Skocz do zawartości

Kino Domowe

Obraz i dźwięk (telewizory, projektory, amplitunery i wzmacniacze wielokanałowe, odtwarzacze DVD i BR, wielokanałowe zestawy kolumn, soundbary i projektory dźwięku, "naleśniki" - zestawy zintegrowane wszystko w jednym).

10 304 tematów w tym forum

1. DAC + sub do kina 5.0 czy nowy ampli?

• 7 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 6,1k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 1k wyświetleń
    • 18 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
  2. KD 15-20 tys

• 3 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
    • 23 odpowiedzi
    • 8,4k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,5k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,3k wyświetleń
  3. Koda

• 9 odpowiedzi
    • 6,5k wyświetleń
  4. Polk Audio czy Heco Victa

• 3 odpowiedzi
    • 1,6k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
  5. jaki zestaw kupić

• 5 odpowiedzi
    • 1,4k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
  6. Pasmo przenoszenia Hz

• 1 odpowiedź
    • 884 wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,3k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 2,6k wyświetleń
  7. kino domowe do 2 tys.

• 8 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 1,1k wyświetleń
  8. DTS vs Dolby - ???

• 16 odpowiedzi
    • 15,2k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 2,1k wyświetleń
  9. Podłaczenie

• 1 odpowiedź
    • 785 wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 1,4k wyświetleń
    • 14 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
  10. Pomoc w sprawie Ampli

• 1 odpowiedź
    • 1,2k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Przejrzałem też tę część dyskusji, ciekawa   tyle że algorytm nie zmyśla niczego między próbką 400 a 1000. To się owszem, często zdarza na fetyszyzowanych przez wielu płytach CD, jakoby o wiele lepszych od plików, gdzie z powodu rys, czy uszkodzeń samego nośnika (płyta CD jest o wiele wrażliwsza na uszkodzenie od strony napisów, nie od dołu, sam nośnik jest ułamki mm pod powierzchnią) trzeba uzupełniać relatywnie gigantyczne próbki. W ostateczności słychać trzask.  Przy upsamplingu algorytm uzupełnia coś między próbką np. 22.345 a 22.346, które dzieli odległość 0,0000227 s czyli 22 mikrosekundy. To za mało, by w tym czasie zaszło jakieś zjawisko akustyczne, które może zostać przeoczone, czy utracone, zresztą w nagraniu 44 kHz i tak go tam nie ma, więc tym bardziej nic nie tracimy. Prawie dziewięciokrotna Interpolacja do 384kHz (tyle robi K13 - to zresztą wartość OS przyjmowana dla próbkowania 48kHz, wtedy jest to ośmiokrotność) rzeczywiście tylko więc "wygładza schodki", nic nie dodaje, niczego też nie ujmuje, ale za to w przypadku K13 i jego zasady działania pozwala pracować układowi DAC bardziej komfortowo, z mniejszą ilością niepożądanych artefaktów, jak aliasy i zakłócenia kwantyzacji powstające przy konwersji - są wtedy przesunięte daleko powyżej pasma słyszalnego. To pozwala zastosować łagodny filtr analogowy na wyjściu, zamiast ostrego filtra blisko 20 kHz, co zmniejsza zniekształcenia fazowe i amplitudowe w paśmie audio. A więc to nie służy i nia ma słuśzyć "dodawaniu fejkowych szczegółów" (bo oczywiście nie może), tylko lepszemu "czyszczeniu ze śmieci". Dlatego też chociaż tryb NOS jest dość charakterystyczny i może się podobać (jak dźwięk lampy, której pomiary doprowadzają Amira do depresji), to dla mnie tryb OS w tym urządzeniu brzmi po prostu równie naturalnie, ale precyzyjniej i raczej przy nim pozostaję. 
    • Jest.😉 Przeca w przemyśle też ta dziedzina jest wykorzystywana i ogarniana.   Na pewno odizoluje od mikrodrgań szafki, a tą wzbudza ciśnienie akustyczne zwłaszcza przy basowych nagraniach. Najprościej to sprawdzić na własnym organizmie i sprzęcie 😉 Kiedyś tu pokazywałem na forum za pomocą aplikacji w telefonie z (wibrometrem, albo apką iDynamics), który kładłem na wzmacniacz i zapodałem utwór z basowymi wybrzmieniami.  Czasem dotkniesz obudowy i czujesz, ale czasem tylko akcelerometr wyjazd te drgania. No ale nie muszę mówić jak to się skończyło. Dlatego nie bardzo chcę wchodzić w takie dyskusje. Pzdr.      
    • Stąd pytanie, czy np podstawy z płyt granitowych czy innych typowo "cmentarnych" 😁 na takich półkach w ogóle ma sens, czy właśnie przeciwnie - dopiero wtedy ma sens.
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...