Skocz do zawartości

Moja przygoda z budową i  akustyką Sali odsłuchowej, kinowej – wełna akustyczna, pianka HDS, projekt akustyczny, Subwoofery

regorx xroger

Recommended Posts

9 godzin temu, fp74 napisał:

Można było skrócić całą opowieść do tego , że nie przeczytaliście instrukcji i machneliscie pokój odwrotnie niż należało. 

Wątek zawiera całą relację z testów, porównania materiałów do absorbcji basu, wnioski, zdjęcia - a przede wszystkim informacje o rozwiązaniu problemów z wynikami pomiarów- do tego jest w w nim wiele cennych informacji od innych użytkowników - a jedyne co wywnioskowałeś to to, że instrukcja nie została przeczytana?
Jeśli jesteś nastolatkiem to mogę wziąć na Ciebie poprawkę, bo jeszcze masz czas w życiu, ale jeśli jesteś dorosłym facetem to wybacz, ale będzie to moja ostatnia odpowiedź do Ciebie. 
Dobry mechanik nie potrzebuje czytać instrukcji zasad pracy silnika spalinowego, a specjalista od fotowoltaiki nie musi za każdym razem czytać instrukcji umiejscowienia ogniw na dachu i tak dalej. Owszem instrukcja do kolumn była czytana. Pan Bartłomiej projekt wyliczał wiele dni - o ile zrozumiałem był to złożony proces. W tym projekcie znalazły się odległości kolumn od tylnej i bocznej ściany. W instrukcji focala jest szczegółowo opisany wzór matematyczny w jaki sposób umieścić kolumny od ściany bocznej i tylnej - wychodzi nam wynik co do cm - zwróciłem na to uwagę, że to co mamy w projekcie jest zupełnie inne niż mówi instrukcja. Pan dr poinformował mnie, że to co jest w instrukcji, a to co wychodzi w praktyce to są dwie zupełnie różne sprawy i żeby na instrukcję nie patrzeć więc się więcej w nią nie wgłębiałem. Teoretycznie miał rację, bo on miał zdecydowanie więcej danych niż producent - miał dane środowiska, absorpcji, rozpraszania, wymiary pokoju, materiał ścian itp. i teoretycznie mając znacznie większych danych  można było zrobić coś znacznie lepiej niż zaleca producent - jeśli nie znasz przypadków, że można coś zrobić znacznie lepiej niż zalecała instrukcja to być może krótko żyjesz albo mało w życiu widziałeś. Kolumny głośnikowe w takiej konstrukcji pracują na tej samej zasadzie. Tutaj nie ma cudów. 

28 minut temu, regorx xroger napisał:

Wątek zawiera całą relację z testów, porównania materiałów do absorbcji basu, wnioski, zdjęcia - a przede wszystkim informacje o rozwiązaniu problemów z wynikami pomiarów- do tego jest w w nim wiele cennych informacji od innych użytkowników - a jedyne co wywnioskowałeś to to, że instrukcja nie została przeczytana?
Jeśli jesteś nastolatkiem to mogę wziąć na Ciebie poprawkę, bo jeszcze masz czas w życiu, ale jeśli jesteś dorosłym facetem to wybacz, ale będzie to moja ostatnia odpowiedź do Ciebie. 
Dobry mechanik nie potrzebuje czytać instrukcji zasad pracy silnika spalinowego, a specjalista od fotowoltaiki nie musi za każdym razem czytać instrukcji umiejscowienia ogniw na dachu i tak dalej. Owszem instrukcja do kolumn była czytana. Pan Bartłomiej projekt wyliczał wiele dni - o ile zrozumiałem był to złożony proces. W tym projekcie znalazły się odległości kolumn od tylnej i bocznej ściany. W instrukcji focala jest szczegółowo opisany wzór matematyczny w jaki sposób umieścić kolumny od ściany bocznej i tylnej - wychodzi nam wynik co do cm - zwróciłem na to uwagę, że to co mamy w projekcie jest zupełnie inne niż mówi instrukcja. Pan dr poinformował mnie, że to co jest w instrukcji, a to co wychodzi w praktyce to są dwie zupełnie różne sprawy i żeby na instrukcję nie patrzeć więc się więcej w nią nie wgłębiałem. Teoretycznie miał rację, bo on miał zdecydowanie więcej danych niż producent - miał dane środowiska, absorpcji, rozpraszania, wymiary pokoju, materiał ścian itp. i teoretycznie mając znacznie większych danych  można było zrobić coś znacznie lepiej niż zaleca producent - jeśli nie znasz przypadków, że można coś zrobić znacznie lepiej niż zalecała instrukcja to być może krótko żyjesz albo mało w życiu widziałeś. Kolumny głośnikowe w takiej konstrukcji pracują na tej samej zasadzie. Tutaj nie ma cudów. 

Tak wywnioskowałem, bo taki wniosek jest po prostu logiczny.  powodzenia w dalszej walce z rzeczywistością.

1 godzinę temu, regorx xroger napisał:

Owszem instrukcja do kolumn była czytana.

Bywa różnie z instrukcjami. Producent moich kolumn zaleca rozstaw 3-5m. Niestety przy tak szerokim rozstawie scena która powstaje w moim pomieszczeniu jest dla mnie nie akceptowalna . Optymalne jest 2,70 m.

2 godziny temu, regorx xroger napisał:

W instrukcji focala jest szczegółowo opisany wzór matematyczny w jaki sposób umieścić kolumny od ściany bocznej i tylnej - wychodzi nam wynik co do cm

A mógłbyś przedstawić ten wzór. Jestem ciekaw , Przerobiłem u siebie chyba wszystkie znane metody pozycjonowania kolumn. Niestety w większości teoria rozmijała się z praktyką , a raczej z moimi oczekiwaniami. Słuchałem Twoich paczek , słuchałem ich w pomieszczeniu tylko częściowo zaadaptowanym , dobrze delikatnie mówiąc nie było. Mogę zatem wnioskować , że są raczej wybredne jeżeli chodzi o warunki grania.

51 minut temu, tomek4446 napisał:

Bywa różnie z instrukcjami. Producent moich kolumn zaleca rozstaw 3-5m. Niestety przy tak szerokim rozstawie scena która powstaje w moim pomieszczeniu jest dla mnie nie akceptowalna . Optymalne jest 2,70 m.

A mógłbyś przedstawić ten wzór. Jestem ciekaw , Przerobiłem u siebie chyba wszystkie znane metody pozycjonowania kolumn. Niestety w większości teoria rozmijała się z praktyką , a raczej z moimi oczekiwaniami. Słuchałem Twoich paczek , słuchałem ich w pomieszczeniu tylko częściowo zaadaptowanym , dobrze delikatnie mówiąc nie było. Mogę zatem wnioskować , że są raczej wybredne jeżeli chodzi o warunki grania.

w google bez problemu znajdziesz instrukcję "Focal Stella Utopia" i tam na którejś stronie jest to opisane. 
Są dość wybredne, ale to też z racji gabarytów i potrzebują dość dużego pomieszczenia. Schodzą bardzo nisko i są dość jasne. Ja je wcześniej miałem je w pomieszczeniu 670x380x250 - grało to względnie dobrze dało się słuchać, ale to nie było naturalne środowisko tych kolumn. To też kwestia doboru źródeł....

@tomek4446 @Kraft Przecież nawet dr. poinformował żeby nie patrzeć na instrukcję

5 godzin temu, regorx xroger napisał:

Pan dr poinformował mnie, że to co jest w instrukcji, a to co wychodzi w praktyce to są dwie zupełnie różne sprawy i żeby na instrukcję nie patrzeć więc się więcej w nią nie wgłębiałem.

;)

5 godzin temu, regorx xroger napisał:

miał zdecydowanie więcej danych niż producent - miał dane środowiska, absorpcji, rozpraszania, wymiary pokoju, materiał ścian itp.

No muszę przyznać że jestem w "szoku", że mając taką ilość rzetelnych danych plus mega doświadczenie, finalnie efekt był, jaki był... 

Edytowano przez Chyba Miro 84

Współczuję. Autor wtopił kilkadzięsiąt tys., a są heheszki, OT i zasłanianie instrukcjami. Zakładam, że mamy tu do czynienia z umową i wszystkimi jej prawnymi konsekwencjami. Z opisu wynika, że projektant miał pełny wsad i za usługę brał wynagrodzenie. Wątpię, żeby @regorx xroger musiał czytać jakiekolwiek manuale, co najwyżej musiał stosować się do wytycznych projektu. Jak było inaczej to już tylko druga strona może potwierdzić swoją rzekomą nieomylność. Klient to przecież nie studencik, który robi pod siebie ze strachu. Jeśli efekt końcowy nie został osiągnięty to powinny być tego konsekwencje i tu dopiero poznaje się tą prawdziwą, a nie urojoną, wartość fachowca.

Ps. patrząc na wykresy można się załamać, ale salka ma fajny klimat i oby finalnie dawała tylko radochę

Panowie. Mowa w tym temacie o piance ~180kg/M3. Co z wełną skalną ~150kg/M3?

Chcę zrobić panele z wełny 10-15cm grubości, ale patrząc na popularne pt80, jest ono zbyt mało gęste by działać zadowalająco w okolicach 65hz. Czy użycie wełny ~150kg/m3 za słuchaczem da lepsze efekty niż ten pt80? Przy tej gęstości nie stracę pochłaniania dla wyższych częstotliwości?

Idea to redukcja pogłosu i lekka poprawa basu w okolicach 120, 78 i 63hz, bo przy większych głośnościach robi się jazgot. Niestety, głośników już nie ruszę 🤷

Edytowano przez Erill