Amarok Napisano wczoraj o 17:44 Napisano wczoraj o 17:44 5 minut temu, kaczadupa napisał: Dobra, już jedzie integra Maka, Twoje loty co raz wyższe. 😁 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 17:45 Napisano wczoraj o 17:45 Przed chwilą, Amarok napisał: Twoje loty co raz wyższe. 😁 Nie ma już Hegla więc czas na Maka. Odpisz, cytując
MMarek Napisano wczoraj o 18:16 Autor Napisano wczoraj o 18:16 36 minut temu, kaczadupa napisał: Dobra, już jedzie integra Maka, podobno tylo z tym gra Bowers. Zaintrygowałeś mnie tym Makiem. Ciekawe jak by go ożenić z moimi? Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 18:19 Napisano wczoraj o 18:19 2 minuty temu, MMarek napisał: Zaintrygowałeś mnie tym Makiem. Ciekawe jak by go ożenić z moimi? Do Twoich trzeba MA 12000 a to już większy wydatek chociaż na olx wisi w super cenie. Ja biorę MA7200. Odpisz, cytując
Kraft Napisano wczoraj o 18:25 Napisano wczoraj o 18:25 4 minuty temu, kaczadupa napisał: Ja biorę MA7200. Fajnie. Będziesz mógł sprawdzić na miernikach, ile W potrzeba do słuchania w domu. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano wczoraj o 20:05 Napisano wczoraj o 20:05 Z tym słuchaniem w domu jest jak ze strzepywaniem komara, który nas ssie. Można by zdmuchnąć małym wysiłkiem, ale z reguły walimy ile sił całą dlonią by z komara została miazga. Ostatnio przełączałem wzmacniacze z Hegla na 3W lampę i zapomniałem ją skręcić bo Eversolo był w trybie volume passthrough. 3W, a waliło przez moment jak na Sunrise pod główną sceną. Żona mnie tak opierniczyla, że teraz za każdym razem 3x sprawdzam w co gramy. Pierdzielniecie było takie, ze mi włosy dęba stanęły, ale to na Heresy, które mają i efektywność i możliwości głośnego grania. 200W z Maca jest OK, ale do mieszkania o małej kubaturze to już takie klepanie komara dla hecy. Na wszelki wypadek 😉 3 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 20:19 Napisano wczoraj o 20:19 Nie chcecie Maka to nie będzie Maka. Nic na siłę. 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano wczoraj o 20:53 Napisano wczoraj o 20:53 (edytowany) Pograłem dwa dni z Bowersa i właśnie przeskoczyłem na ATC. Jednak ja nie lubię, gdy wysokie tony odrywają mnie od słuchania całej reszty, gdy najbardziej angażuje i na pierwszy plan wysuwa się wysokotonowy detal i jasność. Przejście z Bowersa na ATC to jak słuchanie muzyki na żywo w pomieszczeniu, gdzie jest bardzo jasno i reflektory oślepiają wzrok na mroczny, monumentalny kościół nocą z delikatnie tylko punktowo palącymi się na czerwono lampionami. Zupełnie inny klimat, jakaś tajemniczość, głębia, spójność. Nie dla mnie te Bowersowe halogeny nawet jak to jest efektowne na pierwszy rzut ucha detalem. Im dłużej się tego słucha tym bardziej dochodzi się do przekonania, że to sztuczne, nienaturalne granie, za sztywne i za jasne. Edytowano wczoraj o 20:55 przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Zbyt detaliczne, rozjaśnione wysokie tony w Bowersach przeszkadzają, ale... Dnia 11.07.2025 o 21:44, kaczadupa napisał: jeszcze bardziej detaliczne od Bowersa na górze pasma D2R ... są już okej? Już się chyba w tym pogubiłem 1 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowany) 4 minuty temu, lpomis napisał: już okej? Już się chyba w tym pogubiłem Właśnie, to jest ta różnica, którą sam słyszałeś i wiesz, że to zupełnie inny charakter wysokich tonów. ProAc jakby rozpyla szeroko górę tworząc ogromny pogłos, do tego całościowo nie jest tak sztywny jak Bowers. Napisałem też, gdzie indziej i to chyba kilka razy, że przed kupnem D2R powstrzymuje mnie ilość wysokich tonów. Jednak ProAc to nadal muzyka a Bowers to już tylko technika. Edytowano 23 godziny temu przez kaczadupa 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu No to bierz klasyczne Response D Two bez wstęgi Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu (edytowany) 26 minut temu, lpomis napisał: No to bierz klasyczne Response D Two bez wstęgi Brak demo, ogólnie wg Top HiFi klienci mając do wyboru D2 i D2R za każdym razem wybierali wstęgę więc odpuścili zupełnie temat D2. Kierownik salonu stwierdził nawet, że D2 nie jest już produkowany... co oczywiście nie jest prawdą. Ogólnie z ProAc to u nas jest dziwna sytuacja ale nie tu miejsce na taką dyskusję a i nie bardzo mi się chce w to wnikać. Widać, słabo się sprzedaje więc i brak dostępności w kraju. Można kupić pod zamówienie, niby miesiąc oczekiwania ale user z forum obok czekał pół roku więc... A takim zdjęciem tweerera wita nas strona ProAc-a (wstęga). Ps. Jak dobrze pamiętam, Bowers ma jakieś swoje motto, chyba nawet Marek przytoczył je, zakładając Klub. Gdzieś na forum Naima wyczytałem, że ProAc też ma swoje motto, które idzie jakoś tak - gdy już myślisz, że usłyszałeś najlepsze głośniki to wtedy przyjdź posłuchać ProAc. Czyż nie genialne? Edytowano 22 godziny temu przez kaczadupa Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu https://www.proac-loudspeakers.com/products/ Odpisz, cytując
