lpomis Napisano wczoraj o 22:49 Udostępnij Napisano wczoraj o 22:49 (edytowany) Postanowiłem zapytać angielski support Bowersa odnośnie różnic w wooferach poszczególnych serii. Niestety, nie dowiedziałem się zbyt wiele. "The 606 S3 and 706 S3 and 805 D4 all feature a 6. 5in. Continuum cone woofers. This material is known for its rigidity and responsiveness, providing improved bass response and overall clarity. The 805 D4 uses the Continuum cone, but with advanced engineering derived from the 800 Series Diamond. The 805 D4 features a more advanced motor system and chassis compared to the 600 and 700 Series, with a focus on minimizing distortion and enhancing dynamics. The 606 S3 uses a 1-inch Decoupled Carbon Hard-Dome Tweeter, while the 706 S3 uses a 1-inch Decoupled Carbon Dome Tweeter. The 805 D4 uses a 1-inch Diamond Dome Tweeter, which offers superior high-frequency performance." W skrócie: materiał z którego wykonane są membrany aktualnych serii 600/700/800 jest identyczny. Osiemsetki mają bardziej zaawansowane rozwiązania, które były już zapoczątkowane we wcześniejszych Diamondach - kosz, ale wnioskuję też że magnes i cewkę. Nie wiem co dokładnie mają na myśli pisząc "motor system". Wiadomo, detali konstrukcyjnych nie zdradzą, ale wydaje mi się jednak, że różnice w tych przetwornikach są stosunkowo niewielkie. W wyższych seriach płacimy więc głównie za obudowy, zwrotnice i inne gwizdki. Czy tak drastyczny wzrost cen jest w nich adekwatny do jakości brzmienia jakie otrzymujemy, niech każdy oceni sobie sam Edytowano wczoraj o 22:56 przez lpomis 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 18 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 18 godzin temu 5 godzin temu, lpomis napisał: Czy tak drastyczny wzrost cen jest w nich adekwatny do jakości brzmienia jakie otrzymujemy, niech każdy oceni sobie sam Jeśli jest taka możliwość to strzygą barany do gołej skóry, oczywiście nie wyłączając mnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczadupa Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 2 godziny temu, MMarek napisał: Jeśli jest taka możliwość to strzygą barany do gołej skóry, oczywiście nie wyłączając mnie Najważniejsze, że jesteś zadowolony z wyboru. Ja od dwóch dni ponownie z Bowers. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 15 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 15 godzin temu 29 minut temu, kaczadupa napisał: Najważniejsze, że jesteś zadowolony z wyboru. Ja bardzo, ale moje dwie dorosłe córki prawdopodobnie by mnie ubezwłasnowolniły gdyby znały szczegóły 2 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 19 godzin temu, lpomis napisał: . Nie wiem co dokładnie mają na myśli pisząc "motor system". Pewnie chodzi o kombinację magnesu, karkasu cewki i samej cewki. Może inny materiał nabiegunnikow (jak w Dali). W każdym razie coś tam dłubnęli. Z drugiej strony fajne jest to, że już w najniższej serii wsadzają zaawansowane woofery, a nie jakieś bida-wersje z blaszanym koszem i skromnym magnesem. Taka polityka firmy, w sumie to bardzo w porządku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Zapominamy o najwazniejszym. Know how. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Te know how chyba nie jest aż tak niedostępnym czymś, bo B&W nie jest jedyną firma produkującą kolumny. Więc moim zdaniem trochę to jest przeceniane. Kilkadziesiąt lat temu, ok, ale dzisiaj. Dla jasności nie twierdzę że to nie jest ważne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Ludzie postrzegaja audio jako zbiór rezystorow, kondensatorow i ukladow scalonych w obudowie. Know how definiuje jak to zlozyc do kupy zeby to gralo. W kolumnach to najwazniejsza rzecz. Za to placimy wiecej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Wiem co to jest know how. Wciaz jednak mysle ze firmy sa przeceniane. Kiedys, na poczatku calego audio, to pewnie bylo cos, oddzielalo dobre od bardzo dobrych. Teraz jednak, kiedy prawie kazda firma juz kilkadziesiat lat istnieje, te know how jest nie jest czyms tak ekskluzywnym. Wiec jak czytam, ze firma taka albo taka, pracowala 5 czy 10 lat nad nowym modelem, to mi sie smiac chce. Chyba w 2 dniowym tygodniu pracy i w parzyste tygodnie tylko. Ale to moje zdanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu No więc, coraz bardziej utwierdzam się w tym, ze za tanie... