

Możecie napisać coś więcej o tych Elacach Connex ?

A jak z dostępnością ? Bo jak widzę na stanie nie macie ich obecnie.

Cześć,

Connex-y brzmią odmiennie od AudioPro. Przede wszystkim uzyskasz lepszy bas, szybszy, bardziej precyzyjny. Zresztą cały ten przekaz będzie bardziej wiarygodny i angażujący.

Dostępność - tak, pojawią się za chwilę (kilka dni). Będzie można posłuchać.

Tesi 241...za małe moim zdaniem. Malutki woofer, nie jest w stanie niczym zaskoczyć w pokoju nawet 15 m...

Jeśli już to zdecydowanie większe 261. Tu, pojawia się dosłownie wszystko!

Napisano
17 godzin temu, terracan1929 napisał:

Elaci :)

16 godzin temu, WaldekA napisał:

Cześć. A może dwie Yamahy Musiccast 20 połączone w parę stereo? U mnie na parapecie w sypialni dają radę. Sterowane z apki, Spotify Conect, radio internetowe itp.

Zdecydowanie nie.

To lepoiej connexy, albo aktywne Magnaty

13 godzin temu, stach_s napisał:

Sprawdź te maleństwa, recenzje super, koszt 2000pln, ryzyko żadne kupując via internet. 

https://www.whathifi.com/ruark-audio/mr1-mk2/review

Jeśli koleżanka wybierze te, daj znać co i jak, bo sam jestem bardzo ciekawy... 

Te Ruarki grają zaskakująco ciekawie.

Tam jest klasyczny wzmacniacz AB.

39 minut temu, Misio38 napisał:

Nie lepiej po prostu kupić Denon Ceol lub coś w tym stylu? A nie jednak. On ma ponad 30cm głębokości.

Nie bo gra słabo i ma słaby soft.

Napisano
Dnia 25.06.2024 o 14:09, terracan1929 napisał:

Cześć.

Pomożecie ?

a może...

pogadaj ze znajomą, niech poczeka i zwiększyć budżet zwyczajnie aby kupić coś trochę fajniejszego :)

Zerknij, co można mieć za..3,5 tys

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-bluesound-powernode-edge-elac-debut-2-0-b62.html

Elac Debut B6.2 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-2-0-b6-2.html

Bluesound Powernode Edge  https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/bluesound-powernode-edge.html

Napisano
18 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zerknij, co można mieć za..3,5 tys

Wiem co można mieć za 3 i pół tysiąca.

Ale szukamy czegoś do 2 i pół, a poza tym wymiary determinują nasze wybory ( szafka ma 20 cm głębokości ).

Napisano
7 minut temu, terracan1929 napisał:

Ale szukamy czegoś do 2 i pół, a poza tym wymiary determinują nasze wybory ( szafka ma 20 cm głębokości ).

To trzeba by poszukać używanych malutkich kolumienek w stylu Tannoy M1 i do tego Wimm ampa.

Szkoda że te Kefy LSX przekraczają budżet, bo one mają 21-22cm wysokości około 16 cm szerokości i 17 cm głębokości .

Napisano
1 minutę temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Szkoda że te Kefy LSX przekraczają budżet, bo one mają 21-22cm wysokości około 16 cm szerokości i 17 cm głębokości .

hehe

To była dobra propozycja. Dzięki.

Ale budżet to raz, ale design też nie podszedł za bardzo samej zainteresowanej 🙃