Kraft Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Ale co Wy jeszcze chcecie więcej usłyszeć? 2 1 Odpisz, cytując
MMarek Napisano 14 godzin temu Autor Napisano 14 godzin temu 11 godzin temu, kaczadupa napisał: Do Twoich trzeba MA 12000 a to już większy wydatek chociaż na olx wisi w super cenie. Ja biorę MA7200. Spojrzałem na cenę i obudziłem się 2 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu (edytowany) 7 godzin temu, Kraft napisał: Ale co Wy jeszcze chcecie więcej usłyszeć? Prawdopodobnie więcej wszystkiego. A do tego potrzeba większej kolumny. Z Kefa rozważałem kiedyś Reference 1, między innymi ze względu na patent z regulowaną długością tunelu BR - moim zdaniem kapitalny pomysł. Edytowano 14 godzin temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Z Kefa rozważałem kiedyś Reference 1, między innymi ze względu na patent z regulowaną długością tunelu BR - moim zdaniem kapitalny pomysł. Częściowe zatyczki Bowersów robią to samo (choć w mniej elegancki sposób). 1 godzinę temu, Rafał S napisał: Prawdopodobnie więcej wszystkiego. „Najlepszy głośnik to nie ten, który daje najwięcej, lecz ten co zabiera najmniej.” John Bowers Edytowano 13 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 29 minut temu, Kraft napisał: Częściowe zatyczki Bowersów robią to samo (choć w mniej elegancki sposób). Nie sądzę, żeby efekt był rzeczywiście taki sam. W Kef Reference 1 nie zmienia się szerokość tunelu BR, tylko jego długość. Nie chodzi tam o samą redukcję ilości basu, tylko kształtowanie jego charakteru bez szkody (lub z minimalną szkodą dla reszty pasma). Jedna pozycja przełącznika daje bardziej rozciągnięte niskie tony, a druga ogranicza zejście podbijając lekko średni bas - dla każdego coś miłego. Najwyraźniej mam o konstruktorach z Kefa lepsze mniemanie niż Ty - uważam, że nie trudziliby się tak, gdyby dało się to samo osiągnąć dwoma kawałkami pianki. 2 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 4 minuty temu, Rafał S napisał: Nie chodzi tam o samą redukcję ilości basu, tylko kształtowanie jego charakteru bez szkody (lub z minimalną szkodą dla reszty pasma). I dokładnie to samo można osiągnąć zatyczkami. Wykresy ze zmianami w BR dla Reference 1 i 706S2 (w tym przypadku także dla opcji portu całkowicie zamkniętego). Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 18 minut temu, Kraft napisał: I dokładnie to samo można osiągnąć zatyczkami. Tego nie wiesz, bo nie porównywałeś tych monitorów 1:1. Wykresy to nie wszystko. Zatkanie portu BR nie zmieni przecież kolumny w dobrze zaprojektowaną konstrukcję z OZ. Prawdopodobnie całkowite zatkanie przełoży się na mniejszą czystość dźwięku w zakresie średnicy i być może też samego basu - pojawią się zniekształcenia - również, a może nawet przede wszystkim takie, których nie widać na wykresie SPL. Sądząc z recenzji, Kef to nie jest brzmienie dla mnie (stawiające na precyzję obrazowania kosztem soczystości). Co nie zmienia faktu, że jego inżynierowie muszą znać się na rzeczy, jeśli chodzi o projektowanie przetworników i wykorzystywanie ich potencjału. Chwalą się stosowaniem MES i wierzę, że faktycznie to robią. 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) 23 minuty temu, Rafał S napisał: Zatkanie portu BR nie zmieni przecież kolumny w dobrze zaprojektowaną konstrukcję z OZ. Prawdopodobnie całkowite zatkanie przełoży się na mniejszą czystość dźwięku w zakresie średnicy i być może też samego basu - pojawią się zniekształcenia - również, a może nawet przede wszystkim takie, których nie widać na wykresie SPL. Nie dyskutujemy o konstrukcji z OZ, tylko o przestrajaniu portu BR. Aha, i żeby nie było, KEF też daje zatyczki do całkowitego zatkania portu BR. Edytowano 11 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 10 minut temu, Kraft napisał: Nie dyskutujemy o konstrukcji z OZ, tylko o przestrajaniu portu BR. Po co piszesz takie rzeczy? 1 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Bo zboczyłeś z tematu i zacząłeś mieszać zagadnienia. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, Kraft napisał: zboczyłeś z tematu i zacząłeś mieszać zagadnienia. Nie zboczyłem z tematu i nie mieszałem zagadnień. Nie mam tego w zwyczaju. To Ty wspomniałeś o całkowitym zatkaniu portu BR, które jest właśnie krokiem w stronę OZ. Niestety krokiem dość niezgrabnym, bo kolumna została zaprojektowana jako BR i całkowite zatkanie otworów będzie tylko kiepską namiastką konstrukcji OZ. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 7 minut temu, Rafał S napisał: To Ty wspomniałeś o całkowitym zatkaniu portu BR, Wspomniałem o nim, ponieważ pomiar dla tej opcji znajduje się na wykresie, który zamieściłem dla Bowersów. To było jedynie w ramach legendy do tego wykresu, bo dla naszych rozważań o zmianie strojenia BR nie ma on znaczenia. Dla naszej dyskusji istotne są jedynie dwie górne krzywe. Najniższą (czyli z BR całkowicie zatkanym) pomijamy. Edytowano 10 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując
Recommended Posts