Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

27 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

Mała trwałość - po 4-5 latach pianka mocno się utlenia, traci kolor jeśli go ma, może też tracić strukturę

Zrzutekranu2024-09-25101802.png.70172f307e8d492b4c99136b6b5239c3.png

28 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

Brak niepalności - max co widziałem to klasa budowlana C, a zazwyczaj tylko norma EN 1021 - za słabo na europejskie przepisy stosowania w pomieszczeniach dostępu publicznego, ale dlatego stosują to często osoby prywatne bo ich temat nie dotyczy

Zrzutekranu2024-09-25101821.png.b25b32ea2f1a52a62a655ded790feddb.png

29 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

Wygląd - wskazuję to jako wadę, bo moim zdaniem jest to dyskusyjne

Są brzydkie do bólu 😎 Ładnie wyglądają na zdjęciach tylko i w reklamowych spotach ale oczywiście to kwestia gustu i poczucia estetyki. 

Odbarwiają się po czasie i tu po zapewnieniach sprzedawcy czuję się rozczarowany. Po jakimś czasie kupiłem celem uzupełnienia kilka szt. i mają całkiem inny odcień. Może uwierzyłbym, że to w wyniku produkcyjnego rozrzutu ale dobrze pamiętam jak wyglądały, a jak wyglądają po kilku latach. 

Te normy ppoż też jakieś szemrane. Niby są ale "ograniczona palność", "trudno zapalny", "samogasnący". Czy to znaczy, że jak odpadnie ze ściany na lampę elektronową rozgrzaną do czerwoności to się nie zapali? 

Pozdrawiam. M

1 godzinę temu, audiowit napisał:

20240925_103610.jpg

20240925_103638.jpg

Gdyby nie smród to rewelacyjnie na grilu by sie sprawdzały ;)

Ale zeby nie być hipokrytą, to dyfuzory, ktorych uzywam pala sie rownie dobrze. Tylko moze na grila lepiej by się nadaly.

to akurat moim zdaniem po prostu pianka palna, na wygląd nikt przecież nie odróżni... a po prostu występuje w wersji palnej i niepalnej. Niepalna by się tak nie paliła, ona jest samogasnąca na pewno nie powstaje płomień, ale dalej to dość słabe parametry

W kontekście pianek o ich niesypaniu, nieodbarwianiu itd. wszystko trzeba sobie rozważyć w jednym kontekście - JAK DŁUGO. Przy dobrym traktowaniu małym dostępie światła itd. to często jest 4-5 lat, czyli bardzo długo. Jak złe traktowanie, to 2-3 lata, ale po prostu trzeba sobie odpowiedzieć czego oczekuje się od materiału który jest określany jako najtańsza opcja... ja nie oczekuję trwałości 5 lat. Tego oczekuje np. od PETa albo Ecophona

Ostatnie słowo o niepalności, to co wrzuciłeś @MariuszZ - to nie są szemrane normy, normalne, tylko po prostu stosunkowo słabe. EN 1021 to norma do meblówki szeroko uznana, tutaj akurat jest pewien kruczek bo standardowa procedura pomiarowa zakłada że kłądzie się na piankę dodatkowy materiał niepalny i z tym się bada, z pokryciem, tymczasem... przecież pianki występują bez tego pokrycia. Ja przez to powtarzałem testy w Mega, bo najpierw nam zrobili z tym pokryciem a ja musiałem zrobić bez bo przecież tak to działa, no i okazało się że jedna z pianek potem tego testu nie przeszła.... wymienialiśmy na inną. 

No i tam napisane jest wprost, klasa E według EN 13501 - czyli najniższa klasa którą norma przewiduje, a EN 13501 to już norma budowlana i często jest wymagana. Dla porównania, ecophon i wełna mają normalnie klasę A - najwyższą. PET w wersji niepalnej ma klasę B (uważać, bo występuje też w wersji palnej)

16 godzin temu, AudioTube napisał:

Tomek, co się wydarzy, gdy monitory sporo zbliżysz do przedniej ściany. Wiem, to nie będzie audiofilsko i głębokość sceny się zawali🤪
A sam usiądziesz, nie wiem, na stołku z kuchni albo ikea, przed obecnym sweet spotem. 

Nie wiem. Szczerze to nigdy nie próbowałem , ale jak to mówią " kiedyś musi być ten pierwszy raz" :)

@Bartek Chojnacki jeszcze raz dziękuję za merytoryczne wyjaśnienie wielu aspektów budowy ustroi akustycznych.

Postanowiłem spróbować dwóch wariantów , typowego absorbera z wełny 10 cm i nie byłbym sobą jak bym nie porównał z dyfuzorem typu skyline. Wiem , że tym drugim nie skasuje tych 160Hz , ale jakieś doświadczenie zostanie.

Edytowano przez tomek4446

Dnia 19.09.2024 o 19:21, tomek4446 napisał:

Jak obiecałem , tak zrobiłem. Przedstawiam pomiary bez Dirac live i z tym ustrojstwem. Zastosowany filtr Diraca bez podbić.

Ja chciałem zapytać jakie są Twoje wrażenia po zastosowaniu korekcji cyfrowej, czy jesteś zadowolony z efektów po tej korekcji napisz szczerze oczywiście interesują mnie wrażenia wyłącznie odsłuchowe 

14 godzin temu, Mariusz Motyka napisał:

wrażenia wyłącznie odsłuchowe 

Odsłuchowe , powiadasz :) No to tak. Wszystko zależy od utworu. Są nagrania , że po wyłączeniu DL muzyka sprawia więcej radości , czuć więcej emocji , pokój jest bardziej wypełniony dźwiękiem. Są nagrania , że bas zaczyna przeszkadzać / choć przysłowiowego dudnienia nie mam / i wówczas DL jest wskazany. I aby nie było prosto , są i takie realizacje , że naprawdę na granicy percepcji słyszę różnicę między zastosowanym DL , a bez. Słucham jednak z włączonym filtrem DL , Wszystko zależy od przyzwyczajenia słuchu , po jakimś czasie odbierasz DL jako jedyny słuszny kierunek. :)

20 godzin temu, tomek4446 napisał:

Wszystko zależy od utworu. Są nagrania , że po wyłączeniu DL muzyka sprawia więcej radości , czuć więcej emocji , pokój jest bardziej wypełniony dźwiękiem. Są nagrania , że bas zaczyna przeszkadzać / choć przysłowiowego dudnienia nie mam / i wówczas DL jest wskazany. I aby nie było prosto , są i takie realizacje , że naprawdę na granicy percepcji słyszę różnicę między zastosowanym DL , a bez. 

W zasadzie to dobrze, że nie mam możliwości zastosowania Dirac Live w moim systemie, ponieważ przy każdym utworze naciskałbym przycisk ON i OFF, wysilając zmysły w jakim położeniu jest lepiej, że o zaoszczędzonej kasie nie wspomnę :) 

• 3 months later...
Dnia 23.09.2024 o 23:21, MariuszZ napisał:

Za piankami? Słupek z książkami, podręcznikami ...

Nie odpadają jeszcze jeżeli o to chodzi ;) Pomiary wychodzą dobrze więc Twoje uwagi są celne niczym strzał "kulą w płot" 😎 

Pracuję nad tym bałaganem ale estetą nie jestem więc potrwa zanim dostosuję aranżację akustyczną do oczekiwań forumowiczów 🤣

Jeżeli chodzi o pomiary RT60 już kiedyś wklejałem w temacie o akustyce jak zmieniał się pogłos po zamontowaniu pianek, pianek i obrazów z wełną na ścianę przeciwległą w stosunku do normalnie zagraconego pomieszczenia ok. 13m3 bez żadnych absorberów. Poglądowe zdjęcia sprzed 3 lat (leci ten czas).

Uwagi do pomysłu Tomka o zawieszeniu dwóch absorberów opieram na moich doświadczeniach. Pianki zmniejszyły pogłos z ok.400ms do ok.300-250ms ale ich powierzchnia to 2,6m2. Tomek planuje w 20m2 1,2m2 wełnę 10cm ale ma mniej gratów i obstawiam, że dwa absorbery na tej ścianie to za mało będzie. Oczywiście rozsądnym pomysłem jest zakupienie ich partiami, dwa teraz, pomiary i kolejne wg potrzeb.

Poza tym ich położenie wg mnie ma mniejsze znaczenie niż ich powierzchnia, gdyby zdecydowałby się na jej podwojenie. 

Chętnie obejrzałbym Twoje pomiary Witek. Mogło by to być cenne doświadczenie. Zachęcam do opublikowania.

Fajnie gdyby jakiś akustyk rozwiał wątpliwości jak pomóc Tomkowi ale jak wiadomo się cenią bo na chleb trzeba zarobić ;) 

Adaptacja akustyczna (Large).jpg

Adaptacja akustyczna pianki (Large).jpg

Adaptacja akustyczna pianki plus obrazy (Large).jpg

Cześć wszystkim!!!

Zapytam skromnie ile potrzebowałbym wełny, pianki czy jakies tam ustrojstwa żeby zmniejszyć pogłos? Tak ogólnie, chodzi o wygląd salonu, w nawiasie, chciałbym dalej mieszkać w domu:-). Przesyłam screeny pomiary kolumny bez i z materacem z pianką za kolumną.

Z góry dziękuję 

wtsz

RT60 MAT.jpg

RT60.2.jpg

14 godzin temu, wtsz napisał:

Zapytam skromnie ile potrzebowałbym wełny, pianki czy jakies tam ustrojstwa żeby zmniejszyć pogłos?

Nic z tych wykresów nie wynika. Są bez opisu. Najlepiej plik .mdat z pomiaru wrzuć i doprecyzuj. Jaka kubatura pomieszczenia. Rozmieszczenie sprzętu. Okna, drzwi, geometria? 

Pozdrawiam. M

3 godziny temu, MariuszZ napisał:

Nic z tych wykresów nie wynika. Są bez opisu. Najlepiej plik .mdat z pomiaru wrzuć i doprecyzuj. Jaka kubatura pomieszczenia. Rozmieszczenie sprzętu. Okna, drzwi, geometria? 

Pozdrawiam. M

Proszę pomiar . 

Pomiar pogłosu.mdat

3 godziny temu, MariuszZ napisał:

Pozdrawiam. M

BR górny pozwala słuchać całkiem nieźle bez filtrów. Przesunięcie fotela w oranżerii pozwala na obiżenie pogłosu lewej kolumny o 0,5ms. Chciałbym wiedzieć jakie grubości elementów wytłumiających i gdzie wchodzą w grę ze względu na to, że jedna to salon. Miejsce odsłuchowe mioeści się za główną kanapą i musi być mobilne.

audio.jpg

Dla porównania pomiary z normalnego ustawienia na ścianie tv...z najlepszym punktem 2 dyw.

1 dwa dyw 2 dwa kanapa.mdat

Edytowano przez wtsz

19 godzin temu, wtsz napisał:

Przesunięcie fotela w oranżerii pozwala na obiżenie pogłosu lewej kolumny o 0,5ms

Cześć,

Nie bardzo rozumiem pomysłu słuchania z oranżerii. Kolumny stoją w salonie wtedy?

0.5ms to chyba literówka. Patrząc na pogłos T60 w obu przypadkach zwiększa się od 600ms w górę przekraczając grubo 1 sek. w najgorszym ustawieniu.

Salon ma ok. 30m2 i trudno będzie zjechać z pogłosem poniżej 400ms ale myślę, że warto popracować nad ograniczeniem jego wartości co poprawi deskryptory "clarity" przekładające się na jakość odbioru muzyki, szczególnie wokali, separacji głosów, instrumentów, obrazowanie dźwięków w przestrzeni. 

Jeżeli nie ma ograniczeń w aranżacji pomieszczenia to zachęcam do korzystania z profesjonalnych ustrojów na bazie wełny PT80 Isover. Im większa powierzchnia paneli tym lepiej. Grubość 7-10cm. Zgodnie ze sztuką celować w pierwsze odbicia, w kolejności za plecami, boczne i na ścianę za kolumnami jak się da. Konkretnie ile tych absorberów należałoby dodać to chyba tylko profesjonalny akustyk musiałby policzyć ale na moje oko szacunkowo 4-5m2 to niezbędne minimum ;) 

Jeżeli nie ma opcji dowolnej aranżacji to warto chociaż "zagracić" salon. Ciężkie welurowe zasłony, gruby dywan, słupki z książkami, obrazy, lamele podbite jakimś filcem na ścianę itp. 

Należy też pamiętać o tym by każdorazowo po dołożeniu ustrojów pomierzyć, posłuchać i sprawdzić czy nie idziemy zbytnio w "przetłumienie" wysokich tonów. Muzyka może stracić "życie" jak przesadzimy z absorpcją, ale przy tej kubaturze raczej bym się tego nie obawiał.

Pozdrawiam. M

31 minut temu, MariuszZ napisał:

Jeżeli nie ma ograniczeń w aranżacji pomieszczenia to zachęcam do korzystania z profesjonalnych ustrojów na bazie wełny PT80 Isover. Im większa powierzchnia paneli tym lepiej. Grubość 7-10cm.

Nie musi być PT80. Inne wełny (i pianki) też działają. I nie musi być koniecznie 7 cm plus.  Cieńsze ustroje też mają zastosowanie. Byleby każdy trafił na miejsce dla niego przeznaczone.

Jakby kolega @wtsz wrzucił zdjęcia swojego pomieszczenia, to byłoby łatwiej doradzić. Plan nie mówi wszystkiego.

Edytowano przez Kraft

1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Cześć,

Nie bardzo rozumiem pomysłu słuchania z oranżerii. Kolumny stoją w salonie wtedy?

0.5ms to chyba literówka. Patrząc na pogłos T60 w obu przypadkach zwiększa się od 600ms w górę przekraczając grubo 1 sek. w najgorszym ustawieniu.

Salon ma ok. 30m2 i trudno będzie zjechać z pogłosem poniżej 400ms ale myślę, że warto popracować nad ograniczeniem jego wartości co poprawi deskryptory "clarity" przekładające się na jakość odbioru muzyki, szczególnie wokali, separacji głosów, instrumentów, obrazowanie dźwięków w przestrzeni. 

Jeżeli nie ma ograniczeń w aranżacji pomieszczenia to zachęcam do korzystania z profesjonalnych ustrojów na bazie wełny PT80 Isover. Im większa powierzchnia paneli tym lepiej. Grubość 7-10cm. Zgodnie ze sztuką celować w pierwsze odbicia, w kolejności za plecami, boczne i na ścianę za kolumnami jak się da. Konkretnie ile tych absorberów należałoby dodać to chyba tylko profesjonalny akustyk musiałby policzyć ale na moje oko szacunkowo 4-5m2 to niezbędne minimum ;) 

Jeżeli nie ma opcji dowolnej aranżacji to warto chociaż "zagracić" salon. Ciężkie welurowe zasłony, gruby dywan, słupki z książkami, obrazy, lamele podbite jakimś filcem na ścianę itp. 

Należy też pamiętać o tym by każdorazowo po dołożeniu ustrojów pomierzyć, posłuchać i sprawdzić czy nie idziemy zbytnio w "przetłumienie" wysokich tonów. Muzyka może stracić "życie" jak przesadzimy z absorpcją, ale przy tej kubaturze raczej bym się tego nie obawiał.

Pozdrawiam. M

Dziękuję za odpowiedź. Miejsce odsłuchowe mieści sie za kanapą. W oranżerii jest boczny punkt odbicia i po przesunięciu fotela, a tym bardziej postawienie materaca obniża pogłos zwłaszcza w basie i jest to slyszalne. Tam jest straszny pogłos.  

audio.jpg.c6965bb300a400006fc7062a288e8b34.jpg

Pytanie ważne, czy można samemu pomalowac te ustrojstawa lub powiesić na nim obraz? Czy płótno malarskie  ile może odbijać? 

1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Jeżeli nie ma opcji dowolnej aranżacji to warto chociaż "zagracić" salon. Ciężkie welurowe zasłony, gruby

Nie ma takiej opcji. Najlepiej cienkie panele w kolorze ściany. Przepraszam, że tutaj zawracam głowę,  ale licze na doświadczenia.  Ktora firma produkuje najbardziej wydajne i niepylące. Materiały muszą różnić się efektywnością. 

