Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Bowersy grają czysto i rozdzielczo. Pokazują bardzo wiele niuansów zaszytych w nagraniach. Eksponują je jak tylko mogą. Popisują się wręcz nimi. Nie wiem czy byłoby to możliwe bez lekkiego choć rozjaśnienia, podbicia na wysokich i tego minimalnie metalicznego charakteru. Chyba wszystkie mega detaliczne kolumny, których słuchałem, miały równowagę przechyloną lekko w stronę górnych rejestrów. Ja tam rozumiem, że to się może podobać i wiele osób traktuje taką bezlitosną dla nagrań prezentację jako prawdziwą.

Napisano (edytowany)
10 minut temu, kaczadupa napisał:

KEFy

KEF LS50 to jak dla mnie inne podejście do grania. Większa równowaga, brak efektu WOW, brak rozjaśnienia. Niektóre wypusty producenta to i trochę takie przyciemnione, dobasowione zamulacze. Np. duże podłogowe z serii Q albo monitory R. Nastawienia na detal to w nich na pewno nie ma. Dociążenie dołu, takie przeciwieństwo B&W.

9 minut temu, Grzesiek202 napisał:

I tak je uwielbiam.

I o to chodzi :)

Edytowano przez lpomis
Napisano

Pewnie ten detal jest gdzieś tam zaszyty, ale nie ma go na pierwszym planie. Wg mnie nie są to kolumny jakoś wybitnie detaliczne, a raczej równo zestrojone. Jest po prostu... normalnie. Z niczym nie przesadzają, choć charakter basu to bym w nich poprawił. Ale może to kwestia mojego pokoju i braku dogadania się z nim LSów.

Napisano
20 minut temu, Nowy75 napisał:

A gdybyście, @lpomis @Kraft mieli doradzić tylko trzy monitory, żeby ktoś sobie sprawdził co mu w duszy gra,np. B&W jako przedstawiciel detalu i efekciarstwa, jakaś angielska konserwa w stylu ProAc i co jeszcze ? A może całkiem inna trójka?

Przecież masz na forum świętą trójce monitorów: ATC SCM7, dali menuet i kef ls50 😉

Napisano
1 minutę temu, KrólKiczu napisał:

Przecież masz na forum świętą trójce monitorów: ATC SCM7, dali menuet i kef ls50 😉

Wszystkie 3 mają fantastyczne opinie,ale wszyscy zgodnie twierdzą, że ciut więcej gabarytu i wagi tylko pomaga. W moich warunkach spokojnie zmieszczą się 11 od ATC a np. 19 już przyduże kloce. Choć pewnie i monitorki do oceny "tego" dźwięku wystarczą 

Napisano
49 minut temu, Nowy75 napisał:

jakaś angielska konserwa w stylu ProAc 

Te ProAc, których słuchałem były nie mniej odjechane niż Bowersy;). 

55 minut temu, Nowy75 napisał:

A gdybyście, @lpomis @Kraft mieli doradzić tylko trzy monitory, żeby ktoś sobie sprawdził co mu w duszy gra

Z takich łatwo dostępnych:

Bowers 706, Dali Opticon 2 i Pylon Audio Diamond Monitor 18.

Napisano
7 minut temu, Kraft napisał:

ProAc, których słuchałem były nie mniej odjechane niż Bowersy;)

No i nic nie szkodzi . Sęk w tym , żeby było wyraźnie różnie. Na pierwszy strzał w ucho,potem można dzielić włos na czworo. To jaka ta trójka od Ciebie?

Napisano
4 minuty temu, Kraft napisał:

O Twoich Response One SC. 

Tak sądziłem , ale nie chciałem się wychylać :) Oj, starzejemy się Panie Jarku ... :) Robiłem jak jeszcze miałem u siebie wszystkie trzy czyli ProAc , B&W oraz Usher porównanie. Bowers ma tak charakterystyczną prezentację dźwięku, że nie da się nie rozpoznać. Epatuje tak umiejętnie wysokimi , że utwory stają się jak by bogatsze , dostajemy mnóstwo informacji , które większość paczek pomija. ProAc to przede wszystkim średnica. Mniej się dzieje w przestrzeni , za to trafia do nas główny przekaz, czyli wokal. Wg. mnie to dobrze , że jest taki wybór. Cenię obie firmy za nieszablonowe , własne podejście do dźwięku.

Napisano
2 godziny temu, Nowy75 napisał:

W moich warunkach spokojnie zmieszczą się 11 od ATC a np. 19 już przyduże kloce. 

19-tki faktycznie dość szerokie i wysokie, ale na głębokość są już "bezpieczne". O jakim metrażu mówisz?

Napisano (edytowany)
1 minutę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Dzięki za info, mógłbyś jeszcze podać precyzyjnie markę i model?

Solidsteel SS-6. A co? Zamierzacie wejść w ich dystrybucję?

Edytowano przez Kraft
Napisano

Fizycznie jest ponad 20 m , tylko graty stoją na dłuższej ścianie i po odstawieniu monitorów od jedynej ściany i siebie od drugiej słucham w średnim polu ,ok.1.7 m . Robiłem ostatnio symulację z kalkulatorem MegaAcoustics i wyszło mi, że dobrze wyliczyłem na ucho punkt odsluchu- siedzę w niebieskim polu między rezonansami.  A ponieważ jest ogólnie dość wąsko,raczej będę unikał monitorów głębszych niż 30 cm, żeby nie zagracać,mam i tak sporo konkurencji w postaci stolików kawowych,wielkich kwiatów itd.😁