Bastek Napisano 13 grudnia Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia (edytowany) Zgodnie z obietnicą dowożę pomiary Na początek dodam, że dzięki subwooferowi mogę w końcu odsunąć kolumny od ściany i z rogu pomieszczenia z 40cm do 75cm i zyskać dzieki temu lepszą scenę. Wcześniej było to niemożliwe ze względu na całkowitą utratę niskich częstotliwości co widać na wykresie. Wyjaśnienie nazw pomiarów: direct | no sub - c53 ustawiony w trybie direct + wyłączony subwoofer eq | no sub - c53 ma ustawione podbicie 50 - 100hz + wyłączony subwoofer direct | sub | 100hz - c53 w trybie direct + włączony subwoofer z podziałem od 100hz eq | sub | 60hz - c53 w trybie podbicia 50-100hz + włączony subwoofer z podziałem od 60hz eq | sub | 100hz - c53 w trybie podbicia 50-100hz + włączony subwoofer z podziałem od 100hz Jeśli chodzi o moje odczucia to dźwięk najbardziej mi odpowiada w ustawieniu eq | sub | 100hz - jestem fanem niezbyt głośnego odsłuchu. Zamieszczam grafikę + plik źródłowy a w przyszłym tyg chyba się zdecyduję na drugiego rela. PomiarREQ.mdat Edytowano 13 grudnia przez Bastek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bastek Napisano Środa o 22:15 Autor Udostępnij Napisano Środa o 22:15 (edytowany) W ramach kontynuacji. Nabyłem drugiego suba. Za punkt honoru ustawiłem sobie tryb direct i dążenie do liniowości wykresu. Sub, miejsce odsłuchowe i kolumny były już we wszystkich możliwych miejscach i udało mi się uzyskać to co na screenie. Mam mega problem z górkami przy 33 i 40hz oraz dołkiem przy 50hz. To właśnie pod tym kątem jeździłem wszystkim po pokoju i to max co udało mi się uzyskać. Macie jakiś pomysł jakimi ustrojami z tym powalczyć? Mam ich trochę ale żaden nie załatwił sprawy. Pułapka walec w rogu pomieszczenia uwaliła na maxa jedynie 20hz< nie tykając problematycznej sekcji. Uprzedzając czemu suby blisko siebie: bo wtedy dołki i górki w zakresie niskich były najmniejsze. Edytowano Środa o 22:21 przez Bastek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano Środa o 22:37 Udostępnij Napisano Środa o 22:37 (edytowany) Ciekawe, że użycie suba wcale nie poprawia tzw. zejścia, o które wielu tak lubi kruszyć kopie. Bez spadku względem poziomu średniego dochodzimy bez suba do 20 Hz! A zmianą fazy w subach też się bawiłeś? Edytowano Środa o 22:38 przez Kraft Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bastek Napisano Środa o 22:48 Autor Udostępnij Napisano Środa o 22:48 10 minut temu, Kraft napisał: Ciekawe, że użycie suba wcale nie poprawia tzw. zejścia, o które wielu tak lubi kruszyć kopie. Bez spadku względem poziomu średniego dochodzimy bez suba do 20 Hz! A zmianą fazy w subach też się bawiłeś? Tak. To ta lepsza konfiguracja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bastek Napisano Czwartek o 13:58 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 13:58 Wpadłem jeszcze na pomysł apropo fazy, żeby jeden z subwooferów odwrócić względem drugiego. No i dołek został wyeliminowany. Myślałem, że dwa suby w przeciwnej fazie będą znosiły swoje fale nawzajem.. Ma ktoś pomysł skąd taka poprawa? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts