Skocz do zawartości

Kino Domowe

Obraz i dźwięk (telewizory, projektory, amplitunery i wzmacniacze wielokanałowe, odtwarzacze DVD i BR, wielokanałowe zestawy kolumn, soundbary i projektory dźwięku, "naleśniki" - zestawy zintegrowane wszystko w jednym).

10 312 tematów w tym forum

• 3 odpowiedzi
    • 2,6k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 4,6k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
    • 7 odpowiedzi
    • 4,4k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 4,3k wyświetleń
  1. Amplituner do 1000zł

• 3 odpowiedzi
    • 3k wyświetleń
  2. amplituder.

• 5 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
  3. Monitory do Onkyo

• 2 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 5,1k wyświetleń
    • 9 odpowiedzi
    • 10k wyświetleń
  4. Kino do max 3500??

• 3 odpowiedzi
    • 2,8k wyświetleń
  5. problem bose + onkyo

• 4 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 6,4k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 4,2k wyświetleń
    • 3 odpowiedzi
    • 3,1k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,9k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
    • 11 odpowiedzi
    • 5,5k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 3,3k wyświetleń
  6. Serwis z HD

• 2 odpowiedzi
    • 2,7k wyświetleń
  7. aplituner

• 4 odpowiedzi
    • 3,8k wyświetleń
    • 2 odpowiedzi
    • 3,5k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Balans dźwięku - faktycznie, zabrakło o tym - tak, balans jest zdecydowanie lepszy, bo mniej rozproszony (węższa scena, ale też większa głębia).  Tak, sweet spot przy skierowanych do wewn. kolumn (ustawienie "semi-reference", czyli nie klasyczne "toe-in") wymusza na kanapie bardziej dokładne znalezienie "tego złotego środka" odsłuchu, tj. mam wrażenie, że gdy usiądę "1 cm inaczej" to nie ma odczucia phantom center.
    • Głośnik był uszkodzony. Płytka w środku była pęknięta - nie wiem czy to w transporcie czy jakiś wykończeniowiec, ale uszkodzona. Już gra normalnie wszystko. Zobaczymy jak długo... co będzie następne...  Zawiedziony jestem jakością nowych produktów, znanych marek, które kosztują sporo pieniędzy.   
    • Ciekawe, czy ktoś ma spostrzeżenia na temat dobrego dźwięku ze słuchawek vs zestaw stereo.... Przez długie lata używałem tylko słuchawek i jak wreszcie mogłem pomyśleć o zestawie z kolumnami, to szukałem za wszelką cenę tego, co znałem ze słuchawek. I to była droga donikąd. Ale a propos słuchawek mam pewne spostrzeżenie dotyczące "dobrego dźwięku". Otóż w pracy używam słuchawek bardzo dużo, słucham głównie z Tidala, na zasadzie przeczesywania nowości i staroci, pod kątem co tu fajnie brzmi, czy warto pójść w jakąś płytę itd. Jak się spodoba, to po jakimś czasie słucham tego w domu na kolumnach i jak dalej się podoba, to raczej jest szczęśliwe zakończenie w postaci zamówienia CD do sklepu...😁. Ale zauważyłem po dłuższym czasie taką oto prawidłowość: na słuchawkach bardzo dużo albumów przechodzi pozytywnie odsłuch, jest ich czasem naprawdę dużo i robi się kolejka do dalszego odsłuchu, a później mało który z tych albumów daje radę się obronić przy słuchaniu na kolumnach. Pierwszy mój wniosek był taki, że może na słuchawkach ten dźwięk jednak brzmi lepiej, bardziej bezpośrednio, czy coś w tym stylu. Obecnie mam jednak inne wnioski. Po pierwsze ten, że w pracy słucham przy okazji pracy 😉, a w domu raczej z uwagą. Myślę, że to ma duże znaczenie dla oceny jakości dźwięku, w jakim stopniu się na nim skupiamy. To moim zdaniem też w dużym stopniu tłumaczy np pozytywne oceny dźwięku osób korzystających z winyli. Pomijając aspekty czysto techniczne, których nie znam, bo nie używam gramofonu, ale czyż fakt, że słuchanie winyli wymaga sporej uważności, no bo za 15-20 minut trzeba płytę odwrócić itd, nie wywołuje tego "skutku ubocznego" w postaci pozytywnej, lepszej oceny brzmienia? Drugi wniosek - czy słuchawki nie ujednolicają w jakimś sensie brzmienia muzyki, przez co wiele albumów wydaje się dobrze zrealizowanych i ciekawych, a potem kolumny jednak obnażają tych nagrań słabość albo nudę, a co najmniej pokazują duże różnice między jednym, a drugim nagraniem...? Przynajmniej tak jest u mnie. Używam w pracy słuchawek ATH (900), wcześniej używałem Beyerdynamic (990), a w domu Audeze (LCD-X). Każde mają inny charakter ale każde narzucają go w dość oczywisty sposób, co przecież musi rzutować na ocenę dźwięku. O ile w ATH i Beyerach ta ocena jest pozytywna, o tyle Audeze akurat mnie swym stylem męczyły, choć czysto obiektywnie to przecież świetne słuchawki. Jakie macie doświadczenie/przemyślenia na temat dobrego dźwięku ze słuchawek oraz wpływu nań sposobu, okoliczności słuchania muzyki.  Pozdrawiam, idę na nudne zebranie.
    • Hej, w jakim budżecie szukasz? Propozycje mogą być od kilkuset złotych do nawet setek tysięcy, gdy się wystarczająco postarasz  
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...