Arek_Gd Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu Cześć, Przewertowałem kilkadziesiąt wątków w tym dziale w poszukiwaniu analogowej nirwany na pierwszym etapie wtajemniczenia. Znalazłem dużo ciekawych informacji, od podejścia holistycznego do muzyki analogowej w wątku „dlaczego wzmacniacze lampowe wracają do łask” po dziesiątki wątków po 2 , 3 posty gdy ktoś szuka konkretnej porady do konkretnego, jednego sprzętu. Widać, że w niektórych odpowiedziach kryje się wiedza poprzedzona dziesiątkami lub setkami odsłuchów, a także historycznym posiadaniem najróżniejszych setów głośników , wzmacniaczy i źródeł. Niektórzy z nas mają tak, że ciągle gonią króliczka i nawet jeśli zbudowali ciekawy i dobrze brzmiący subiektywnie set to po jakimś czasie idą dalej, bo to hobby takie jest 😊 I pomyślałem sobie, że brakuje wątku gdzie można wpisać set, który zrobił na nas wyśmienite wrażenie, bo po prostu zgrywał się akurat do takiej muzyki jaką lubimy. Osobiście nie mam doświadczenia w stereo bo moim konikiem zawsze było kino domowe i tam jest dość łatwo wskazać set który w ścieżce filmowej zrobi w przeciętnych domowych warunkach gwarantowane „woow” , mówię tu o wysokich modelach ampli Onkyo w połączeniu z głośnikami klipsch reference premiere. A w stereo – nie ma szans, bo każdy oczekuje od muzyki czegoś innego, nie mniej w dziale „technika analogowa i lampowa” można założyć, że poszukujemy ogólnie przyjętej ciepłej, przyjemnej barwy dźwięku którą lubimy słuchać niczym dźwięki w naturze, które powodują dobre samopoczucie, jak śpiew ptaków wiosną gdy wszystko kwietnie lub lekki szum morza o zachodzie słońca 😊 Wiem, że najlepiej samemu doświadczyć dziesiątek odsłuchów i różnych zakupów "hi-fi" które inaczej zagrają w salonie audio a jeszcze inaczej u nas w domu, ale może jak ktoś chce zrobić krok w kierunku analogowe brzmienia dać mu wskazówkę „na pierwszy zestaw” który kiedyś nas oczarował. Tylko niech to pozostanie wątek dla początkujących, więc set składający z głośników / wzmacniacza / źródła w trzech kategoriach cenowych – do 10 tys / do 15 tys / do 20 tys za całość. Ja poza zestawem 7.2.4 klipscha do kina domowego chciałbym przekonać żonę ( w jakiejś wybitnie dogodnej sytuacji 😊) do postawienia obok małego lub średniego rozmiarami zestawu 2.0 który umili muzyką wyjątkowe momenty lub da radość cichego odsłuchu który nie będzie męczył przez długi czas. W przeciętnie dużym salonie Mój wybór to kolumny niskie które staną obok subów, więc najchętniej Heresy I lub II , III z jakimś ciepło grającym wzmakiem lampowych (aby mieć przeciwieństwo ampli i RP-280F) oraz gramofonem. Z chęcią poznam set który dawał Wam radość odsłuchu przez dłuższy czas i możecie go w ciemno polecić 😉 Co sądzicie o tym pomyśle? Aby wpisać kwotę zestawu, jedno zdanie o preferencjach muzycznych oraz wymienić sprzęty? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts