Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

Tym odsuwaniem od ściany, to się tak bardzo nie przejmuj. To wcale nie poprawia bardzo chłonności panela. Im mniejszy panel, to odsuwanie tym bardziej traci na znaczeniu. Jeśli to kłopot, to sobie daruj. 

PS Chyba, że zabudujesz boki tej pustej przestrzeni - wówczas ta pustka działa znacznie lepiej. Wtedy może warto.

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości

16 minut temu, Kraft napisał:

Cenię Picassa, ale jako twórcy info grafik to go jednak nie widzę;). 

To kwestia percepcji. Obróć obrazek w lewo o 180°. Sciana ma z oranzeria ok. 9m długości . 3x 2 to niecala 1/5

Proszę ...

41r6doxQuNL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

Edytowano przez wtsz

15 minut temu, KrólKiczu napisał:

Co przedstawia ten obraz 🫣

Niebieskie kolumny, czerwone absorbery. 

Miałem nadzieję,  ze zapytasz o Picassa.

O ile mógłby spaść pogłos

w salonie? 2 -60x80 11cm gr., 6 -60x60 6cm gr.

Nie chodzi mi tylko o stereo.

e66d5ba8-4215-45bd-8dbc-1ed75a6bbe62_p-addictive-sound-absorber-premium-100x50x11-cm-1-ivory-panel-akustyczny-wygluszajacy.jpg

Edytowano przez wtsz

12 minut temu, wtsz napisał:

Niebieskie kolumny, czerwone absorbery. 

Miałem nadzieję,  ze zapytasz o Picassa.

O ile mógłby spaść pogłos

w salonie? 2 -60x80 11cm gr., 6 -60x60 6cm gr.

Nie chodzi mi tylko o stereo.

e66d5ba8-4215-45bd-8dbc-1ed75a6bbe62_p-addictive-sound-absorber-premium-100x50x11-cm-1-ivory-panel-akustyczny-wygluszajacy.jpg

Masz w domu jakieś materace? Do takich eksperymentów dobre są takie z dziecięcych łóżeczek. 

10 minut temu, Kraft napisał:

O ile, to nie wiem, ale to już jest trochę tych absorberów, więc poprawa powinna być słyszalna. 

Te grubsze lepiej dać niżej w środkowych rzędach.

Nie da rady.  Grafika będzie wyeksponowana,  zwlaszca jeżeli boki będą  częścią obrazu lub ,passe partout,  a 6 cm klocki "znikna" czesciowo.

12 minut temu, KrólKiczu napisał:

Masz w domu jakieś materace? Do takich eksperymentów dobre są takie z dziecięcych łóżeczek

To bylo dawno..

Edytowano przez wtsz

5 godzin temu, Kraft napisał:

Tym odsuwaniem od ściany, to się tak bardzo nie przejmuj. To wcale nie poprawia bardzo chłonności panela. Im mniejszy panel, to odsuwanie tym bardziej traci na znaczeniu.

Zapytaj może Bartka Chojnackiego o skuteczność panelu przyklejonego do ściany i takiego odsunietego na 10cm.

Zresztą na YT chyba a jest o tym na jednym z Jego wykładów. 

5 godzin temu, Kraft napisał:

PS Chyba, że zabudujesz boki tej pustej przestrzeni - wówczas ta pustka działa znacznie lepiej. Wtedy może warto.

Ta pustka powinna być właśnie za plaszcyzną panelu, podobnie jak w ustrojach membranowych za "membraną".

Im dalej odsunięty panel od ściany, tym skuteczniej wygasza przepuszczoną przez panel i odbitą falę od tej właśnie ściany za panelem, tak łopatologicznie to można wytłumaczyć.

Albo inaczej: panel odsunięty na 5-10cm od ściany będzie skuteczniejszy i lepiej wygaszal fale po jej przejściu przez panel i odbiciu od twardej ściany.

Wystarczy spojrzeć na realizacje, gdzie w większości przypadków, czy to na suficie, czy na ścianach panele są jednak odsunięte od ściany przynajmniej na te 5-10cm.

Ale teraz rozumiem skąd te opinie, że twoja adaptacja i akustyka nie jest najwyższych lotów. 

Edytowano przez DiBatonio

6 godzin temu, DiBatonio napisał:

Ale teraz rozumiem skąd te opinie, że twoja adaptacja i akustyka nie jest najwyższych lotów. 

Nie jestem architektem wnętrz,  ani akustykiem. Wydaje mi sie, że jednak regularne kwadraty w kolorze ściany nie zburzą ogólnego wystroju. Dobranie koloru panelu do farby,  która naddaje charakter domowi jest niemożliwe. 

48 minut temu, KrólKiczu napisał:

Dzięki Bogu Jacku są tuzy jak Ty czy Twój padawan, którzy akustycznie, brzmieniowo a przede wszystkim intelektualnie, są lata świetlne przed innymi 🥰

Bedę i tak konsultował to z architektem, żeby nie było słoneczek i kwiatuszków i kolorowo i wesoło.

Jedna rzecz jeszcze mnie nurtuje  ponieważ, jeżeli gabka 90x 95 leży za kolumną mam obnizenie w całym paśmie a w punkcie odbicia po podniesieniu spada bas i to znacznie.

11 minut temu, audiowit napisał:

Miłej niedzieli zyczę rowniez ludziom dajacym pucharki i serduszka pod takimi wpisami.

Trochę luzu nie zaszkodzi ( adwersarzowi rownież). Z gustami nie dyskutuję, zresztą architekci też maja wizje nie do przyjęcia. Chodzi mi o doświadczenia stricte techniczne, a to co sobie narysuję to moja broszka.  

9 godzin temu, DiBatonio napisał:

Jest tego więcej w takich realizacjach również na bocznych ścianach, wystarczy poszukać i się przyjrzeć

Tylko, w tych pieknych panelach widac zszywki i zakładki materiałowe,  jedynie ecophon robi to jak należy.  Klimaty z boazerią mnie nie interesuja  ani 25 kolorków do wyboru.

Edytowano przez wtsz

Dnia 7.02.2025 o 12:37, Kraft napisał:

Polecam takie.

Kolego @Kraft,byłbym bardzo ostrożny w polecaniu tego typu "łatwo usuwalnych" produktów😀. Nie znając stanu sufitów u innych kolegów ,rodzaju użytych farb,ilości warstw,możesz się przyczynić do małego domowego kryzysu😀.

Hej,

Na potrzeby własnych przemyśleń zrobiłem mały eksperyment z obrazami akustycznymi za plecami. Mam za plecami 4 x 148 x 50 x 6 cm PT80 w opakowaniu. Ile i co wnoszą 4 powyższe absorbery w pomieszczeniu ok.13m2 ? 

Na grafikach kilka deskryptorów tzn. T30, D50 oraz waterfall. Zaznacxzyłem czarną obwódką niewielki spadek pogłosu, co widać na płaszczyźnie cięcia bramki czasowej. Niby niewiele, ale coś tam spada ;) 

"Czerwony" - z absorberami. "zielony" bez. Zaznaczyłem też wpływ na dB SPL w zakresie sopranów. Brak wpływu. Czym jest zatem wspominane w innym wątku "przegłuszenie" pomieszczenia w zakresie wysokich tonów? Chyba nie chodzi o pogłos, bo logicznie patrząc na kwestię pogłos zastany w pomieszczeniu powinien być na tyle mały by nie maskować tego który został nagrany. 

Niech mi ktoś wytłumaczy o co chodzi z "przegłuszeniem" pomieszczenia bo nie kumam ;) 

Dygresja.

Ten dip 4,8kHz  na charakterystyce dB SPL to projektowa wada Heresy. Konstruktor postanowił, że tweeter będzie miał odwróconą polaryzację. Na dodatkowym slajdzie dB SPL moich Heresy w tym samym pomieszceniu z odwróconym względem projektu tweeterem, przebieg charakterystyki bez dodanego FDW (frequency dependent window).

Pozdrawiam. M

panele.gif

waterfal.gif

bez obrazów (Medium).jpg

obrazy (Medium).jpg

T30 (Medium).jpg

D50 (Medium).jpg

dB SPL (Medium).jpg

Heresy SPL (Medium).png

17 minut temu, MariuszZ napisał:

Niech mi ktoś wytłumaczy o co chodzi z "przegłuszeniem" pomieszczenia bo nie kumam ;) 

Przyznam, że także od dawna się nad powyższym zastanawiam. Nie wnikając w szczegóły, mnie rozważania prowadzą w kierunku komory bezechowej, jako optymalnego pomieszczenia odsłuchowego.

Po prostu nie bardzo rozumiem, po co kumulować w pomieszczeniu energię, która następnie (w kolejnych chwilach na osi czasu) wprowadza zniekształcenia do sygnału. 

Edytowano przez nowy78

4 minuty temu, nowy78 napisał:

Nie wnikając w szczegóły, mnie rozważania prowadzą w kierunku komory bezechowej, jako optymalnego pomieszczenia odsłuchowego.

Raczej ciężko byłoby w domowych warunkach. Mam oprócz 4 obrazow na przeciwległej ścianie piankę akustyczną i całość poeierzchni ustrojów absorbujących stanowi ok. 10% całkowitej powierzchni pomieszczenia. 

Ile % powierzchni jeszcze do przegłuszenia i czym się to zjawisko objawi? Będę slyszał szum krwi w żyłach? Bicie serca? 😉