Kraft Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) Tym odsuwaniem od ściany, to się tak bardzo nie przejmuj. To wcale nie poprawia bardzo chłonności panela. Im mniejszy panel, to odsuwanie tym bardziej traci na znaczeniu. Jeśli to kłopot, to sobie daruj. PS Chyba, że zabudujesz boki tej pustej przestrzeni - wówczas ta pustka działa znacznie lepiej. Wtedy może warto. Edytowano 8 lutego przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) Takie cos mi wycchodzi. Dwa boczne dyze to fgrafiki 11cm resztą 60x60 w kolorze ściany 6cm Edytowano 8 lutego przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego Cenię Picassa, ale jako twórcy info grafik to go jednak nie widzę;). 1 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) 16 minut temu, Kraft napisał: Cenię Picassa, ale jako twórcy info grafik to go jednak nie widzę;). To kwestia percepcji. Obróć obrazek w lewo o 180°. Sciana ma z oranzeria ok. 9m długości . 3x 2 to niecala 1/5 Proszę ... Edytowano 8 lutego przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego Ciekawe efekty można uzyskać zatrudniając ChatGPT. Trochę go ponosi i jakieś te obrazy odrealnione są od wytycznych ale za jakiś czas będzie to lepszy sposób na przelewanie pomysłów do grafik niż bazgranie "picassą" 😉 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 32 minuty temu, wtsz napisał: Co przedstawia ten obraz 🫣? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) 15 minut temu, KrólKiczu napisał: Co przedstawia ten obraz 🫣? Niebieskie kolumny, czerwone absorbery. Miałem nadzieję, ze zapytasz o Picassa. O ile mógłby spaść pogłos w salonie? 2 -60x80 11cm gr., 6 -60x60 6cm gr. Nie chodzi mi tylko o stereo. Edytowano 8 lutego przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 12 minut temu, wtsz napisał: Niebieskie kolumny, czerwone absorbery. Miałem nadzieję, ze zapytasz o Picassa. O ile mógłby spaść pogłos w salonie? 2 -60x80 11cm gr., 6 -60x60 6cm gr. Nie chodzi mi tylko o stereo. Masz w domu jakieś materace? Do takich eksperymentów dobre są takie z dziecięcych łóżeczek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego O ile, to nie wiem, ale to już jest trochę tych absorberów, więc poprawa powinna być słyszalna. Te grubsze lepiej dać niżej w środkowych rzędach. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) 10 minut temu, Kraft napisał: O ile, to nie wiem, ale to już jest trochę tych absorberów, więc poprawa powinna być słyszalna. Te grubsze lepiej dać niżej w środkowych rzędach. Nie da rady. Grafika będzie wyeksponowana, zwlaszca jeżeli boki będą częścią obrazu lub ,passe partout, a 6 cm klocki "znikna" czesciowo. 12 minut temu, KrólKiczu napisał: Masz w domu jakieś materace? Do takich eksperymentów dobre są takie z dziecięcych łóżeczek To bylo dawno.. Edytowano 8 lutego przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 2 godziny temu, Kraft napisał: Chyba, że zabudujesz boki tej pustej przestrzeni - wówczas ta pustka działa znacznie lepiej. Wtedy może warto. W jaki sposób? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego Na przykład deskami lub płytami. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego (edytowany) 5 godzin temu, Kraft napisał: Tym odsuwaniem od ściany, to się tak bardzo nie przejmuj. To wcale nie poprawia bardzo chłonności panela. Im mniejszy panel, to odsuwanie tym bardziej traci na znaczeniu. Zapytaj może Bartka Chojnackiego o skuteczność panelu przyklejonego do ściany i takiego odsunietego na 10cm. Zresztą na YT chyba a jest o tym na jednym z Jego wykładów. 5 godzin temu, Kraft napisał: PS Chyba, że zabudujesz boki tej pustej przestrzeni - wówczas ta pustka działa znacznie lepiej. Wtedy może warto. Ta pustka powinna być właśnie za plaszcyzną panelu, podobnie jak w ustrojach membranowych za "membraną". Im dalej odsunięty panel od ściany, tym skuteczniej wygasza przepuszczoną przez panel i odbitą falę od tej właśnie ściany za panelem, tak łopatologicznie to można wytłumaczyć. Albo inaczej: panel odsunięty na 5-10cm od ściany będzie skuteczniejszy i lepiej wygaszal fale po jej przejściu przez panel i odbiciu od twardej ściany. Wystarczy spojrzeć na realizacje, gdzie w większości przypadków, czy to na suficie, czy na ścianach panele są jednak odsunięte od ściany przynajmniej na te 5-10cm. Ale teraz rozumiem skąd te opinie, że twoja adaptacja i akustyka nie jest najwyższych lotów. Edytowano 9 lutego przez DiBatonio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego Przykłady: Jest tego więcej w takich realizacjach również na bocznych ścianach, wystarczy poszukać i się przyjrzeć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego 6 godzin temu, DiBatonio napisał: Ale teraz rozumiem skąd te opinie, że twoja adaptacja i akustyka nie jest najwyższych lotów. Nie jestem architektem wnętrz, ani akustykiem. Wydaje mi sie, że jednak regularne kwadraty w kolorze ściany nie zburzą ogólnego wystroju. Dobranie koloru panelu do farby, która naddaje charakter domowi jest niemożliwe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego 8 godzin temu, DiBatonio napisał: Przykłady: Jest tego więcej w takich realizacjach również na bocznych ścianach, wystarczy poszukać i się przyjrzeć. Pisałem o tym juz kiedyś. Nie spotkalo sie to z zainteresowaniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego (edytowany) 48 minut temu, KrólKiczu napisał: Dzięki Bogu Jacku są tuzy jak Ty czy Twój padawan, którzy akustycznie, brzmieniowo a przede wszystkim intelektualnie, są lata świetlne przed innymi 🥰. Bedę i tak konsultował to z architektem, żeby nie było słoneczek i kwiatuszków i kolorowo i wesoło. Jedna rzecz jeszcze mnie nurtuje ponieważ, jeżeli gabka 90x 95 leży za kolumną mam obnizenie w całym paśmie a w punkcie odbicia po podniesieniu spada bas i to znacznie. 11 minut temu, audiowit napisał: Miłej niedzieli zyczę rowniez ludziom dajacym pucharki i serduszka pod takimi wpisami. Trochę luzu nie zaszkodzi ( adwersarzowi rownież). Z gustami nie dyskutuję, zresztą architekci też maja wizje nie do przyjęcia. Chodzi mi o doświadczenia stricte techniczne, a to co sobie narysuję to moja broszka. 9 godzin temu, DiBatonio napisał: Jest tego więcej w takich realizacjach również na bocznych ścianach, wystarczy poszukać i się przyjrzeć Tylko, w tych pieknych panelach widac zszywki i zakładki materiałowe, jedynie ecophon robi to jak należy. Klimaty z boazerią mnie nie interesuja ani 25 kolorków do wyboru. Edytowano 9 lutego przez wtsz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego 14 godzin temu, Kraft napisał: O ile, to nie wiem, ale to już jest trochę tych absorberów, więc poprawa powinna być słyszalna. Dziękuję, ale procentowo mnie interesuje salon jako całość, z tolerancją oczywiście. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego 8 minut temu, wtsz napisał: Dziękuję, ale procentowo mnie interesuje salon jako całość, z tolerancją oczywiście. Możesz użyć kalkulatora i sam to obliczyć. https://lignotrend.com/en/acoustic-calculator 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wtsz Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego 12 minut temu, Kraft napisał: Możesz użyć kalkulatora i sam to obliczyć. https://lignotrend.com/en/acoustic-calculator Dziękuję, i sprawa załatwiona. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego Dnia 7.02.2025 o 12:37, Kraft napisał: Polecam takie. Kolego @Kraft,byłbym bardzo ostrożny w polecaniu tego typu "łatwo usuwalnych" produktów😀. Nie znając stanu sufitów u innych kolegów ,rodzaju użytych farb,ilości warstw,możesz się przyczynić do małego domowego kryzysu😀. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego Ok. Polecam, ale niczego nie gwarantuję. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego Hej, Na potrzeby własnych przemyśleń zrobiłem mały eksperyment z obrazami akustycznymi za plecami. Mam za plecami 4 x 148 x 50 x 6 cm PT80 w opakowaniu. Ile i co wnoszą 4 powyższe absorbery w pomieszczeniu ok.13m2 ? Na grafikach kilka deskryptorów tzn. T30, D50 oraz waterfall. Zaznacxzyłem czarną obwódką niewielki spadek pogłosu, co widać na płaszczyźnie cięcia bramki czasowej. Niby niewiele, ale coś tam spada "Czerwony" - z absorberami. "zielony" bez. Zaznaczyłem też wpływ na dB SPL w zakresie sopranów. Brak wpływu. Czym jest zatem wspominane w innym wątku "przegłuszenie" pomieszczenia w zakresie wysokich tonów? Chyba nie chodzi o pogłos, bo logicznie patrząc na kwestię pogłos zastany w pomieszczeniu powinien być na tyle mały by nie maskować tego który został nagrany. Niech mi ktoś wytłumaczy o co chodzi z "przegłuszeniem" pomieszczenia bo nie kumam Dygresja. Ten dip 4,8kHz na charakterystyce dB SPL to projektowa wada Heresy. Konstruktor postanowił, że tweeter będzie miał odwróconą polaryzację. Na dodatkowym slajdzie dB SPL moich Heresy w tym samym pomieszceniu z odwróconym względem projektu tweeterem, przebieg charakterystyki bez dodanego FDW (frequency dependent window). Pozdrawiam. M 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nowy78 Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego (edytowany) 17 minut temu, MariuszZ napisał: Niech mi ktoś wytłumaczy o co chodzi z "przegłuszeniem" pomieszczenia bo nie kumam Przyznam, że także od dawna się nad powyższym zastanawiam. Nie wnikając w szczegóły, mnie rozważania prowadzą w kierunku komory bezechowej, jako optymalnego pomieszczenia odsłuchowego. Po prostu nie bardzo rozumiem, po co kumulować w pomieszczeniu energię, która następnie (w kolejnych chwilach na osi czasu) wprowadza zniekształcenia do sygnału. Edytowano 9 lutego przez nowy78 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 9 lutego Udostępnij Napisano 9 lutego 4 minuty temu, nowy78 napisał: Nie wnikając w szczegóły, mnie rozważania prowadzą w kierunku komory bezechowej, jako optymalnego pomieszczenia odsłuchowego. Raczej ciężko byłoby w domowych warunkach. Mam oprócz 4 obrazow na przeciwległej ścianie piankę akustyczną i całość poeierzchni ustrojów absorbujących stanowi ok. 10% całkowitej powierzchni pomieszczenia. Ile % powierzchni jeszcze do przegłuszenia i czym się to zjawisko objawi? Będę slyszał szum krwi w żyłach? Bicie serca? 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts