DiBatonio Napisano 26 marca Udostępnij Napisano 26 marca Dnia 26.03.2025 o 17:47, fp74 napisał: To są chyba 2 klocki? Expand Ale jak widać działają 😉 Podobnie jak dwa 50x50 z PT80 również działają, co słychać, chociaż pomiar osławionym mikrofonem niekoniecznie wykaże na wykresie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 marca Udostępnij Napisano 26 marca (edytowany) Dnia 26.03.2025 o 18:43, Nowy75 napisał: jakiś cennik?😀 Expand Żadna tajemnica - koszt materiału na 1 szt to ok 170-200 zł. Pracy własnej nie liczę. Koszt materiału na te większe, które właśnie montuję to ok 350 zł /szt. Najdrożej wychodzi ściana czołowa , którą muszę zamawiać. A przy trochę większej długości i szerokości, powierzchnia zwiększa się znacząco. Niestety CNC nie mam, a przy zamówieniach właśnie powierzchnia jest podstawą obliczenia kosztu. Edytowano 26 marca przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 26 marca Udostępnij Napisano 26 marca Dnia 26.03.2025 o 19:03, Rega napisał: Pracy własnej nie liczę. Expand A powinieneś. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 marca Udostępnij Napisano 26 marca Podałem koszt materiału. Gdybym robił na sprzedaż to byłaby wliczona też robocizna. Na razie nie mam zamówień. Poza tym nie mogę na forum publicznym, bo ,,fiskus czuwa,, 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 26 marca Udostępnij Napisano 26 marca (edytowany) Dnia 26.03.2025 o 18:16, fp74 napisał: Twoim zdaniem mogłyby całkowicie zastąpić dyfuzory za plecami? Expand Mogę napisać Ci jak to było u mnie. Pokoik jak sam widzisz niewielki. Za plecami nie sprawdziły mi się ani pianki, ani panele z wełny (zarówno te tradycyjne jak i hybrydowe). Nie pasowało mi też z dyfuzorami DC3. Za każdym razem efekt ten sam - zabranie energii i życia z muzyki w mniejszym lub większym stopniu. Najgorzej wypadało z "wełniakami". No nie podobało mi się. Z DC3 z tyłu było już lepiej, ale efekt nadal występował. Do tego średnio jakoś odczuwałem pozytywny wpływ tych paneli na brzmienie. Wydaje mi się, że przyczyną było zbyt małe oddalenie od nich w trakcie odsłuchu - około 70cm. Chciałbym więcej, ale po prostu nie miałem jak, chcąc jednocześnie zachować rozstaw i odsunięcie kolumn od ściany - klitka rządzi się swoimi prawami. Na tył dałem więc coś mniejszego i znacznie płytszego - Wavewood Diffuser. I jestem zadowolony. Podsumowując - uważam, że nie da się jednak zastąpić ustrojów za plecami. One też są ważne. Kwestia tego jak je dobierzemy - zarówno względem pomieszczenia jak i własnych preferencji. Edytowano 26 marca przez lpomis 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 26 marca Udostępnij Napisano 26 marca Dnia 26.03.2025 o 19:10, Rega napisał: Poza tym nie mogę na forum publicznym, bo ,,fiskus czuwa,, Expand Póki nic nie sprzedane,nic nie grozi,można wyceniać dowolnie,za chęć zarobku JESZCZE nie każą😀 . No,ale poglądowo warto wiedzieć,jak ktoś ma miejsce ,obycie z narzędziami i chęci,można zaoszczędzić ,no i zasłużona satysfakcja 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 26 marca Udostępnij Napisano 26 marca (edytowany) @lpomis - super wygląda ten sufit! Ja, niestety u siebie niewiele mogę zrobić na suficie bo mam bardzo nisko. Jedynie mogłem powiesić 3cm pianki akustycznej, otwartoporowej. Gdybym powiesił coś gubszego to można by było zaczepiać głową. Takim , niestety dysponuję pomieszczeniem. Ale sonicznie jest nienajgorzej. Tak, sufit jest sufitem , ważnym akustycznie, a ściana za słuchaczem to co innego . Nie da się zastąpić. Edytowano 26 marca przez Rega 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Niedziela o 19:30 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:30 Na razie zawisły prowizorycznie. Niedługo ustąpią miejsca lepszym. 8 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano Niedziela o 19:52 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:52 Ładnie. Oglądając fotki na monitorze czuję zapach świeżego drewienka Pisz jak wrażenia gdy już posłuchasz. Nie wciągnęło wysokich za bardzo? PS Jeden panel posiada 880 otworów na przedniej ścianie (trypofobia) 😱 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano Niedziela o 20:00 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:00 (edytowany) Moze nie tyle wyciągnęło , co trochę podkreśliło. Ale przy moich kolumnach (potworach) z dużą ilością basu, to wskazane. Natomiast wewnętrzna wełna trochę utemperowała te basy. Nie jest to jakieś znaczące , ALE jest . Następne (większe) będą miały podobne ilości otworów, inną budowę wewnętrzną z dwiema membranami. 880? - Nie mów , że liczyłeś. Ja na to nie wpadłem🙂 Edytowano Niedziela o 20:03 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikelas76 Napisano Niedziela o 20:19 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:19 Dnia 26.03.2025 o 18:16, fp74 napisał: Twoim zdaniem mogłyby całkowicie zastąpić dyfuzory za plecami? Oczywiście w większej liczbie. Pytam, bo mam podobnej wielkości pomieszczenie z dość dużą swobodą aranżacji ale z wyłączeniem ścian bocznych. Dlatego zmierzam do klasycznego układu LEDE, no ale teraz to mnie zaintrygowałeś z tym sufitem. Expand Uklad LEDE plus sufit. Tylko i wyłącznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts