PanKlor Napisano Niedziela o 21:20 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:20 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Pomiar REW jest jednopunktowy , DL to uśrednienie 13 pomiarów z trzynastu punktów . Różnice muszą wystąpić. Tylko, że Dirac nie robi pomiaru po. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Dnia 18.01.2025 o 18:00, MariuszZ napisał: Z tą moją znajomością to wiesz, nie przesadzaj. Gdybym się naprawdę znał to nie miałbym gąbek na ścianie Tomek poprawiło się tyci, tyci co widać jak się wrzuci pomiary do porównania (zakładka "overlays"). Zakładam, że robione w tych samych warunkach. Masz sporą kubaturę pomieszczenia i te dwa panele to trochę mało żeby był efekt WoW. Mimo to jak doświadczyłeś inności to znaczy, że dobry kierunek obrałeś. Nie poddawaj się i myśl jak dołożyć więcej tych paneli Pozdrawiam. M Chciałbym zapytać, czy jeżeli mam obniżenie pogłosu na dwóch piankach za kolumnami i nastepnie przenoszę jedną za punkt odsluchowy i drugą boczny punkt obniża mi sie pogłos o prawie tę samą wartość. Jaką wartość mogę uzyskać montując absorbery w 6 punktach. Liczę na doświadczenia kolegów, nie kalkulator. Pomieszczenie jest nieregularne i otwarte. Charakterystyka przedstawia U Mariusza było to obniżenie o 0,2ms o ile pamiętam 0,2ms po dołożeniu za kolumnami i punktem odsluchowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu Dnia 19.01.2025 o 22:20, PanKlor napisał: Tylko, że Dirac nie robi pomiaru po. Czyli ? Poważnie nie rozumiem , wyjaśnij. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu @tomek4446 to co widać w Diracu jako wynik korekcji to jest to co sobie policzył. Po wgraniu filtra do amplitunera/wzmacniacza/cokolwiek nie jest przez niego wykonywany pomiar kontrolny. Dlatego zasugerowałem, żeby weryfikować to niezależnie np. REWem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Dyfuzor absorber czy hybryda? Wszystko, wszędzie! Też zmierzam od pewnego czasu w tę stronę. Dozo różnorodnych ustrojów otaczających malutkie kolumny (i sub). Coś czuję, że to może być dobry kierunek. Nawet jeśli wygląda to trochę dziwacznie. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu @PanKlor ok. teraz rozumiem. Dirac pokazuje stan pomiaru bez korekcji i po korekcji. Można mieć widoczne te pomiary nałożone na siebie , oddzielnie , lub rozbite na kanały. Ale masz rację , robię pomiary po Dirac - u REW-em , bo jest czytelniej. 13 minut temu, Kraft napisał: Dozo różnorodnych ustrojów otaczających malutkie kolumny Pamiętasz Bydgoszcz i Audio Connect ? 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowany) Oczywiście. Bardzo mi to brzmienie przypadło go gustu. Może tylko za dużo tych klamotów w środku, przez co kolumny są zbyt szeroko rozstawione. Edytowano 8 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 6 minut temu, Kraft napisał: Może tylko za dużo tych klamotów w środku, przez co kolumny są zbyt szeroko rozstawione. Producent zaleca rozstaw 3-5 m. Bardziej mi chodziło , o różnorodność ustrojów na jednej ścianie. Mamy różne rodzaje dyfuzorów oraz absorbery. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 godzinę temu, wtsz napisał: U Mariusza było to obniżenie o 0,2ms o ile pamiętam 0,2ms po dołożeniu za kolumnami i punktem odsluchowym. Z 450ms do ok, 250ms poprawił się pogłos po zastosowaniu ok 5,5 m2 pianek i wełny o grubości ok.7cm ale to mniejsze pomieszczenie (14m2) jest więc inne przeliczniki będą. W tych 30m2 żeby "zabić" pogłos z obrazka (T30 ca 1000ms) do akceptowalnych 400-500ms 6 absorberów może być za mało. Tym bardziej, że odpada ściana za plecami z tego co przeczytałem wcześniej. Ja nie mam takiego doświadczenia by przesądzać i najlepiej dopytać specjalistę @Bartek Chojnacki Pozdrawiam. M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Z 450ms do ok, 250ms poprawił się pogłos po zastosowaniu ok 5,5 m2 pianek i wełny o grubości ok.7cm ale to mniejsze pomieszczenie (14m2) jest więc inne przeliczniki będą. W tych 30m2 żeby "zabić" pogłos z obrazka (T30 ca 1000ms) do akceptowalnych 400-500ms 6 absorberów może być za mało. Tym bardziej, że odpada ściana za plecami z tego co przeczytałem wcześniej. Ja nie mam takiego doświadczenia by przesądzać i najlepiej dopytać specjalistę @Bartek Chojnacki Pozdrawiam. M Ściana za plecami może będzie do zrobienia. Co uzyskam dajac ok. 5m/kw. wełny za kolumnami? I oczywiście boki i tył. Myślę także zaslonach akustycznych. Poniżej różnica przy 2 m/kw pianki z materaca. Spodziewałam sie, że później będzie trudniej. P.s. @tomek4446, @Kraft nie wprowadzajcie ludzi w depresję takimi zdjęciami. Edytowano 7 godzin temu przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) Pianka z materaca może nie być reprezentatywna. Ma prawdopodobnie inny opór przepływu. Edytowano 7 godzin temu przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowany) 16 minut temu, Kraft napisał: Pianka z materaca może nie być reprezentatywna. Ma prawdopodobnie inny opór przepływu. Oczywiście, to tylko sprawdzenie po dwa punkty odbicia. Nie będę rozrywał tego na, którym śpię, żeby miec 4 kawałki pianki, chociaż...🤔. W każdym ustawieniu jest poprawa. Edytowano 7 godzin temu przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts