Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 18.01.2025 o 18:00, MariuszZ napisał:

Z tą moją znajomością to wiesz, nie przesadzaj. Gdybym się naprawdę znał to nie miałbym gąbek na ścianie ;) 

Tomek poprawiło się tyci, tyci co widać jak się wrzuci pomiary do porównania (zakładka "overlays"). Zakładam, że robione w tych samych warunkach.

Masz sporą kubaturę pomieszczenia i te dwa panele to trochę mało żeby był efekt WoW. Mimo to jak doświadczyłeś inności to znaczy, że dobry kierunek obrałeś. Nie poddawaj się i myśl jak dołożyć więcej tych paneli ;) 

Pozdrawiam. M

Zrzut ekranu 2025-01-18 170843.png

Chciałbym zapytać,  czy jeżeli mam obniżenie pogłosu na dwóch piankach za kolumnami i nastepnie przenoszę jedną za punkt odsluchowy i drugą  boczny punkt obniża mi sie pogłos o prawie tę samą wartość. Jaką wartość mogę uzyskać montując absorbery w 6 punktach.

Liczę na doświadczenia kolegów,  nie kalkulator. Pomieszczenie jest  nieregularne i otwarte. 

Charakterystyka przedstawia 

U Mariusza było to obniżenie o 0,2ms o ile pamiętam 0,2ms po dołożeniu za kolumnami i punktem odsluchowym.

pomiar za 12kolumnami.jpg

Napisano

@tomek4446 to co widać w Diracu jako wynik korekcji to jest to co sobie policzył. Po wgraniu filtra do amplitunera/wzmacniacza/cokolwiek nie jest przez niego wykonywany pomiar kontrolny. Dlatego zasugerowałem, żeby weryfikować to niezależnie np. REWem. 

Napisano

Dyfuzor absorber czy hybryda?

Wszystko, wszędzie!

605dddd14aab8df02b0bb59y9362.jpg.9b5efd335ce5e0b21eece0e265c5256d.jpg

Też zmierzam od pewnego czasu w tę stronę. Dozo różnorodnych ustrojów otaczających malutkie kolumny (i sub). Coś czuję, że to może być dobry kierunek. Nawet jeśli wygląda to trochę dziwacznie.

Napisano

@PanKlor ok. teraz rozumiem. Dirac pokazuje stan pomiaru bez korekcji i po korekcji. Można mieć widoczne te pomiary nałożone na siebie , oddzielnie , lub rozbite na kanały. Ale masz rację , robię pomiary po Dirac - u REW-em , bo jest czytelniej.

13 minut temu, Kraft napisał:

Dozo różnorodnych ustrojów otaczających malutkie kolumny

Pamiętasz Bydgoszcz i Audio Connect ?

IMG_2426.JPG

Napisano (edytowany)

Oczywiście. Bardzo mi to brzmienie przypadło go gustu.

Może tylko za dużo tych klamotów w środku, przez co kolumny są zbyt szeroko rozstawione.

Edytowano przez Kraft
Napisano
6 minut temu, Kraft napisał:

Może tylko za dużo tych klamotów w środku, przez co kolumny są zbyt szeroko rozstawione.

Producent zaleca rozstaw 3-5 m.

Bardziej mi chodziło , o różnorodność ustrojów na jednej ścianie.

Mamy różne rodzaje dyfuzorów oraz absorbery. 

IMG_2427.JPG

Napisano
1 godzinę temu, wtsz napisał:

U Mariusza było to obniżenie o 0,2ms o ile pamiętam 0,2ms po dołożeniu za kolumnami i punktem odsluchowym.

Z 450ms do ok, 250ms poprawił się pogłos po zastosowaniu ok 5,5 m2 pianek i wełny o grubości ok.7cm ale to mniejsze pomieszczenie (14m2) jest więc inne przeliczniki będą.

W tych 30m2 żeby "zabić" pogłos z obrazka (T30 ca 1000ms) do akceptowalnych 400-500ms 6 absorberów może być za mało. Tym bardziej, że odpada ściana za plecami z tego co przeczytałem wcześniej. Ja nie mam takiego doświadczenia by przesądzać i najlepiej dopytać specjalistę @Bartek Chojnacki

Pozdrawiam. M

Zrzut ekranu 2025-01-21 204845.png

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Z 450ms do ok, 250ms poprawił się pogłos po zastosowaniu ok 5,5 m2 pianek i wełny o grubości ok.7cm ale to mniejsze pomieszczenie (14m2) jest więc inne przeliczniki będą.

W tych 30m2 żeby "zabić" pogłos z obrazka (T30 ca 1000ms) do akceptowalnych 400-500ms 6 absorberów może być za mało. Tym bardziej, że odpada ściana za plecami z tego co przeczytałem wcześniej. Ja nie mam takiego doświadczenia by przesądzać i najlepiej dopytać specjalistę @Bartek Chojnacki

Pozdrawiam. M

Zrzut ekranu 2025-01-21 204845.png

Ściana za plecami może będzie do zrobienia. Co uzyskam dajac ok. 5m/kw. wełny za kolumnami? I oczywiście boki i tył. Myślę także zaslonach akustycznych.

Poniżej różnica przy 2 m/kw pianki z materaca. Spodziewałam sie, że później będzie trudniej.

P.s. @tomek4446@Kraft nie wprowadzajcie ludzi w depresję takimi zdjęciami. 

pomiar.jpg

Edytowano przez wtsz
Napisano (edytowany)
16 minut temu, Kraft napisał:

Pianka z materaca może nie być reprezentatywna. Ma prawdopodobnie inny opór przepływu. 

Oczywiście,  to tylko sprawdzenie po dwa  punkty odbicia.  Nie będę rozrywał tego na, którym śpię, żeby miec 4 kawałki pianki, chociaż...🤔. W każdym ustawieniu jest poprawa. 

Edytowano przez wtsz
Napisano
17 godzin temu, wtsz napisał:

Oczywiście,  to tylko sprawdzenie po dwa  punkty odbicia.  Nie będę rozrywał tego na, którym śpię, żeby miec 4 kawałki pianki, chociaż...🤔. W każdym ustawieniu jest poprawa. 

Kolego @wtsz a jak wygląda u Ciebie kwestia basu. Bo ten "strzał" na początku wykresu wygląda dość niepokojąco. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, KrólKiczu napisał:

Kolego @wtsz a jak wygląda u Ciebie kwestia basu. Bo ten "strzał" na początku wykresu wygląda dość niepokojąco. 

Przsyłam ostatnie pomiary, po dokładnym ustwieniu kolumn.  Nie będę robil żadnej korekty, tylko pogłos. 

Dziękuję tez @MariuszZza cenne uwagi.

spl.jpg

spl1.jpg

spl2.jpg

spl4.jpg

Edytowano przez wtsz
Napisano

Kolego @wtsz, jesli to nie problem, jeszcze kilka pytań. Przy jakiej głośności wykonywałeś pomiary? Jak ustawiłeś mikrofon? Na kolumny czy w sufit? Jak chcesz zbić pogłos? Czy ten dwusekundowy pogłos na basie jest wyraźnie odczuwalny? 

Pozdrawiam,  Sebastian 

Napisano
22 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Kolego @wtsz, jesli to nie problem, jeszcze kilka pytań. Przy jakiej głośności wykonywałeś pomiary? Jak ustawiłeś mikrofon? Na kolumny czy w sufit? Jak chcesz zbić pogłos? Czy ten dwusekundowy pogłos na basie jest wyraźnie odczuwalny? 

Pozdrawiam,  Sebastian 

75db, normalna kalibracja. Odczuwalny, aczkolwiek słucham ok. -50db. Jak zbić to ja się tutaj pytam?  xD.

Napisano
33 minuty temu, KrólKiczu napisał:

Czy ten dwusekundowy pogłos na basie jest wyraźnie odczuwalny? 

W przypadku domowych pomiarów za miarodajny uważa się tylko pomiar pogłosu powyżej ok. 200 Hz. 

Z tego co widziałem, Bartek robi pomiary od 125 Hz (do 4000 Hz). REW sugeruje robić pomiar pogłosu od 100 Hz do 10 000 Hz.

W najniższym paśmie lubią chyba wychodzić głupoty na pomiarach, więc trzeba do tego podchodzić z dystansem.

Napisano (edytowany)

Panowie, a czy w pomiarach uwzględniacie szum tła?

Umik ma szum własny na poziomie 40dB, dla RT30  SPL 75dB w REW może wystarczyć, ale dla T60 może już być za mało.

Bartek kiedyś coś o tym wspominał.  @MariuszZ jak to wypada wg Ciebie, pytam, bo poza Bartkiem jednak Ty z piszących tu "pomiarowców" masz największe pojecie.

U mnie szum tła jest na poziomie 37dB zatem (przy zamknietych oknach i zupelnej "ciszy"), żeby go uwzględnić w pomiarze dla RT60 ile trzebaby ustawić w REW SPL dla pomiaru czasu pogłosu? 

Edytowano przez DiBatonio
Napisano (edytowany)
27 minut temu, DiBatonio napisał:

Umik ma szum własny na poziomie 40dB, dla RT30  SPL 75dB w REW może wystarczyć, ale dla T60 może już być za mało.

Bartek kiedyś coś o tym wspominał.  @MariuszZ jak to wypada wg Ciebie, pytam, bo poza Bartkiem jednak Ty z piszących tu "pomiarowców" masz największe pojecie.

U mnie szum tła jest na poziomie 37dB zatem (przy zamknietych oknach i zupelnej "ciszy"), żeby go uwzględnić w pomiarze dla RT60 ile trzebaby ustawić w REW SPL dla pomiaru czasu pogłosu? 

Przepraszam,  że wchodzę w dyskusję. Przy tym SPL pogłos jednak przeszkadza, właśnie najbardziej w paśmie ok. 200hz -3000hz. Przyznam,  że  strzeliłem. Poprawa widoczna na wykresie jest mocno słyszalna.

Edytowano przez wtsz
Napisano
16 minut temu, Rega napisał:

Najlepszym ustrojem jest żona. Potrafi zaabsorbować każdą ilość kasy i rozproszyć ja w bardzo krótkim czasie. Normalnie hybryda.

Nic lepszego nie przeczytałem od dłuższego czasu. 🤣

Napisano
4 godziny temu, DiBatonio napisał:

Umik ma szum własny na poziomie 40dB,

Gdzie ten szum? Z danych Umika 24bit/48kHz - pomiar do 133dB SPL. Zakres dynamiczny, rozdzielczość bitowa pozwala zmierzyć naprawdę z dobrym zapasem wszystko co możesz w domu sobie wymyślić.

Chodzi Ci o szum tła pomieszczenia? Hałas z ulicy? Wtedy warto głośniej przegwizdać ale wg mnie i tak nie ma to wpływu większego na pomiar czasu pogłosu. 

Zwróć uwagę na pomiar THD kolumn i pomieszczenia. Wychodzi THD poniżej szumu tła? Jak to możliwe? ;) 

Jak widzisz poziom tła jest różny dla różnych częstotliwości. Niskie f przenikają przez beton, zamknięte okna, drzwi, podłogi, sufit. Pomiar REW pokazuje ok 35 - 60 dB SPL. W tym niskim zakresie obserwujemy ten szum gdy odpalimy apke do pomiaru SPL na telefonie czy innym prostym sonometrze na poziomie ok. 30-35 dB SPL i pewnie o tą wartość Ci chodziło? Ale to nie jest szum UMIKA. 

W zakresie gdzie najlepiej słyszymy ok. 1 - 4kHz poziom szumu jest sporo niżej na osi dB SPL 0k. 25 - 35 dB SPL zatem i zakres dynamiczny od podłogi szumu do max SPL będzie większy. W różnych pomieszczeniach może być różnie. Ostatnio oglądałem pomiary jednego z użytkowników i tam szum tła był ok. 20 dB SPL wyższy niż u mnie ;) 

Pozdrawiam. M

Zrzut ekranu 2025-01-22 222308.png

THD.png

impuls.png

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, MariuszZ napisał:

Gdzie ten szum? Z danych Umika 24bit/48kHz - pomiar do 133dB SPL. Zakres dynamiczny, rozdzielczość bitowa pozwala zmierzyć naprawdę z dobrym zapasem wszystko co możesz w domu sobie wymyślić.

Nie nie. 

Jakiś czas temu wspominał o tym Bartek, chodziło o stosunek S/N i ten był na poziomie ok.40dB. Teraz przy tym parametrze sprzedawcy wstawili znak -.

Pamiętam kiedyś blackdotaudio ten parametr miał podany teraz jest wykreskowany.

na telefonie czy innym prostym sonometrze na poziomie ok. 30-35 dB SPL

Tak, tak wychodzi mi na sonometrze z zamkniętymi oknami i ciszą w domu.

Zakres dynamiczny, rozdzielczość bitowa pozwala zmierzyć naprawdę z dobrym zapasem wszystko co możesz w domu sobie wymyślić.

Tak, zgadza się i Umik do amatorskich pomiarów w domu jest wystarczający.

Bartek używa profesjonalnego, kiedyś wymieniał go z nazwy i też podawał jego szum, czy stosunek S/N zresztą na bardzo niskim poziomie w stosunku do UMIKa i to przy tej okazji wspominal, że UMIK ma na poziomie ok 40dB. 

Stąd wzięło się moje pytanie w tym wątku o uwzglednianiu tego parametru.

Myślę, że ten tekst Bartka jest do znalezienia w wątku "Pytania do ciekawego akustyka-Bartek."

Edytowano przez DiBatonio