Skocz do zawartości

Bowers & Wilkins inaczej Bowersy

Recommended Posts

6 minut temu, Grzesiek202 napisał:

A Ty słyszałeś 706 S2? :)

Niestety nie u siebie. Miałem z nimi styczność m.in. w TopHifi w Szczecinie. Akustyka tam leży i kwiczy. Poza poduchą na basie, która odbierała przyjemność z odsłuchu (w zestawieniu z Rotelem A14) ciężko mi napisać coś więcej.

Dnia 22.10.2024 o 16:55, tomasz1w napisał:

Po 707S2, przymierzałem się ostatnio do nieco większych monitorów. Rozważałem MA Gold 100 5G albo Acoustic Energy AE500.

A stanęło na takich 706S3:)

Powinny być na weekend.

image.png.4e94b4dda5b6b7f141ee2762c358c569.png

To w takim razie gratulujemy zakupu :)

ostatnio dwóch użytkowników tu na forum kupiło od nas 707 i 705 s3

:)

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Podoba mi sie ze tak napisales, a nie że "tak grają", bo slyszalem ze akustyke to musisz jeszcze dopracowac... 

Tak jak zapewne 90% tu piszących, włączając mnie. I choć moja opinia o tych kolumnach jest podobna do tej lpomisa, to również najczesciej piszę, w stylu "moim zdaniem", bo audio w ogromnej mierze składa się z subiektywnych odczuć.

Edytowano przez Grzesiek202

49 minut temu, Grzesiek202 napisał:

Tak jak zapewne 90% tu piszących, włączając mnie. I choć moja opinia o tych kolumnach jest podobna do tej lpomisa, to również najczesciej piszę, w stylu "moim zdaniem", bo audio w ogromnej mierze składa się z subiektywnych odczuć.

Dlatego uwazam ze najpierw nalezy zadbac o akustyke zeby bez sensu nie przerzucac tony sprzetu. A na kazdej tranzakcji sie traci. Stracone srodki nie pozwola zrobic akustyki i kolo sie zamyka…

Nie wspomne o tym jak bardzo mylne mozna sobie wyrobic wrazenie o testowanym elemencie i puscic to dalej w swiat…

Mogę się tylko zgodzić w Twoim wpisem, ale co znaczy:

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

zadbac

Pomiary i potem urządzenie pokoju na ich podstawie często w ogóle przewyższa kwoty, które ktoś może lub chce wydać na stereo. Więc, mamy tak profesjonalnie zrobione pomieszczenia. I mamy wszelkie inne; pomierzone samemu - czy właściwie?  I czy interpretacja i idące za nią przysposobienie też jest właściwe? Mamy różne produkty i ich jakość. No i mamy wreszcie pomieszczenia zupełnie ignorowane pod kątem akustyki, lub jakos tam wzglednie zadbane ale... O ironio! Czasami one na wejściu są lepsze  niż takie robione "na ucho". No i powiedz mi, kto tu może się tak naprawdę wypowiedzieć? A żeby było jeszcze śmieszniej, nieidealna, nieliniowa akustyka, też potrafi dodać coś fajnego.

Tu chodzi nie o akustykę a o zwykłe złośliwości. Mikelas doskonale wie, że Wojtek ma taką samą świadomość i wiedzę na temat akustyki jak on. Taką wiedzę mamy wszyscy. Po co te złośliwości? Zaraz pójdzie kontra o słyszeniu i 400 godzinnym wygrzewaniu kabelków i cały forumowy syf, zazdrość i szydera zacznie się od nowa. Odpuść zaczepki i złośliwości. Chcesz błysnąć na temat akustyki - masz od tego specjalny wątek. 

Edytowano przez kaczadupa

6 minut temu, Grzesiek202 napisał:

A żeby było jeszcze śmieszniej, nieidealna, nieliniowa akustyka, też potrafi dodać coś fajnego.

Tylko wtedy gdy uzupelni sie z nieliniowa nieidealna gra glosnikow. Dopiero wtedy slyszysz muzyke tak jak zostala nagrana. Prawdziwe nagrania, a nie przesłodzona srednica czy wykastrowane na gorze lub dole. Ale to trzeba doswiadczyc, samemu zrozumiec i odczuc. Zdaje sobie sprawe ze opowiedzenie o tym nikogo nie przekona.