Edytowano przez wtsz

41 minut temu, wtsz napisał:

Pytanie ważne, czy można samemu pomalowac te ustrojstawa lub powiesić na nim obraz? Czy płótno malarskie  ile może odbijać? 

Nie musisz, są gotowe z dowolną grafiką.

https://asound.pl/obraz-akustyczny

https://www.mega-acoustic.pl/sklep/panel-pochlaniajaco-rozpraszajacy-pm-8kl-60x60-custom-wersja-z-nadrukiem/?v=288404204e3d

https://www.mega-acoustic.pl/sklep/fiberstandard-120x60-custom/?v=288404204e3d

Edytowano przez DiBatonio

1 godzinę temu, Kraft napisał:

Nie musi być PT80. Inne wełny (i pianki) też działają. I nie musi być koniecznie 7 cm plus.  Cieńsze ustroje też mają zastosowanie. Byleby każdy trafił na miejsce dla niego przeznaczone.

Wiadomo. Ja zaproponowałem konkret, ale w jakie materiały i grubości kolega Waldek pójdzie to już inna sprawa. 

Warto skorzystać z profesjonalnej pomocy, ale jak wiadomo tanio nie będzie.

Samemu można kombinować do woli. Poradników i tutoriali w sieci jest pod dostatkiem. 

Z własnego doświadczenia wiem, że to nie apteka i łatwiej poprawić niż popsuć. Warto jak przy każdym praktycznym działaniu sprawę problemu pogłosu dobrze zdiagnozować, przemyśleć, zaplanować i przećwiczyć w realu. 

Kolega ma Umika, REW i pojęcie o pomiarach czyli przy odrobinie chęci będzie do zrobienia przysłowiowa "bułka z masłem" 😉

29 minut temu, MariuszZ napisał:

Wiadomo. Ja zaproponowałem konkret, ale w jakie materiały i grubości kolega Waldek pójdzie to już inna sprawa. 

Warto skorzystać z profesjonalnej pomocy, ale jak wiadomo tanio nie będzie.

Samemu można kombinować do woli. Poradników i tutoriali w sieci jest pod dostatkiem. 

Z własnego doświadczenia wiem, że to nie apteka i łatwiej poprawić niż popsuć. Warto jak przy każdym praktycznym działaniu sprawę problemu pogłosu dobrze zdiagnozować, przemyśleć, zaplanować i przećwiczyć w realu. 

Kolega ma Umika, REW i pojęcie o pomiarach czyli przy odrobinie chęci będzie do zrobienia przysłowiowa "bułka z masłem" 😉

Haha, właśnie rozmawiałem z Ecophonem.

Dziękuję @MariuszZza inspirację,  bo bylem pod wrażeniem efektywności pianki,  która spełniła znakomicie swoje zadanie. Dostane próbkę od Exophona i zobaczę jak wygląda na żywo ten materiał i czy będziemy mieszkać razem z żoną  czy podzielimy dom :-). Mam nadzieję na kompromis.

Dziękuję i pozdrawiam 

8 godzin temu, MariuszZ napisał:

Jeżeli nie ma ograniczeń w aranżacji pomieszczenia to zachęcam do korzystania z profesjonalnych ustrojów na bazie wełny PT80 Isover. Im większa powierzchnia paneli tym lepiej. Grubość 7-10cm.

Jeszcze wrócę do tematu. Ograniczenia są i to fundamentalne co do grubości ustrojów.  W Ecophonie dowiedziałem się tylko, że materiał okalajacy wełnę wpuszcza fale ale nie wypuszcza. Biorą pod uwagę stosunek powierzchni wyłożonych ecophonem do powierzchni odbijajacych.

Też mi wychodzi ok. 6m/ kw. Najlepiej byłoby to zrobić w programie do tego dedykowanym, ale pewno pospaceruję z gąbką...

W REW jest coś takiego, bo nie znam tego programu?. Potrafię tylko mierzyć. 

Edytowano przez wtsz