Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

Nie znaja się. To informacje marketingowe. Warto wiedziec o pewnych sprawach zeby Cie w salonach audio w butelkę nie nabijali ;)

Tu masz link

https://essspeakers.store/products/original-great-ess-heil-air-motion-transformer™-i-large

Ta technologia ma swoje lata, a jak się okazuje cytuję "mogą byc idealnym rozwiazaniem do odtwarzania nowych formatow audio o wysokiej rozdzielczosci"  ;)

1 minutę temu, audiowit napisał:

Jeszcze jako ciekawostka podpowiem Ci, ze wersja, ktorą Ci wkleilem pokrywa od 800 do 20khz... geniusz to stworzył. Masz spojną charakterystyke w calym tym przedziale 

To jest interesujące, poczytam jeszcze.

Screenshot_20250203_223921_Chrome.jpg

5 minut temu, audiowit napisał:

I nie gra dobrze, tylko świetnie ;)

Szkoda, ze nie ma wsrod forumowiczow konstruktorow kolumn. To idealny materiał dla diy. Trzeba tylko niskotonowiec, ktory nadąży.

W Elacu wykonywało to dwóch fachowców ręcznie. Teraz nie wiem,  ale dalej robią to sami. 

Podoba mi się sygnatura Elaca. Trzeba je tylko odpowiednio ustawić i co do milimetra wypoziomować. Slucha się  godzinami.

Andrew James projektował tylko głośniki na rynek amerykański.  

Edytowano przez wtsz

2 minuty temu, audiowit napisał:

Poczytaj, warto znac historię audio. Inaczej spojzysz na to hobby.

Tyle czasu nie mam, ale mam kontakt z inżynierem Elaca d.spraw rozwoju.  On je projektuje.

2 minuty temu, Kraft napisał:

Zastanawiałem się swego czasu, czy nie kupić ich wersji podstawkowej. Ujęła mnie szczególnie ich mikrodynamika. Trochę tęsknię. 

Jeżeli pasmo jest równe i nie zakłóca Jeta niższa częstotliwość to jest bajka. 

5 minut temu, audiowit napisał:

No to przybij z nim pionę i pogratuluj mu dobrej roboty i dążenia w dobrym kierunku.

Cały czas to robię. Takie kontakty to żyła złota.  To forum też, kopalnia wiedzy i dziękuję za wszystkie rady. Szkoda, że  mam czas na audio w krótkim terminie zimą.

Edytowano przez wtsz

Dnia 24.09.2024 o 09:31, MariuszZ napisał:

. Teraz nie wyobrażam sobie słuchania w "krzykliwym" pomieszczeniu. Ugotowany jestem na miękko 😉

Przepraszam,  że przeszkadzam,  ale temat ograniczenia pogłosu nie umarł i dalej jestem w toku dobierania materiałów. 

Pytanie brzmi,  co zyskam montując absorbery w środku pomiędzy absorberami pierwszych punktów odbicia za kolumnami? Oprócz ogólnego zmniejszenia powierzchni odbijającej. 

"Zaczynam sie gotować jak żaba",  materace stoją,  fotel przesuniety z poduchami z boku, drugi boczny punkt wypada za korytarzem i wpada przez otwarte drzwi do kuchni 🙂

Notes_250206_175418.jpg

Edytowano przez wtsz

14 minut temu, AudioTube napisał:

Czy rozważasz wyłożenie sufitu materiałem pochłaniającym?

Nie wiem jak daleko zabrnę. Raczej tylko punkt odbicia. Przed przestawieniem kolumn nie przestawiłbym nawet fotela. Teraz mi to przeszkadza. Dzisiaj zrezygnowalem z Ecophonu. 

Edytowano przez wtsz

13 minut temu, AudioTube napisał:

Czy rozważasz wyłożenie sufitu materiałem pochłaniającym?

Adam i inne osoby, które sprawdziły efekt na własne uszy czyli z Waszego doświadczenia - prawdą jest, że więcej zyskujemy dzięki adoptowaniu pierwszych odbić na ścianach bocznych i za naszymi plecami a sufit (pierwsze odbicia) nie są tak "krytyczne" dla nas i tu poprawa jakości brzmienia nie będzie tak spektakularna jak ogarnięcie "boków i pleców".? Zakładam, że jakiś dywan między miejscem odsłuchu a linią głośników posiadamy. 

Cześć 

Jakiś czas temu zobowiązałem się do wrzucenia prawidłowo przeprowadzonych pomiarów w moim pomieszczeniu. W międzyczasie zaszły w tymże pokoju delikatne zmiany -dwa mniejsze obrazy zastąpiłem dwoma większymi, wypełnionymi pianką (nie jest to pianka akustyczna), ich grubość to 2,5 cm. Na oknach poza firankami doszły zasłony. Jeżeli kogoś będzie interesował plik REW, umieszczę.

Pozdrawiam

Zrzut ekranu 2025-02-06 150521.png

Zrzut ekranu 2025-02-06 150410.png

42 minuty temu, wtsz napisał:

Pytanie brzmi,  co zyskam montując absorbery w środku pomiędzy absorberami pierwszych punktów odbicia za kolumnami? Oprócz ogólnego zmniejszenia powierzchni odbijającej. 

Zależy na jakie częstotliwości popatrzymy. Ten środkowy absorber będzie na pierwsze odbicia dla częstotliwości, które rozchodzą się wszechkierunkowo czyli poniżej 200Hz. 

W takim przypadku im grubszy tym lepiej.

Dla wyższych częstotliwości jeżeli kolumny patrzą mniej więcej na Ciebie ten środkowy może być bardziej skuteczny niż te o których napisałeś "pierwszych punktów" bo kierunkowość zwiększa się z częstotliwością i faktycznie kolumna nie promieniuje do tyłu.

Zatem ten środkowy będzie niejako punktem drugich odbić i jak nakreślisz kąty odbicia patrzących na Ciebie kolumn to zauważysz, że jest z dużym prawdopodobieństwem bardziej efektywnie umieszczony niż te z pierwszych odbić za kolumnami.

Fala akustyczna zanim wytraci energię do umownych - 60dB odbija się od ścian kilkanaście, kilkadziesiąt razy z coraz to mniejszą energią.

Zatem nie tylko pierwsze odbicie się liczy, ale i drugie, trzecie itd.

Najlepiej gasić odbicia za naszymi plecami, gdyż tam możemy gasić pogłos w zarodku 😉

3 minuty temu, MariuszZ napisał:

Dla wyższych częstotliwości jeżeli kolumny patrzą mniej więcej na Ciebie ten środkowy może być bardziej skuteczny niż te o których napisałeś "pierwszych punktów" bo kierunkowość zwiększa się z częstotliwością i faktycznie kolumna nie promieniuje do tyłu.

Jeżeli kolumny beda mieć 1300mm wysokości, to jakiej minimalnej wielkości powinny być te za kolumnanmi i w środku. 

14 minut temu, MariuszZ napisał:

Zależy na jakie częstotliwości popatrzymy. Ten środkowy absorber będzie na pierwsze odbicia dla częstotliwości, które rozchodzą się wszechkierunkowo czyli poniżej 200Hz. 

Chyba nie bardzo. Przy tych 200 Hz nie poruszamy się już w zakresie eleganckiej akustyki geometrycznej. Tam już nie ma pierwszych odbić tylko falowa kaszana. 

14 minut temu, Rega napisał:

Brawo! Jeśli ktoś chce to potrafi. Nawet nie narażając się piękniejszej połowie.

U Seby nie ma żadnej adaptacji akustycznej poza podstawowymi przedmiotami w salonie typu dywan czy narożnik. Pomieszczenie, w którym znajduje się system ma wyjątkowo dobre wymiary. Taki czas pogłosu jaki jest u Seby na basie to mało kto osiągnął z pułapkami basowymi i absorberami. SPL też super, nie ma dziury na 100hz i górki na 40hz jak to bywa zazwyczaj. 

Robiłem u siebie pomiary w 4 pomieszczeniach w domu i byłem daleki od efektu, który ma Sebastian u siebie. Pozostaje mu wręczyć pucharek za wyjątkowo udany pokój, a raczej salonokuchnię 😉