Odnosnie kosztow na akustyke. Mysle ze gdy ktos bedzie chcial sam to zrozumiec i poswieci swoj czas na proby, testy i doswiadczenia, zrobi to dobrze i zamknie sie w koszcie 8-10 tysiecy z zakupem Umika wlacznie.

9 minut temu, Kraft napisał:

Wydaje mi się, że bardziej podoba mi się granie kolumn z miękkimi membranami,

W sensie "elastyczne"? (właśnie macam). A mnie się ogólnie w B&W podobają takie dwie cechy: 

- ja to nazywam "surowością". W sensie te kolumny grają: na zasadzie "Panie, w tym materiale nie ma z czego wyciągnąć milszych dźwięków". One nie pudrują, tak jak na przykład miłe, ciepłe Dali Menuet - to nie zarzut, bardzo mi się spodobały te kolumienki. To ogień i woda.

- energia, chęć do grania, radość z muzyki. Coś co ja słyszę w absolutnie wszystkich modelach.

6 minut temu, kaczadupa napisał:

specjalny wątek. 

Dlatego ja już tu kończę o akustyce. Tu chwalimy, lub ganimy B&W 😁

1 minutę temu, Kraft napisał:

Widocznie jestem uczulony na zniekształcenia w innym pasmie

Może być i tak, ale pamiętaj, że ja większość czasu spędziłem z 706 S2. Kurczę, one grają inaczej. Nawet moje nowe 705 grają bardziej "milusio", choć z jeszce bardziej bezlitosnym detalem. Te 706 mają takie momenty... dęte drewniane. Saksofon, jakiś fagot, klarnet.

No i przestronność oraz głębia.

Przestrzenność - cholerny słownik.

53 minuty temu, Grzesiek202 napisał:

- energia, chęć do grania, radość z muzyki. Coś co ja słyszę w absolutnie wszystkich modelach.

W punkt, zgadzam się z Twoimi opisami różnych cech Bowersów. 

Gdybym nie kupił najlepszego brytyjskiego wzmacniacza wszechczasów to może i byłbym w klubie Bowersa, a tak to zaglądam tu jako gość honorowy. Nie da się ukryć, że ciekawie tu 😉

Spokojniej proszę i mniej złośliwości!
Dotyczy to kilku "Bardziej niespokojnych" Kolegów.

A kto nie potrafi pisać tu w sposób mniej napastliwy to lepiej niech idzie spać... grzecznie (chwilowo) proszę!

Pozdrawiam i spokojnej nocy
PS. Usunąłem parę niezbyt uprzejmych wpisów (czytaj: bardziej złośliwych)

15 minut temu, RoRo napisał:

Spokojniej proszę i mniej złośliwości!
Dotyczy to kilku "Bardziej niespokojnych" Kolegów.

A kto nie potrafi pisać tu w sposób mniej napastliwy to lepiej niech idzie spać... grzecznie (chwilowo) proszę!

Pozdrawiam i spokojnej nocy
PS. Usunąłem parę niezbyt uprzejmych wpisów (czytaj: bardziej złośliwych)

Romek, proszę moje zostawić. Niech królkiczu przeczyta jak wstanie rano, dla mnie to ważne. Ale może koledzy dla niego zrobią zrzuty.
Zresztą mam taką nadzieję nadzieję 😉

Edytowano przez DiBatonio

Jacek - nie ma mowy.
Jak sprzątanie to sprzątanie - inaczej to się nie skończy. Noc jest do spania, a nie do na....nia się nawzajem.

Na niektóre rzeczy (i zachowania) oraz co się dzieje poza naszym Forum nie mam wpływu - ale na wpisy z przesadnymi złośliwościami staramy się (wraz z Olą i Mariuszem) reagować.

Pozdrawiam
PS. Życzenia "spokojnej nocy" naprawdę mają sens 🙂

9 godzin temu, RoRo napisał:

Na niektóre rzeczy (i zachowania) oraz co się dzieje poza naszym Forum nie mam wpływu - ale na wpisy z przesadnymi złośliwościami staramy się (wraz z Olą i Mariuszem) reagować.

Nasza kochana moderacja jest łagodna i tolerancyjna jak nasze sądy wobec wszelkiej masci złoczyńców.