Skocz do zawartości

Stereo

Wzmacniacze, przedwzmacniacze, końcówki mocy, amplitunery, odtwarzacze CD i plików, przetworniki, kolumny.

18 081 tematów w tym forum

• 3 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 4k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  1. Rozbudowa zestawu hifi

• 15 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  2. Musical Fidelity M2si - Jaki DAC

• 10 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  3. Pomoc w doborze głośników

• 6 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  4. pomoc w wyborze stereo

• 8 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  5. Stereo z PCta

• 9 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 20 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 6 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 21 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 8 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 10 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  6. Zmiana zestawu Hi-Fi

• 18 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  7. System Audio Legend 5.2

• 13 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  8. Zestaw Stereo około 3500zł

• 7 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 15 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 5 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  9. zmiana kolumn

• 7 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 4 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 21 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
  10. Głośniki do Yamaha N803

• 24 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 12 odpowiedzi
    • 4k wyświetleń
    • 1 odpowiedź
    • 4k wyświetleń

• Ostatnie posty

• Ja polecę dopisać do listy odsłuchów Revival Audio Atalante 4. Z tego co piszesz powinny wpasować się w twoje upodobania.
    • Paweł Nowak na swój kanał na YT można do niego napisać i się poradzić.  
    • Wczoraj rozmawialem z dźwiękowcem po koncercie w Blue Note. Zadałem mu pytanie, które mnie nurtowało od długiego czasu - czy podczas realizacji koncertu nagłaśniane instrumenty/wokale panoramuje się czy nie? Odpowiedź była bardzo prosta i rzeczowa. Z nielicznymi wyjątkami instrumenty są nagłaśniane zawsze w trybie MONO, przez to zawsze idą na wszystkie głośniki identycznym sygnałem. Skutek jest taki, że nie możemy usłyszeć gitary z lewej a wokalu z prawej itd i to bez względu na rodzaj i liczbę głośników na scenie. Siedząc z lewej przy głośniku słyszelibyśmy w innym razie tylko gitarę, a wokalisty z prawej wcale. Wyjątkiem jest np perkusja - tu oprócz serii mikrofonów przy poszczególnych instrumentach (mono) mamy zawsze dodatkowe dwa mikrofony dynamiczne, które zbierają cały dźwięk perkusji w trybie STEREO. Wyjaśnił, że wtedy jest możliwość "ustawienia" perkusji w panoramie np z prawej. Ale, że on tego nie robi.  Jeżeli zatem słyszymy na koncercie gitarę z lewej a bas z prawej, to nie dlatego, że fale akustyczne tak się rozchodzą - to czyste złudzenie sluchowo-optyczne, autosugestia mózgu: widzę gitarę z lewej, więc z lewej słyszę dźwięk.  To nieprawda.  To co słyszymy w domu, to natomiast efekt innego zabiegu, masteringu, który jest bardzo żmudny a zarazem ma istotny wpływ na sposób odbioru muzyki. Np właśnie przez budowanie wrażeń scenicznych, których nie widzimy, więc musimy dostać sugestię dźwiękową.  Miłej niedzieli. 
    • Maciuś co się stało?łazienka jest zamknięta....daj śrubokręt ! Byłem w zk w 2016 dostałem urlop bezpłatny od rafineri i dalej tu pracuje.nie na każde stanowisko wymagana jest czysta karta ....na nawet po 10 latach do policji pójdziesz .a pobilem niedoszłego teścia bił teściowa .....myślę sobie pewnie lubi ale jak moja dziewczyna dostała ...dobrze że były wtedy bo jeszcze bym siedział a i po sutki se poskakalem ...ale ZK to straszne miejsce ,jak jesteś człowiekiem poradzisz sobie ..tylko że teraz nie ma tak jak Kolenda siedział pedofili razem wsadzają gwałcicieli ,kiedyś specjalnie wrzucali ale jak taki papier pokażesz nie masz praw do niczego .chodź pedusy często wychodzą i robią to dalej bo to raczej choroba ....a jak jej nie wyleczysz to pocisk do kbkak taniej wyjdzie jak utrzymywanie zwyrola
  • Ostatnio poruszane tematy

• Utwórz nowe...