Arturand Napisano 21 września Udostępnij Napisano 21 września Witam jestem zielony... Właśnie nabyłem Elektronika B1-01 Turntable Made in USSR in 1976 Ponoć stan NOS gramofon to kopia Thorensa Td125 Ale.. no właśnie jakie jest ramię w tym "CCCP sprzęcie" 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 21 września Udostępnij Napisano 21 września Do wątku z gramofonami trzeba przenieść treść. Może tam się ktoś znajdzie, kto da Ci odpowiedź https://forum.audio.com.pl/forum/18-technika-lampowa-i-analogowa/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 21 września Udostępnij Napisano 21 września 5 godzin temu, Arturand napisał: Witam jestem zielony... Właśnie nabyłem Elektronika B1-01 Turntable Made in USSR in 1976 Ponoć stan NOS gramofon to kopia Thorensa Td125 Ale.. no właśnie jakie jest ramię w tym "CCCP sprzęcie" Jaki strucel. Kto to Ci wcisnął? Nie lepiej było kupić sobie nowego Thorensa np TD402 za 2500 zł i mieć prawdopodobnie lepszy gramofon? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ketrab78 Napisano 21 września Udostępnij Napisano 21 września (edytowany) Mi się podoba ten z ZSRR i sam bym taki kupił gdybym tylko wiedział gdzie je sprzedają pokaż zdjęcie wkładki lepiej Edytowano 21 września przez Ketrab78 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 21 września Udostępnij Napisano 21 września 59 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: Do wątku z gramofonami trzeba przenieść treść. Może tam się ktoś znajdzie, kto da Ci odpowiedź Przeniosłem wątek do właściwego działu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października @Arturand ciekawy gramofon. Ramię to SME3009 (wersja S2 non improved), czyli już zupełnie poważna rzecz. Nie wiem nic o samym gramofonie (nie miałem go nigdy w rękach), ale samo ramię sprawia już, że warto się nim zainteresować Dnia 21.09.2024 o 23:07, Miras23 napisał: Jaki strucel. Kto to Ci wcisnął? Nie lepiej było kupić sobie nowego Thorensa np TD402 za 2500 zł i mieć prawdopodobnie lepszy gramofon? Nie wydaje mi się żeby nowy Thorens był lepszy. Sprawdź kolego ile kosztuje samo ramię z tego "strucla" i będziesz miał jakieś porównanie do TD402 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października Dnia 7.10.2024 o 10:59, Audio Autonomy napisał: Ramię to SME3009 Dokładnie, jak tylko zobaczyłem zdjęcie to pomyślałem , no może się komuś trafiło jak za niewielkie pieniądze kupił. Samo ramię to okolice 2K. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października Dnia 21.09.2024 o 23:07, Miras23 napisał: Jaki strucel. Kto to Ci wcisnął? Nie lepiej było kupić sobie nowego Thorensa np TD402 za 2500 zł i mieć prawdopodobnie lepszy gramofon? Polecam trochę się zastanowić. Dnia 7.10.2024 o 10:59, Audio Autonomy napisał: Sprawdź kolego ile kosztuje samo ramię z tego "strucla" i będziesz miał jakieś porównanie do TD402 To SME to ok. 5 tys. czyli dwa Thorensy TD402 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października Z ruskim sprzętem zawsze mi się kojarzy powiedzenie "gniotsa nie łamiotsa" 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rpm Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października 3 godziny temu, MMarek napisał: Z ruskim sprzętem zawsze mi się kojarzy powiedzenie "gniotsa nie łamiotsa" Takie ramię + "gniotsa nie łamiotsa" = sprzęt na wiele pokoleń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elektron6 Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października (edytowany) China = gniotsa łamiotsa:) czasami to przy samym dotyku wszystko się łamie Edytowano 9 października przez elektron6 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października Tu masz to ramię dla porównania w moim Thorensie. @Miras23 - chciałbyś mieć tego ,,strucla,, 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturand Napisano 19 października Autor Udostępnij Napisano 19 października Dnia 21.09.2024 o 23:33, Ketrab78 napisał: Mi się podoba ten z ZSRR i sam bym taki kupił gdybym tylko wiedział gdzie je sprzedają pokaż zdjęcie wkładki lepiej Jak przywiozę to pokażę Kupiłem drugi, ale już nie to ramię Dnia 7.10.2024 o 10:59, Audio Autonomy napisał: @Arturand ciekawy gramofon. Ramię to SME3009 (wersja S2 non improved), czyli już zupełnie poważna rzecz. Nie wiem nic o samym gramofonie (nie miałem go nigdy w rękach), ale samo ramię sprawia już, że warto się nim zainteresować Nie wydaje mi się żeby nowy Thorens był lepszy. Sprawdź kolego ile kosztuje samo ramię z tego "strucla" i będziesz miał jakieś porównanie do TD402 Właśnie kupiłem drugi muszę tylko przywieźć Troszkę informacji z forum ru https://btvbtv.narod.ru/B1_011.html Ja nie planuję zmian...zobaczymy co " będzie słychać " na tym struclu "😉🤔❓ 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturand Napisano 20 października Autor Udostępnij Napisano 20 października Dnia 21.09.2024 o 23:33, Ketrab78 napisał: Mi się podoba ten z ZSRR i sam bym taki kupił gdybym tylko wiedział gdzie je sprzedają pokaż zdjęcie wkładki lepiej https://forum.vegalab.ru/showthread.php?t=87905&page=2 I wszystko wiadomo Czyli dobry zakup Pozdrawiam ..pora pisania dziwna ale akurat musiałem odpisać w sprawie płyt winylowych..te także z tamtych" rejonów" pozdrawiam p.s. A przy! okazji jeszcze 2 wzmacniacze kupiłem ..w tym ponoć perełkę. Za tydzień jadę przywieźć te rzeczy. Miałem kupić coś naszego polskiego ,ale ceny powalający. A ten sprzęt Made In CCCP ..to nawet nie widziałem że takie" kalki" robili Jeszcze raz Pozdrawiam Dam znać co i jak ..musze kończyć bo właśnie mam inon w sprawie słynnej wkładki w czasach CCCP " Korvet"😉🤔❓ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października Dnia 9.10.2024 o 19:09, Rega napisał: Tu masz to ramię dla porównania w moim Thorensie. @Miras23 - chciałbyś mieć tego ,,strucla,, W życiu... kto mi to potem naprawi? Pan Kazio, który jest jeden czy dwóch na cały kraj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października (edytowany) Te, jak to określiłeś, strucle nie wymagają napraw. Jeden serwis wystarczy na długie lata. Czego nie można powiedzieć o struclach z nowej produkcji. Dowodem na to jest to, ze już z góry zakładasz konieczną naprawę. Widocznie przyzwyczaiłeś się do ,,sprawności działania,, nowych konstrukcji. I nie drwij z ,,Pana Kazia,, , który niejednokrotnie okazuje się emerytowanym elektronikiem , potrafiącym o niebo więcej niz cały sztab nowoczesnych pseudoznawców potrafiących jedynie wymienić moduł, lub stwierdzić że naprawa jest nieopłacalna, bo na sprawdzenie działania poszczególnych elementów to umiejetności i wiedzy już zabrakło. Pozdrawiam. PS. Mamy na forum bardzo dobrego, mającego zakład, młodego człowieka specjalizującego się w naprawie i renowacji gramofonów. Nie trzeba szukac po całej Polsce ,,Pana Kazia,, To @Audio Autonomy. Edytowano 27 października przez Rega 4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturand Napisano 27 października Autor Udostępnij Napisano 27 października 4 godziny temu, Rega napisał: Te, jak to określiłeś, strucle nie wymagają napraw. Jeden serwis wystarczy na długie lata. Czego nie można powiedzieć o struclach z nowej produkcji. Dowodem na to jest to, ze już z góry zakładasz konieczną naprawę. Widocznie przyzwyczaiłeś się do ,,sprawności działania,, nowych konstrukcji. I nie drwij z ,,Pana Kazia,, , który niejednokrotnie okazuje się emerytowanym elektronikiem , potrafiącym o niebo więcej niz cały sztab nowoczesnych pseudoznawców potrafiących jedynie wymienić moduł, lub stwierdzić że naprawa jest nieopłacalna, bo na sprawdzenie działania poszczególnych elementów to umiejętności i wiedzy już zabrakło. Pozdrawiam. PS. Mamy na forum bardzo dobrego, mającego zakład, młodego człowieka specjalizującego się w naprawie i renowacji gramofonów. Nie trzeba szukac po całej Polsce ,,Pana Kazia,, To @Audio Autonomy. Witam wczoraj przywiozłem " strucla" tzn.Elektronikę B101 . Koledzy z forum pytali jaka jest wkładka odpowiadam obecnie GZM 105M Że względu na to , że będę musiał zawieść sprzęt ażeby skonsultować stan techniczny i obecne " kable" to nie zdjąłem taśmy zabezpieczającej i blokady na sprężynach wewnątrz na czas transportu. Na zewnątrz szkoda słów aż nie wierzę że to 1976 rok. Powoli jakoś uruchomię.. Acha i chce wkładkę wymienić ale to plany na Audio Technikę AT- VM 95 M. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturand Napisano 27 października Autor Udostępnij Napisano 27 października Dnia 21.09.2024 o 23:33, Ketrab78 napisał: Mi się podoba ten z ZSRR i sam bym taki kupił gdybym tylko wiedział gdzie je sprzedają pokaż zdjęcie wkładki lepiej Wkładka GZM 105 M . Planuję ja jednak wymienić na Audio Technics VM 95 E Sprzęt wczoraj przywiozłem ..jednak jest jeszcze parę rzeczy do zrobienia . Tzn przedwzmacniacz. wejściem DIN i uziemieniem oraz zdjęcie blokady transportowej ze sprężyn.. W załączeniu przesyłam parę zdjęć ozdobionych prosto z przyjazdu. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 27 października Udostępnij Napisano 27 października 45 minut temu, Arturand napisał: Audio Technics VM 95 E Audio Technica - mała literówka🙂 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 28 października Udostępnij Napisano 28 października 14 godzin temu, Arturand napisał: wejściem DIN i uziemieniem Nie wiem co planujesz z tym zrobić ale najpierw proponuje użyć przejściówki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturand Napisano 28 października Autor Udostępnij Napisano 28 października 2 godziny temu, Palmos napisał: Nie wiem co planujesz z tym zrobić ale najpierw proponuje użyć przejściówki. Planuję utrzymać ten gramofon w 100% oryginału a przejściówka myślałem o tym ale nie będę miał możliwości " poszła żenią uziemienia" Ale dziękuję A podpowiedź zobaczymy..dam znać jak rozwiąże problem👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts