Skocz do zawartości

Kino Domowe

Obraz i dźwięk (telewizory, projektory, amplitunery i wzmacniacze wielokanałowe, odtwarzacze DVD i BR, wielokanałowe zestawy kolumn, soundbary i projektory dźwięku, "naleśniki" - zestawy zintegrowane wszystko w jednym).

10 084 tematów w tym forum

• 8 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 2,4k wyświetleń
    • 24 odpowiedzi
    • 5,2k wyświetleń
    • 17 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 1,7k wyświetleń
  1. Pomoc w wyborze

• 15 odpowiedzi
    • 2,5k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 27 odpowiedzi
    • 5,6k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
    • 192 odpowiedzi
    • 36,4k wyświetleń
  2. Pełen zestaw KD 5.1.2

• 20 odpowiedzi
    • 3,9k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 1,9k wyświetleń
    • 22 odpowiedzi
    • 9,8k wyświetleń
    • 21 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
  3. Kino domowe 25tyś

• 5 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,2k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 31 odpowiedzi
    • 6,6k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 1,8k wyświetleń
    • 28 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń
  4. Monitor audio

• 9 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
    • 15 odpowiedzi
    • 2k wyświetleń
    • 16 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Rubikore już się wygrzewają, kapitalne wysokie
    • Lecę dalej i Pani Patrice nie obniża lotów. Przy okazji wyczytałem, ze jest szefową katedry muzyki popularnej na jednym z uniwerków w Kaliforni. Lubię takie osoby i bardzo je cenię! 
    • Oczywiście że dźwięk 16/44.1 jest bardzo dobry. Niby jaki ma być? Goście, którzy ustalali niegdyś standard CD nie byli idiotami.  Skoro taki standard mi wystarczał, gdy byłem młody i miałem słuch nietoperza, to tym bardziej wystarcza obecnie z moim starczym audiogramem.  Oczywiście pliki Hi-Res są lepsze, oczywiście słyszę różnicę (ciekawe czy w ślepym teście też bym usłyszał?), ale miejsce na dysku mam ograniczone. Więc jeśli mam dany album w jakości CD lub w Hi-Res (24/96 i więcej czy tam DSD) to pobieram w jakości CD.  Wystarczy.  Teraz kwestia DAC: przecież komputerowa karta dźwiękowa to jest właśnie DAC. Nieważne, czy zintegrowana czy zewnętrzna - to jest DAC.  Ale: jest DAC i jest DAC. Digital Audio to z jednej strony sprawa prosta jak budowa cepa a z drugiej strony - żeby to zagrało dobrze, to trzeba trochę pokombinować. Bo komputer PC to nie jest specjalizowane urządzenie do grania plików audio. On to robi jako jedną z miliona swoich różnych funkcji. Producenci PC nie dbają więc o podstawowe sprawy potrzebne do uzyskania dobrego dźwięku. To już jest robota dla usera. Są specjalizowane komputery do audio, zwykle oparte o zwykłą Malinę w jakiejś tam lepszej obudowie. Nazywają się "serwery muzyczne", czasem obsługują i streaming. Takie urządzenie zwalnia Cię z wszelkich kombinacji. Podłączasz - i korzystasz. Działa jak CD, tylko, że do CD nie zapakujesz kilkunastu tysięcy płyt. Niektóre są nawet zaprojektowane z głową i pięknie wykonane. Do tego grają świetnie. Ale zwykle w takim układzie kosztują wagon pieniędzy.  Jednak,  jeśli się dobrze postarasz, zadbasz o podstawowe sprawy, to śmieciowy komputer za 400 złotych (oczywiście z dobrym DAC) zagra Ci  lepiej nić CD-Player za kilkanaście tysięcy €. Tylko, że tu już wszystko ma znaczenie, nawet rodzaj dysku. Z SSD gra lepiej. Nieważne, że przecież idzie do bufora. Z SSD gra lepiej.  To idzie z mini-PC:  nałóż słuchawki i zobacz, co można uzyskać z komputera... https://rumble.com/v6mbc80-ssd-based-source-file.html         Zdecydowanie najlepszy sklep muzyczny na świecie!   APAGE!!! O scamie z MQA zapewne słyszałeś?  W każdym razie: żadnego "poprawiania"! Żadnych algorytmów! Wystarczy, że DAC wiernie zamieni sygnał cyfrowy na analogowy. To niby proste zadanie jest i tak poza zasięgiem znakomitej większości przetworników D/A na rynku. Np. żaden przetwornik delta/sigma tego zadania nie wykona, gdyż nie pracuje na wartościach/danych rzeczywistych z drabinki rezystorowej, tylko na danych UROJONYCH, na danych, o których myśli, że są prawidłowe, bo tak mu podpowiada algorytm.  Fuj!   Ależ, bawi, bawi!   Jeśli byle laptop ze śmietnika może (przy pewnej kulturze technicznej użytkownika i z zastosowaniem dobrego combo DDC/DAC) zagrać lepiej, niż CD player z najwyższej półki w cenie samochodu, to nie wolno ignorować PC jako źródła dźwięku. 
    • Do otwartości, przestrzenności ATH to im brakuje ale mają inne zalety np głębię sceny, taką jakby wielowarstwowość, no i powiedzmy bardziej naturalny bas. Ale szoku poznawczego nie ma... Nie jest to przeskok warty swej ceny ale chciałem porządne planary,  więc są.  
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...