Grzesiek202 Napisano wczoraj o 10:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:07 (edytowany) 36 minut temu, audiowit napisał: To jest wlaśnie efektownosci B&W. I podkreslenie tej niefajnej dla ludzkiego ucha czestotliwosci jako zamierzony efekt konstruktorów? Nie sądzę. Tak, są nagrania gdzie i mi coś przeszkadza, na innych kolumnach to samo już tak nie syczy, ale... zabierane jest też coś innego. Ale są też płyty przepięknie zrealizowane. I one brzmią moim zdaniem lepiej na B&W. Oczywiście nieco uogólniam, bo jednak tych modeli trochę narobili. Te z serii 6xxx s2 oraz s3, są moim zdaniem najbardziej "odjechane". Edytowano wczoraj o 10:09 przez Grzesiek202 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano wczoraj o 10:28 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:28 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: No to co takiego ma ATC, że Bowers choćby zastosował i ultra nowoczesne technologie to nie będzie tak angażował jak ATC? Odpowiedź może być bardzo prosta. Przetworniki ATC generują jeszcze mniej zniekształceń niż te Bowersa. A do tego są dobrze zestrojone. To, że ich membrany są wykonane z tradycyjnych materiałów nie oznacza, że nie są nowoczesne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano wczoraj o 10:32 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:32 (edytowany) Bezpośrednio po sobie słucham Dynaudio X14, ATC SCM7 i B&W 607s3. Na Dynaudio (absolutnie najbardziej dźwięczna góra pasma- to tak na marginesie) jest taki myk, że chociaż wyraźnie słychać „s” w słowach mojej ulubionej piosenki „Słońce wStanie, Słowa ” to są one tak oddane, że brzmią przyjemnie, zero przenikliwości, jest też słodycz w głosie, barwie wokalistki ale czegoś brakuje, że nie porusza tak jak przy ATC. ATC SCM7 jakby lekko na tle pozostałych konkurentów cofa te fragmenty pasma odpowiedzialne za S i C przez co ponownie na tym samym utworze kompletnie nie zwracają na siebie uwagi a do tego głośniki robią chyba „medżik” z przestrzenią, że najbardziej głos wokalistki jest poruszający, rozedrgany od emocji, nie wiem jak to opisać ale kure…nie mocno działa… Do tego ta sama słodycz w barwie wokalistki jak przy Dynaudio. B&W 607S3 - ta sama słodycz i barwa w głosie wokalistki (absolutnie nie brakuje tu tzw. barwy, więc nie jest sucho czy jednostajnie szaro) ale głoski syczące są mocno podane na tle pozostałych monitorów a do tego dostajemy coś jeszcze czego na obu pozostałych monitorach praktycznie nie słychać, słyszymy wyraźnie każde wypuszczenie czy nabranie powietrza przez wokalistkę. Jednak sam wokal podobnie jak przy Dynaudio nie powoduje takiego wyrzutu emocji i wejścia w muzykę jak w przypadku ATC. Skupiłem się głównie na głosie solistki i ogólnie średnicy. Najbardziej podkreśla głoski syczące Bowers, dużo delikatniej pokazuje je Dynaudio a najbardziej cofa je ATC. Gdyby patrzeć przez pryzmat jakości niskich tonów to Dynaudio jest na szarym końcu za dwoma konkurentami (to tak dla równowagi za to, że wyżej pochwaliłem wysokie tony Dynek za dźwięczność). Edytowano wczoraj o 10:38 przez kaczadupa 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano wczoraj o 11:23 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:23 (edytowany) 55 minut temu, Kraft napisał: są dobrze zestrojone W sumie powinienem zaliczyć odpowiedź... Konstruktor ATC postawił na to, gdzie bije serce muzyki, na namacalną średnicę. Zachowując przy tym wystarczające technikalia. Czy komuś daje przyjemność słuchanie wydmuchiwanego z płuc solistki powietrza w źle zabezpieczony czy za blisko ustawiony (nie znam się) mikrofon. Czy ten wyeksponowany efekt ma budować emocje w słuchaczu ? Dla mnie nie. A mimo braku tego efektu na ATC ich średnica jest bardziej angażująca, poruszająca i namacalna! jak z Bowersa czy Dynaudio. Postawić na to co piękne z małego monitora a nie śrubować i popisywać się tym czego raczej nikt nie chce słyszeć. Moim zdaniem. Edytowano wczoraj o 11:24 przez kaczadupa 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano wczoraj o 12:55 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:55 5 godzin temu, audiowit napisał: Teoretycznie najbardziej rozdzielcze są przetworniki AMT Rozdzielcze tak, ale znów jest coś kosztem czegoś. Często nie grają z odpowiednią masą, soczystością i dźwięcznością. Bywa, że słychać w nich pewnego rodzaju „cyfrowość” i zapiaszczenie. Do tego wygładzają. Nadrabiają oczywiście powietrzem, kreowaniem przestrzeni i detalem. Wszędzie kompromisy. 1 godzinę temu, kaczadupa napisał: na ATC ich średnica jest bardziej angażująca, poruszająca i namacalna! jak z Bowersa Podpadasz coraz bardziej kolego. Ponoć Marek z Jarkiem i Grześkiem już jadą do Szczecinka przywrócić porządek i przypomnieć światu, że średnica z B&W jest tak namacalna, że można się o nią potknąć 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano wczoraj o 13:01 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:01 To jednak dobrze, że jestem w dwóch miejscach ubezpieczony. Pomyślałem o wszystkim 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano wczoraj o 13:01 Udostępnij Napisano wczoraj o 13:01 Gładkość tak. Natomiast cyfrowość i zapiaszczenie to ostatnia cecha, ktorą można przypisać tym przetwornikom. Gladkość bierze sie z szybkosci. Nie wiem czy to wada. Jestesmy przyzwyczajeni do kopułek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz1w Napisano wczoraj o 14:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:27 1 godzinę temu, lpomis napisał: Ponoć Marek z Jarkiem i Grześkiem już jadą do Szczecinka przywrócić porządek i przypomnieć światu, że średnica z B&W jest tak namacalna, że można się o nią potknąć Ano jest, zwłaszcza z EL34;) Dzisiaj był Will Downing i Luther Vandross, dwa głosy, przy których przytulanki zawsze mi fajnie wychodziły;) O przepraszam, jeszcze bardziej klasycznie - Barry White i Marvin Gaye. Przy nich też coś tam mi się udało, jak byłem młodszy;) 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu Dobre! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 4 godziny temu, lpomis napisał: Ponoć Marek z Jarkiem i Grześkiem już jadą do Szczecinka Sprawdziliśmy ceny biletów PKP. Ja mam najdalej, więc ode mnie na razie tylko żółta kartka. Ale widzę te wywrotowe tendencje.🤨 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowany) Bowersiarze jacyś normalnie…, nic złego nie możesz powiedzieć bo zaraz wpierdziel i po matkę. Edytowano 20 godzin temu przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek202 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 2 godziny temu, kaczadupa napisał: Bowersiarze jacyś normalnie…, łobuzerka i tyle. A mi mów "wuju". Przepraszam, już wracam do słuchania. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowany) Zostaję z Wami, za wiele uzębienia mi już nie zostało, w sumie tylko te do herbaty się ostały Edytowano 18 godzin temu przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu 19 godzin temu, lpomis napisał: Podpadasz coraz bardziej kolego.Ponoć Marek z Jarkiem i Grześkiem już jadą do Szczecinka przywrócić porządek i przypomnieć światu, że średnica z B&W jest tak namacalna, że można się o nią potknąć Już od pewnego czasu czekam na moment, aby udać się do Szczecinka i zrobić z tym generalny porządek. Sądzę, że na rowerze przez jeden dzień tam dojadę 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał S Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 19 godzin temu, lpomis napisał: Ponoć Marek z Jarkiem i Grześkiem już jadą do Szczecinka przywrócić porządek i przypomnieć światu, że średnica z B&W jest tak namacalna, że można się o nią potknąć Gwoli ścisłości: potknąć się można o coś, co wystaje. A sądząc po wykresach dla niektórych modeli B&W, w ich średnicę da się prędzej wpaść. 😎 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) 38 minut temu, MMarek napisał: zrobić z tym generalny porządek Oświadczam dobrowolnie, że B&W 607s3 gra wybitnie i każdy model B&W, który słyszałem grał wybitnie. I jeszcze dodam, że jestem dumny z posiadania B&W. Edytowano 5 godzin temu przez kaczadupa 4 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 11 minut temu, kaczadupa napisał: Oświadczam dobrowolnie, że B&W 607s3 gra wybitnie i każdy model B&W, który słyszałem grał wybitnie. I jeszcze dodam, że jestem dumny z posiadania B&W. Ile płacą ? Bo zbieram na ustroje .... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) Nie wiem jak się to ma do 606s3 które , goscily u mnie, grają przyzwoicie ale nie wybitnie .🤷♀️ Ale 607 to pewnie inna liga. 2 minuty temu, tomek4446 napisał: Ile płacą ? Bo zbieram na ustroje .... Na drobno ustroje 😂 Edytowano 5 godzin temu przez Dedal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Wczoraj ostatecznie pogodziłem się z tym, że tak bliskiej średnicy jak z ATC SCM 7 nie znalazłem i nie znajdę w żadnym innym monitorze, to jest ta wyjątkowość ATC za co się je ceni lub się od nich odbija. Ekstremalnie bliski, ciepły, mocno nasycony środek pasma. 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts