Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
42 minuty temu, Kraft napisał:

Może jest na to jakiś patent?

Teraz to chyba polegnę. Żony nie poproszę o pomoc bo zaczną się niewygodne pytania ile kosztowały, gdzie je przykleję, co poprawią oprócz dalszej dewastacji pokoiku itp. 🤣

Pozdrawiam. M

Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

zaczną się niewygodne pytania ile kosztowały, gdzie je przykleję, co poprawią oprócz dalszej dewastacji pokoiku itp. 🤣

Trzeba było zacząć od przygotowania gruntu w domu. Warto poświęcić na to trochę czasu przed zakupem. ;)

Napisano
2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Wylicz miejsce z kalkulatora

Dziwne zobrazowanie ma ten kalkulator. Nie zmienia się kształt, ale liczy wiec spoko.

Wychodzi na to, że dwie sztuki załatwiłyby sprawę. Zastanawiam się jeszcze czy jednorodną wyspę zrobić czy rozszyć nieco (ok10cm) ze względów estetycznych ;) 

sufit.jpg

20250521_161706.jpg

20250521_161735.jpg

Napisano (edytowany)
51 minut temu, MariuszZ napisał:

Wychodzi na to, że dwie sztuki załatwiłyby sprawę. Zastanawiam się jeszcze czy jednorodną wyspę zrobić czy rozszyć nieco (ok10cm) ze względów estetycznych ;) 

To nie tak. 

Podobnie jak z inymi ustrojami musisz obszar oddzialywania wyliczony z tego kalkulatora poszerzyc o 50-60cm. Bartek wspominal o tym WIELOKROTNIE. 

Ja mam zamontowane 8 dyfuzorow w dwoch rzedach po 4 szt. 

Moje pole oddzialywania ma 13cm szerokosci i 140cm dlugosci (okolo) 

A ustroje zajmuja 120cm szeromosci i 240cm dlugosci. 

A z kalkulatora wystarczyly by 3 ustroje a nie 8.

Edytowano przez Mikelas76
Napisano

Ok. Na razie muszą wystarczyć 4. Mam nadzieję, że nie spadną. Wygląda to marnie za dnia. Ten materiał to faktycznie styropian od pralki. Będę słuchał tylko wieczorem i w czapce z daszkiem żeby sufitu nie widzieć do czasu aż się oswoję 😎

Czemu to takie drogie? Za estetykę rabat powinien być 😉

U mnie od dzisiaj stalaktyty w NYku.

20250521_183146.jpg

Napisano

Żona powiedziała, że wieczorem posłucha. Ja się nie znam, ale ... 

Jest inaczej. Pierwsze wrażenia to przestrzeń i detal na plus. Muszę posłuchać na spokojnie bo emocje i oczekiwania są wywalone w kosmos. Mam wieczorem w planie poświęcić godzinkę na sluchanie i analizę. Jutro może coś pomierzę, ale nie spodziewam się zbyt wiele zobaczyć. Tu muszę Bartka podpytać gdzie widać echo na wykresach najlepiej bo mam kilka starych pomiarów, gdzie widać ale nie wiem czy dobrze te wykresy czytam. 

Napisano

Gratki. Ładnie wyszło. To rozumiem Mariusz, że się poświęcisz, zrobisz pomiary z ustrojami, później ściągniesz to wszystko w cholerę i znowu pomierzysz? Pamiętaj tylko, że mikrofon musi pozostać dokładnie w tym samym położeniu! :)

58 minut temu, MariuszZ napisał:

Mam nadzieję, że nie spadną.

Nie powinny. Pozdrawiam :)

IMG_3694.jpeg.ba052ae9cd8c9779c9726741e4d751f9.jpeg

Napisano
11 minut temu, lpomis napisał:

Nie powinny

Ojojoj 😱

Jeżeli chodzi o pomiary to uważam, że to nie apteka. Te cm przy pomiarze to ważne jak chcesz amplitudę w miejscu odsłuchu pomierzyć na wysokich częstotliwościach. Nie powinno być zmian wg mnie po dodaniu DC3, ale porównamy do wcześniejszych z moim współczynnikiem tolerancji położenia mikrofonu 😉

Napisano
44 minuty temu, MariuszZ napisał:

Jutro może coś pomierzę, ale nie spodziewam się zbyt wiele zobaczyć.

dobrze kombinujesz. 

To sa niemierzalne zmiany, takie jak z zasilaczami, kablami, switchami i bezpiecznikami. 😉

45 minut temu, MariuszZ napisał:

Pierwsze wrażenia to przestrzeń i detal na plus

No to wlasnie sluchasz sufitu 🤭, ale dobrze slyszysz 👍

Napisano
1 godzinę temu, pairtick napisał:

Czyli kolumny masz na dłuższej ścianie i siedzisz z głową blisko tylnej ściany? 

Blisko. 45-50cm w realu, ale i tak jeżdżę kolumnami. Słucham dla relaksu tak jak w kalkulatorze, wyczynowo wysuwam kolumny do przodu ok.50cm. Sporo się zmienia. Warto pokombinować bo efekt może zadziwić. Bagatelizowałem ten aspekt brzmienia długi czas.

Dzisiaj uważam, że pozycjonowaniem z bardzo dobrego zestawu można wyciągnąć zestaw o klasę lepszy i to bez inwestowania w nowy wzmacniacz, kable czy cokolwiek tam wymyślisz. To tak jakby wymienić kolumny na lepszy model 😉

Napisano
1 godzinę temu, MariuszZ napisał:

Blisko. 45-50cm w realu, ale i tak jeżdżę kolumnami. Słucham dla relaksu tak jak w kalkulatorze, wyczynowo wysuwam kolumny do przodu ok.50cm. Sporo się zmienia. Warto pokombinować bo efekt może zadziwić. Bagatelizowałem ten aspekt brzmienia długi czas.

Dzisiaj uważam, że pozycjonowaniem z bardzo dobrego zestawu można wyciągnąć zestaw o klasę lepszy i to bez inwestowania w nowy wzmacniacz, kable czy cokolwiek tam wymyślisz. To tak jakby wymienić kolumny na lepszy model 😉

Przechodząc w bliskie pole, zawsze jest duża różnica.