Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Panowie , my tu płaczemy , że ustroje drogie. Byłem wczoraj na przeglądzie gwarancyjnym w ASO. Kuna zżarła mi gąbkę pod klapą. Ta gąbka do niczego nie służy po za wytłumieniem. Cena nowej gąbeczki to tysiąc złociszy. Jak to usłyszałem to nagle hałas silnika stał się akceptowalny :)

IMG_4561.JPG

https://www.conrad.pl/pl/p/odstraszacz-kun-i-gryzoni-do-samochodu-kemo-m176-ultradzwieki-i-wysokie-napiecie-857140.html?vat=true&gclsrc=aw.ds&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PL+-+PMAX+-+NonBrand+-+Highseller+3_&utm_id=22004336151&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIrqnv5NSLiwMV9gqiAx1MyR3wEAQYEyABEgJIP_D_BwE&refresh=true

Stoczyłem walkę i wygrałem. Warto zmierzyć napięcie co jakiś czas. Wymiana na gwarancji.

Dzięki Panowie. Żona kupiła takie coś jak na zdjęciu. Jedno to ma jak doczytałem niwelować zapach kuny, a drugie odstraszać. Przed chwilą spryskałem. Wali to tak , że jak mi w kabinie będzie tak śmierdzieć ,to wyniosę się razem z kuną. Po spryskaniu czuje tan zapach na rękach i ... wszędzie. Pozytywne jest to , że teraz żadna kuna się na mnie nie rzuci. Wszedłem do roboty i właśnie się zastanawiam , czy szef nie powinien mi oddać połowę kasy za te preparaty , bo tak jedzie w Salonie , że żadna kuna nas nie zaatakuje :)

IMG_4562.JPG

21 godzin temu, tomek4446 napisał:

Panowie , my tu płaczemy , że ustroje drogie. Byłem wczoraj na przeglądzie gwarancyjnym w ASO. Kuna zżarła mi gąbkę pod klapą. Ta gąbka do niczego nie służy po za wytłumieniem. Cena nowej gąbeczki to tysiąc złociszy. Jak to usłyszałem to nagle hałas silnika stał się akceptowalny :)

IMG_4561.JPG

Tomku, poszukaj na Allegro. Miałem taką samą sytuację z matą pod maską Focusa. Dalekowschodni zamiennik za 250 zł nie różni się jakoś mocno od oryginału... 

Dnia 23.01.2025 o 01:01, DiBatonio napisał:

Nie nie. 

Jakiś czas temu wspominał o tym Bartek, chodziło o stosunek S/N i ten był na poziomie ok.40dB. Teraz przy tym parametrze sprzedawcy wstawili znak -.

Pamiętam kiedyś blackdotaudio ten parametr miał podany teraz jest wykreskowany.

Tak, tak wychodzi mi na sonometrze z zamkniętymi oknami i ciszą w domu.

Tak, zgadza się i Umik do amatorskich pomiarów w domu jest wystarczający.

Bartek używa profesjonalnego, kiedyś wymieniał go z nazwy i też podawał jego szum, czy stosunek S/N zresztą na bardzo niskim poziomie w stosunku do UMIKa i to przy tej okazji wspominal, że UMIK ma na poziomie ok 40dB. 

Stąd wzięło się moje pytanie w tym wątku o uwzglednianiu tego parametru.

Myślę, że ten tekst Bartka jest do znalezienia w wątku "Pytania do ciekawego akustyka-Bartek."

jak coś to ja potwierdzam, szumy własne UMIKa w większości pasma to ok. 40-45 dB

@MariuszZtu chodzi o szumy samego mikrofonu (głównie termiczne), nie to co przenika jako hałas, to osobna sprawa, ale przy szumach mikrofonu rzędu 40 dB to to co przenika nie ma większego znaczenia. Swoją drogą duże szumy umika wynikają między innymi z tego że na jednym obwodzie jest mikrofon i interfejs i przedwzmacniacz jeszcze, wszystko na raz...

Musicie pamiętać że UMIK poza tym że jest w miarę fajnym ustrojstwem bo otwiera drogę do pomiarów bardzo wielu amatorom z których część rzeczywiście sporo z tego wynosi i ich system zyskuje, to jest też mocno komercyjnym i trochę oszukanym narzędziem, np. poprzez te pliki kalibracyjne... i niestety, kij wie co jeszcze. Zwróćcie sami uwagę że REW od razu wykrywa jak podpięty jest UMIK a nie coś innego, no i przez to jak UMIK jest zbudowany nie da się go zmierzyć w żaden sposób tak jak mierzy się normalne mikrofony tylko zawsze z użyciem jego interfejsu. A sama kapsuła mikrofonu w UMIKu to jest naprawdę bardzo bardzo tani badziew.

Tak więc jak mierzyć UMIKiem, to ja dbałbym mocno o to żeby poziom mi nie spadł poniżej 80 dB, po prostu trzeba mierzyć głośno

8 godzin temu, Bartek Chojnacki napisał:

ak coś to ja potwierdzam, szumy własne UMIKa w większości pasma to ok. 40-45 dB

@MariuszZtu chodzi o szumy samego mikrofonu (głównie termiczne), nie to co przenika jako hałas, to osobna sprawa, ale przy szumach mikrofonu rzędu 40 dB to to co przenika nie ma większego znaczenia.

Mało jest w sieci faktycznych pomiarów Umika-1, ale to co jest daje podstawy twierdzić, iż szum A-ważony to ok. 29dB(A) - link

Patrząc na kryteria NC (kryterium szumu) dla typowych lokacji np. biblioteka 40-50 dB(A), studio nagrań czy rozgłośnia radiowa 25-30 dB(A) to taki Umik może być za mało dokładny ale w większości innych pomieszczeń pozwoli na w miarę dokładne pomiary SPL - link

Oczywiście rzadko w którym domowym zaciszu mamy warunki zbliżone do tych studyjnych i do takich ten "typ" jest z REW dedykowany. Głównie do amatorskich pomiarów odpowiedzi domowego pomieszczenia.

Uważam, że trochę demonizujesz jego użyteczność, ale rozumiem że postrzegasz go jako profesjonalista, a większość z użytkowników widzą go jako amatorzy więc apatekarskie podejście jest im obce. Mi również więc jako amator nie widzę wad ;) 

Jako ciekawostkę dopiszę, że w prosty sposób można zmienić czułość tego mikrofonu co może być przydatne w przypadku chęci przemiatania przy innym poziomie głośności - link

Pozdrawiam. M

1599793856353.jpg

18 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

ja nie demonizuję, bo mówię że można używać, ale polecam mierzyć na wyższym poziomie głośności bo inaczej można być na granicy SNR a to nigdy nie jest dobre

Stąd było moje pytanie, czy koledzy uwzgeldniają ten szum własny UMiKA i co za tym idzie pomiary powinny być robione po prostu głośniej niż na 75dB, czy nawet 80dB.

Edytowano przez DiBatonio

3 godziny temu, MariuszZ napisał:

Mało jest w sieci faktycznych pomiarów Umika-1, ale to co jest daje podstawy twierdzić, iż szum A-ważony to ok. 29dB(A) - link

Patrząc na kryteria NC (kryterium szumu) dla typowych lokacji np. biblioteka 40-50 dB(A), studio nagrań czy rozgłośnia radiowa 25-30 dB(A) to taki Umik może być za mało dokładny ale w większości innych pomieszczeń pozwoli na w miarę dokładne pomiary SPL - link

Oczywiście rzadko w którym domowym zaciszu mamy warunki zbliżone do tych studyjnych i do takich ten "typ" jest z REW dedykowany. Głównie do amatorskich pomiarów odpowiedzi domowego pomieszczenia.

Uważam, że trochę demonizujesz jego użyteczność, ale rozumiem że postrzegasz go jako profesjonalista, a większość z użytkowników widzą go jako amatorzy więc apatekarskie podejście jest im obce. Mi również więc jako amator nie widzę wad ;) 

Jako ciekawostkę dopiszę, że w prosty sposób można zmienić czułość tego mikrofonu co może być przydatne w przypadku chęci przemiatania przy innym poziomie głośności - link

Pozdrawiam. M

dopowiem jeszcze jedną rzecz - bardzo dużym bublem jest to, że szumy mikrofonów podaje się jako 29 dB(A) czyli wartość skorygowana filtrem A, czyli w zasadzie bardzo słabo uwzględnia to możliwy szum w zakresie niskich i wysokich częstotliwości. Nie jest to błąd bo nawet w profesjonalnych mikrofonach też tak robią, ale bardzo duże marketingowe nadużycie bo podawanie tego z filtrem A to bzdura... a ten SNR w paśmie niskich i wysokich częstotliwości właśnie najtrudniej jest uzyskać. Jest bardzo prawdopodobne że to 29 dB(A) bez problemu oznacza to samo co ja mówiłem czyli ok 40 dB ale mierzone na poziomie liniowym, bez filtracji. 

Niestety nie wyciągnę już teraz tych pomiarów które kiedyś robiłem, bo robiłem metodą porównawczą i nie odtworzę ich łatwo, ale wierzcie mi 29 dB(A) może bez problemu oznaczać 40-45 dB dB(Z) tj poziomu bez korekcji

30 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

bo inaczej można być na granicy SNR a to nigdy nie jest dobre

Mam Umika 2 . W życiu nawet nie stałem koło profesjonalnego mikrofonu. Jestem w stanie zrozumieć , że szum własny Umika zniekształca , zakłamuje pomiar. Pytanie jak bardzo , i jak to się przekłada na amatorskie zrozumienie, co dzieje się w naszym pomieszczeniu odsłuchowym , z czym mamy problem.

Jednym słowem , mam mod na 46 Hz , czy nie ? :) 

pomiar rew 1.jpg

Przed chwilą, tomek4446 napisał:

Mam Umika 2 . W życiu nawet nie stałem koło profesjonalnego mikrofonu. Jestem w stanie zrozumieć , że szum własny Umika zniekształca , zakłamuje pomiar. Pytanie jak bardzo , i jak to się przekłada na amatorskie zrozumienie, co dzieje się w naszym pomieszczeniu odsłuchowym , z czym mamy problem.

Jednym słowem , mam mod na 46 Hz , czy nie ? :) 

pomiar rew 1.jpg

zdecydowanie masz mod, zresztą widać na kilometr że to pierwszy mod osiowy, a poniżej 46 Hz choćbyś dowalił 50 subów to nic nie uzyskasz dopóki nie będzie większy pokój

szum własny mikrofonu nie zniekształca pomiaru - jeżeli pomiar jest wykonany z odpowiednim odstępem sygnału od szumu (SNR) to wtedy program może sobie wyznaczyć wszystkie parametry w odpowiedni sposób i szum nie zniekształca tego. Natomiast, jeżeli pomiar będzie zrobiony za cicho, to wtedy szum ma znaczenie i pomiar jest do wyrzucenie bo nie wiadomo gdzie zmierzono odpowiedni sygnał a gdzie tylko szum. Gdybyś miał jakąś wartość poniżej 60 dB (powiedzmy, mniej niż 15 dB nad szum własny w pesymistycznym przypadku) to ja bym powtarzał

prosze nie mylić z akustycznymi zakłóceniami losowymi typu jakieś samochody, coś upadnie itd. 

28 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

zdecydowanie masz mod, zresztą widać na kilometr że to pierwszy mod osiowy, a poniżej 46 Hz choćbyś dowalił 50 subów to nic nie uzyskasz dopóki nie będzie większy pokój

Czy to oznacza, że Tomek postąpił racjonalnie kupując kolumny podstawkowe schodzące do 45Hz (-3dB)? Wstawienie do tego pomieszczenia kolumn o niższym zejściu nic by nie dało w tej kwestii? Oczywiście poza ewentualną większą "masą" basu wynikającą z podbicia tego pasma.