lpomis Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Bowersy grają czysto i rozdzielczo. Pokazują bardzo wiele niuansów zaszytych w nagraniach. Eksponują je jak tylko mogą. Popisują się wręcz nimi. Nie wiem czy byłoby to możliwe bez lekkiego choć rozjaśnienia, podbicia na wysokich i tego minimalnie metalicznego charakteru. Chyba wszystkie mega detaliczne kolumny, których słuchałem, miały równowagę przechyloną lekko w stronę górnych rejestrów. Ja tam rozumiem, że to się może podobać i wiele osób traktuje taką bezlitosną dla nagrań prezentację jako prawdziwą. 2 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 10 godzin temu, Rafał S napisał: emerytura jest stanem umysłu. Jedni się z tym rodzą, a inni ... muszą czekać na decyzję ZUS 😉 1 Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu A KEFy (nie znam) nie są właśnie głośnikami, które nie gubią detalu ale nie osiągają poczucia czystości rozjaśnieniem ? Czy KEF to zamulacz? 1 Odpisz, cytując
Grzesiek202 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 1 minutę temu, lpomis napisał: Bowersy grają czysto i rozdzielczo. Już zacząłem odpisywać. Ale mnie ubiegłeś. To nie są idealne kolumny. I tak je uwielbiam. 2 Odpisz, cytując
lpomis Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowany) 10 minut temu, kaczadupa napisał: KEFy KEF LS50 to jak dla mnie inne podejście do grania. Większa równowaga, brak efektu WOW, brak rozjaśnienia. Niektóre wypusty producenta to i trochę takie przyciemnione, dobasowione zamulacze. Np. duże podłogowe z serii Q albo monitory R. Nastawienia na detal to w nich na pewno nie ma. Dociążenie dołu, takie przeciwieństwo B&W. 9 minut temu, Grzesiek202 napisał: I tak je uwielbiam. I o to chodzi Edytowano 13 godzin temu przez lpomis Odpisz, cytując
kaczadupa Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Przed chwilą, lpomis napisał: KEF LS50 to jak dla mnie inne podejście do grania. Większa równowaga, brak efektu WOW, brak rozjaśnienia A czy pokazują mniej detalu od Bowersa ? Odpisz, cytując
lpomis Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Pewnie ten detal jest gdzieś tam zaszyty, ale nie ma go na pierwszym planie. Wg mnie nie są to kolumny jakoś wybitnie detaliczne, a raczej równo zestrojone. Jest po prostu... normalnie. Z niczym nie przesadzają, choć charakter basu to bym w nich poprawił. Ale może to kwestia mojego pokoju i braku dogadania się z nim LSów. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 6 godzin temu, kaczadupa napisał: A czy pokazują mniej detalu od Bowersa ? Moim zdaniem nie. Są równie detaliczne. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu A gdybyście, @lpomis @Kraft mieli doradzić tylko trzy monitory, żeby ktoś sobie sprawdził co mu w duszy gra,np. B&W jako przedstawiciel detalu i efekciarstwa, jakaś angielska konserwa w stylu ProAc i co jeszcze ? A może całkiem inna trójka? Odpisz, cytując
KrólKiczu Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 20 minut temu, Nowy75 napisał: A gdybyście, @lpomis @Kraft mieli doradzić tylko trzy monitory, żeby ktoś sobie sprawdził co mu w duszy gra,np. B&W jako przedstawiciel detalu i efekciarstwa, jakaś angielska konserwa w stylu ProAc i co jeszcze ? A może całkiem inna trójka? Przecież masz na forum świętą trójce monitorów: ATC SCM7, dali menuet i kef ls50 😉. 1 Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 1 minutę temu, KrólKiczu napisał: Przecież masz na forum świętą trójce monitorów: ATC SCM7, dali menuet i kef ls50 😉. Wszystkie 3 mają fantastyczne opinie,ale wszyscy zgodnie twierdzą, że ciut więcej gabarytu i wagi tylko pomaga. W moich warunkach spokojnie zmieszczą się 11 od ATC a np. 19 już przyduże kloce. Choć pewnie i monitorki do oceny "tego" dźwięku wystarczą Odpisz, cytując
Kraft Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 49 minut temu, Nowy75 napisał: jakaś angielska konserwa w stylu ProAc Te ProAc, których słuchałem były nie mniej odjechane niż Bowersy;). 55 minut temu, Nowy75 napisał: A gdybyście, @lpomis @Kraft mieli doradzić tylko trzy monitory, żeby ktoś sobie sprawdził co mu w duszy gra Z takich łatwo dostępnych: Bowers 706, Dali Opticon 2 i Pylon Audio Diamond Monitor 18. Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 7 minut temu, Kraft napisał: ProAc, których słuchałem były nie mniej odjechane niż Bowersy;) No i nic nie szkodzi . Sęk w tym , żeby było wyraźnie różnie. Na pierwszy strzał w ucho,potem można dzielić włos na czworo. To jaka ta trójka od Ciebie? Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 39 minut temu, Kraft napisał: Te ProAc, których słuchałem były nie mniej odjechane niż Bowersy O jakim modelu ProAc piszesz ? Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 6 minut temu, tomek4446 napisał: O jakim modelu ProAc piszesz ? Też mnie to ciekawi😁 Odpisz, cytując
Kraft Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 8 minut temu, tomek4446 napisał: O jakim modelu ProAc piszesz ? O Twoich Response One SC. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 4 minuty temu, Kraft napisał: O Twoich Response One SC. Tak sądziłem , ale nie chciałem się wychylać Oj, starzejemy się Panie Jarku ... Robiłem jak jeszcze miałem u siebie wszystkie trzy czyli ProAc , B&W oraz Usher porównanie. Bowers ma tak charakterystyczną prezentację dźwięku, że nie da się nie rozpoznać. Epatuje tak umiejętnie wysokimi , że utwory stają się jak by bogatsze , dostajemy mnóstwo informacji , które większość paczek pomija. ProAc to przede wszystkim średnica. Mniej się dzieje w przestrzeni , za to trafia do nas główny przekaz, czyli wokal. Wg. mnie to dobrze , że jest taki wybór. Cenię obie firmy za nieszablonowe , własne podejście do dźwięku. Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Dnia 27.09.2025 o 17:47, Kraft napisał: A tak moje nowe Bowersiki prezentują się na stanowisku pracy. Może zostaną do emerytury. Fajne standy, jaki jest ich koszt? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 39 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Fajne standy, jaki jest ich koszt? Katalogowo ok. 2000 zł. Edytowano 2 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, Nowy75 napisał: W moich warunkach spokojnie zmieszczą się 11 od ATC a np. 19 już przyduże kloce. 19-tki faktycznie dość szerokie i wysokie, ale na głębokość są już "bezpieczne". O jakim metrażu mówisz? Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 34 minuty temu, Kraft napisał: Katalogowo ok. 2000 zł. Dzięki za info, mógłbyś jeszcze podać precyzyjnie markę i model? Odpisz, cytując
Kraft Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 1 minutę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Dzięki za info, mógłbyś jeszcze podać precyzyjnie markę i model? Solidsteel SS-6. A co? Zamierzacie wejść w ich dystrybucję? Edytowano 2 godziny temu przez Kraft Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Fizycznie jest ponad 20 m , tylko graty stoją na dłuższej ścianie i po odstawieniu monitorów od jedynej ściany i siebie od drugiej słucham w średnim polu ,ok.1.7 m . Robiłem ostatnio symulację z kalkulatorem MegaAcoustics i wyszło mi, że dobrze wyliczyłem na ucho punkt odsluchu- siedzę w niebieskim polu między rezonansami. A ponieważ jest ogólnie dość wąsko,raczej będę unikał monitorów głębszych niż 30 cm, żeby nie zagracać,mam i tak sporo konkurencji w postaci stolików kawowych,wielkich kwiatów itd.😁 1 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Kraft napisał: Solidsteel SS-6. A co? Zamierzacie wejść w ich dystrybucję? Zrobimy rozeznanie w tym temacie Odpisz, cytując
Nowy75 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @Rafał S i z powodu tego 1. 7 metra nie chcę siedzieć twarzą w twarz z jakimiś smokami😁 Odpisz, cytując
Recommended Posts