Skocz do zawartości

Dyfuzor , absorber czy hybryda ?

tomek4446

Recommended Posts

27 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

Mała trwałość - po 4-5 latach pianka mocno się utlenia, traci kolor jeśli go ma, może też tracić strukturę

Zrzutekranu2024-09-25101802.png.70172f307e8d492b4c99136b6b5239c3.png

28 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

Brak niepalności - max co widziałem to klasa budowlana C, a zazwyczaj tylko norma EN 1021 - za słabo na europejskie przepisy stosowania w pomieszczeniach dostępu publicznego, ale dlatego stosują to często osoby prywatne bo ich temat nie dotyczy

Zrzutekranu2024-09-25101821.png.b25b32ea2f1a52a62a655ded790feddb.png

29 minut temu, Bartek Chojnacki napisał:

Wygląd - wskazuję to jako wadę, bo moim zdaniem jest to dyskusyjne

Są brzydkie do bólu 😎 Ładnie wyglądają na zdjęciach tylko i w reklamowych spotach ale oczywiście to kwestia gustu i poczucia estetyki. 

Odbarwiają się po czasie i tu po zapewnieniach sprzedawcy czuję się rozczarowany. Po jakimś czasie kupiłem celem uzupełnienia kilka szt. i mają całkiem inny odcień. Może uwierzyłbym, że to w wyniku produkcyjnego rozrzutu ale dobrze pamiętam jak wyglądały, a jak wyglądają po kilku latach. 

Te normy ppoż też jakieś szemrane. Niby są ale "ograniczona palność", "trudno zapalny", "samogasnący". Czy to znaczy, że jak odpadnie ze ściany na lampę elektronową rozgrzaną do czerwoności to się nie zapali? 

Pozdrawiam. M

1 godzinę temu, audiowit napisał:

20240925_103610.jpg

20240925_103638.jpg

Gdyby nie smród to rewelacyjnie na grilu by sie sprawdzały ;)

Ale zeby nie być hipokrytą, to dyfuzory, ktorych uzywam pala sie rownie dobrze. Tylko moze na grila lepiej by się nadaly.

to akurat moim zdaniem po prostu pianka palna, na wygląd nikt przecież nie odróżni... a po prostu występuje w wersji palnej i niepalnej. Niepalna by się tak nie paliła, ona jest samogasnąca na pewno nie powstaje płomień, ale dalej to dość słabe parametry

W kontekście pianek o ich niesypaniu, nieodbarwianiu itd. wszystko trzeba sobie rozważyć w jednym kontekście - JAK DŁUGO. Przy dobrym traktowaniu małym dostępie światła itd. to często jest 4-5 lat, czyli bardzo długo. Jak złe traktowanie, to 2-3 lata, ale po prostu trzeba sobie odpowiedzieć czego oczekuje się od materiału który jest określany jako najtańsza opcja... ja nie oczekuję trwałości 5 lat. Tego oczekuje np. od PETa albo Ecophona

Ostatnie słowo o niepalności, to co wrzuciłeś @MariuszZ - to nie są szemrane normy, normalne, tylko po prostu stosunkowo słabe. EN 1021 to norma do meblówki szeroko uznana, tutaj akurat jest pewien kruczek bo standardowa procedura pomiarowa zakłada że kłądzie się na piankę dodatkowy materiał niepalny i z tym się bada, z pokryciem, tymczasem... przecież pianki występują bez tego pokrycia. Ja przez to powtarzałem testy w Mega, bo najpierw nam zrobili z tym pokryciem a ja musiałem zrobić bez bo przecież tak to działa, no i okazało się że jedna z pianek potem tego testu nie przeszła.... wymienialiśmy na inną. 

No i tam napisane jest wprost, klasa E według EN 13501 - czyli najniższa klasa którą norma przewiduje, a EN 13501 to już norma budowlana i często jest wymagana. Dla porównania, ecophon i wełna mają normalnie klasę A - najwyższą. PET w wersji niepalnej ma klasę B (uważać, bo występuje też w wersji palnej)

16 godzin temu, AudioTube napisał:

Tomek, co się wydarzy, gdy monitory sporo zbliżysz do przedniej ściany. Wiem, to nie będzie audiofilsko i głębokość sceny się zawali🤪
A sam usiądziesz, nie wiem, na stołku z kuchni albo ikea, przed obecnym sweet spotem. 

Nie wiem. Szczerze to nigdy nie próbowałem , ale jak to mówią " kiedyś musi być ten pierwszy raz" :)

@Bartek Chojnacki jeszcze raz dziękuję za merytoryczne wyjaśnienie wielu aspektów budowy ustroi akustycznych.

Postanowiłem spróbować dwóch wariantów , typowego absorbera z wełny 10 cm i nie byłbym sobą jak bym nie porównał z dyfuzorem typu skyline. Wiem , że tym drugim nie skasuje tych 160Hz , ale jakieś doświadczenie zostanie.

Edytowano przez tomek4446

Dnia 19.09.2024 o 19:21, tomek4446 napisał:

Jak obiecałem , tak zrobiłem. Przedstawiam pomiary bez Dirac live i z tym ustrojstwem. Zastosowany filtr Diraca bez podbić.

Ja chciałem zapytać jakie są Twoje wrażenia po zastosowaniu korekcji cyfrowej, czy jesteś zadowolony z efektów po tej korekcji napisz szczerze oczywiście interesują mnie wrażenia wyłącznie odsłuchowe 

14 godzin temu, Mariusz Motyka napisał:

wrażenia wyłącznie odsłuchowe 

Odsłuchowe , powiadasz :) No to tak. Wszystko zależy od utworu. Są nagrania , że po wyłączeniu DL muzyka sprawia więcej radości , czuć więcej emocji , pokój jest bardziej wypełniony dźwiękiem. Są nagrania , że bas zaczyna przeszkadzać / choć przysłowiowego dudnienia nie mam / i wówczas DL jest wskazany. I aby nie było prosto , są i takie realizacje , że naprawdę na granicy percepcji słyszę różnicę między zastosowanym DL , a bez. Słucham jednak z włączonym filtrem DL , Wszystko zależy od przyzwyczajenia słuchu , po jakimś czasie odbierasz DL jako jedyny słuszny kierunek. :)

20 godzin temu, tomek4446 napisał:

Wszystko zależy od utworu. Są nagrania , że po wyłączeniu DL muzyka sprawia więcej radości , czuć więcej emocji , pokój jest bardziej wypełniony dźwiękiem. Są nagrania , że bas zaczyna przeszkadzać / choć przysłowiowego dudnienia nie mam / i wówczas DL jest wskazany. I aby nie było prosto , są i takie realizacje , że naprawdę na granicy percepcji słyszę różnicę między zastosowanym DL , a bez. 

W zasadzie to dobrze, że nie mam możliwości zastosowania Dirac Live w moim systemie, ponieważ przy każdym utworze naciskałbym przycisk ON i OFF, wysilając zmysły w jakim położeniu jest lepiej, że o zaoszczędzonej kasie nie wspomnę :)