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 15 minut temu, Artur Brol napisał: Wciaz jednak mysle ze firmy sa przeceniane. Kiedys, na poczatku calego audio, to pewnie bylo cos, oddzielalo dobre od bardzo dobrych. Teraz jednak, kiedy prawie kazda firma juz kilkadziesiat lat istnieje, te know how jest nie jest czyms tak ekskluzywnym. Artur, kilkadziesiąt lat temu technika była w innym miejscu niż jest dzisiaj. Już nie mówię o tej cyfrowej, ale jakie kolumny z lat 60'-70' miały w zwrotnicah kondensatory polipropylenowe i rezystory niskoszumne? Znasz, bo ja nie? 15 minut temu, Artur Brol napisał: Wiec jak czytam, ze firma taka albo taka, pracowala 5 czy 10 lat nad nowym modelem, to mi sie smiac chce Artur, nie masz ani wiedzy, ani kompetencji żeby wyśmiewać takie B&W, czy inną markę. Niejednokrotnie to wykazałeś, zatem nie obraź się, możesz mieć swoje zdanie, ale tylko tyle i aż tyle. Edytowano 3 godziny temu przez DiBatonio 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Ja też nie, co byś nie wymienil, z czesci kolumny, to pewnie tylko kilka będę kojarzył. Jednak obecnie, know how, to każda firma ma, czy to stara czy młoda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 3 minuty temu, Artur Brol napisał: Jednak obecnie, know how, to każda firma ma, czy to stara czy młoda. Różnie z tym bywa skoro tyle firm z tradycjami zleca prace projektowe nad swoimi kolumnami firmie K. H. Finka. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 minuty temu, Artur Brol napisał: Jednak obecnie, know how, to każda firma ma, czy to stara czy młoda. To ja ci podam przyklad na bazie rogali marcinskich, znany poznański regionalny produkt. Każda cukiernia, która chciałaby takie wyrabiać musi zdobyć certyfikat i o dziwo jest trochę takich cukierni, ale pomimo tego, że uzyskały ten certyfikat nie z każdej cukierni taki rogal marciński jest przepyszny. To też jest know how i tu jest właśnie ten myk. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, DiBatonio napisał: nie z każdej cukierni taki rogal marciński jest przepyszny Dla jednego przepyszne są kartofle z serwatką a dla innego pizza z kozim serem 😉. To że Ty preferujesz rogale z jednej piekarni, nie znaczy, że ktoś inny nie będzie zwolennikiem tych od innego rzemieślnika. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, KrólKiczu napisał: Dla jednego przepyszne są kartofle z serwatką a dla innego pizza z kozim serem 😉. To że Ty preferujesz rogale z jednej piekarni, nie znaczy, że ktoś inny nie będzie zwolennikiem tych od innego rzemieślnika. Nie o to chodzi Seba. Ale nie zmienia to faktu, że tak jest. Oscypki też mają certyfikat, nawet numery seryjne, nie znam podróby, czy innego oscypkopodobnego produktu, żeby dorównał im smakiem. Nie znasz też rogali marcinskich, bo skąd. Zatem nie bardzo wiesz, co miałem na myśli. Twoim tokiem rozumowania mogę powiedzieć, że jeden lubi kaszankę, a drugi salceson. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 😏 rogale to nie kolumny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) 26 minut temu, Artur Brol napisał: 😏 rogale to nie kolumny. Nie zrozumiałeś. Przepis na rogale marcinskie zgodnie z certyfikatem jest powiedzmy jeden, na kolumny też. A jednak nie wszystkie rogale marcińskie smakują tak samo dobrze, a kolumny nie wszystkie są takie same i tak samo dobre. Seba podał jakiś przyklad co komu smakuje na dwóch różnych produktach, porównywane ziemniaki z serwatką do pizzy z kozim serem. To dwa odmienne i różne produkty, a ja napisalem o różnicach w obrębie jednego produktu.(rogal marciński). Przepis na kolumny jest niezmienny od lat, skrzynka, kilka głośników, zwrotnica i tyle, każdy ten przepis zna, nie każdy potrafi z tego przepisu stworzyć coś co by jednak każdego zachwyciło. Stąd analogia do kolumn. Czy teraz Artur zrozumiałeś, bo prościej się nie da 😉 Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Tutaj sie zgadzamy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu No wreszcie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gadek80 Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) Każda firma ma know how, lecz nie każda firma ma taką samą politykę. JBL mega znany, nawet w każdym liceum prawie każdy będzie go znał, idąc ulicą połowa dzieciaków ma je na uszach, oraz walizki grające na kółkach do imprez, lecz jakość dźwięku pozostawia trochę do życzenia. Natomiast zapytaj się w liceum o kolumny Indiana, prawie nikt nie będzie znał, a dźwiękowo kilka poziomów wyżej. Przecież JBL też ma know how, lecz na niższym poziomie bo sukces osiągają innymi drogami. A rogale są fajnym przykładem, bo każdy wie jak zrobić, nie każdy może je produkować i nie każdy kto produkuje zrobi je dobre, lecz nie zawsze ten co robi najlepsze sprzeda ich najwięcej, bo może ma najlepsze know how, ale ten drugi i nawet znacznie gorszy stoi ze swoimi na każdym rogu miasta i wiesza plakaty. Edytowano 2 godziny temu przez gadek80 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Nie sadze by JBL nie mial tez lepszych kolumn. Zeszta nie od nich sa te L100 kolumny. Pewny jestem, ze gdyby chcieli to tez by cos porownywalnego mogli stworzyc do innych znanych i lubianych firm. Dokladnie, zarabiaja na innych produktach, czyms czym te bardziej znane firmy sie nie zajmuja. I tez ok, kazdy zarabia i jest zadowolony. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) Ojjjj grubo. To, że JBL nie potrafi zbudować audiofilnych słuchawek, nie oznacza, że nie potrafią kolumn. Na szczęście od słuchawek mamy kilka innych zacnych firm. Edytowano 2 godziny temu przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) Nie inaczej, teraz do tego grona Fiio dolaczylo, z ich FT7. Edytowano 2 godziny temu przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts